Bo masz dodatkowy czujnik na wezu wody:P
Printable View
Bo masz dodatkowy czujnik na wezu wody:P
no tak tylko ze masz inny motor o wiele mocniejszy ja mam zwykle 1,6 AVU slyszalem ze w tych modelach dosc wysoko sie trzyma temperatura ale nie mam pojecia dlaczego tak sie dzieje teraz po wymienie tego czujnika zauwarzylem ze jak dochodzi do przegrzewania to zalacza sie drugi obieg nawet zauwarzylem ze jak stanolem wylaczylem silnik przekrecilem kluczyk w stacyjce zaczoly chodzic na drugim biegu ale patrzalem co sie dzieje i tak jakby sie wogule pierwszy bieg nie zalaczal:(:(:( oslabia mnie ten samochod jestem juz gotow go sprzedac powiem szczerze poprzednie auto to honda i wiele bym dal zeby do niego wrocic nigdy mnie nie zawiodlo ani nie przysporzylo tylu problemow
---------- Post dodany 10-07-12 o 22:59 ----------
DoniuUK
ogolnie to tak patrzalem na wymontowany termostat i on ma w sumie w sobie taki czujnik zielony czteropionowy juz myslalem ze to jest wlasnie ten czujnik ale gdzie szukac tego czujnika rozumiem ze gdzies w wezy sie znajduje tak??
DragoPzn, a jeszcze popraw swoj profil jak nie masz AKL tylko AVU,
DanioUK, to gdzie te czujniki są w tych 1.6 takze na wezu 2 sztuki jak w AGU czy jakos inaczej?
wybacz kosmo przez nieuwage dzieki za zwrocenie uwagi. Bo szczerze wam powiem ze szukalem naprawde dosc dlugo i wszedzie tak naprawde dzisiaj caly dzien prawie w robocie grzebalem mam do dyspozycji podnosnik kolumnowy takze obejrzalem caly silnik praktycznie i spod spodu i z gory owszem jest pare wezy gdzie wyglada jakby te czujniki byly w nich ale niepokoi mnie tez fakt ze gdy odebralem auto od elektryka i po sprawdzeniu sterownikow wszystko bylo wmiare dobrze tzn przez jakies 2 tygodnie teraz zaczynam podejrzewac czy czasami nowa pompa sie nie rozleciala juz zbiornik z plynem chlodniczym bym powiedzial ze jest goracy nie wiem czy taki powinien byc. po wlaczeniu klimi niekiedy z miejsca schowku dobiega dzwiek jakby lejacej sie wody badz przelewajacej :>:>
no wlasnie teraz nie wiem czy znowu sie pompa rozlecial i to czasami jestem w stanie uslyszec wogule np nawiew jak mam ustawiony na klimie to np samoczynnie sie zwieksza lub zmiejsza o jeden tak co jakis czas np podczas jazdy ustawie na 3 kreski a on jakby sam sobie przestawial moc nawiewu juz powoli sie zastanwiam nad wymiana komputera bo juz poprostu nie ogarniam serwis powymienial czesci i rozklada rece:(:(
Sprawa z pozoru wydawała mi się bardzo prosta. Kilka razy zagotowało mi się auto, wybił płyn, później woda (stwierdziłem, że nie będę wlewał Borygo), w końcu miałem zamiar sprawdzić termostat więc i tak bym go upuścił.
W końcu wymieniłem termostat na nowy i wlałem Borygo. Włączyły się wentylatory gdy temperatura niewiele przekroczyła 90 stopni. Przejechałem kilka km, podjechałem na stację no i słucham, że coś się gotuje... Ale żadnej pary spod maski, żadna kontrolka się nie świeci, podnoszę maskę i nic. Patrzę w zbiorniczek płynu chłodzącego, a tam tak jakby bulgotał płyn (przypominam, że temperatura na tablicy rozdzielczej dalej trzyma 90 stopni), tak jakby się gotował. Sprawdzam węże - miękkie. Koncepcji niestety brak. Zacząłem się zastanawiać nad padniętą uszczelką pod głowicą - odkręcam korek oleju, a tam czyściutko - żadnych baniek?!
Czy ma ktoś pomysł na to co może być przyczyną takiego dziwnego zachowania się płynu/samochodu?
Przy okazji wymiany termostatu zerknąłem pod auto i zobaczyłem, że zwisa kabelek oderwany od wtyczki w zderzaku z przodu po stronie kierowcy. Wtyczkę wyciągnąłem więc na pierwszym zdjęciu widać tylko kabelek, po wtyczce został tylko otwór... Ma ktoś pojęcie co to za wtyczka/czujnik?
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net...27762886_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net...28885729_n.jpg
A przy okazji w skrzynce z bezpiecznikami na aku przytopiony jest "uchwyt" bezpiecznika najbardziej z lewej tj od strony silnika - bezpiecznik był ok.
Załamuje ręce!!
ten czyjnik jest od temp. zewnetrznej :) a jak Ci tera wskazuje temp. zewnetrzna??
prawdę powiedziawszy jak jej się podoba, jakoś nigdy nie zwracałem na to uwagi?!:)
Ta wtyczka jest od czujnika temperatury zewnetrznej zreszta pokazanej na fotce.
Co do tego podtopionego plastyku jakiego koloru kabel dochodzi do tego podtopionego plastyku??? Masz klime???