wiem że szału nie ma ale...
to brałem od razu pod uwagę i coś takiego zaproponowałem;)
Printable View
ktoś kiedyś rozkładał taką lampę do czyszczenia, ale niestety nie wiem/nie pamiętam jak to się skończyło może jakby ktoś miał taką uszkodzoną, to mógłby się pobawić w rozebranie a potem sklejenie,
w poliftach zawsze można wepchnąc jakąs szmatkę do środka i wyczyścić przynajmniej przeźroczystą część od wstecznego a potem wypłukać
ja bawiłem się w lampę tylną - ogólnie gra niewarta świeczki, bardzo czasochłonna (robiłem przeszczep jedna z dwóch)
"klosz" przy demontażu bardzo się kruszy i łatwo może pęknąć, poza tym trzeba go uciąć bardzo równo, żeby później móc go założyć z powrotem
najpierw próbowałem to odseparować śrubokrętem, ale zniszczyłem jedną obudowę, więc do drugiej użyłem małej szlifierki tj. flexa - duża ilość brudu
wyczyściłem wszystko ładnie, ale w jednym miejscu użyłem szmatki i zamiast odbłyśnika miałem czerwoną plamę...
następnie, "klosz" musi dolegać idealnie, więc wszystkie nierówności warto spiłować pilnikiem - kruszy się okropnie
samo sklejenie to gehenna - ostatecznie użyłem cieniutkiej warstwy przezroczystego silikonu
wyglądała jak nowa, była szczelna. Z daleka ładna, z bliska widać było niedociągnięcia, chociaż poświęciłem dużo czasu i siły...
nie chciałbym takiej lampy ani tym bardziej takiego druta komuś na forum wcisnąć, więc poszła w świat do ruskich...
w moich lampach poliftowych nie działa regulacja;/ gdy je zakładałem zauważyłem że urwanę są jakieś białe plastiki do których mocowany jest silniczek związku z tym da się to jakoś dorobić albo kupić??? jak da się dorobić może ma ktoś zdj. jak to ma wyglądać??
dzięki chudy :) nie mogłem znaleść:thumbright:
Panowie czy ten Pan z pierwszej strony prowadzi jeszcze regeneracje poniewaz ciezko sie dodzwonic
A drugie pytanie czy zna ktos gdzies zaklad który zrobi to taniej niz 100 za sztuke ?
a co dokladnie cie interesuje jesli chodzi o regeneracje ?
napisz do grabek albo sarin oni sie zajmuja
Dokładnie chodzi mi o sam odbłyśnik wszyscy wolaja kolo 100 zl za sztuke a jesli sie da taniej to czemu nie ale trzeba to zrobic bo narazie swiatelka dno ..
odbłysnik ale co ?
do przemycia
czy do nałożenia nowa powłoka odbłyśnika bo twoja wypalona
jesli to drugie to ja robilem http://allegro.pl/my_page.php?uid=16965344
Ok dzieki juz wszystko wiem tak tak polozenie nowej powloki
Witam,
po pierwsze dziękuję za cały ten topic, wiele się nauczyłem :)
Stwierdziłem, że jednak będę malował lampy od środka (oprócz tych szarych boków). Tylko jedno mnie nurtuje, bo są różne zdania. Zwykły spray matowy (castorama = 10zł)? Czy jednak jakiś specjalistyczny? Podkład jakiś dawaliście? Rozumiem, że papierek 2000, 1500 wodny wystarczy do zdrapania powłoki odbłyśników?
A zaczęło się tylko od ściągnięcia zderzaka do malowania, po manewrach żony na parkingu pomiędzy słupkami :D
Pozdrawiam :)
no ścierny :D
mam jedną dojechaną lampę spróbuję ją rozkleić i pomalować jak nie wyjdzie wyślę do Ciebie jak będę jechał gdzieś na delegację bo nie mogę zostać bez auta
nie ma problemu ;)
Ja używałem czarnego szpreja do zderzaków.
Stuknięte z LG G2
Hej,
Wlasnie skladam swoje lampy, mam tylko pytanie o ten silikon. Kiedy go nakladanie? Do tego rowka zeby sie wymieszal razem z oryginalnym klejem, czy po sklejeniu juz tylko naokolo silikonujecie?
starego kleju nie można mieszać z żadnym silikonem, bo się zrobi bardzo rzadki. Jak chcesz nowy to cały stary trzeba usunąć z rowka :)
Ok, czyli na zewnatrz po wyschnieciu ;) dzieki wielkie :) i jeszcze jedno pytanko... zgubilem jedna gumke ta czerwona co jest na srubie do przykrecenia soczewki... mozna ja jakos zastapic, albo wogole wyrzucic je? Po co one wogole sa? :>
ja bym zastąpił czymś, one chyba sa od tego, żeby drgania niwelować soczewki
Zastapilem podkladka pod cieplne napoje z ikea :D zona nie bedzie zadowolona :P
Dzieki wielkie wszystkim za pomoc :) a oto efekt :)
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15...2455ff2ebe.jpg
środki też mogłeś pomalować, dużo lepiej by to wyglądało niż same chromy ;)
Chodzi Ci naokolo soczewki? Zastanawialem sie nad tym, patrzylem na zdjecia innych, ale nie podoba sie to :P
Nie koniecznie chrom na około soczewki, ale cały ten element, oprócz chromów. Na zdjęciu wygląda jakby było ori.
Tak, tam zostal oryginalny. Wydawalo mi sie, ze na zdjeciach na ktorych mi sie podobalo byly wlasnie nie pomalowane... :( next time : P
Siemka.! :)
Mam pytanie z trochę innej beczki. Mianowicie, czy soczewki i odbłyśniki soczewki świateł mijania są takie same w lampie 8L lift i 8L przedlift S3 ?
w przypadku xenonu tak
Ok, dzięki za szybką odpowiedź.! :thumbright:
witam, mam pytanko tez zabieram się do regeneracji lamp ale chce to zrobić bez rozbierania lampy, czyli papier ścierny 1500,2000,2500 potem do lakiernika żeby lakierem bezbarwnym mi to spryskał. Tylko lewa lampa nie posiada dwóch górnych zaczepów i lata cała, zastanawiam się czy da się jakos to naprawić ktoś juz to naprawiał? czy to już się nie da?
wg mnie lepiej to wypolerowac i masz spokoj na jakis czas, pozniej lekko odświeżasz. Zawsze mozna cos dospawac i bedzie sie to trzymalo, moze w okolicy masz kogos kto spawa plastiki to ci powinni ogarnac.
jak nie masz zaczepów to kup zestaw naprawczy (uchwyty lamp)
co do samej regeneracji to nie wiadomo w jakim stanie są te twoje lampy to za dużo nikt ci tu nie powie, daj jakieś zdjęcie
jeśli lakiernik ma polakierować same klosze to niech on sam przygotuje sobie lampy przynajmniej będziesz miał pewność ze jest to dobrze zrobione
a najlepsze opcja jest wyslac klosze grabkowi, sarinowi, chudemu do regeneracji
Witam. Zabieram się do rozklejenia lamp, zmieniam zderzaki i przy okazji chciałbym machnąć środek w czarny mat, po zdjęciu lamp moje oczy zgłupiały. W lampie( w szkle) od dołu mam wkręcone malutkie śrubki a nie widać żadnego dojścia aby je odkręcić. Lampy polift 02 hella ori xenon. Jest równiez z boku lampy mały torx ale do niego jest dojście, a z tamtymi dwoma w środku(aż jest odbicie na lampie, można wyczuć normalnie palcem) nie mam pojęcia, spotkał się ktoś z tym ? Wrzucam foto jak to wygląda.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...7cde7e9ca.html
po zdjęciu klosza się je odkręca (3 śrubki)
Witam. Jestem w potrzebie i proszę o pomoc. Poszukuję "slimaka" regulacji wysokości lampy TYC polifcie. Czytałem wątek i wiem, że kupić tego nigdzie sie nie da ale może ktoś z was bedzie miał niepotrzebny na zbyciu.
A co myślicie o pomalowaniu środków plasti lakiem? Nie będzie się zwijał od temperatury żarówki?
A po co kombinować? Zwykły czarny spray załatwia sprawę i jest 4x tańszy niż PD
no dobra :D to kolejna muka... zdaje się chyba że ktoś już kombinował przy moih lampach i zamiast oryginalnego kleju nawalone jest silikonu.. grzanie w piekarniku i opalarką nic nie dało. Trzyma jak skała.
Jest może jakiś rozpuszczalnik czy coś żeby rozpuścił silikon a nie ruszył plastików (włącznie z kloszem)? Czy jednak trzeba dłubać i dłubać aż się wydłubie? Muszę jutro to ogarnąć bo jedną lampę już pomalowałem i poskładałem więc trochę lipa tak latać z dwiema różnymi... :D
nikt nie musiał dłubać, w tych lampach był 2 rodzaje kleju
czyli niefart pech :/ jakiś pomysł jak to rozkleic?
Powiedz jaki masz rok produkcji lamp (wybite na obudowie nad otworem na silniczek).
Każdą da się rozkleić, przy niektórych trzeba się troszkę pomęczyć niestety ;)
09 i strzałeczka skierowana na 4
Łoo funkiel nówki, na bank twardy klej.
mogę Ci to rozkleić i przygotować pod nowy klej, jak coś to PW ;)
Wczoraj odebralem swoje poliftowe lampy. Wszystkie zaczepy cale, dekielki tez, jedynie mocowania silniczka do wymiany, oraz to co widac na zdjeciu. Jakies pomysly "co autor mial na mysli" cementujac regulacje? Wewnatrz lampy wszystko wyglada ok, gwint na srubie od regulacji jest caly. Rozumiem ze do rozebrania lampy musze ta regulacje uruchomic, zeby moc odlaczyc odblysnik i soczewke, prawda? Rok lamp 2002, klej na szczescie miekki, nie wygladaja na rozbierane przez kogos. Planuje je porzadnie wyczyscic, spolerowac, co do malowania srodkow musze sie jeszcze zastanowic, ladnie dopieszczone chromy tez ladnie wygladaja. Chcialbym je skleic na oryginalnym kleju, stad pytanie do osob ktore sa obcykane w rozbieraniu tych lamp, czy przecietny zjadacz chleba sobie ze sklejeniem na oryginalnym kleju poradzi na tyle zeby nie parowaly?
http://naforum.zapodaj.net/images/6566f0bf99cc.jpg
jak masz robić je na tip top, to pasuje regulację naprawić, ja bym tez sprawdził czy soczewki nie wypalone i ewentualnie wymienił.
żeby wyjąć odbłyśnik, regulacji nie musisz naprawiać, zejdą i tak bez problemu,, trzeba tylko od srodka wypchnąć gumki.
Co do klejenia na ori kleju, to chyba jest duży problem tych lamp, żeby potem nie parowały, powiem tak, albo Ci się uda albo nie :)
btw. fot nie widać
W takim razie jeszcze 2 pytania:
-czy przewody razem z kostka w lampie wyciagacie przed rozklejeniem lamp? W TYCach ta kostka siedzi dosc luzno i bez problemow mozna ja wyjac, natomiast w hellach sciskajac 3 zatrzaski nie udaje mi sie wyciagnac kostki
-oczywiscie chce od razu wypolerowac klosze, nie moge znalezc miejsca gdzie moglbym dostac papier scierny na rzep w okolicach gradacji 1500-2500, na rzep widze tylko 40-200. Gdzie sie zaopatrujecie w taki papier, czy moze robicie polerke recznie?
Po co ją chcesz wyciągać? Najlepiej ścisnąć górny duży zaczep i pociągnąć za gniazdo wtedy wyjdzie.
Jak będziesz robił pierwszy raz to lepiej wyszlifuj klosze ręcznie, bo porobisz kółeczka od papieru na krążku.
W necie najlepiej zamówić takie papiery na rzep.
Miales racje, recznie papierem do 2200 dojechalem, teraz mam rowny klosz koloru mlecznego :) chce na jutro zamowic sobie cos do zrobienia polery na blysk, co sprosta moim wymaganiom? :) myslalem nad krazkiem filcu (do ostatecznej polery chyba musi byc dosc twardy material?) oraz lekkoscierna pasta.. prosze o sugestie