Kto na drogach publicznych robi takie zabiegi??
Przy okazji jaka moc i jakie hamulce w Twojej A4?
Printable View
Kto na drogach publicznych robi takie zabiegi??
Przy okazji jaka moc i jakie hamulce w Twojej A4?
na te chwile 240kM ale docelowo bedzie powyzej 320
przód 4tłok Brembo na perforowanej tarczy 345/30mm OZ z klockami Ferodo DS Performance
tył 312/22mm tez na DSach
ja mam przód 312 tył 256 wszystko na ATE zrobione i miałem już hamowanie z 200 na jakieś 30 i zestaw ten spokojnie dał radę ale zgrzał się konkretnie, generalnie zestaw od s3 do 200 kucy wystarcza ale wyżej to już brakuje jak ktoś lubi szybką jazdę.
Dokładnie, jak ktoś lubi szybką a raczej agresywną jazdę w stylu sławnej ostatnio białej M3 to jasne. Warto pakować takie heble jakie tylko wejdą. Ale dla zwykłego fana motoryzacji na normalne drogi chyba to nie jest potrzebne.
Dev ale kto tak naprawdę tak jeździ? trzeba dobrać hebel do potrzeb, nie za słaby ale i hebli od RS nie ma sensu wkładać do pomodzonego tdika bo to chyba bezsens.
A co do przykładu z rozpędzaniem i heblem w podłoge to chyba na tarczach ferodo made in china też awykonalne :)
powiem tak, nawet jak ktoś nie lubi szybkiej jazdy to dobry hebel nie zaszkodzi dla własnego bezpieczeństwa, coś wyskoczy na drodze, zajedzie itp. to lepiej mieć pod nogą dobry hebel z jakimś zapasem niż potem auto klepać, dobra opona tez potrzebna bo bez tego dobry hebel nic nie da,
Z hamulcami jest jak z mocą. Każdy swoje chwali (twierdzi, że wystarcza) dopóki nie przejedzie się czymś z mocniejszymi hamulcami czy większą mocą.
Ale nawet gdy ma się tę większą moc/większe hamulce to i tak zawsze będzie za mało.
312 dawało radę ale bez szału. Różnicę między 288 a 312 da się odczuć w trasie, przy hamowaniu z większych prędkości. Od 80 km/h do 20-30km/h różnica była właściwie nieodczuwalna.
Przy hamowaniu z niższych prędkości dopiero tarcza powyżej 312 zrobi różnicę. Czuć, że jak się naciśnie hamulec to auto stanie dęba. Hamowanie jest pewne. Tylko się patrzy w lusterko, czy samochód z tyłu ma dobre hamulce. Swoich jest się pewnym.
W B6 mam z przodu 320 a z tyłu 288 i dla mnie jest trochę mało. Za to jak wsiądzie ktoś kto na co dzień ma 288 to nie może zebrać szczęki z podłogi - jak to hamuje.
A ja chciałbym jeszcze większe hamulce:rolleyes:
nie tak całkiem spokojnie... też miałem śrubę w lewym przodzie ukręconą i... przy ostrzejszym hamowaniu tarcza mimo mocnego dokręcenia kół śrubami minimalnie sie "ślizgała" powodując drgania. Śrubę rozwierciłem, nagwintowałem, wkręciłem nową (10min roboty) i problem zniknął.
Jakie oryginalnie siedzą tarcze w 1.9 tdi agr ( rozmiar, producent ) ?