Podpisuję się pod tym co napisał marsung - Uniroyal RainExpert - bardzo dobry wybór.
Printable View
Podpisuję się pod tym co napisał marsung - Uniroyal RainExpert - bardzo dobry wybór.
najlepiej 205/55/16
no to może napisz co miałeś na myśli mówiąc o 250 zł, firma model :)) bezpieczeństwo w aucie w sumie zaczyna się od opon :)
lukass a co powiesz o takich oponach? (nadal szukam :P)
http://allegro.pl/nowe-opony-yokoham...740711032.html
ewentualnie te:
http://allegro.pl/nowe-letnie-opony-...708221465.html
chodzi o to, ze nie chce za duzo zaplacic zeby byly super wytrzymale (mala scieralnosc) poniewaz moze za 2-3 sezony bede auto sprzedawal, a koszta poniesione na opony mi sie pewnie ledwo w 30% zwroca.. wiec wolalbym cos dobrego - dobrze trzymajacego sie drogi, ale nie koniecznie wieczystego ;] ale za to taniego.. Juz nie mowie o 200 zl/szt, ale gdzies 250, tak zebym ok 1000 z? wyszedl.
Te opony Yokohama chyba zbieraja dobre opinie, hm? A cena tez chyba niezla.. Ale data produkcji mnie troche martwi.. ;/
ew. inne propozycje w okolicach 250 z?/szt?
Mogą być. Te SPT teoretycznie są z wyższej półki. Ja mam HM i jestem zadowolony.
Witam,
Mam zamiar kupić opony letnie do mojej A3 po liftingu.
Felgi mam oryginalne Audi 15', będę kupował opony VREDESTEIN SPORTRAC3, lecz mam mały dylemat, a mianowicie:
195/65/15 czy 205/65/15 - które wybrać? Jaka jest różnica, gdy opona jest szersza?
Proszę o opinie,
pozdrawiam!
Lepsze prowadzenie-stabilność / odrobinę większe zużycie paliwa i większa kasa za oponę.
Problem gdzie indziej leży. 205/65 to nie jest standardowy rozmiar dla 15 tylko 205/60 lub 195/65; 185/65
Lecz gdybym brał 205/60 to wtedy R16 ?
Im profil niższy tym bardziej czuć te wszystkie dziury na jezdni i bardziej felga dostaje.
To lepiej 195/65/15 czy 205/60/16 ?
Różnica jest niewielka ja jeżdżę na standardowych 195/65. Jakbym brał 205 to 60, dziur tak strasznie jeszcze nie będziesz czuł. Praktycznie nie do odróżnienia są te 2 profile pod tym względem. Ja się kieruję zawsze ceną w takim wypadku i jeszcze tańszych 205 nie znalazłem od 195. Fakt, że 205 trochę lepiej wyglądają na aucie, więc jak masz kasę to sobie ten rozmiar możesz zafundować, chociaż jakbym chciał, żeby auto wyglądało, to raczej bym co najmniej 16 zakładał. Moje służy do pracy ;)
Rozumiem. Dziękuję za pomocną wypowiedź! :)
Wybiorę jednak chyba 195/65, zimowe również takie mam - standard to standard, zalecane :)
Swoją drogą, przydatna witryna: Dobór opon do wybranej marki samochodu
Pozdrawiam!
Witam ostatnio mialem nie miala przygode poszla mi opona i musze kupic komplet bo teraz ktore mam barum bravuris byly wadliwe technologicznie cena jaka moge przznaczyc to 300 zl za sztuke plus rozmiar jaki mnie interesuje 205/55/R16
Mam taki rozmiar i od tego roku jeżdże na Bridgestone Potenza RE050A i jestem z nich bardzo zadowolony, świetnie się trzymają zarówno na suchym jak i na mokrym ;) wczesniej miałem jakieś tańsze modele michelin i w porównaniu z nimi to niebo a ziemia, niesamowite uczucie jak sie na potenze przesiadłem ;) teraz w motohurcie na przykład jest promocja 285 za sztuke ;)
W tej cenie to dostaniesz naprawdę dobre opony, a do tego pod lublinem masz niezłego dystrybutora, więc raczej nie powinieneś mieć problemów ;)
Jak chcesz tańszą dobrą oponę to polecam tą: Kumho KH17 SOLUS - 232 PLN/szt
Moim zdaniem lepsza odrobinę od Bravuris
A co powiecie o oponach Toyo PROXES T1-R 205/55R16 91 W moze ktos jezdzil na nich? i moze mi powiedziec jak sie zachowuja?
Na suchym świetne, troche lepsze od tych Bridgestone Potenza ale według mnie sporo gorsze na mokrym ;) i z tego co słyszałem szybko sie ścierają, ale może ktos kto jeździ na nich na codzień niech potwierdzi ;)
Kupiłem wlasnie dzis Toyo PROXES T1-R 205/55R16 91 W okaze sie jak sie beda spisywaly :)
A po co Ci W do AGRa? Nie wystarczyło z niższym indeksem taniej kupić?
a jakie opony polecicie 225/45/17 w granicach 300zł za oponę???? Mam teraz dunlop SP sport i strasznie lipne są na mokrą nawierzchnie.
Z tego co pamiętam, to ciężko będzie znaleźć dobrą nową 22/45/17 za 300zł, liczyłbym bardziej 400. Chyba, że używane.
nowe tylko nowe... na allegro patrzy?em to mam takie co? http://moto.allegro.pl/opona-dayton-...762571123.html
i widzia?em ?e BARUMY s? do?? tanie model Bravuris czy jako? tak
barum bravuris nie polecam mialem bravuris i nie jestem zadowolony na mokrej nawierzchni dlatego zmienilem mysle ze nie tylko mi sprawialy problemy
Ja bym albo dołożył 100 i kupił lepsze albo szukałbym "prawie nowych". Mi udało się znaleźć na RF michelin ps2 7mmx2 i 6mmx2 i za wszystko dałem około 800zł. Na lepszych nie jeździłem nigdy. Na pewno lepsze rozwiązanie niż barum bravuris czy jakiś noname - szkoda kasy. Takie moje zdanie.
ja kupiłem Barum Bravuris 2 4szt. nowe jakies 2 miesiace temu i musze powiedziec ze jestem bardzo zadowolony ciche przy hamowaniu i przy wiekszych predkościach poprawił sie komfort i super kleja jedyne co trzeba pilnowac cisnienia bo moga byc głosne jak jest złe
Dodano:
Barum to teraz Continental ;) miałem wczesniej conti dla tego tez wybor padł na Barumy mimo ze przy nowych oponach roznica nie jest taka duza bo chyba 80-100 zł na oponie
Osobiscie wolal bym juz nowe Bravuris niz uzywane opony Michelin z nieznana mi przeszloscia.
Niestety to ryzykowne kupować używane. Ale jeśli są z znanego źródła i mają kolorowe pasy jak nowe to można. Kiedyś miałem barumy w starym samochodzie i były fatalne, ale jak widać poprawiły się.
Tez mialem okolo 15 lat temu Barumy.Byly fatalne i auto na deszczu skasowalem:p Dzisiaj to juz jednak inna jakosc;)
A znane zrodlo i pasy tez nic nie daja.Wystarczy ze ktos kiedys przy... np. w kraweznik i uszkodzenia nie widac.
Mialem kiedys w mondeo mk I Barumy Bravuris i po przebiegu ok 2k km zaliczylem aquaplaning na niemieckiej autostradzie przy 120km/h a jak mozna sie domyslec wody duzo byc nie moglo. Ogolnie nie za bardzo byle z nich zadowolony. Skonczyly mi sie po ok 40-50k km wiec bez rewelacji. Pozniej zakupilem Firestonki FZ80 i bylem bardzo zadowolony z przyczepnosci na kazdej nawierzchni, jedynie byly troszke glosniejsze ale ta niedogodnosc rekompensowalo poczucie bezpieczenstwa a to dla mnie najwazniejsze.
Ok 20k km mialem tez okazje przejezdzic polowka na oponach Firestone chyba FZ200 (bieznik z klockami w ksztalcie rombu) i tez nie narzekalem.
Ogolnie przejezdzilem troszke na roznych oponach i w nie za wysokiej cenie mysle ze Firestony sa jednymi z najlepszych.
a jakie oponki na alu 16"? proszę o dokładny też rozmiar szerokość wysokość...
panowie potrzebuje rady jakie oponki do felg 17" założyć?? myslałem o 215/40/17 ?? czy 205/50 R17??
ja bym bral Vredestein Ultrac Sessanta 245/45R17 na allegro znajdziesz nówki ponizej 300zl /szt
http://felgi.waw.pl/images/opony/vre...n/sessanta.jpg
:cool:
Przestarzala opona.Na tle dzisiejszej konkurencji wypada blado na mokrym i suchym.
No ja nie wiem. Ostatnio Yoko blado w testach się sprawuje. Cena też nie jest jakaś powalająca. Pewnie stąd mniejsza popularność niż jeszcze kilka lat temu. Ogólnie moja ocena jest pozytywna ale w tej samej cenie wolałbym inną oponę.
Kiedy kupiłem pierwsza audi była na pól rocznych continental sport contact i uwarzam ta opone za goru wszystkich opon jeździłem od tego czasu na komplecie brigston (chyba tak się pisze)i kormoranach obydwie zjezdzilem do końca i nie maja ci nawet startować z cont ...a cormoran to wogole to poza tematem.teraz zastanawiam się nat toyo pirelli albo własnie continental ktoś miał kontakt z tymi gomami do czynienia.jeśli ktoś wyciągnie mnie z błędu ze continental its the best??
nie jest żle jeśli chodzi o trwałość ,chyba że ktoś ostro jezdzi to wiadomo że zejdą szybko ,ja swoje kupiłem razem z autem przejechałem około 25tys.km starły się ojakieś 2mm.Teraz założyłem vederstein ultrac sessanta 225/45/17 i jestem bardzo zadowolony super ciche trakcja rewelacyjna a do tego bardzo komfortowe
Panowie jakie polecacie mi opony na lato rozmiar 225/40 r18
vredestein ultrac cento
Michelin pilot super sport :)
http://www.michelin.pl/opony/michelin-pilot-super-sport
TOYO PROXES T1R
świetna opona na każde warunki i każdą nawierzchnię, stricte sportowy kapeć, zachowanie w zakręcie przy ostrej jeździe 100% . Polecam szczerze, zresztą poczytaj rozsądne opinie, ludzie też bardzo sobie chwalą. Nie mam aż takiego rozmiaru ale nie ma to większego znaczenia, moje mają indeks W - do A3 i S3 wystarczy ...:thumbright:
Przestarzala, slaba opona.Na tle dzisiejszej konkurencji wypada bardzo blado.
Tutaj 17te miejsce z 20.
http://www.testberichte.de/a/reifen/...09/154110.html
S3 sprzed paru ładnych lato to nie najnowsze GT2:D
poleć koledze wyczynowe slicki, niech czuje ten "klej" do powierzchni
jak ta opona jest blada to powinno się wycofać 90% gum z rynku, bo grozi śmiertelne niebezpieczeństwooo....:p
Po prostu dzisiaj juz slaba opona.Za te same pieniadze mozna kupic sporo lepsze.