-
ja wczoraj zdiagnozowalem u siebie padniety czujnik przy chlodnicy zalaczajacy wentyle.
podlaczylem na krotko we wtyczce mostki i oba biegi wentyli mi sie ladnie zalaczaja.
a jak auto pracuje to pierwszy raz wentyl na 1 bieg sie wlacza przy 96 stopniach , a potem juz przy 99 , a jeszcze pozniej dopiero przy 101stopniach, 2 bieg wogole nie uruchamia. Tak wiec czujnik 100%, za kilka dni jak przyjedzie i zamontuje dam znac o efektach.
-
Witam wszystkich! Sytuacja wyglada nastepujaco posiadam audi a3 2001 rok 1,6 od samego poczatku pojawil sie problem z grzaniem auta.Temperatura silnika najczesciej podwyzszala sie w wysokich temperaturach zewnetrznych oraz podczasz wkrecania auta na wysokie obroty(okolo 5 tys) dodam ze gdy przy wlaczonej kliminie na goracy nawiew temperatura utrzymowala sie na 90 stopniach.W samochodzie zostal wymieniony termostat kompletny rozrzad z pompa wody kabel od odmy byl przerwany zostal rowniez wymieniony wszystkie filtry plyny wymienione chlodnica przeczyszczona(dodam ze wszystkie czesci oryginal nie zadne made in china) jedynie nie wymienilem czujnikow o ktorych sie tak czesto slyszy i czyta na forum. Auto zostalo zgodnie z zaleceniami mechanika wyslane do elektromechanika ten stwierdzil ze wszystko jest ok sprawdzil napiecie na przewodach komputer nie wykazuje zadnych bledow jedynie powiedzial ze znajduje sie gdzies zimny lod na ukladzie wnioskuje ze to jakas zasniedziala plytka jednakze nie ma ona nic wspolnego z ukladem chlodzenia sprawdzil zegary,wentylatory,termostat wszystko zalacza sie we wlasciwym czasie mowi ze auto dopiero po nagrzaniu zaczyna wariowac.zaczynaja przypuszcac ze to uszczelka pod glowica badz byc moze pekniecie w bloku silnika jednym slowem cos zwiazane z cisnieniem oleju.dodam ze nigdzie na silniku nie widac zeby byl mokry atakze nie ma oznak charakterystycznych dla uszczylki czyli krople oleju w zbiorniczku bialy osad pod korkiem nic z tych zeczy pomozcie co mam robic:(:(:(:( wymienic czujniki???
-
dobra a wentylator sie wlacza na 2 bieg ? jak ci temperatura na klimatroniku wzrasta powyzej 100 stopni na 49 kanale w trybie serwisowym ?
jesli tam to uszkodzony wentylator/czujnik w chlodniy badz modul sterujacy wentylatorami.
-
modul sterujacy sprawdzony niby elektromechanik wyklucza czujniki jak mu o nich powiedzialem to powiedzial ze to napewno nie to nie wiem na ile mu mozna ufac ale wiem ze sam tego sobie nie wymyslil bo jezdzil autem po roznych ludziach i sprawdzali napiecia na przewodach wentylatory sie ponoc zalaczaja. zegary ok sprawdzali kompem czy reaguja moze tak byc ze komp wykrywa czujnik ale on sam wysyla bledne inforamcje jezeli tak to ktory ten przy bloku silnika czy ten przy chlodnicy jakie ewentualnie najlepiej w pierwszej kolejnosci wymienic ?? dodam ze auta musialo troche przejechac na peknietym wirniku (pompa wody) i zacietym termostacie moze doszlo do przegrzania silnika???
-
panowie prosze o jakies podpowiedzi bo juz naprawde nie wiem co robic z jednej strony zrobil bym ta uszczelke ale z drugiej jak se pomysle ze niedaj boze jest pekniety blok to silnik do wymiany:(?! Czy mozna ewentualnie wymienic sam blok silnik?? nie chce pakowac siena w cos co bedzie trzeba wymienic :(:(
-
Panowie przez nieuwage kupiłem zły czujnik do siebie ten w chłodnicy do sterowania zalaczaniem wentylatorów. Kupilem czujnik z kwadratową wtyczką i zakręciłem, przy wkładaniu wtyczki okazało się że mam czujnik z trójkątną wtyczką. Jednak były takie i takie.
Tak że jak ktoś potrzebuje to chętnie sprzedam - CZUJNIK NOWY, ORYGINALNY Z ASO.......
Chętnie się go pozbędę za grosze - cena 45zł
NUMER CZUJNIKA 1H0959481B
Jak ktoś chętny to PW /mail etc
-
@DragoPzn
Sprawdź sobie ciśnienie oleju i sprężanie na poszczególnych cylindrach, zanim zaczniesz coś grzebać przy samym motorze. Drogie to nie jest a da Ci odpowiedź co się dzieje wewnątrz silnika. Ja w ogóle też nie wiem jaka temperatura Ci się pojawia dokładnie i jakie masz objawy. Wywala płyn, wali para spod maski? Może po prostu jest wskaźnik na blacie rozkaliborawny albo uszkodzony. Sprawdzałeś na VAG-u to przegrzewanie?
-
dzieki cosmo za podpowiedz niby na kompie wszystko ok zalacza sie drugi wentylator zauwarzylem ze troche bieze olej ale nieznacznie po odbiorze auta dzisiaj od elektronika po przejechaniu okolo 30 km ja zaczolem odkrecac korek wlewu plynu chlodniczego odpowietrznikiem zaczela leciec plyn jednakze wydaje mi sie ze troche za duzo plynu mialem z 3/4 zbiornika a powina byc polowa o ile sie nie myle. mam zamiar zakupic kable i podstawowy vag bede obserwowac rzeczywiscie nie ma sie co spieszyc z grzebaniem w silniku pozatym nigdzie nie jest obryzgany olejem.Mechanik powiedzal ze jest mozliwosc tworzenia sie pecherza powietrza w silnik.wszyscy mowia ze niby wszystko jest w porzadku z komputerem ale mam zamiar sie samemu upewnic. zjawisko jest to o tyle dziwne ze nie wystepuje notorycznie zdarza sie to zreguly przy duzych temperaturach zewnetrznych.Co mnie tez zastanawia to to ze dolna waz od chlodnicy jest chlodny nawet gdy gorna jest rozgrzana do tego stopnia ze nie idzie jej dluzej przytrzymac. dodam ze termostat wymienilem oryginalny audi montowany w serwisie:(:( moze chlodnica zapchana:(:( jutro zaczne od wymiany czujnika na chlodnicy oraz mam zamiar zakupic jakies srodki do przeczyszczenia ukladu chlodniczego. I OGROMNE PYTANIE CZY KABEL ZAKUPIONY NA ALLEGRO WRAZ Z OPRAGRAMOWANIEM WYSTARCZY??JEZELI TAK TO JAKI NAJLEPIEJ KUPIC??ZEBYM MOGL SAMEMU SE TO POSPRAWDZAC??
-
49 kanal -110 51 kanal - 75 tak pokazuje na climatroniku na rozgrzanym silniku na zegarach 90 stopni z czym ze silnik wariujej tylko czasami nie mialem okazji zobaczyc jak to wyglada przy wzroscie temperatury na zegarach 110.
-
jaka powinien mi prawidlowo pokazywac temperature i przy jakich temperaturach powinien sie zalaczac ten wiekszy wentylator pierwszy i drugi bieg mogl by ktos cos podpowiedziec to bym sprawdzil czy wentylatory sie dobrze zalaczaja bo na to wychodzi ze czujniki sa ok bo temperatura rowno rosnie na climie jak i na zegarach z tym ze na chlodnym silniku temperatura na 49-30 a na 51-15-20 dodam ze upalow nie ma takze moze troche zawyrza faktyczna temperature silnika( temperatura zewnetrza w granicach 20 stopni) prosze pomozcie