-
Ja to widze tak:
1. pompka na stół
2. rozbieramy pompkę
3. przemywamy cała płytkę obficie czystym alkoholem technicznym do kupienia w sklepie elektronicznym (11 zł 1L.)
4. traktujemy obficie gniazda wtyków na płytce preparatem kontakt w sprayu do kupienia w sklepie elektronicznym (7 zł mała puszeczka)
5. tym samym preparatem cośmy go wcześniej użyli do gniazd traktujemy same wtyczki (te które wiszą w samochodzie po demontażu pompki)
6. składamy wszystko do kupy i cieszymy się sprawnym działaniem centralnego zamka, oświetlenia wewnętrznego samochodu, elektrycznymi szybami, auto zamykaniem i oświetleniem bagażnika.
I musi banglać.
p.s. i obficie tzn Bardzo obficie. preparaty odparują i zarazem udrożnia styki bo jak wiadomo, to że nie widać syfu nie oznacza ze go tam nie ma.
-
Witam wszystkich mam tylko małe pytanie czy posiada ktoś jakieś pozostałości po pompce zależy mi na grafitowym wirniku
-
-
dzięki etanol za link ale na początek wole popytać może uda się od kogoś wyrwać sam grafit troszkę taniej;)
-
Witam.
Mam problem z centralnym w swoim aucie, przejrzałem cały temat i nie znalazłem żadnej konkretnej odpowiedzi (jeśli przeoczyłem to sorry:) )
Chodzi o to, że zamykanie centrala od wnętrza pojazdu (przyciskiem) nie działa, dziwnie zachowują się lampki tak jakby nie reagowały na drzwi, zapalają się tylko po otworzeniu centralnego z zewnątrz, gasną gdy włączę zapłon, gdy otworzę drzwi pasażera na fisie pokazuje też otwarte drzwi kierowcy, pomimo tego, że są zamknięte.
A do tego, otwieranie i zamykanie z pilota działa, lecz przy zamykaniu nie błyskają kierunki pomimo tego, że są zakodowane i nie migają te diody w drzwiach, przypuszczam, też że przez to nie działa fabryczny alarm.
Mam nadzieję, że ktoś pomoże. Auto kupiłem z taką usterką więc nie wiem jak było wcześniej :)
-
Duzo na to wskazuje ze masz uszkodzony mikrostyk w zamku i pokazuje ci to co sie dzieje. Tu bym skupil swoja uwage.
-
Ok ale ktory to moze byc mikrostyk? Nie usmiecha mi sie sciagac boczkow na slepo;)
-
A ktore fis pokazuje ci ze sa otwarte jak sa zamkniete???
-
Fis pokazuje, że wszystkie są zamknięte - prawidłowo. Tylko przy otwieraniu drzwi pasażera na fisie wyświetla jak by były otwarte drzwi pasażera i kierowcy (pomimo, że kierowcy są zamknięte)
Więc tak wyjąłem pompkę centrala, bo moje podejrzenia padały też na nią, styki czyściutkie zero wilgoci, płytka z elektroniką sucha i czysta, więc wydaje się sprawna.
Zauważyłem też po odpięciu pompki, że na fisie dalej pokazuje się tak samo jak opisywałem wyżej.
-
Bo pompka nie ma nic wspolnego z pokazywaniem info na fisie.
A ty masz pelen fis czy 1/2 fis????
Sprawdz wiazke w podstopnicach po obu stronach. Zobacz czy tam zwarcia rowniez nie ma.