to masz taką sytuację jak ja, ja obstawiam u siebie albo ten g62 albo ten w chłodnicy,
któryś źle wskazuje, albo ten g62 zawyża na klimatroniku albo ten z chłodnicy za poźno załącza wentylatory
Printable View
to masz taką sytuację jak ja, ja obstawiam u siebie albo ten g62 albo ten w chłodnicy,
któryś źle wskazuje, albo ten g62 zawyża na klimatroniku albo ten z chłodnicy za poźno załącza wentylatory
Witam. Potrzebuję pomocy, otóż mam problem z grzejącym się silnikiem. W mieście i po płaskim wszystko jest ok.
Problem zaczyna się w ciepłe dni jak jeżdżę po górkach, jak jadę pod większą górkę wskazówka wychyla się powyżej 90 stopni, nieznacznie tak na ok. 95, wentylatory chodzą.
W tym momencie jak wyłączę silnik i przekręcę ponownie zapłon to temperatura jest powyżej 90 stopni a nawet podchodzi pod 100 . Jak jadę ponownie po płaskim to po jakimś czasie powoli temperatura spada do 90, ale niepokoi mnie to że jak tylko pojeżdżę po górkach chwilę to już się grzeje.
Co może być przyczyną ? Dodam że w korkach i jeździe miejskiej nie ma najmniejszego problemu, na klimie jest cały czas 90 i na liczniku też.
kiedy wymieniales plyn ?
moze stracil juz swoje wlasciwosci
lub termostat sie nie otwiera do konca
w korkach auto nie nagrzeje sie tak jak pod sporym obciazeniem
koledzy mam pytanie. Nie dzialaja mi oba wiatraki na chlodnicy, mam climatronic i gdzies wyczytalem, ze gdy wlacze klime to musza sie krecic oba. Tutaj nic sie nie kreci, po ktorkim staniu w korku zaczyna sie grzac, Sprawdzilem bezpiecznik na akumulatorze i w bezpiecznikach - oba dobre. Nie wiem jak vagiem to sprawdzic. Wyrzuca mi blad czujnika temp (tego pierwszego na kroćcu od glowicy) ktory juz kiedys wymienialem. Wiatraki oba sprawne (sprawdzone na krotko).
Witam panowie.
Mam duży problem. Płyn strasznie szybko mi sie grzeje, nawet gdy auto stoi na postoju na biegu jałowym to płyn łapię temp 100 i wzwyż. Dolny przewód wychodzący/wchodzący do chłodnicy jest zimny a górny jest gorący. No i jeszcze do tego wentylatory nie chodzą ;/ dopiero jak włączę klimatronik to uruchamiają się 2 wentylatory.
witam
jakiś już czas męczę się z temperatura w moim samochodzie...
przerabiam wszystkie możliwe scenariusze...
i nie wiem ale czy ten błąd może mieć coś wspólnego z przedwczesnym otwieraniem się termostatu ?
18070 - Coolant Fan Control 2: Short to Ground
szukałem po necie i na jakiejś czeskiej stronie skody i na forum golfa coś na ten temat było ale bardzo niewiele...:/
w skrócie można to ująć, że pisali o czujniku na chłodnicy odpowiadającym za wentylatory...
ale, który to jest i czy on może mieć aż taki wpływ na temperaturę, że samochód mi się nie dogrzewa ?
Witam
potrzebuje szybkiej odpowiedzi bo też mam problem taki że na zegarze dochodzi mi temperatura do 90 stopni i spada do ok 70 i tak samo mam na klimatroniku choć zauważyłem też że na klimatroniku temperatura jest o około 5 stopni mniejsza niż na zegarze i takie pytanie mam po pierwsze czego to wina termostatu czy czujnika i drugie czy czemuś to szkodzi bo mechanik mi powiedział że on by w tym nie grzebał bo nie czuje żeby coś się działo z autem spalanie ok
więc proszę o szybką odpowiedź
dziękuję
dalej czekam na pomoc :(
sprawa się ma następująco... nowy termostat i czujnik to koszt 50zł (zamienniki) więc możesz wymienić obie rzeczy na raz jeśli chodzi o ścisłość...
ale z tego co opisałeś to najprawdopodobniej wina wykańczającego się termostatu... tak, że obstawiam przy tym ;)
czy czymś to szkodzi to zależy...
bo ogólnie nie dogrzanie silnika powoduje wzrost spalania i robienie się "masła" pod korkiem a więc nie najlepsze właściwości smarne oleju to takie najczęstsze skutki...
ale od razu Ci się nic nie stanie o ile w ogóle coś się stanie więc równie dobrze możesz z tym jeździć i nic nie robić... ale koszt 50zł to nie dużo wiec bym pokusił się o naprawę usterki ;)
na forum jest baardzo dużo na ten temat, wystarczy siąść i poczytać :)
Pytanie. Temperaturę płynu miałem zawsze idealnie 90' i nagle z dnia na dzień mam 92-93'. To jest chyba nie grożne, ale czemu tak się stało. Teraz nawet w deszczowy dzień często włączają się wiatraki i po wyłączeniu auta też chodzą. Wcześniej tak nie było. Miałem tylko wymieniane tłumiki te "portki" przy samym silniku, czy mogło się coś uszkodzić??
Witam,
Problem jest nastepujacy :
1. Dlugie grzanie swiec zarowych (ok 15 sekund)
2. Czasami na biegu jalowym faluja obroty
3. Blad na Vagu - cos z czujnikiem temp ( blad sporadyczny)
Jezdze tak moze z miesiac bo jakos nie moge sie zebrac. Do dzisiejszego dnia temp na desce byla rowna 90 stopni. Teraz podczas jazdy lubi troche powariowac spadnie do 70 i sie podniesie lub spadnie do 60.
Pytanie co wymienic? Czujnik temp cieczy czy czujnik dajacy info do ECU?
To sa 2 osobne czujniki czy z jednego idzie informacja na deske i do kompa?
Czujnik i termostat wymienialem na wiosne i czyzby znowu sie popsul?
Jak juz ktos sie decyduje z musu na kupno termaostatu to radził bym brać orginał . Te zamienniki są gó... warte. Bazowanie na orginalnych częściach naprawde sie opłaca. Ja w swojej audi s3 wymieniałem termostat 4 razy w ciagu miesiaca gdyż brałem zamienniki wiecznie i wtedy sie juz do końca przekonałem że to się nie opłaca. ORGINAŁ I JESZCZE RAZ ORGINAŁ A jak tam temp skacze to na 100% termostat z iglicy wypadł. A jak jest masełko na wlewie to mozliwe że pokonujesz krótkie trasy na nie rozgrzanym silniku i dlatego tak sie dzieje .
U mnie podczas jazdy skacze wskazówka na zegarze czujnika temperatury. Raz pokazuje 90, za chwilę spada, spada, aż nagle zatrzymuje się na 60 i znów wraca na 70 i tak na okrągło. Nie wiem, czy może poszedł czujnik, czy to termostat? Jak myślicie?
Miałem podobne objawy. Temperatura raz na 90 potem na 70 i znowu na 90 stopni. 90 stopni osiągał jak przejechałem około 10 km w lato Właśnie dzisiaj wymieniłem termostat i wszystko wróciło do normy.
Teraz jak się przejechałem to po 2km i 800m było już 90 stopni. Termostat wymieniłem na wahler.
Z tego co wyczytałem temp. silnika powinna mieć 90stopni.
Mój problem polega na tym że w trasie nie podnosi się z 60, a w mieście jest na 90. Czyli jest coś nie tak ?
patrz post nizej...
Sorki że wtrącę się w temat
Mam taki problemik, iż bardzo często (czyli co jakieś 2 miesiące) muszę dolewać płynu chłodniczego gdyż pika mi czerwona kontrolka właśnie od chłodnicy. Najczęściej dzieje się tak przy pierwszym odpalaniu gdy wskaźnik temperatury pokazuje jeszcze 60 stopni. Gdy urośnie do 90 problem znika nawet przy odpaleniu silnika.
Co to może być ? Wyciek jakiś ?
Witam mam podobny problem tzn temperatura skacze mi od 75-90 stopni niezależnie czy w trasie czy mieście. Da się sprawdzić vagiem czy to termostat / czujnik ?
Witam
W passacie B5 ( AFN )miałem problem z "skaczącą" temperaturą pokazywaną przez wskaźnik. W czasie jazdy potrafiła spaść do 60 aby po chwili podskoczyć do 90. Te spadki były okazjonalne i przypadkowe. Problemem okazał się czujnik temperatury. Po wymianie czujnika problem znikł.
Natomiast ostatnio w mojej A3 8L (AHF) pojawiły problemy z porannym rozruchem Problemem znowu okazał się czujnik. Po całonocnym postoju temperatura cieczy podawana przez obwód kompa pokazuje 80 stopni ,kiedy obwód wskaźnika wskazywał normalnie. Nowy czujnik i wróciło wszystko do normy
ja mialem taki problem iż jade juz dlugo i temp mam okolo 75 80 stopni , stane na swiatla wskakuje na 90 , rusze jade 120 140 i znowu spada na 75 80 st, wymienilem czujnik temp nie dalo nic, czujnik byl napewno walniety bo blad na vagu byl po wymianie znikł blad. ale wadliwy okazal sie tez termostat , po zmianie termostatu po rozgrzaniu normalnie trzyma 90 stopni :)
bedin - mialem identyczne objawy jak Ty. Dodam tez ze w lato jak przycisnalem na 5tce na maxa to po chwili rosla temp ale po powrocie do normalnej jazdy spadala znow. Pomogla sama wymiana termostatu. Blad czujnika chyba tez jakis byl ale to zapewne przez termostat bo od wymiany nie ma zadnych bledow.
ja tam zapowiegawczo wymienilem i czujnik i termostat koszt nie byl duzy a warto bylo, i wymiana latwa tylko z dojsciem ciezko w ASZ i trzeba miec dobre klucze i male rece :) teraz smiga wyborowo
czy w każdej a3 8L spuszcza się płyn z chłodnicy tak samo?
na dole chłodnicy po lewej stronie (strona kierowcy):P
Panowie, powiedzcie mi, co ma wpływ na zagrzanie się płynu chlodzacego? Ponieważ grzeje mi sie baardzo wolno..
Dzis rano przejechalem (spokojnie, predkosc 50-70km/h, obr. ok 2000/min) 12 km, i na "mecie" temperatura w jakiej byl plyn wynosiła 70*C. To normalne przy takiej pogodzie? Wszak zimy jeszcze nie ma..ale mrozno bylo ;)
Slyszalem, ze powodem moga być świece?
Chcialbym sie Was poradzic, co mam sprawdzic, aby wiedziec czy cos jest do wymiany?
Termostat wymienilem tydzien temu, watpie zeby byl ciagle otwarty i przez niego woda grzala sie dluzej. Bo to tez by mogla byc jedna z przyczyn, nie?
ostatnio właśnie też zauważyłem że przy takich niższych temperaturach muszę przejechac tak ok. 8-10 km żeby temperatura była na 90*, termostat również wymieniałem jak i czujnik bo był rąbnięty, teorii o świecach nie słyszałem ale mam właśnie kupione nówki to na zimę sobie wymienię, ale jestem spokojny i jakoś się tym nie zadręczam bo myślę sobie że tak może jest po prostu choc mój wcześniejszy wóz zagrzewał się wiele szybciej.
w benzyniaku 90 stopni powinienes miec po jakis 4/5 km nawet przy tych temp
Taką temperaturę osiągał kiedy było cieplej po 4-5 km teraz gdy jest chłodno jest tak jak napisałem wyżej 8-10 km takie są moje spostrzeżenia choc może i jest coś nie tak ale ja już nie wiem jaką przyczyną mogło by byc to spowodowane
jak masz climatronika, mozesz sprawdzac temperature cieczy przez 49C to jest kod temp cieczy w climatroniku w dieslu mi pokazuje jak jes cieply miedzy 88 a 95stopni.
Jesli ktos nie wie jak w to wejsc jest latwe i szybkie, to napisac
Jesli chodzi o swiece zarowe to po wlaczeniu silnika, siwce sie dogrzewaja przez jakies 3 min, chyba ze silnik przekroczy 2500obr na min to dogdzewanie sie wylaczaja.
To jest poto zeby obroty nie skakaly,silnk sie szybciej nagrzal i byly mniejsze spaliny w powietrzu
Witam
Panowie przy jakiej temperaturze cieczy chłodzącej załączają się wentylatory i który czujnik odpowiada za ich załączenie ?
Druga sprawa, co może być przyczyna tego że wskaźnik temperatury na licznikach dochodzi do 90 st i dalej się nie wychyla. Dodam że w tym samym czasie obserwowałem temperaturę w vagu i była 110 st. Wykonałem również test wskaźników i wskazówka temperatury wychylała się w pełnym zakresie.
Z góry dzięki.
witam,właśnie przejechałem po trasie ok 50 km większość trasy z prędkością ok140km/h ok3000-4000obr temp na zewnątrz ok 5st i ciągle na wskazówka temp wahała się między 60 a 70st,nawet pod blokiem jak już dałem mu odsapnąć przed zgaszeniem to wskazówka nawet nie drgnęła.
pytanie moje jest takie,o co chodzi:)?? czy wymienić termostat czy te świece dogrzewające czy co?? dodam że płyn chłodzący ma ok 3 miesiące więc to raczej nie jego wina.
termostat wymienić
ok,a i dodam jeszcze że słabo mi odpala po nocce i w ogóle na zimnym,czytałem coś ze to czujnik temperatury i czy to jest czujnik płynu czy silnika czy oleju czy paliwa czy co bo już sam nie wiem??
ja wymieniłem termostat i było po problemie a miałem podobne objawy jak u Ciebie. Te świece raczej nie są przyczyna bo one grzeja chyba tylko do 30*C więc jak masz na budziku 60-70 C to one i tak są wyłączone. Obstawiam termostat - wahler około 30 zł :)
ok,dzięki właśnie zamówiłem na allegro,po świętach wymienię i dam znać:)
Sprawdzałeś temp. dolnego węża idącego od chłodnicy po przejechaniu ok 20 km?
Przyczyn ciezkiego odpalania może być wiele: aku, świece żarowe, zle ustawiony kąt wtrysku itp.
Czujnik temp płynu jest jeden G2/G62 , podłacz pod VAGa czy czasem nie wywala Ci błedu własnie tego czujnika (blad 17664)
Jak bedziez miec mozliwosc to po przejechaniu ok.15 km sprawdz ten waz ręką czy jest cieply czy zimny
W celu sprawdzenia bledu czujnika moze być Polski Vag:thumbright:
ok,a jaki powinien być? jak zimny to??
Powinien być ciepły, jak zimny i temp na liczniku tak jak pisles max 70 stopni to termostat. Oczywiscie czujnik temperatury płynu musi być sprawny:thumbright:
Przy sprawnym czujniku temperatury poniżej temp. +5*C .
Panowie mój problem wygląda następująco. Po zakupie mojej a3 miałem problem z temperaturą tzn podczas jazdy temperatura nie osiągała 90stopni, wahała się od 60-80 stopni a na postoju dobijało do 90 stopni. Więc wymieniłem termostat i problem znikł.
Lecz minął miesiąc(przez ten miesiąc wszystko było ok) i raz na jakiś czas problem się powtarza tzn w trasie temperatura się waha się od 60-85 stopni i nawet na postoju nie osiąga 90 stopni ! Dzisiaj znowu tak miałem ale postanowiłem zjechać na pobocze odczekałem 5 minut czy temperatura się zmieni lecz nic to nie dało. Zgasiłem silnik poczekałem 2 minuty i ruszyłem - temperatura zaczęła rosnąć od tych 65 stopni do 90 i tak już zostało do końca trasy.
Macie jakiś pomysł co to może być ? Termostat się zacina czy czujnik do wymiany ?
Dzięki.
czujnik temperatury walniety prawdopodobnie bedzie. podepnij pod kompa i pokaze :P
Witam, podepne się pod temat bo też mam problem z temperaturą pokazywaną na liczniku. Otóż zawsze miałem problem z niedogrzewaniem się silnika i nawet w gorące letnie dni rozgrzewał dosyć wolno, a dzisiaj już po przejechaniu niecałego kilometra temperatura pokazywała magiczną 90tke by po kolejnych kilku kilometrach pokazać niewiele ponad 100st. Najlepsze było jednak to że przejeżdzając przez rondo ze 100st spadło do prawie 80st (spadek pokazywanej temperatury nastąpil w ciągu kilku sekund) i po tej akcji znowu pokazywało 90st, żeby po chwili znowu wariować z temperaturą i pokazywało mi raz wyższą a raz niższą niż 90. Dodam że jechałem na wyłączonej klimie, żadnych napraw oprócz wymiany czujniczka hamulca ostatnio nie robiłem. Poziom płynu w normie.
Wydaje mi się nie normalne rozgrzanie się silnika w niecałą minute do 90st, a jeśli jest to osiągalne to co może być przyczyną takiego szybkiego nagrzewania się silnika o ile wskazania na liczniku są prawidłowe i odzwierciedlają prawidłową temperature silnika? I jeśli moglibyście mi pomóc to prosiłbym o podpowiedź co mógł dzisiaj sam sprawdzić? Bo wiadomo że jutro święto i z mechanikiem raczej na wizyte się nie umówie w ciągu dwóch najbliższych dni a takie wahania się temperatury mnie irytowały troche dzisiaj bo co chwile kukalem na zegary i temperature:P
masz do wymiany czujnik temperatury cieczy