Za tarcze i klocki Bosch do tyłu do 8L 210zł to dużo?? Czy może podejrzanie mało?
Tarcze BOSCH 2 szt tył nr kat. 0 986 478 868
klocki BOSCH 4 szt. tył nr kat. 0 986 466 683
Printable View
Za tarcze i klocki Bosch do tyłu do 8L 210zł to dużo?? Czy może podejrzanie mało?
Tarcze BOSCH 2 szt tył nr kat. 0 986 478 868
klocki BOSCH 4 szt. tył nr kat. 0 986 466 683
czy zakładał ktoś tarcze i klocki master sport na tył? jak się sprawują?
I jak, kupi?e? te tarcze / klocki?
Zastanawiam si? nad zestawem: http://allegro.pl/show_item.php?item=2477249285
Tylna o?:
TARCZE HAMULCOWE 2 sztuki: NUMER PRODUCENTA: 0 986 478 868
KLOCKI HAMULCOWE 4 sztuki: NUMER PRODUCENTA: 0 986 466 683
Przednia o?:
TARCZE HAMULCOWE 2 sztuki: NUMER PRODUCENTA: 0 986 478 853
KLOCKI HAMULCOWE 4 sztuki: NUMER PRODUCENTA: 0 986 424 364
ca?o?? nieca?e 500z? - warto?
A co sądzicie o klockach i tarczach tylnych "Ferodo", cenę mają podobną do "Bosha", jak uważacie ? Ma ktoś ?
Witam hamujących :D
Muszę kupić tarcze (chyba tylko przód chociaż jeszcze zobaczę jak z kasą ) 312 i tak czytam ten temat i myślę co zapodać dobrego pod zwykły klocek TRW ( bo już taki do mnie jedzie) czy ZIMMERMANY SPORT ? czy coś bardziej wyszukanego ?
Pozdro
a te nie są wystarczająco wyszukane ? zapewne;)
w ostatnim nr MOTOR jest artykuł o klockach hamulcowych, wg redaktorów zwykłe Krafty hamują 1.2m gorzej niż ATE ceramic, a niemal identycznie jak oryginalne VW/AUDI - testy na audi a3 2.0TSI opony Continental, wniosek który podali - nie warto przepłacać, lepiej zainwestowac np w dobre opony bo tam już droga hamowania skraca się o kilka metrów. Gdyby tak było, to wszystkie wrażenia i opinie subiektywne nt które lepiej czy gorzej hamują to sugerowanie się ceną i marką klocków a nie rzeczywistymi parametrami...ciekawe jak wypadłaby kombinacja tarcza+klocek, tutaj już myślę że sporo więcej różnicy
ja mam trochę inne pytanie, chodzi mi o tą śrubkę którą przykręca się tarcze, taka mała pomiędzy otworami w które wkręca się śruby mocujące koło.
Mechanik mi ukręcił tą śrubkę i powiedział, że bez niej mogę spokojnie jeździć a nie ma sensu rozwiercać tej śruby. Czy to prawda? Mogę jeździć bez tej śrubki?
Spokojnie możesz jeździć bez tej śrubki.
Jakie hamulce polecacie do 8L na tył ?
Oczywiście tarcze + klocki
Szukam czegoś bo moje tylne hamulce powoli dogorywają.
Mam ESP (nie wiem czy to ważne)
tarcze + klocki na przód firmy ATE i wszystko oki, auto hamuje bardzo dobrze...
Jak byś bardzo chciał ją mieć z powrotem to proponuje ci kupić wykrętaki koszt 10zl wiercisz dziurke i go wkręcasz , on ma lewy gwint to spokojnie wykręcisz to co zostało z tej śróbki. Chyba że coś wystaje żeby chycić kleszczami to obejdzie sie bez tego ale najpierw musisz ściągnąć tarcze, mnie się udalo wykręcić kleszczami też mialem ten problem.
Tarcze Mikoda GT + klocki boscha, co sądzicie o takim zestawie?
Witam
Jakiś czas temu wymieniłem z przodu tarcze i klocki, wszystko firmy ATE. Problem w tym, że gdy hamuję powyżej 100 km/h czuję dość mocne drgania na kierownicy. Czy możliwe, że już się pokrzywiły tracze? Nie myłem nigdy rozgrzanych tarcz. Raz tylko przyhamowałem mocniej ze 170 do 100.
Możliwe,ja tak miałem...Też wszystko ATE.
dokladnie , tarcza mogla zostac krzywo osadzona na piascie i sie pogielo.
a jesli zostala oczyszczona i prawidlowo zamontowana to chyba ate zaczyna schodzic na psy
Tarcze sam zmieniałem. Starałem się dobrze oczyścić piastę żeby wszystko pięknie siadło. Na łożyskach raczej luzu nie ma, zwłaszcza, że jedno jest nowe. No cóż na razie muszę tak jeździć, najgorzej nie jest, ale trochę irytuje jak nowe tracze biją.
Witam dołączę się do tematu kolego mateusz233 sprawdzałeś może czy zaciski nie trzymają może ci przypaliły tarcze i się zwichrowały? Druga sprawa sprawdź na postoju czy nie masz delikatnego luzu na kierownicy bo przez to też może trzęś kołkiem.
http://img266.imageshack.us/img266/9599/tloczek.jpg
Uploaded with ImageShack.us
Niech mi ktoś powie jak to ma być złożone. Rozbierałem tłoczek i po wyciagnięciu zabezpieczenia wszystko mi wyleciało i niewiem co po kolei powinno być założone. Bardzo mi się śpieszy rozebrany zacisk czeka na złożenie a bez waszej pomocy nie dam rady :)
Coś mi "4" nie wyszla na zdjęciu
A te ATE nawiercane czy zwykłe gładkie ;>? Bo.....
Zimmermany (pękają miedzy nawierceniami) tylko i wyłącznie przy nie odpowiednim klocku ! Przy takich tarczach i zwykłym klocu są zbyt duże różnice temperatur zwykły klocek za bardzo trze więc do tych tarcz nikt ogarnięty nie da Ci założyć zwykłego kloca tylko coś z wyższej półki Ferodo + jeszcze jedna marka nie pamiętam... Osobiście Zmimerki Sporty polecam ;) zdam relacje jak zobaczę je czerwone :D
Polecam zestaw Meyle na tylną oś, wymieniłem zestaw ori, który był już mocno wyeksploatowany. Za klocki+tarcze zapłaciłem w Auto Partner 150 zł po rabacie 47% :D
Ja mam u siebie komplet TRW razem z klockami. Zestaw ogólnie daje radę i dobrze się sprawuje. Tylko raz po 3 mocniejszych hamowaniach z ok 140-160 do 0 km/h w niewielkim odstępie czasu czułem że już się zrobiło za gorąco. Do optymalnej jazdy zestaw spoko w niezłej cenie. Do mocniejszej jazdy lepiej chyba poszukać czegoś innego.
TRW to bardzo dobry komplet, obecnie niektóre referencje sa wrzucane na pierwszy motnaż, np w passacie b6 tylnie klocki TRW ASO wsadzilo ostatnio ze znaczkiem VW
generalnie nie ma producenta tarcz/klocków którego produkty nie byłyby reklamowane, to zawsze może się zdarzyć, pytanie czy to pojedyncze przypadki czy lawina reklamacji, a kolega elementaur sprzedaje to na codzień więc zapewne wie co mówi..koledzy ostatnio już nawet o ATE cos pisali że jakieś wpadki, choć nie wiemy do końca czy montaż w 100% był prawdłowy zgodnie ze sztuką...miarodajna byłaby jedynie sonda użytkowników : producent - uzytkownik zadowolony - niezadowolony
Witam !
Jestem tu nowy i niezbyt jeszcze ogarniam Audi, więc mam pytanko..
Czeka mnie dość pilna wymiana tarcz + klocków na przodzie, oczywiście podreptałem do sklepu z częściami, gdzie zostałem zasypany pytaniami na które nie mam pojęcia gdzie szukać odpowiedzi ?! Średnica tarczy ? Myślałem ze po podaniu modelu, silnika i mocy wszystko będzie jasne, jednak podobno są 4 propozycje od 280mm do 3XX ? To samo z klockami, z czujnikiem czy bez ? Z czujnikiem na jednej stronie czy na 2ch ? Szukałem odpowiedzi ale ni hu hu nic nie znalazłem, próbowałem nawet po numerze VIN coś rozkminić ale nic mi to nie dało.. ( po przesiadce z 20sto letnie Hondy mam mały zawrót głowy.. )
A3 8L
1.9 TDI ALH
Rok 97"
Pomocy !!
Masz tarcze 280mm.
Raczej czujnika nie masz. A nawet jak będzie to można odciąć kabelek i po sprawie.
po pierwsze czujnik jest tylko na jednym - przednim kole, jeżeli występuje, a po drugie klocki na każdym kole zużywają się często nierównomiernie, więc w ogóle po co się nim przejmować, lepiej wzrokowo oceniać wszystkie 4. Co to za sklep Biesiadnik w którym ludzie nie mają pojęcia o czym mówią..po co tam pracują ...Ty nie musisz się znać na wszystkich parametrach, od tego siedzi tam jakiś cieciu z katalogiem, no szkoda że na mnie nie trafił z takimi pytaniami, ale ja po takich sklepikach nie chodzę na szczęście:P
dziś jadę na wymianę klocków przód, serwis który najczęściej odwiedzam zaproponował mi klocki włoskie 69 zł/kpl, Bosha 120 zł, Lucasa 125 zł + usługa 25-30 zł. (wszystko z czujnikami). Włoskich nie chcę, Lucasa mają już i dziś bym wymienił natomiast Bosha musieliby sprowadzać. Aktualnie nie wiem co mam ale hamuje bardzo dobrze i do tej pory sprawdzało się na moje potrzeby ok a jeżdzę różnie z tendencją do bardziej agresywnej jazdy.
Czy między boshami a lucasami jest w jakości aż taka różnica żeby było warto czekać ? ogólnie lubię firmę bosh i gdyby były dostępne od ręki to brałbym od razu, natomiast sprzedawca zapewnia że klocki lucas to obecnie jedne z najlepszych na rynku.
edit:
i zamontowane TRW, czy jedne najlepszych na rynku to nie wiem ale wszystko ok, jestem Bardzo zadowolony.
panowie szybkie pytanie, tarcze na tył do A3 256mm (zaciski + jarzma z octavii I RS) czy pasują przednie tarcze z skody fabii I/polo 9n i pochodnych ?
siema powiedzcie mi jakie rozmiar jest tarcz tylnych w 1.8 T bo z tego po patrzę po alledrogo to sa 232mm i 256 mm i niby tu i tu jest napisane ze pasują do 1.8 t
ARZ Pozdro
Tarcze 256mm są wentylowane i dedykowane do S3, do twojego mają być 232mm, prowadzę sklep, jak byś coś chciał kolego to pisz na PW
TYLKO ''ATE'' tarcze zwykłe klocki Ceramic, mam taki zestaw w S3 i jest super
A mi ATE pokrzywiły się po niecałych 3 tys km.... Oczywiście nie mam S3, tylko zwykłe 1.8 :) . Zawieszenie bez jakichkolwiek luzów, wszystkie felgi proste, oponki też ok. Teraz będę wysyłał na reklamacje i zobaczymy czy uwzględnią.
tarcze wykrzywiają się jeśli ktoś zaraz po montarzu jeździ normalnie jak wcześniej, i nie czeka aż się wszystko do siebie dotrze i poukłada idealnie. Są jeszcze przypadki wyginania tarcz przy mocnym hamowaniu oraz gdy złapie się trochę wody gdy tarcze są gorące i elegancko się wtedy wyginają w każdą stronę.
Życzę powodzenia z reklamacją, bo to nie jest tak łatwo udowodnić że to wina produktu, a nie użytkowania...
ale brednie, ludzie...
jest specjalna procedura docierania dobrych tarcz i klocków, oczywiscie przy zapewnionym prawidłowym montażu, mozna znalezc opisy na necie
wysokiej jakosci tarcze sa robione z takich stopów stali które nie są wrażliwe na byle kałużę...
czytajac opisy jak ludzie zabierają sie do napraw i wymian na forum,, to 95% wadliwych tarcz to spieprzony montaż i tyle
niedouczenie i dyletanctwo...wysoki odsetek nieprofesjonalizmu jak cały nasz kraj
Witam . Mam problem ot?? wczoraj okaza?o si? ?e sko?czy?y mi si? klocki hm . No i teraz musz? kupi? nowe. (Klocki i tarcze) ty?. Gdzie? na allegro ujrza?em co? takiego .
http://allegro.pl/tarcze-klocki-ate-...718787883.html
http://allegro.pl/ate-tarcze-klocki-...683031724.html
http://allegro.pl/tarcze-klocki-ate-...744970340.html
http://allegro.pl/tarcze-ate-klocki-...690427894.html
Pytanie moje brzmi . Czy jest to czego? warte ? Cena nie jest jaka? ogromna i satysfakcjonuj mnie. I drugie pytanie. Moje A3 to 1.9 TDI 110km seria ( teraz 145 km ). Mechanik zmierzy? star? tarcz? i stwierdzi? ?e ma ona 240 mm ? Hm nie znalaz?em nigdzie w ofercie takiej tarczy . Jaki b?dzie rzeczywi?cie wymiar ? 239 ? 242 ?
Pisząc to miałem na myśli oczywiście dalszą eksploatację. Sam tak miałem zaraz po zakupie a3-ki. Mocniejsze hamowanie przed dużą kałużą na drodze, dalej poszła woda po całym aucie i już przy następnym hamowaniu była dudniarka, a nie samochód. Co do jakości samych tarcz to teraz tego nie sprawdzimy.
Jak napisał Marek _s3 też wiele jest zależne od tego kto i jak zakłada tarcze.
Znalazłem instrukcję:
http://www.zeckhausen.com/bedding_in_brakes.htm
Ja nie dawno wymienialem klocki i tarcze przód i tył. Z racji iz moje 1.6 to nie demon predkosci założyłem tarcze mikody nie nawiercane oraz klocki ebc. Nic nie piszczy itp. Koszt: tarcze po 100zl klocki komplet przod / tył 200zl. Polecam mniej wymagajacym.
---- tapnięte z mojego Desire S ---
Naby?em klocki i tarcze na ty? za 209z? BOSCH'a. My?le, ?e cena jest atrakcyjna jak na ten zestaw.
http://allegro.pl/tarcze-tyl-klocki-...688468941.html dla zainteresowanych, pewny sprzedawca.
Witam jakie heble na przód do ajq pędzonego na ośkę. Autem nie jeżdzę zbyt agresywnie czasami zdarza mi się depnąć ale też po trasie. chodzi mi o jakiś niedrogi zestaw klocki + tarcze
zepsuli mi cały Temat:(:(:(:(why???:(:(tak się starałem:( tyle godzin na forum:(