szacun ze w końcu ktoś powiedział prawdę.... :) tu nie ma nic za darmo chyba
Printable View
no tak tak macie rację :D ale z Alfy to już nie brzmi tak samo (no i 4tłoki - pewnie przejęzyczenie) :D a mi się nie chciało myśleć kto mi to proponował... ale skoro każecie :D AM-brakes - 700-800zł, BRmotoRS - 500zł :D i jeszcze jakaś trzecia nie pamiętam, generalnie pytam każdą firmę z ciekawości u której tylko zobaczę, że robią takie coś :D
Ja tak szukam i szukam i szukam i nic; skoro dział jest 288-312 na przód, to ja mam podstawowe pytanie: czy blachy osłaniające z np. Golfa IV z 312mm, numery 1J0615311B i 1J0615312B, będą pasowały do A3 8L seryjnie 288mm? ETKA wyrzuca, że nasze A3 mają mieć blachy z S3: 8N0615311A i 8N0615312A. Może ktoś już zakładał jedne lub drugie i wie w czym różnica? Zdecydowanie wolałbym te od Golfa, ponieważ są trzy razy tańsze i dostępne od ręki w ASO. :thumbright:
Dzięki za odpowiedź :)
Osłony tarcz od S3/TT nie pasują do zwrotnic z A3 8L 288mm.Pasują za to osłony z Leona,Octavii RS,o ile nie mają zwrotnic takich jak w S3/TT/R32/Cupra.Sam się naciąłem,bo najpierw kupiłem osłony z Leona,a potem przy zakładaniu zwrotnic z S3,okazało się,że nie pasują mocowania.Niestety numerów nie pamiętam.Założyłem więc z TT.
Właśnie tak oglądałem zdjęcia i wygląda, że tylko 1J0615311B i 1J0615312B będą pasować. Wyglądają tak samo, jak pod 288 mm, tylko są trochę większe :)
Panowie a jakie najlepiej większe tarcze na tył wsadzić ? tzn z jakiego auta?
Przeczytałem praktycznie cały temat, niestety w dużej części odnalazłem kłótnie i przepychanki. O ile jeśli chodzi o przód to wszystko wiem, o tyle mam pytanie co do tyłu. Przy konwersji na 256mm klocek jest taki sam jak seria i do tego potrzebuję zaciski od s3, jarzma s3, tarcze 256mm i dystanse 6mm? Wolę się upewnić...
Piotrek a nie prościej kupić tył z cupry? Tam przecież jest 256mm i podchodzi do a3 bez problemu z tego co mi wiadomo. Jeśli źle piszę to proszę i mnie z błędu wyprowadzić :)
Klocek taki sam, zacisk inny jarzmo inne, 6mm dystanse tzn potrzebujesz jak kupujesz z wersji 4x4 i pakuejsz zacisk do oski, a zapewne u siebie w asz masz oske wiec szukaj zaciskow z cupry leona, tt, bory, golfa z napedem na przod i wtedy p&p lub z 4x4 te same auta i wtedy dysntase dojda, roznia sie one tylko jarzmem.
Mi chodziło o wersję na jedną oś, czyli jednak mam rację :D Dziękuję za potwierdzenie :D
Dzięki za info ;)
A jeszcze jedno, w jakich wersjach silnikowych były 256mm z tyłu w golfie/borze? 2.8?
I czy da się wizualnie odróżnić zacisk 256 a 232?
256 - 2.3. V5/2.8V6/ 1.8T, da sie odróżnić wizualnie, seryjne maja żeberka jak kaloryfer, te pod 256 sa gladkie.
Dzięki, wszystko dograne. Czy ktoś może mi jeszcze napisać czy seryjna pompa to wszystko obsłuży? Bawić się w kodowanie jak to ktoś wcześniej opisal?
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
powiem tak
ja nie kodowałam i hamuje u mnie jak poj.ba.ne
ale olivier gdzieś wygrzebał na innym forum że ludzi zmieniają kodowanie
Ja mam seryjna pompę ( s3) i hamuje też super z tym że względem seryjnego zacisku mam jakby ciut większego laga na pedale hamulca. Po prostu jest tak jakby hamulec był trochę mniej czuły, bo naciskasz lekko i nic, a ciut mocniej i już mocno hamuje
a ja mam wszystko serie i wydaje mi się, że słabo hamuje, zastanawiam się czy pompa czy serwo do wymiany, chyba muszę jakąś inną s3 się przejechać, żeby porównać.
W s3 jest taka sama pompa wiec nie ma sensu wymieniać. Mozna probowac przekodować w zależności jaka masz pompe.
Dzięki za wszystkie rady :)
Moze posiadac i 50 czujnikow cisnienia, milion innych sterownikow ale jest taka sama wydajnosciowo jak z 1.6 a jak tego nie ogarniasz to sie lepiej niw wypowiadaj, tłoczek 23,81mm
tłoczek ma 23,81 ale ja Ci mówię że te pompy pasują tylko do serwa które jest przeznaczone do 4x4 czy Ci się podoba czy nie ....Nie wziąłeś pod uwagę długości otworu w tłoczysku jest inna z tego co się przekonałem na własnej niż w pompie do ośki i jak dla mnie to jest koniec tematu.
Daj Pan spokoj:lol: wydajnosc jest taka sama jak kazdej pompy w a3 8L, długosć otworu nie ma żadnego znaczenie w tym przypadku, ale wiem ze masz jak zwykle swoja teorie o wyższości nawet klamki z s3 w porownaniu do klamki w a3:lol:
A jak tam ten super zestaw z tylnych cayenne? Zalozony? Świetnie działa?:-D
Aby Ci uzmysłowić to załóż sobie pompę z ośki do serwa z 4x4 to wtedy zobaczysz czy jest różnica czy nie ma . Mi się serwo z 4x4 otworzyło na pół gdy założyłem pompę z oski wiec nie pisz że nie ma różnicy w długości otworu w tłoczysku. A co do zacisków z Cayenna jeździłem tt oską na tych zaciskach z klockiem 90 mm to co pisałeś uważam za tonalna bzdurę .Przy standardowym klocku może hamować jak seria ale nie przy 90 mm przy którym jest wykorzystywana cala powierzchnia tarczy i klocka.
Panowie, pilny temat. Nie mam pojęcia co siedzi w moim A3 a tyłu w heblach. 1.9tdi ALH 90ps 2001, na pewno tylny hebel jest seryjny. To będzie 232mm? Co potrzebuję do swapa na 256mm? I kto ma to do sprzedania aktualnie :D ? muszę zrobić na gwałt regenerację tylnych zacisków a nie ukrywam że to więcej roboty niż przekładka sprawnych. A do tego może by się dało większy hebelek wrzucić.. :) Podpowie ktoś? Przepraszam że tak piszę na gwałt ale sprawa jest pilna a ja zabiegany i nie mam czasu poprzeglądać forum ;) wiem tylko że o ogłoszeniach nic nie ma :D
ja mam 256 od quattro, żeby wrzucić do ośki trzeba dać na pewno podkładki, nie wiem czy jeszcze coś trzeba, może ktoś inny uzupełni :)
Jak zawsze jesteś w błędzie a Towje teorie są z dupy wzięte i sprzeczne z fizyką. Zanim zaczniesz pouczać naucz się chociaż podstawowych praw tarcia, bo piszesz totalne głupoty. Wielkosć klocka nie ma wpływu na siłę tarcia, wiec to że dałeś wiekszy i myślisz że lepiej hamuje jest wymysłem Twojej niedoedukowanej wyobraźni pokazuje niestety niski poziom Twojej wiedzy i zerowy jeżeli chodzi o hamulce.O ile gadać głupoty każdy sobie może to pisanie tych mądrości na forum jest szkodliwe, ponieważ użytkownicy a3 zaprogramuja sobie bezmyślne rozwiazania i teorie ktore potem beda wprowadzać w życie.
- - - Aktualizacja postu - - -
z przody masz 280x22 jezeli nic ni zmieniales, z tylu 230x9. U Ciebie kolego obowiazkowo zmiana na przodzie na 312mm - koszt takiego swapa to ok 500zl, czesci na allegro od reki. Zmiana tylu na 256mm nic nie da, a koszt to ok 400zl za same zaciski na aukcjach. Lepiej zregeneruj zaciski tylne i doloz do przodu, efekt bedzie ogromny w porownaniu do tego co masz teraz.
Przód wiem wiem jaki mam, tutaj trzeba zwrotnicę wrzucić jarzmo i zacisk - wiem wszystko. Nie szukam lepszej siły hamowania na ten moment, ale tak czy siak muszę rozbebeszyć tył i go zrobić. Orientowałem się w cenach to regeneracja zacisków wyjdzie mnie (liczę same części) ok 200pln + nieosiągalne sprężynki do ręcznego (w aso jescze nie pytałem) no i klocki ok 60zł. Zastanawiam się czy nie lepiej poprostu kupić cały sprawny swap. No ale z tego co widzę to wydatek rzędu 550pln..
Lepiej zalozyc przod 312mm i przesmarowac tyl niz kupic nowy tyl 256m zamiast 230 i zostawic przod 280mm
Czyli przód 312+tył 230 będzie lepszy od serii, a komplet z eski będzie lepszy niż 312+230 czy nie będzie różnicy?
Mam 312 gotowe do założenia tylko się właśnie zastanawiam czy brać tył 256 a już bym wszystko z przewodami w oplocie na raz wymienił ;)
Bedzie duzo lepszy od serii, komplet z s3 czyli 312+256 bedzie minimalnie lepszy od 312+230 ale moim zdaniem warto zalozyc 256 z tylu bo tarcza po a jest wentylowan, po b tloczek jest wiekszy po c lepiej wyrownuje sily hamowania w aucie i wtedy przod mniej nurkuje. Taniej juz nic sensownego sie nie zalozy, pozniej koszty to powyzej 1500zl za zestaw a tu za grosze masz lepsze heble.
Tominator wyczysc skrzynke :D
Wyczyszczna
Ma ktoś może jakąś fotkę jak ma wyglądać ta tulejka 6mm z tyłu? Na dniach biorę się za montaż, więc wypadałoby wcześniej dotoczyć.
dzięki!
http://images75.fotosik.pl/465/67584dc52dd486eemed.jpg
To jest na ta szczeline na tyle przy 256?
Ma ktos dwie takie tulejki na zbyciu moze? Albo cztery, nie pamietam teraz ile potrzeba a nie mam hebli pod reka hmm..
Wiem, ze moge dopasowac podkladki ale nie zmienia to faktu, ze jesli bylaby opcja to chetnie kupilbym cos takiego jak wyzej. Jak robic to raz a konkretnie. Mieszkam w bloku i nie mam gdzie dlubac przy aucie a druga sprawa nie mam tyle czasu zeby dwa razy rozkrecac to samo. Poza tym ladnie to wyglada ;)
Jak juz nie chcesz zrobic profi i dopasowac odpowiednie jarzma to wrzuc zwykle podkladki 6mm wysokosci i bedziesz mial to samo
Klocek w serii przy 288 i 312 jest taki sam, zgadza się?
Tak
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Siemka, orientuje się ktoś gdzie kupię oryginalne osłony tarcz 312/256?
Pozdro