Na zdjęciu są pokazane oryginalne lampy xenonowe, więc tam inna żarówka niż d2s nie wejdzie...
Xenon ci źle świeci? możesz pokazać jakiś dowód w postaci zdjęcia na to?
Printable View
Właśnie że nie mam xenonów tylko H7 + 50% i lipa jest. Kolega miał tak samo i mówił żeby kupić xenony i bedzie dobrze świeciło bo tak samo zrobił tylko pare przeróbek zrobił żeby podeszły.
Oczywiście, że kupienie ORI xenonów poprawi znacznie jakość świecenia, tylko licz sie z tym, że takie lampki to wydatek ok. 1600zł za używki :)
o "xenonach", czyli zestawach HID nie wspominam, bo mam cieżkie przeżycia z tym szajsem i napisałem sie już o tym sporo na forum.
Mi nie potrzebne są lampy. Ja mam zamiar kupić żarówki xenonowe z tymi całymi przetwórnicami i w ogóle bo przez te soczewki w ogóle nie ma świecenia. Kolega miał takie same lampy jak w moim linku co wstawiłem i też miał lipe. Założył żarówki xenonowe i świeci mu na krótkich tak jak mi na długich.O wiele większa poprawa a wydał za żarówki 500 zł. Widzę że nie rozumiesz o co mi chodzi ale ok. Zrobię jak uważam tak będzie najlepiej.
tak o spryski , ja nie mam i jezdze
dokładnie tak jak pisze catalunia lepiej odpuścić HIDy, niby jest przed Tobą jaśniej ale po pierwsze jest to nie zgodne z prawem, po drugie lampy które mamy w autach nie wyposażonych w Xenon fabrycznie nie są do nich przystosowane a po trzecie nie życzę nikomu aby mijał się z takimi pojazdami na ciemnych drogach... więc albo ori xxenon albo lepiej sobie odpuścić i kupić dobrej jakości żarówki - będzie bezpieczniej dla wszystkich ;)
btw. sam teraz myślę nad zmianą lamp ;)
jestem na etapie zmian na poliftowe w swojej a3.Lampy mam na pewno oryginalne hella wyciąłem tyle ile było w temacie pokazane o wymianie lamp(to wszystko co było z ciękiej blachy to odciąłem,wyszlifowałem i jest na gładko,została tylko krawedź )zakładajac lampe mam straszna dziure przy błotniku:/ ok 0.5cm.Jak mocno wcisne jakos to sie trzyma i tej dziury tak duzej nie ma,ale wiadomo ze na dziurach ona sie ustawi tak jak bedzie chciała.najlepiej wstawic tam kawałek gumy ale az tyle:/ to nie bedzie zbyt estetycznie wygladało.Macie jakis pomysł moze ktos jest z okolic włocławka i przerabiał to i udzieli jakiejs rady
Wiesz sam to przerabialem i moge powiedziec ze u mnie nie ma zadnej dziury. Lampa no w sumie nie miala mozliwosci inaczej osiasc bo wykorzystalem jeden uchwyt z dolu ktory jak pamietam jeden uzytkownik radzil wyciac. A drugi z dolu sprytnie dorobilem.
Masz w sumie mozliwośc delikatnej regulacji na gornych uchwytach, na otworze w ktorym znajduje sie srobka od uchwytow gornych, przynajmniej u mnie sie dalo lampe delikatnie do przodu pociagnac, jak i dopchnac. Nie jest tego duzo ale zawsze cos. Jak dopychasz to wtedy dokrecasz gorne uchwyty na maxa.
witam, szukam kogos z dolnego slaska kto zajmuje sie montazem lamp i hidow, chodzi o przerobke z wycieciem blotnika i montazem hida do lampy poliftowej, ma ktos namiar na kogos takiego? kiedys byl tu tomekzabrze ktory mial w sprzedazy zestawy hid, zaglada on tu jeszcze? pzdr
Do montazu HID nie potrzbujesz zadnego specjalisty, napewno dasz rade sam!!Jak będziesz mial jakieś pytania wal! Chetnie pomoge.
Pozdr
HID'y
a potem jedzie taki ... z przeciwka i razi po oczach. Niebiescy mogli by sie za to porzadnie wziasc
Jak sa lampy bez regulacji to nie trzeba miec HID -ow zeby razic :thumbright:
Albo wezmy np goscia który wklada HID do zwyklego szklanego klosza bez soczewy:)
Skoro w lampach są soczewki a wsadzone są zwykłe żarówki i lipnie świecą to chyba lepiej kupić HID-y, ustawić wysokość ładnie i widzieć wszystko niż nic nie widzieć i wpieprzyć się w rów przy wyprzedzaniu z innym autem. Co innego jak ktoś nie ma lamp z soczewkami i wciska hid-y na chama.
PS. Chyba po to jest to produkowane żeby zakładać i widzieć drogę lepiej tak.
Wymieniam lampy na polifty i montuje hidy, czy bede musial wymieniac kostki?
Witam
Mam pytanko czy te lampki są dostosowane do xenonów (albo HIDów)? No i czy to oryginalne lampy Hella(choć myslę że raczej nie :))? Da się to stwierdzić na pierwszy rzut oka albo drugi? :D
Z góry dziękuję
http://img2.pict.com/7a/89/21/4c1995...300/lampy1.jpg
mam pytanko polifty słabo świecą mam pfilipsy vision +10% i nie wiem czy wymienić je na philips xenon look czy na philips +50% używał ktoś takich
nad hidami myśle ale chyba lepiej dorzucić do ori xenon
Nie zawsze jest tak, że lepiej świeci, a fakt jest jeden: OSŁEPIA JADĄCYCH Z NAPRZECIWKA. I nie ważne czy masz soczewki czy nie masz. Chcesz to zakładaj, nikt ci nie broni.
tak, bedziesz musiał zmienić kostki do świateł, stare nie pasują. Poszukaj w warsztacie tematu o wymianie lamp na poliftowe. Tam masz info odnośnie kostki i jej numer.
NA 99% to nie są lampy HELLA, gdyż HELLA nie produkuje lamp z ringami do A3.
Poniżej zdjęcie oryginalnej lampy - przedliftowy Xenon.
http://images39.fotosik.pl/97/1810be87d4ef4539m.jpg
zdecydowanie najlepiej dorzucić do ori xenona, ale zalezy to ile jeszcze bedziesz autem jeździł tak na prawde. xenonki to wydatek jakieś 1600+zł wiec trzeba sie zastanowić czy warto :)
Kolega lookas ma racje.
Mialem przedlifty swieciły tak sobie. Zalożyłem oryginalne polifty Hella i katastrofa, szkło jak i soczewka zostało wyczyszczone, ale to nie pomoglo. W koncu kupilem HIDy od wiadomo kogo;) i rewelacja. Nie trzeba juz nawet uzywac długich. A inwestycja w ori xenon to niepotrzebny wydatek jak wiekszosc i tak zmienia wozidla co mniej wiecej 2-3 lata wiec po co ladowac te 1300-1600zl jak mozna to miec za polowe, choc w moim przypadku to było znacznie mniej bo troszke siedze na allegro i wyłapie czasem okazje.
jak juz macie HIDy to jaka moc zarowki ?
Bliska z oryginałem:D Najlepiej 4300 tylko to troche wpada w zolty. 5000 juz jest biale i sadze ze najodpowiedniejsze. 6000 tez ujdzie jeszcze nie wpada tak mocno w niebieski. 8000 to juz absolutnie niebieskie i w deszczu klapa bo sie zmywa i ledwo widac.
Witam
Znalaz?em na allegro takie oto lampy
http://www.allegro.pl/item607742225_...ne_czesci.html
Jest napisane w aukcji ?e to oryginalne hella w stanie bdb, ale mi te na zdj?ciu wygl?daj? na jakie? ca?kiem nieu?ywane i w tle na drugim zdj?ciu widz? pude?ko z napisem TYC, hmm. To mnie zastanawia.
Czy jeste?cie mi w stanie powiedzie? czy to oryginalne hella? Dzi?ki wielkie za pomoc.
Pozdrawiam
goblin1980- widać po pudełku na foto TYC- to zamiennik na bank
goblin1980 właściwie to nie ma różnicy, czy to jest Hella, czy TYC, bo pewnie i tak byś ich nawet nie zobaczył! :P Ewentualnie dostałbyś poliftowe puzzle do posklejania. Poszukaj na forum o tym Szlagierze to już wszystko będziesz wiedział.
Witam
Na wstepie powiem iz jestem przeciwnikiem takich lampek z allegro "engel eyes" poniewaz wole ori ksenon np ale niestety fundusze mi nie pozwola na kupno ori ksenonu znalazlem jedyne ciekawe lampy ktore ew. by mi sie podobaly ocencie sami czy takie cos pasi mam jasno granatowa a3 z tylu lampy czerwono biale poliftowe
http://moto.allegro.pl/item613748354...wa_gratis.html
Jeśli masz zamiar kupić lampy FK/DEPO to radzę poważnie przemyśleć zakup oryginalnych poliftów Helli. Do montażu nowych lamp i tak będziesz musiał demontować cały zderzak więc proponuję podciąć błotniki i zamontować ori lampy. W ten sposób unikniesz problemów z parowaniem lamp (FK/DEPO często parują i ciężko je skutecznie uszczelnić), kłopotliwą wymianą żarówek i będziesz miał ładnie wyglądające, solidne lampy. Ja sam niedawno montowałem lampy FK i przekonałem się do nich dopiero po kilku miesiącach użytkowania. Lampy te po kilku regulacjach bardzo dobrze oświetlają drogę, założyłem do nich żarówki Philips BLUEVISION (świecą na biało, żaden pseudo ksenonowy blue-fiolet) i praktycznie nie ma potrzeby używania "długich" świateł, gdyż soczewki z tych lamp świecą mocnym, szerokim, równomiernym i daleko skierowanym światłem. Gdybym miał w chwili obecnej zmieniać lampy to zakupił bym tylko i wyłącznie ori polifty. Kupując FK możesz się narazić na kilka niedogodności, kupując ori lampy będziesz miał gwarancję dobrej jakości oraz bezproblemowej eksploatacji (unikaj lamp używanych o niewiadomym pochodzeniu).
"Ja sam niedawno montowałem lampy FK i przekonałem się do nich dopiero po kilku miesiącach użytkowania. Lampy te po kilku regulacjach bardzo dobrze oświetlają drogę,"
Hej Mariok o jakich regulacjach mówisz?
eject zobaczylem poczatek tego tematu bo wczesniej nie widzialem bo fotki m isie nie ladowaly i tam zobaczylem real foto tych lam co sie zastanawialem i powiem ze masakiera wiesz nie kupilbym ich napewno dopoki bym tego na zywo nie zobaczyl albo jakbym tych real foto nie ujrzal zobaczylem i twierdze masakiera za bardzo sie swieca i jakiestakie odpustowe :) a co do poliftow to nic do nich nie mam ale jakos mi sie te kwadratowe podobaja bardziej i chyba trzeba bedzie zbierac na ori ksenon przedliftowy by odpustu z furki nie zrobic :)
Po zamontowaniu lamp dwa razy odwiedziłem mechanika w celu ustawienia świateł mijania. Za pierwszym razem wydawało się na urządzeniu pomiarowym, że wszystko jest ok, ale strumień światła był postrzępiony. Po drugiej wizycie udało się dobrze wyregulować strumień światła i teraz już wszystko świeci OK.
Mam do was pytanie czy do montażu lamp FK/przedliftowych ksenonów, trzeba ściągać zderzak ? zresztą czy wogóle trzeba ściągać jeśli chce się wymienić przednie lampy ?
nie trzeba ruszać zderzaka wystarczy tylko dwie śruby od góry i wysuwasz lampe
Aha , wielkie dzieki , będę sie na dniach zabierał za taki zabieg , wiec chciałem wiedzieć, czy aby napewno nie ma od dołu żadnych śrub trzymających lampę.
Witam, mam pytanie odnosnie tych lamp, chcialem zapytac czy nie bedzie problemu z montazem ich w audi z 99 roku, obecnie mam kierunki dzielone z lampami.
http://moto.allegro.pl/item622597184...a3_nowe_p.html
dobra rada:
nauczcie sie korzystac z "szukaj"
trzeba ciac blotnik itp
jest mała zmiana mianowicie trzeba boczne błotniki pod lampa podciąć (jak wyjmiesz swój kierunek to pod nim z nadkola jest taka blacha trzeba ją podciąć więc bez malowania błotnika bo jest to pod lampą tylko ew zabezpieczyć przed korozją )
poza tym wszystko pasuje
u kogoś na forum sa foty jak to się robi
http://forum.a3-club.net/showthread.php?t=7863
Jeden z głównych watków (podwieszonych) w dziale warsztat.
Witam !
Panowie czy kto? mo?e si? wypowiedzie? na temat tych "tanioszek" ? http://allegro.pl/item630890854_lamp...6_99_w_wa.html
Jak z ich jako?ci? w stosunku do ceny ? Mia? kto? do czynienia z nimi w swoim autku ?
Z g?ry dzi?ki za informacje , pozdrawiam
bertone - ja sobie kupiłem podobne, marki TYC na tył za chyba jeszcze mniej :)
Do dzisiaj świecą piknie, leżą ładnie, nie parują nic złego sie nie dzieje.
Instalacja plug & Play, odkrecasz po 3 śrubki na lampe wymieniasz klosz i zakrecasz śrubki. Jesli o moje zdanie chodzi - brać, jakość jest zadowalająca.
Pamietaj tylko, zeby kupić sobie żółte żarówki do kierunków, bo bedą ci na biało błyskały :)
pzdr :)
bertone- takie lampy można napewno dostać taniej dla przykładu w Inter-Carsie komplet wychodzi około 250 zł po żniżce firmy TYC .
ja dałem po 300 za dwie TYC polecam POZDRO:thumbright:
a jak sie montuje hidy trzeba dać mocniejsze bezpieczniki czy wystarcza od soczewek 15?
lookas-ja nie zmieniałem żadnych bezpieczników dają rade :)