siemka mam pyt mianowicie czemu nie moge zablokowac drzwi przyciskiem (z kluczykiem) umieszczonym na drzwiach kierowcy gdy go wciskam slychac buczenie jakby sie zamykaly ale sie nie zamykaja o co chodzi prosze o odp na priv z gory dz i pozdrawiam :)
Printable View
siemka mam pyt mianowicie czemu nie moge zablokowac drzwi przyciskiem (z kluczykiem) umieszczonym na drzwiach kierowcy gdy go wciskam slychac buczenie jakby sie zamykaly ale sie nie zamykaja o co chodzi prosze o odp na priv z gory dz i pozdrawiam :)
jasny szlag by wszystko trafil. Dorwalem sprawna pompke centralnego zamka z oznaczeniem "E" (dalem za nia 100zl). Pompka pracowala przez okres chyba tygodnia. Najpierw znowu posypal sie kompresorek (wklad grafitowy), od razu wymienilem go na grubszy z vw polo i zauwazylem, ze pompka tylko zamyka ale juz nie otwiera (jak w poprzedniej pompce- jakby tykal tylko przekaznik). Ma ktos pomysl co znowu moglo pasc, co sprawdzic i jak?NA zamykanie dziala ok. Pompka centralnego mnie wykonczy!:D
Witam wszystkich!
Moje pytanie jest trochę dziwne aczkolwiek niektórym może wydać się dość ciekawe :]
Otóż...
Kupiłem a3 z dwoma kluczykami bez pilota. Podłączając pod kompa moje auto zobaczyłem ze jest błąd pompki centralnego czy coś takiego. Wyczytałem w necie ze przez ten błąd może nie dzialać pilot dlatego pomyślałem że komis albo właściciel sprzedający samochód poprostu nie dał pilota żeby nie było że coś jest zepsute....
Moje pytanie brzmi następująco czy jest możliwość sprawdzenia tego czy był pilot czy nie?
Czy można kupić nowy pilot i dopasować go do auta?
Gdybyś miał oryginalnie pilot to miał byś go wbudowany w kluczyku, więc jeśli go nie masz to auto go nigdy nie miało. I teraż jeśli twoja pompka obsługuje pilot to oczywiście możesz kupić kluczyk z pilotem np. typu scyzoryk i zaprogramować go pod swoją pompkę, przełożyć transponder lub zaprogramować immo, i naciąć grot. Wtedy będziesz miał kluczyk z pilotem ale koszta nie małe.
no panowiewczoraj wziołem sie za naprawe mojej pompki . Wkład zakupiony na popularnym serwisie spisuje sie bardzo dobrze . Cena około 135 zł wymiana z 20 minut - ale sporo sie czaiłem bo mechanikiem to ja nie jestem :)
jak narazie dziala ok i mysl ze nie trzeba wszedzie biegac z kluczykiem - bezcenna
a ja mam do sprzedania uszkodzoną pompkę (Z Dobrym Wirnikiem i Silnikiem) za 80 zł a Ty płacisz 135... Nie wiem o co Tu chodzi... może moja pompka jest inniejsza niż Wasza...
może ktoś kto ma w poliftowej a3 założoną pompkę 8l0 862 257 albo 8l0 862 257G powiedzieć, jak i czy wszystko w niej pracuje tak jak powinno?
ja u siebie nie mam w ogóle pompki i czytałem, że w poliftach są te z 8d0...., ale że są drogie to chcę włożyć jakąś z 8l0 ale nie wiem czy nie będzie problemów;
pilot mam 4d0 837 231A a auto z 2001 roku;
czytałem ten i:
http://www.a3-club.net/forum/showthr...t=pompka+zamka
ten temat i chciałbym jeszcze usłyszeć opinie osób, które wymieniały swoje po na przedliftowe pompki.
i jeśli może ktoś powiedzieć, bo nie wiem od czego padają tak te wirniki, bo niektórzy pisza, że założyli pompkę, pochodziła z tydzień, czy miesiąc i się skończyła.
Może silniczki mają różną moc i jak się założy pompkę z innym numerem to przez to?
dobra, znalazłem na allegro dużo, a co za tym idzie tańsze pompki o numerze 8d0 862 257e;
czytałem, że do tego pilota (4d0 837 231a) pasuje pompka 8l0 862 257g, którą chciałem na początku zamówić, ale "g" też są drogie;
potem ktoś napisał że stosuje pompkę 8d0 862 257 e zamiennie z 8l0 862 257g; czyli też powinna podejść pod ww pilot;
zamówiłem właśnie tą 8d0862257e, co prawda alarmu nie mam i nie potrzebuje, byle działały szyby, centralny zamek, klapa bagażnika.
mam nadzieję, że do końca tygodnia będę miał ja u siebie, wtedy podłącze i zobaczymy czy wybór był trafny, choć pewnie bez komputera się nie obejdzie; pzdr
Bedzie pasic ja mam taka
pompka podłączona, działa otwieranie szyb, lampki w podsufitce (przód i tył), lampka w bagażniku, otwieranie tylnej klapy bagażnika przyciskiem na klapie, zamykanie wszystkich zamków przyciskiem tym obok sterowania lusterek w drzwiach kierowcy i zamek centralny.
jak na samo podłączenie 3 kabelków to dość dużo : )
jedynie pilot nie działa ; /
można go jakoś sparować z pompką bez użycia komputera?
nie wiem po co przypisują do danego auta konkretne pompki, skoro działają też inne;
od pół roku nie miałem pompki bo nie mogłem znaleźć 8l0 z literą M, a tu 8d0 z "E" i działa jak ta lala;
orientuje się może od czego jest taka czerwona kostka: (na www na samej górze, na samym środku na zdjęciu o nr 1J0 937 713)
http://www.passatplus.de/umbauteile/...r/stecker6.htm
wtyczka idzie boczkiem w bagazniku i ma taką długość, że moglaby być podłaczona do pompki; ma taki sam kształt jak jedna z wtyczek która do niej wchodzi.
Mialem link jak to zrobic ale komp mi padl i wszystko usuniete, ale gdzies na forum to tez jest opisane - poszukaj po moich postach o pompkach bodajze. Co do tej kostki - ile masz podlaczonych do pompki trzy czy tylko dwie??
pamiętam, że kiedyś coś czytałem, o kluczykach, że trzeba mieć dwa, jeden trzeba włożyć w stacyjkę, drugi do drzwi i coś tam robić, o to chodzi?
a co do pompki, to mam podłączone 3, tyle co wejść ma pompka; wszystkie 3 idą z jednej wiązki; a tamten idzie jeden skądś "od przodu" i zakończony jest tą czerwoną kostką...
Dokladnie dwa kluczyki. A nie jest to kostka z suba moze??
ok, dzięki, zaraz poszukam sobie tego tematu, choć nie byłem pewny czy to chodziło o pilot czy o immobilizer; co do tej czerwonej kostki, to na allegro sobie popatrzyłem na subwofery i są zakończone czerwoną kostką, więc możliwe, że to od niego; ciekaw jestem czy wcześniej był i go wykręcili, czy wiązkę montują seryjnie a potem zależnie od opcji; trzeba prześwietlić forum; pzdr
"Wloz jeden kluczyk do stacyjki i przekrec zaplon ale nie uruchamiaj silnika - moze byc nawet taki bez immo - wyjdz z auta i zamknij scyzorykiem drzwi i po trzech sekundach nacisnij lock-zamkniecie na scyzoryku - powinny mrugnac awaryjne. Jesli sie tak stalo to pilot masz zakodowany."
o to chodzi? bo dalej piszesz, ze w poliftach to nie działa...
czyli w końcu te "efekty uboczne" same przeszły czy coś robiłeś?
byłem w aucie, dwa dni po tym jak podłączyłem pompkę, włączam zapłon i też pompka zaczęła "szaleć". awaryjne zaczęły mrugać, lampka podsufitki nie działała, centralny i tylna klapa też, tylko szyby działały jak należy; pomogło odpięcie i podłączenie pompki na nowo; tylko czy trzeba coś z nią zrobić czy pompka sama dojdzie do siebie?
Tomek zakoduj ja jak ci napisalem w pw i powinno byc juz wsio ok
Podłącze sie pod temacik a mianowicie nie moge nigdzie znależc odpowiedzi na mój problem .Chodzi o to ze do tej pory jezeli z pilota otwierałem autko to jesli otworzyłem drzwi pasarzera i je zamknołem to po chwili samochód sie zamykał sam a teraz juz niestety sie nie zamyka cos kiedys było o tym ze jest jakaś sekwecja chyba stacyjki zeby to spowrotem włączyć macie jakiś pomysł .
+32 trzeba dodac w kodowaniu pompki
+32 - automatyczne zamknięcie drzwi przy prędkości 20 km/h 15MPH. Otwarcie następuje przy : *wypadku *wyjęciu kluczyka ze stacyjki *pociągnięciu 2 razy za klamkę * wyłączeniu przycisku centralnego(przy klamce kierowcy)
Myśle że nie o to tutaj chodzi, Kolego Jacek to, że autko samo Ci się zamykało nie powinno nastąpić po otwarciu drzwi (zadnych). Auto powinno się zamknąc samo po jednej minucie od otwarcia ale tylko wtedy jeśli nie dotkniemy żadnej klamki, tzn nie otworzymy zadnych drzwi.
Moze nie zrozumiałes albo zle napisałem jesli autko jest zamknięte fabrycznym alarmem i po zozbrojeniu gdy sie otworzyło prawe drzwi i zaraz zamkneło to sam sie zamykał a jak od kierowcy to nie zamykał sie wcale czyli było prawidłowo a teraz jak prawe otworze to sie nie zamyka i włsnie dlatego coś musiałem jakąs sekwencją wyłaczyć tylko co ?
Wybacz Jacek, ale w takim razie musze powiedzieć że nic nie rozumiem niestety.
Nadal nie wiem co to za funkcja dzięki Której Auto samo Ci się zamyka.
A ja juzchyba kumam. Masz polifta z fisem czy przed? Jesli polift czy pokazuje ci otwarte drzwi ? Jesli tak bylo a juz nie jest tak wiec mikrostyk na zamku ci padl dlatego tez alarm mysli ze drzwi sa nonstop zamkniete. W tym przypadku wymiana mikrostyku i bedzie git.
DanioUk dobrze mówi. Możesz jeszcze sprawdzić czy po otwarciu prawych drzwi świeci się lampka w środku, jeśli się nie zaświeci to wymień ten mikrostyk i powinno być OK.
Mikroistyki sa ok lampka sie zapala i fis pokazuje otwarte drzwi prawe i lewe
a mam pytanie co może byc przyczyna ze jak zamyka auto POMPKA CIAGLE PRACUJE / jak otwieram POMPKA CIĄGLE PRACUJE ciągle ja słychać - przestaje pracowac dopiero w chwili odpięcia kostki
Menar - musisz sprawdzić najpierw nieszczelność w układzie pneumatycznym, zacznij od samych końcówek na pompce.
a ja mam taki problem.
a3 polift bez fisa
czasami mam tak, że samochód zostaje otworzony (drzwi zamknięte) a klapa bagażnika otwiera się sama.
Centralny po prostu sam ją otwiera.
Otworzy się i jeszcze kilka razy słychać dźwięk otwierania.
Przy zamknięciu kluczykiem sama już się nie otwiera ;) a przynajmniej nie próbuje - nic nie słychać.
Często jest problem z otworzeniem klapy ręcznie - otwiera się tylko z pilota.
Wczoraj jeszcze miałem akcję, że sam mi się zamknął - z kluczykami w środku :D
Problem ma delikatną zbieżność z wilgocią - narasta po myciu.
Nie wiem czy ma to związek ale otwiera się często przy uruchamianiu silnika.
Dodatkowo mam problem z przestawionymi wskaźnikami paliwa i temp ale przypuszczam, że to nic nie ma do tematu centralnego.
A nie masz przypadkiem wilgoći w pompce lub w jej okolicach??
Mi to wygląda na jakieś zwarcie wynikające właśnie z zawilgocenia pompki zamka centralnego.
Tak jak Mówi lawina, sprawdź zawilgocenie w jej okolicach (wtyczki) ale największą uwagę zwróć na styki dzięki którym otwierasz bagażnik jeżeli w nich także zbiera się woda to będą robić zwarcie i otwierać bagażnik.. przerobiłem to dwa miesiące temu miałem dziurke w gumowanej osłonie jednego stycznika. dodatkowo rozebrałem osłone platikową klapy bagażnika i przeczyściłem wtyczki przewodów które idą do tych własnie styczników. okazało się że z powodu wilgoci jedna z wtyczek skorodowała i ułamała mi się w rekach. Przewody rozdzieliłem i zaizolowałem nie podłączając.. teraz został mi tylko jeden stycznik, ale za to, samo się nie otwiera. Pozdrawiam
Witam Was a u mnie jest taki przypadek ze bo wcisnieciu przycisku zamkniecia na drzwiach drzwi sie nie zamykaja slychac pomke ale sie nie zamykaja a jak juz sie zamkna to po paru chwilach sie otwieraja w czasie jazdy i u mnie nie ma tak ze po przekroczeniu 20km/h lub tez po minucie same sie zamykaja ,niezamykaja sie wogole i o co tu chodzi :/
To że Ci się nie zamykają same po przekroczeniu 20km/h jest rzeczą normalną. Ta funkcja jest nieaktywna oryginalnie i aby ją uruchomić należy skorzystać z Vaga i podczas podłączenia do auta włączyć tą funkcję, było opisane na forum jakby co. A jeśli chodzi o to że auto Ci się nie zamyka po wciśnięciu przycisku to zwróć uwage na szczelnośc przewodów przy pompce centralnego zamka, pisząc ze pompka działa a rygle się nie ruszają wygląda to na nieszczelnośc układu pneumatycznego.
Ok dzieki pozdrawiam :)
Witam! zakupiłem ostatnio scyzoryk z możliwością otwierania bagażnika miał A na końcu a mój bez tego nie miał A w numerze. pilot sie zakodował. jak naciskam dłużej przycisk otwierania bagażnika to pstryka jakiś przekaźnik w pompce, ale nic sie nie dzieje, jak jest realizowane otwierania klapy? jakiś siłownik? Fabrycznie nie miałem sterowania z pilota, dokładałem pompka ma k na końcu
w klapie po lifcie jest siłownik który za pomocą elektromagnesu otwiera klape po nacisnięciu guzika. Rozumiem że masz klape z tym własnie siłownikiem czy może otwieraną mechanicznie otwierana??
mam niestety przedlifta bez zadnego siłownika. ale Chętnie go założę:P tylko poproszę o fotkę:)
Musisz zamontowa? si?ownik
http://allegro.pl/silownik-klamki-za...619495078.html
i nowy mechanizm zamka ze stycznikami zamiast zwyk?ych klamek
http://www.google.pl/imgres?imgurl=h...w=1440&bih=722
ale dodatkowo zapewne b?dziesz musia? zmieni? pompk? centralnego zamka, poniewa? przedliftowe nie obs?uguj? si?ownik?w klapy a do tego wszystkiego pociagn?c now? wi?zke kabli do klapy ?eby to wszytsko po?aczy?. Nie wiem czy gra jest warta ?wieczki, decyzja jest Twoja. O tym jak to zrobi? to niestety nie pomoge i nie orientuje si? czy na forum by?o opsane.
Bylo i nie warto
Witam. Rozsypał mi się w drobny mak czarny tłok w pompce od centralnego. Można to gdzieś dokupić ?
WItam. Mo?na
np.
http://allegro.pl/kompresorek-do-aud...666992438.html
to w ca?o?ci sprzedaj? silniczek z wirnikiem, spos?b prze?o?enia jest na forum opisany.
Witam was wszystkich !
A ja z kolei mam inny problem. Mój jak że genialny w swym postępowaniu teść postanowił w schowku, tam gdzie pompka wcisnąć płyn od spryskiwacza, co poskutkowało pęknięciem króćca od cieńszego przewodu... Moja pompka to 8L0.... "L". Nie ma któryś z was drodzy forumowicze samego plastiku do tejże pompki ? Z tego co widziałem to samą tą część z króćcami można odkręcić od obudowy...
chodzi Ci o kcuciec plastykowy który wystaje z pompki? Czy zakonczenie węzyka
?
Ten który wystaje z pompki. Myślę właśnie jak go połatać...
ojoj, tam faktycznie jest śrubka od góry która niby to trzyma, ale zeby to wyciagnąc to wyższa filozofia bo to jest jeszcze na 4 zatrzaskach, ja osobiście tego nie robiłem. Ale jeżeli nei zależy i na schludnym wykonaniu spróbuj zakupić cienki wężyk taki jak do sprysków połączyć ten wężyk z węzykiem pneumatycznym a drugi koniec wcisnąc ciasno do środka tego pękniętego krućca i czymś zalepić.
Coś się zakombinuje :) Nie takie rzeczy się naprawiało ;) Dzięki za podpowiedź :)
Ale tam jest pod spodem caly jakby mechanizm - czy cos takiego - nie wiem jak nazwac.
Mozesz to wyciagnac ale cala pompke trza rozbierac.
Gdzies na forum bylo jak to zrobic
Panowie,otóż mam ciekawy przypadek z którym nie mogę sobie poradzić...
Padła mi pompka centralnego, mianowicie sam wirnik. Kupiłem nową pompkę z uszkodzoną płytką sterującą, uszkodzona płytka została odlutowana a w jej miejsce wstawiona działająca płytka sterująca ze starej pompki.
Podłączając pompkę do auta nic się nie dzieje, wirnik nie pracuje, nie pracuja szyby:confused:
Spróbowałem podłączyć dużą czarną kostkę odwrotnie, pozostałe kostki są wpięte prawidłowo szyby odziwo działają, pneumatyka w dalszym ciągu nie działa, a co ciekawe włączają się światła awaryjne i nie mogę ich w żaden sposób wyłączyć. Co o tym myślicie?
Kupiony niby sprawny wirnik jest jednak uszkodzony, czy może moja niby sprawna płytka sterująca jest do dupy?
Doradzicie coś w temacie:D
Czy to jest ta pompka którą kupiłes odemnie? jesli tak to myślałem że zamienisz miejscami silniczki a nie płytke :> niepotzrebnie ingerujesz w elektronike.
Si.
Jak wiemy jest to tylko 2 kabelki i jedna taśma do przelutowania, połączenia wydaje się, że są git, zrobione ze wzorcem, tak więc zbyt dużo tej ingerencji w elektornikę nie było.
Problem jest w dalszym ciągu i trzeba go jakoś rozwiązać.
Jutro podrzucę pompkę do jakiegoś speca, aby na nią zerknął:thumbright:
Witam własnie obudził mnie dziadek bo...włączyły mi sie swiatła awaryjne (samoistnie! Ostatnio wsiadałem do auta hmmm z 4 dni temu i wszystko powyłączałem). Pobiegłem szybko do auta chce otwierać z pilota i nie idzie :O Z przerażeniem stwierdziłem ze pewnie aku rozładowany...:/ no ale otworzyłem drzwi kluczykiem, a auto odpaliłem bez problemu. Tyle ze nie dziala mi centralny?? Czym moze to byc spowodowane??