ale to kodowanie jest ciekawe, a jak wyłączyć te oznaczenia scieralnosci klocka? trzeba odjąć 1?
Printable View
ale to kodowanie jest ciekawe, a jak wyłączyć te oznaczenia scieralnosci klocka? trzeba odjąć 1?
Tak daszek o ile masz klocki z czujnikiem
kurcze loguje sie tym kodem 13861 i potem próbuje wpisać pin nowego licznika i dupa. moze ktos opisać dokadną procedurę? ta z warsztatu montaż FIsa u mnie nie działa
Wiec odejmij mu -1 od pierwszych cyfr kodowania i bedzie mial spokoj:)
Zalogowałem się do mojego oryginalnego licznika samym PINem bez podawania kodu 13861. Wszystko jest ok pokazuje się ilość kluczy na kanale 21 itd. Wyłączam stacyjkę odpinam zegary, podpinam te z FISem, przekręcam stacyjkę, wchodzę [17 - Instruments] potem [Login - 11] wpisuje pin poprzedzając zerem i dalej dupa. Próbuję poniwnie poprzedzając pin tym kodem 13861 i to samo.
Teraz pytanie czy nie trzeba przypadkiem po podłączeniu nowego licznika najpierw zalogować się w [01 - Engine] i tam zrobić [Login - 11] wpisać PIN ze starego licznika poprzedzając go zerem i dopiero potem wejść w [17 - Instruments] potem [Login - 11]??
Czytałem gdzieś, że można ECU podciągnąć pod licznik wejść [17 - Instruments] [Adaptation - 10] wybrać kanał 00 zaczytać i zapisać? Co to daje?
Druga sprawa to jak sprawdzić jakie mam immo? Mój licznik jest z 7/97 taka data jest na obudowie licznika. Ten, który mam z FISem jest z 11/97. Czy to już nie będzie przypadkiem immo2?
Owieczka ten login 13861 jest do adaptacji i nie konieczne jest jego uzycie, choc czasem pomaga.
Co do ECU to nic nie pomoze. Wyglada na to ze ten gosc dal ci zly pin i nie mozesz sie zalogowac.
Co do immo to ci nie pomogo bo nigdy nie doszlem do tego ktory licznik z jakim immo jest.
Też mi się coś tak wydaje, że ten pin jest do dupy. Musze znaleźć kogoś z okolicy z vag commanderem albo vag tacho...
Zakupiłem Vag k+can commandera 1.4 na stronie viaken.pl. Zaczytałem jeszcze raz pin z licznika z FISem, który chcę podłączyć. Okazało się, że PIN jest ok. Teraz napiszcie jak zakodować kluczyki VAG K+CAN COMMANDER FULL 1.4 (china)?
Owieczka tam jest opcja bodajze - KEY ADAPTATION - na srodku pod innymi okienkami.
Dalej bedzie wszystko pisalo co i jak
Cześć jak chcesz to mogę Ci pomóc jak coś to pisz na pw
Panowie powiedzcie mi czy licznik z immo2 zagra z ECU z immo1? Bo ja mam dosyć stary sterownik silnika i myśle że tu może być problem? Robił ktoś taką podmiankę z immo1 na immo2?
sterownik silnika:
http://img191.imageshack.us/img191/473/ster.jpg
Poczytaj sobie na temat kodowania licznika w necie jest tego całe mnóstwo,wszystko Ci się zgra wiec tylko trzeba poczytac jak masz vag commandera 1,4 to wszystko możesz sobie zakodować przez vw tool jest to prawie taki sam program diagnostyczny jak vag com.
No tak tylko jeszcze muszę zakupić transpondery crypto48 bo ja mam megamos 13 a z nimi nic nie zrobię :/
Kupiłem crypto48 w wartosciach mirzonych, w grupie 22 jest już w pozycji 3 ---> 1. Próbowałem vag k+can zakodować kluczyki przez key learning i wyświetla się, że wszystko ok a na liczniku dalej pokazuje FAIL. Macie jeszcze jakieś pomysły?
Marcin co masz na mysli mowiac "FAIL" kontrolka nadal miga???
Jesli tak sprobuj odpalic auto bo byc moze immo jest wylaczone.
Próbowałem odpalić ale odrazu gaśnie. Pokazuje się taki komunikat na zegarach przy próbie wpisania PINU lub też jak robię key learning
http://img26.imageshack.us/img26/3623/dsc0651gr.jpg
Potem normalnie komunikat gaśnie. Zastanwiam się jeszcze czy nie wymienić wsadu? Ja mam licznik 8L0 919 800 D, był jeszcze 8L0 919 880 bez D. Ten bez D był jeszcze na immo1 tylko nie mam takiego wsadu ;/ I nie wiem czy to zadziała
hmmm owieczka weź sobie zinstaluj vw tool i postepuj tak jak bys kodował vag-com .Auto Ci gaśnie bo nie masz zakodowanych kluczyków .Ty nie masz patrzeć na to co jest napisane w wyświetlaczu tylko ma zgasnąć pomarańczowa kontrolka z samochdzikiem w środku.Co do wsadów to sie nie łap jeśli nie potrafisz zakodwoać immo ;)Wpisz sobie w google napisz kodowanie licznika vw tool.Ten kabel obsługuje vw toola i program commandera spokojnie to zrobisz .Masz pin to do działa
Siema czy w polfisie jest opcja wyświetlania zapiętych pasów??
Tak o ile sie nie mylę to od 2005 ale można to wykończyć
---
I am here: http://tapatalk.com/map.php?fpdnox
Jest ale w 8L nie ma pociagnietych kabli do pasow, wiec kontrolka sie zaswieci i zgasnie zaraz.
Panowie posiadam licznik z anglika taki jak w tym linku: http://allegro.pl/licznik-a3-tdi-fis...444369229.html
numery to 8l0 919 930 D
O jakich numerach wsad z europejczyka podszed? by do niego ?eby wymieni? tarcze na eur i ?eby pr?dko?ciomierz pokazywa? poprawnie?
Obi?o mi si? o uszy ?e to mo?e by? 8l0 919 880, ale czy to jest od tdi, oraz czy kto? mo?e to potwierdzi??
Czy ten licznik to immo 2 czy immo 1 (ten m?j anglik)?
no ale przecież kodowanie zmieni tylko wyświetlanie km zamiast mph, a mi zależy żeby prędkościomierz dobrze wskazywał. Zauważ, że skala prędkościomierza w tym angliku patrząc na km/h nie pokrywa się ani z tą co ma 100km/h na środku, ani z tą co ma 120km/h na środku.
To zalezy jaki licznik z jaka tarcza, ale generalnie dokladnie nie bedzie nawet po zmianie wsadu.
jedyne tarcze jakie się pokrywają z angielską tarczą to są zamienniki z allegro za chyba 60zł, takie dziwniaste z wydrukowanymi na stałe wszystkimi ikonkami, one mają chyba 130km/h na środku i licznik do 240
Licznik angielski ma wlasnie 130 na srodku. Choc nie wiem czy nie widzialem tez z 100 w srodku.
no widzisz a już na mnie nakrzyczałeś :) dlatego chcę zmienić wsad licznika od takiego eu. Ponawiam pytanie: jaki wsad pasuje do 8l0 919 930D? 880 D podejdzie?
ma ktoś taki wsad?
Jaki jest całkowity koszt takiej modyfikacji? I czy FIS jest w pełni funkcjonalny? Temperaturę, spalanie i inne tego typu rzeczy pokazuje bez problemu?
Koszty wahają się od 200-600 zł zelezy jekie problemy napotkasz po dorodze. Napewno warto bo FIS jest bardzo funkcjonalny. Pokazuje zasięg, spalanie średnie, spalanie chwilowe, czas podróży, średnia prędkość itd.
czy ktoś mi powie, dlaczego u mnie fis wyświetla komunikat o spalonej żarówce mijania, pomimo tego że pin z kontroli tego obwodu mam zwarty do masy? (pin 19 wg opisu z warsztatu)
drugie pytanie - termistor 2,2kohm jaki zastosowałem również wg porady ma zły zakres - temperatura jest pokazywana źle, jak na dworze wczoraj było 30 to mi pokazywał 11 stopni... Ktoś wie jaką rezystancję przy jakiej temperaturze ma oryginalny czujnik?
Licznik przedlift czy polift?
Przedlift rozumiem, to jeszcze pin 16 połącz z masą
1kohm.
Po co jakis termistor do temperatury???? Po prostu jest czujnik walniety.
Druga sprawa zmasuj pin 16 i nie bedzie juz zarowki na fisie.
licznik przedlift
dawałem osobno termistor jako czujnik temperatury do fis, bo gdzieś wyczytałem że jak wpinasz pod ten z climatronica to fiksuje to później. Zmasuję pin 16 i zobaczymy co z tą żarówką, a oryginalny czujnik już zamówiłem na allegro - 30zł to nie majątek i nie będę się bawił żadnymi termistorami.
Dzięki za pomoc panowie!
zmasuj 16, ja po samym 19 nadal mialem przekreslona zarowke, ale brems cos tam sie juz nie palilo ;-)
ja się spytam, bo mam założonego Fisa, a źle mi oblicza srędnią prędkośc, tak samo i jak spalanie, gdzie szukać przyczyny ? napewno wszystko dobrze powpinałem, wszystko bierze miarkę od czujnika prędkości a potem ecu i Fis tak ? jesli tak, to od ktorego czujnika bierze ecu ? bo mi kiedyś padlo, i wiązka była jakaś przepalona i cos tam pomodził ale nie wiem czy od tego.
Panowie gdzie podłącza się piny 10 i 17 z czerwonej przedliftowej kostki do FIS?
Red 20-pin connector
1 - Consumption signal
2 - Not used
3 - Not used
4 - Not used
5 - Ambient temperature
6 - Selector lever position display
7 - Not used
8 - Not used
9 - Washer fluid
10 - Hydraulic pressure
11 - On-board computer/reset
12 - Clock signal for radio
13 - Data signal for radio frequency display
14 - On-board computer/left
15 - Enable signal for radio frequency display
16 - Reversing light/dipped
beam (lamp check)
17 - Glow plug relay (with diesel engine only, undervoltage monitoring in dash panel insert is suppressed during glow period)
18 - On-board computer/right
19 - Brake light
20 - Not used
ktoś to ogarnia?
A dlaczego chcesz to podlaczyc?? Przeciez nie posiadasz funkcji ChECK nawet jak zalozyles fisa.
pytam tylko do czego to służy?
To jest do funkcji CHECK ktorej nawet po wstaweniu fisa nie bedzie dzialac tak jak powinna. Do tego o ile mnie pamiec nie myli potrzebny jest nowy sterownik ECU silnika.
miałem zegary Jagery i dorabialem instalacje od radia do zegarow aby wyswietlało mi RDS na Fisie. Wszystko działało pięknie. Zmienilem teraz zegary na VDO i nie wyswietla mi RDS. Jak to aktywować?
To jest temat dla ciebie:
http://www.a3-club.net/forum/showthr...575#post520575
http://www.a3-club.net/forum/showthr...575#post520575
Nie zasmiecaj, prosze
LINK czy taka manetka mi podejdzie? pozdrawiam
Tak podejdzie.
wiatm, jestem juz po montazu FIS w swoim audi.
Niestety nie dopilnowalem i mam wyswietlacz z zanikajacymi liniami ale to moja wina i teraz musze naprawic wyswietlacz.
Mam jeszcze kilka spraw do rozwiazania.
Mianowicie mam bledne wskazania spalania, pokazuje mo 51 - 52 litry na 100 km. Jestem w Irlandi ale nie kodowalem licznika na Great britain zeby nie pokazywalo w milach. Moze to jest problem a moze to ze caly czas odpalam auto awaryjnie tzn przez wklepanie kodu pin w liczik bo ciagle czekam na pastylki do licznika bo moich sie dalo zaprogramowac (key transponder reached coding limit).
Kolejnym punktem jest podlaczenie wyswietlania z Audi Concert do licznika zeby pokazywalo stacje na liczniku. Wiem ze ida 3 kabelki, w liczniku pin 12,13,15 w radiu 8,9,10 we wtyczce "C". Moje pytanie tylko czy bezposrednio tzn 8 do 12, 9 do13, 10 do 15, czy jest to jakos pomieszane?
No i wkoncu ostatnie pytanko - jak podlaczyc kabelki do FIS zeby pokazywalo biegi od automatycznej skrzyni? mialem tak w swoich starych zegarach i powiem przydatne :)
Ad.1 sprawdz czy dobrze zlutowales kabel idacy od ecu do licznika - spalanie. Tutaj zmiana mil lub Km nie ma nic do rzeczy ale pamietaj ze trzeba zrobic jakis przebieg po montażu Fis.
Ad.2 Wykasuj najpierw klucze z pamieci a nastepnie jeszcze raz je zakoduj.
Ad.3 Tak kabelki ida bezposrednio z radia do licznika.