Dzień dobry. Czy mógłbym prosić o podanie nr do czujnika ciśnienia klimatyzacji dla Audi A3 Sportback 2005 r. 1.9 TDI BKC? Klimatyzacja nie działa przez błąd elektryczny. Komputer wskazał czujnik. Z góry dziękuje za odpowiedz.
Printable View
Dzień dobry. Czy mógłbym prosić o podanie nr do czujnika ciśnienia klimatyzacji dla Audi A3 Sportback 2005 r. 1.9 TDI BKC? Klimatyzacja nie działa przez błąd elektryczny. Komputer wskazał czujnik. Z góry dziękuje za odpowiedz.
1K0959126B który jest zamienny na:
1K0959126A
1K0959126D
1K0959126E
5K0959126
Panowie i Panie, mam szybkie pytanie..
Nadmuch w A3 8P poliftowym - dwa boczne 'kółka' dmuchają dość mocno, a w tym samym momencie dwa środkowe dużo słabiej. Nie zależy to od ustawienia klimy (włączona czy wyłączona), ustawienia gdzie ma dmuchać itp itd. W jakimkolwiek by nie było ustawieniu - zawsze te środkowe wieją słabiej..
Czy to normalne ?
Normalne
Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka
Kilka dni temu przyjechałem z Niemiec A3 z niesprawną klimatyzacją. Non stop świeci ECONO i nie da się wyłączyć.
Diagnostyka pokazała błąd czujnika ciśnienia.
Czujnik został wymieniony na nowy zamiennik. Błąd nie zniknął, a odczyt daje stałe 1 bar. Czynnik dodany do prawidłowego stanu (było 340g + 7g oleju).
Serwisant klimy sugeruje uszkodzenie instalacji elektrycznej. Najprawdopodobniej przetarcie któregoś przewodu. Mój zaprzyjaźniony elektryk ma czas dopiero za ok. 10 dni.
Jednym słowem jestem w kropce.
Dodam, że śrubokręt i inne narzędzia mnie nie parzą. Mam spore pojęcie o elektryce samochodowej, a nawet elektronice. Co prawda zatrzymałem się w niej na etapie początków techniki cyfrowej, bo 27 lat temu skończyłem studia w tym kierunku, ale schematy jeszcze czytać potrafię i multimetrem posługiwać się również ;-)
Problem polega na tym, że nigdzie nie mogę znaleźć właściwego schematu. Nie wiem jak przebiegają wiązki. Gdzie są kostki? Pod który moduł podpięty jest ten czujnik itd?
A może to jest typowe uszkodzenie i podpowiecie co i gdzie sprawdzić w pierwszej kolejności?
Biorę pod uwagę również możliwość, że nowy zamiennik czujnika jest wadliwy. Jak go sprawdzić?
Wielkie dzięki za pomoc.
Drugi link bardzo się przydał, bo już wiem jaki powinien być sygnał z czujnika, znam jego wyprowadzenia i wiem, że sterownikiem jest panel klimatyzacji w kabinie.
Gdybym tak jeszcze miał kabelkologię z oznaczeniem wyprowadzeń kostek panelu, kolorami przewodów i położeniem złącza 75 byłaby pełnia szczęścia.
Najlepszy byłby kawałek schematu.
edit:
Odkopałem jakąś Autodatę i mam wszystko.
Jeszcze raz dzięki!
Hej.
Słuchaj, miałem podobny problem w mojej a3... Niby wiatraki itp. Klima była nabita i szczelna w 100%. Klimatyzacja chodziła mi non stop w trybie ECON. Nawet nie chciała się włączyć.
Jak się okazało, problemem był czujnik ciśnienia od klimatyzacji. Drugim problemem może być źle nabita klima. Może być za dużo czynnika i sprężarka się nie włącza. Ten problem zazwyczaj występuje jeżeli na dworze jest upał. Na internecie masz rozpiskę ile czynnika wchodzi itp. Dużo ludzi ładuje do 2006 roku propocje np. z 2003 a tam bodajże jest 200 g różnicy...
nie jest to prawda
wszystkie 8p od rocznika modelowego 2004 do 2013 maja te same ilosci czynnika, zmienila sie wartosc oleju, 200g jest awykonalne, nawet gdyby byly zmiany, to w takim ukladzie roznica wynosilaby ok 50
sprezarki ( stad pasuja zamiennie, tak samo jak wsio z golfa 5/6,leona 1p ) i caly uklad jest taki sam.
Załącznik 16001