moze masz padnieta pompe wody. z oryginalem nigdy nie ma problemow
Printable View
moze masz padnieta pompe wody. z oryginalem nigdy nie ma problemow
oryginal pompa rozrzad i termostat byl robiony w serwisie poki co tych czujnikow nie wymienialem byl u mechanikow sprawdzali i kazdy rece rozkladal mowia ze te podnoszenie sie temperatury jest strasznie nie rytmiczne i ze nie ma reguly sterowniki wentylatorow sprawdzone wiatraki sie zalaczaja jak na moje to tak jakby troche za pozno sie wlaczaly tak myslalem po wczoraj na 51 kanale mam 75 caly czas i wyzej nie pojdzie nawet jak na 49 bylo te 121 i wskazowka poszla ponad 90 na liczkiu:(:( zastanawia mnie tylko czemu kolektor powietrz wtornego strasznie drzy ?? czego to moze byc skutkiem reszta elementow podczas pracy silnika ani drgnie a on caly lata patrzalem juz i jest dobrze zamocowy co moze byc powodem takich drgan jego?? dodam ze przewod od odmy rowniez zostal wymieniany bo byl przerwany. Tak powoli sie zastanawiam na uszczelka niby mechanik mi powiedzial ze jest opcja ze w silniku tworzy sie poduszka powietrzna:(:(
---------- Post dodany 05-07-12 o 13:05 ----------
jak dla mnie to troche wyglada tak jakby temperatura np na 49 pokazywala 110 a w rzeczywistosci taka nie jest tak jakby pokazywaly liczby swoje a wentylatory sie zalaczaly jak chcialy takie odnosze dziwne wrazenie moze wziasc i kupic nowe sterowniki wentylatorow slyszalem tez tzn wyczytalem ze wentylator sie sam moze zalaczac 1 i 2 bied jednak moze dojsc do jakiegos przepiecia i pozniej wlasnie zalacza sie nie w pore bo juz naprawde nie wiem za co sie wziasc co sprawdzix pierwsze czy to jest problem z chlodzeniem czy samym silnikiem niepokoi mnie teraz tez ta temperatura na 51-75 caly czas i ani drgnie
DragoPzn,
a właczanie sie wentylatorów odpowiada czujnik w chłodnicy.
temperatura na kanale 49 pobierana moze być z dwóch miejsc,1. poprzez sterownik wentylatorów z czunika w chłodnicy. 2. przez ECU z czujnika g2/g62 - ten z czterema pinami co dwa ida na ECU a dwa na temp licznika.
kanał 51 wydaje mi sie ze pobiera temperature z czujnika 191919369A o ktorym pisał MichaelS3 - jest to czujnik w pierwszej kształtce na wezu gornym od chłodnicy.
to takie moje obserwacje, ktore musze jeszcze przetestować :)
kosmo a co sadzisz moze termowlacznik?? mysle ze zaczne od czujnika tego na chlodnicy nowy plyn spuszcze caly stary zaloze nowy czujnik i mysle czy by tego temowlacznika tez nie wymienic??
DragoPzn,
ja jesli bym miał problem z nie właczającymi wentylatorami to czujnik w chłodnicy by poszedł pierwszy do wymiany, bo to on nimi steruje,
a co do płynu to zostaw sobie i stary narazie, to juz drugorzedna sprawa, no chyba ze juz ci sie przegotował :)
nie wiem teraz wyjechalem do sklepu wrocilem 121 stopni mi teraz wyskoczylo stanolem samochodem wentylatory chodzily ale tak jakby na pierwszym biegu po chwili stania temperatura zaczola troche opadac znowu sie podnosic teraz wentylatory chodzily caly czas drugi bieg tak jakby sie zalaczyl po pewnym cyknieciu na chwile :(:( i znowu zwolnily waz gorny cieply dolny troche chlodniejszy dziwnie dosc mocno drzy kolektor powietrza wtornego czy on tez moze miec jakis wplyw moze gdzies uklad jest zapchany i nie ma gdzie to cieple powietrze ujsc bo po wlaczeniu nawiewu temperatura spada
panowie pilne pytanie ile jest czujnikow w chlodnicy bo z tego co mi dzisiaj w serwisie powiedzieli to niby sa dwa cztero i dwu pionowy ??? myslalem ze jest tylko 4 pionowy taki zielony z oringiem ??? atakze pytanie z innej beczki jak zlokalizowac czujnik cisnienia oleju gdzies ponoc pomiedzy filtrem oleju a miska??
W chlodnicy jest tylko jeden czujnik 4-ro lub 3-rzy pinowy w zaleznosci czy masz klime czy tez nie.
O czujnik cisnienia zapytaj w odpowiednim temacie.
dzisiaj wlasnie wymienialem ten czujnik na chlodnicy od strony kierowcy znajduje sie tak mniej wiecej w polowie chlodnicy i jest on dwu pionowy:>:> szary ponoc jest jeszcze gdzies zielony czteropionowy ale nie moge go zlokalizowac c gdzies przy kroccu ale jakos nie moge go namierzyc po wymienie tego w chlodnicy bez zmian temperatura na klimatroniku 105;/ i niekiedy rosnie przy upalach juz sam nie wiem poprostu jestem zalamany dziwe ze temperatura na 51 caly czasz trzyma 75:(:( chcialem namieszyc ten czujnik od cisnienia oleju z rysunkow z etka to nic praktycznie rozczytac nie idzie:(:(