Danio, to przybywaj do PL i zgłoszę się do Ciebie :)
Printable View
Danio, to przybywaj do PL i zgłoszę się do Ciebie :)
Witam !Pytanie dotyczące odpięcia pompki centralnego zamka .Czy jeśli odepnę wtyczki od Pompki centralnego zamka co mam w bagazniku ,a potem podepnę z powrotem ,to czy bede musiał kodowac na nowo kluczyki bądź coś z tych rzeczy ?
Raczej nie ale roznie bywa. Odepnij aku najpierw.
Czy może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego jak połączę kable przy radiu (zasilanie+sygnałowy ze stacyjki) tak żeby radio grało po wyjęciu kluczyka to nie działa mi otwieranie i zamykanie z pilota zamykanie i otwieranie szyb z pilota oraz po przekręceniu kluczyka w zamku szyby nie reagują oraz nie działa brzęczyk włączonych świateł i chyba nie działa też alarm tak mi się wydaje. Dzisiaj połączyłem kable normalnie tak żeby radio grało dopiero po włożeniu kluczyka do stacyjki i wszystko wróciło do normy wszystko działa normalnie. Radio mam firmy JVC nie wiem co to za model. Powiedzcie mi co mam zrobić żeby radio mi działało po wyjęciu kluczyka i tak żebym mógł zamykać auto z pilota
nosus - to normalne zjawisko, coś źle podłaczyłeś. Zrobiłeś tak, że Twój samochód po wyjęciu kluczyka ze stacyjki ciągle "myśli" ze siedzisz w samochodzie z kluczykiem w stacyjce, a wtedy to wszytsko co opisałeś to objaw normalny. Niestety nie wiem co mogłeś zrobić źle, musiałbyś napisać w dziale "Car audio" i zadać pytanie jak prawidłowo powinno wyglądac to podłączenie.
.......
Powinienem Ci dać punkt za pomoc tym postem, od miesiąca zastanawiałem się czemu domykanie szyb przestało działać, przebadałem bezpieczniki, centralke i nic, do momentu aż przeczytałem Twojego posta skapowałem że domykanie przestało działać w tym samym czasie jak zmieniałem radio i mostkowałem kable żeby zasilanie było niezależne od zapłonu. Po przeczytaniu tego posta poszedłem odłaczyć kostki ISO i o dziwo domykanie zaczęło działać! sprawa u mnie była prosta, miałem zrobiony mostek na kablach zasilających żółty+czerwony, mostek był po ISO przed radiem, wystarczyło odpiąć całkowicie żółty przewód i dopiero mostkować z czerwonym, teraz działa zarówno radio bez względu czy wyłączony jest zapłon no i szybki w końcu się domykają i odmykają !
nosus dzięki stary jesteś wielki haha, wiem że zadawałeś tylko pytanie ale Twój post rozwiązał usterkę która mnie bardzo irytowała :thumbright:
PS nosus, mam nadzieję że i ja pomogę, żółty kabel od stacyjki po prostu utnij i odizoluj i dopiero mostkuj ze sobą czerwony i żółty w ISO.
Pozdro!
:) no ja się domyslilem tez jak to podlaczyc wkoncu. sie poprostu zaj... em w akcji :)
siemka mam pytanko co do audi a4 mianowicie po wymianie bateri w pilocie przestal dzialac i moje pytanie jak go zaprogramowac jak mam zepsuty zamek od str kierowcy od str pasarzera nie ma woglule wkladki zamka da sie to zrobic jakos vagiem??audi a4 97r wersja lift
Mozna vagiem - procedura jest opisana w watku. Potrzebny do tego kanal 21 w vagu
Witam, posiadam pompke centralki 8L0 862 257 L
http://www.digakom.com/details.php?T...0862%20257%20L
Do pompki podpięta jest jakaś puszka VOTEX widoczna na zdjęciu poniżej
http://img840.imageshack.us/img840/7363/20120816198.jpg
Przy zakupie auta dostałem tylko jeden kluczyk z dodatkowym pilotem VOTEX model 7727,
http://img12.imageshack.us/img12/7263/20120816202.jpg
Chciałbym dorobić dodatkowy kluczyk, zależy mi na 2 przyciskowym scyzoryku, chciałem zapytać czy jest możliwosć zaprogramowania oryginalnego scyzoryka pod tą pompkę, Pozdrawiam
Należy rozpocząć od tego, że Twoja pompka nie obsługuje pilotów radiowych, także do Twojej pompki nie zakodujesz żadnego scyzoryka.
Tak jak kolega wyżej napisał ta pompka nie obsługuje pilotów radiowych wiem bo taką miałem i nie dało zakodowac scyzoryka.
Przy okazji mam także pytanie. Mam kluczyk scyzoryk wszystko ładnie działa dodatkowo mam alarm z Exusa sterowany z pilota (osobny pilot exus). Zastanawiałem się czy jest mozliwość zrobienia tak,że jak zamykam drzwi ze scyzoryka to od razu aktywowany jest także ten alarm Exus ??
Więc jeśli wymienie pompkę na którąś z tych które obsługują scyzoryki i podepnę tak samo jak starą to bedzie wszystko grało jak trzeba ? czy jednak jest potrzeba przerabiania lub robienia jakiś dodatkowych kostek czy przewodów ??
Podłączysz pompkę, dołożysz antenę do kostki, zaprogramujesz kluczyki i funkcje jakie chcesz w VAGu i będzie działać :)
Wszystko opisane w temacie jak to zrobić
Witam.
Czytam ju? dobr? godzine temat oraz pare razy podskoczy?em do autka.
Posiadam normalny kluczyk bez guzik?w, auto ma centralny zamek, oraz szyby otwieraj?/zamykaj? si? po przytrzymaniu kluczyka w zamku.
Upar?em si? na ori. scyzoryk i mam pytanko, wi?c tak:
Moja pompka centralnego zamka ma oznaczenie: 8L0 862 257 G i posiada warto?? 13130.
Sprawdza?em i antena nie jest podpi?ta, poprostu jej brak.
Mam wyci?gniety z kostki "B" kabel T16/13 czyli Speed Sygna? (oznaczenie znalezione na forum). Nie wiem za co on odpowiada i dlaczego jest wyciagniety i zaizolowany.
Do warto?ci 13130 doda?em 8192 i wszystko pi?knie sie zapisa?o, doda?em r?wnie? warto?? 512, 4096, 2. Pomysla?em, ?e mo?e jak zamkn? normalnie kluczykiem to mo?e co? mignie, lecz nie. Wszystko pozostawa?o bez zmian, jedynie po dodaniu warto?ci 2 pierw otwiera?y si? drzwi kierowcy a potem reszta, a wyczyta?em ?e dodanie warto?ci 2 odpowiada za sygna? dzwi?k przy otw/zamk chyba. A warto?? 8192 dodawa?em bo wyczyta?em, ?e je?li sie wszystko pi?knie zapisz? to oznacza ?e mo?emy zakodowa? pilot radiowy.
(Dodawa?em tak, 35 > 07 i zmienia?em Software - KOD z 13130 na np. 21322 - Zrobione)
I pytanie mam dlatego, ?e chyba na dzi? za du?o tego przeczyta?em i ju? troszk? sie pogubi?em.
Po pierwsze nie wiem czy dobrze koduje pompk?. Czy nie powiniennem jej zmienia? w 35 > 07 > 10?
Teraz tak, wiem o jakich oznaczeniach mam kupi? pilot do tej pompki. Pliot chce kupi? nowy, taki: http://allegro.pl/pilot-433-mhz-4d08...585784246.html
Pilot wraz z nowym grotem zanios? do Pana kt?ry mi dorobi kluczyk, prze?o?e sobie immo, nast?pnie wmontuje anten? w piny 1, 7 do kostki C i potem usuni?cie z pami?ci wszystkich pilot?w, potem kodowanie tej pompki i zaprogramowanie kluczyk?w, tylko nie wiem w kt?rym kanale 01 czy 21?
Zle kodujesz. Podwajasz wartosci.
Czyli wychodzi na to, że moja pompka jest juz dobrze zakodowana.
A co odnoscie kabla T16/13 za co on jest odpowiedzialny?
Kodowane pompki masz wlasciwe z tym ze jest zalezne jakie opcje cie interesuja. Co dopisywac pewnie juz znalazles. Mozesz dodawac funkcje ktore ciebie interesuja ale za kazdym razem z osobna czyli 8192 najpierw pozniej do tego 512 itp.
Pompka ktora jestu ciebie najprawdopodobniej byla podmieniona przez poprzednika i dlatego tez nie ma anteny. Teraz masz pompke ktora ogsluguje wszystko wlacznie z alarmem ktorego prawdopodobnie nie masz. Mozesz to sprawdzic np. patrz za pompka powinna byc syrena alarmowa lub tez na slupkach powinienes miec czujniki ruchu, lub przycisk u dolu na slupku oraz przy ryglu powinny byc diody. Jesli nie ma jakiegokolwiek z wymienionych to alarmu nie masz.
Co do speed signal to najprawdopodobniej kolega PANUS1 ma racje.
Do tej pompki kupujesz kluczyk 433MHZ tak dla przypomnienia bo wsio jest na pierwszej stronie.
Panowie,
Ja również chciałem się poradzić. W mojej a3 polift mam pompkę 8D0 862 257 A ZV-Pumpe, DWA D12. Z tego co szukałem, jest raczej dość nietypowa. Czy jest to ta sama pompka co bez literki A na końcu?
Kolejna sprawa - mam zwykłe kluczyki - bez scyzoryków, oraz fabryczny alarm. Do kluczyków mam dołożony pewnie jakąś niefabryczną centralkę z pilotami. Piloty działają ale chciałbym zastąpić je scyzorykiem oryginalnym. Czyli - przełożyć grot z immo z normalnego kluczyka do oryginalnego scyzoryka. Pytanie - czy pompka będzie współpracowała z oryginalnym scyzorykiem i co będę potrzebował, żeby całą operacja się udała.
Dodatkowo polski VAG wywala mi błąd - 1370 Alarm od czujek ultradźwiękowych brak osprzętu / nie związany ze sprzętem. Co może być tego przyczyną i jak to naprawić? Dodam, że czasami samochód lubi się sam zamknąć gdy kluczyków nie ma w stacyjce :/ Muszę pamiętać o zabieraniu kluczyków ze sobą kiedy opuszczam auto...
Ta pompka nie obsluguje scyzoryka. Wystarczy poczytac temat od poczatku.
Dzięki wielkie.
Pewnie ktoś zamontował pompkę i mu zamykało automatycznie auto po przekroczeniu 15-30km/h i może odłączył kabel :|
Z tym dodawaniem wartości troche się pogubiłem.
Ale teraz już mniej więcej wiem...
Wchodzę w "35>07"
Wpisuje wartość 08192 i zapisz.
Jeśli chce coś dodać jeszcze to ponownie wchodze w "07" i dodaje do obecnej wartości np. +64, wychodzi 8256 i zapisuje. i tak dalej np. do liczby 8256 dodaje np. +128 czyli wychodzi 8384 i zapisz.
Zgadza się?
Nie mam jeszcze kluczyka (dopiero idzie pocztą).
Ale chciałem sprawdzić jaki kanał obsługuje moja pompa w "10" 01 czy 21. Okazało się, że na oby dwóch kanałąch "Error".
Cofłem się na wcześniejsze posty i wynika z tego, że powinienem zakodować "immo" pierw nowy kluczyk (który idzie mi pocztą), a potem przejść do adaptacji? Czy pierw zakodować stary kluczyk (bez zadnych guzików) potem nowy kluczyk, a na końcu adaptacja?
Czy czegos nie ominołem? Bo tak przyjdzie mi nowy czysty kluczyk, bez zadnego kodu, pinu itp.
A ponoć potrzebny tam jest PIN, niestety go nie posiadam :/ Z kąd teraz moge go wziąść? I czy jest mi potrzebny przy nowym kluczyku, który zakupilem?
Tak teraz dobrze kodujesz.
Co do kluczyka niestety musisz posiadac PIN do zegarow.
Mozesz go wyciagnac vag tacho jesli masz przedliftowe zegary lub can commanderem jesli sa to poliftowe zegary.
Tymi programami mozna rozniez zakodowac kluczyk.
Dzięki, mam przedliftowe zegary.
Wyciągne pin vag tacho i będe programował.
A znasz może odpowiedź na:
Cytuj:
Nie mam jeszcze kluczyka (dopiero idzie pocztą).
Ale chciałem sprawdzić jaki kanał obsługuje moja pompa w "10" 01 czy 21. Okazało się, że na oby dwóch kanałąch "Error".
Cofłem się na wcześniejsze posty i wynika z tego, że powinienem zakodować "immo" pierw nowy kluczyk (który idzie mi pocztą), a potem przejść do adaptacji? Czy pierw zakodować stary kluczyk (bez zadnych guzików) potem nowy kluczyk, a na końcu adaptacja?
Oba kluczyki kodujesz w tym samym czasie. Nawet ten zakodowany trzeba kodowac jeszcze raz.
Jesli kanaly nie sa dostepne to pozostaje jedyni to zrobicz przy pomocy vag tacho. Choc generalnie kanal 21 powinien byc dostepny. Nowe vcds go nie widza niestety czasem.
Niestety nie udało mi się ściągnąć pinu przy pomocy Vag tacho, problem mam z połączeniem.
Sprawdzałem też wartości w blokach pomiarowych w 3 grupie i wychodzi na to, że żaden kluczyk nie jest zakodowany, w polu numer 2 jest wartość "0000".
Nie wiem, czy czasem ktoś może nie wywalił immo, lecz kontrolka normalnie świeci i gaśnie.
Kluczyk już w drodze do mnie i myślałem że jakoś to ogarne, lecz chyba bede szukał jakiegoś elektronika ;/ Eh...
Jako, że pewnie tutaj zaglądają osoby które się znają w temacie to szukam osoby z Katowic i okolic, która dysponuje programem i kablem do vag-tacho ponieważ nie posiadam pinu immo, która pomoże mi poprawnie zakodować nowy kluczyk (scyzoryk) oraz stary (tak by dwa działały) wraz z zakodowaniem pilota do pompki tak by auto dało się otwierac i zamykać z nowego kluczyka. Oczywiście za wszystko zapłacę.
Mogles sie odezwac jak bylem w Pl. Teraz jak nie znajdziesz nikogo to za rok znowu bede. Ale uderz do Owieczki moze pomoze ci z tym.
Witam. Czy jesli na mojej pompce mam numer seryjny 8LO862257K to czy musze szukac z takim samym oznaczeniem? No i przedewszystkim czy musze wymieniac cala pompke czy tylko kompresorek skoro slysze ze zamek chodzi ale nie pompuje powietrza? Dodam tylko ze na plytce z elektronika widac jakby sie przegrzewala bo nawet na obudowie widac slad przegrzania. Nie tyle ze przypalone ale bylo troszke czarnej sadzy na bialym dekielku...
Kfasny przeczytaj watek od poczatku
Przeczytalem juz wwcześniej ale dalej nie mam odpowiedzi na pytanie. Czy jesli slysze dzialajacy zamek to jest kwestia tylko kompresora czy moze tez elektroniki?u
Kompresorek otwiera centralny (podnosi rygle) A elektronika jest odpowiedzialna za lampki, alarm (jesli takowy posiadasz) i inne moduly komfortu.
Jesli rygle sie nie podnosza to wina kompresorka lub nieszczelnosci.
Natomiast jesli nie masz oswietlenia wew. auta, szyby sie nie otwieraja, to wtedy wina elektroniki.
Takiej odpowiedzi szukaem ;) dzieki za pomoc
Witam. Zakupi?em w ostatnich dniach na allegro http://allegro.pl/sterownik-centraln...584617671.html i tu moje pytanie czy kto? z was ju? montowa? taki sterownik? jestem totalnie zielony w tych sprawach wi?c sorry za "g?upie" pytania. Mo?e akurat ma kto? ju? za sob? monta? tego sterownika i mi pomo?e b?d? nawet ma jakie? fotki z monta?u. Nadmieni? ?e posiadam centralny zamek ale z kluczyka....auto posiadam od 2 tygodniu i troch? uci??liwy jest brak centralki na pilota...
Dało by radę, żeby ktoś w pain'cie narysował jak podpiać antenę (własnej roboty, z anteny od wieży) do kostki centranlego zamka. Bo nie mam możłiwości obecnie kupić takiej anteny, a potrzebuję ją zrobić na dniach i nie wiem jak to podłączyć, czy to ma byc jeden kabel wchodzący w piny 1 i 7, czy dwa osobne...
ja mam jak coś, PW poszło
Cześć,
Naczytałem się trochę i chciałbym się tylko upewnić:
Mam zwykły kluczyk + oddzielnego pilota do otwierania/zamykania (zakładam, że dołożony - nieoryginalny). Chciałbym mieć scyzoryk. Pompka nie obsługuje scyzoryka.
A wićc musiałbym kupić:
- pompkę obslugujacą scyzoryk,
- scyzoryk pracujacy na częstotliwości pompki,
- antenę do pompki? (z tego co widze na Allegro żadna z pompek nie ma kabli dołączonych więc wnioskuję, że antena też musi być kupiona oddzielnie),
Dalej - muszę przełoćyc immo (transponder) z oryginalnego kluczyka do scyzoryka + dorobić grot w scyzoryku (najtrudniejsza sprawa moim zdaniem z tym immo).
Później podłączam pompkę z anteną (demontuję przy okazji sterownik od nieoryginalnego pilota który mam w tym momencie w aucie).
Koduję scyzoryk w aucie za pomocą interfejsu (mam standardowy, niebieski kabelek) i programuję, żeby działał z pompką.
Czy to wszystko? O czyms zapomnialem? Gdzieś mogę spodziewać się większych trudności?
Czy mając oryginalny alarm, podmienienie pompek i dorobienie scyzoryka nie spowoduje, że alarm będzie miał problemy z działaniem?
Byłbym wdzięczny za pomoc.
czasami to nie jest tak hop, z kol, DanioUK, próbowaliśmy bez skutku przyuczyć 3 piloty do dwóch różnych pompek i nie dało rady. Zarówno przez vag jak i manualnie.
a nie jest czasem tak że jak się ma ori alarm to jest on już oryginalnie ze scyzoryka obsługiwany?
a cała reszta jest ok, dobrze myślisz. Kup pompkę o końcówce G albo P
vagiem kluczyka nie zakodujesz do pompki , sprawdzone wielokrotnie na p , g , e.
alarm moze byc fabryczny ale dokladany w salonie i wtedy montujac pompke p g itp alarmu nie bedziesz mial bo pompka pracuje na innej wiazce i tamten alarm jest wtedy nieaktywny jak wyciagniesz sterownik od obecnego alarmu, oczywiscie mozna to przerobic, co wiaze sie z kolenymi kosztami i problemami.
kluczyc do pompki tylko manualnie dasz rady zakodowac , potrzeba do tego 2 kluczykow ( w tym scyzoryk z dorobionym grotem).
antena moze byc zrobiona z kabla koncentrycznego 1.7m , wpieta w odpowiednie piny do kostki pompki i poprowadzona w gore slupka c. to wszystko.
Chłopaki chciałbym się upewnić czy pompka 8D0 862 257 pracuje na paśmie 433,92 Mhz, bo chcę dokupić scyzor 4D0.837 231A.
Tak pracuje na 433mhz
Witam mam do was pytanko czy pompka od a4 4A0 862 257 A obsługuje pilota a jeśli nie to czy wie może ktoś jaką pompkę mogę podłączyć do a4 żeby działał pilot
wg mojej wiedzy pompki z końcówkami "A" nie obsługują pilotów. W pierwszym poście tego tematu masz wyszczególnione na czerwono, które końcówki na pewno obsługują pompki. Interesuje Cię 433,92 Mhz bo taka czestotliwość jest dopuszczona w Eu/.
Widziałem pierwszy post ale mi chodzi do audi a4 i nie wiem czy by pasowały od a3
8d0 862 257 E obsługuje audi a4
Panowie to ja mam inne pytanie. Za każdym otwarciem pilotem (jakiś nieoryginalny - dołożony), kiedy nie otworzę drzwi kierowcy to po kilkunastu sekundach auto ponownie się zamyka. Ja wiem, że to ma chronić przed tym, gdybym przypadkowo otworzył auto pilotem albo po to, że np. chcę coś tylko wrzucić do bagażnika bez wchodzenia do auta i samo się zamknie za chwilę ale już mnie to denerwuje. Otwieram auto pilotem, podchodzę do bagażnika i np. wkładam bagaż. Za chwilę auto znów się zamyka (bo przecież nie otworzyłem drzwi kierowcy tylko przy bagażniku jestem) i znów muszę otwierać pilotem, żeby tym razem wsiąść do pojazdu.
Jest na to jakieś kodowanie w VAGu? Osobiście nic nie znalazłem. Zastanawiam się, czy to nie jest czasem funkcja dołożonego pilota...?