Na vagu temp jest ważniejsza. Można sprawdzić jeszcze licznik , a na końcu kompa.
Printable View
Na vagu temp jest ważniejsza. Można sprawdzić jeszcze licznik , a na końcu kompa.
Na vagu miałem temp koło 110, czytając różne fora wiem, że silniki AVU i BFQ mają termostaty z grzałką, która są sterowane komputerowo, temp. otwarcie tych termostatów to 105 stopni C. teraz pojawia się pytanie, jak to działa, że panuje taka duża temp. w układzie chłodzenia ? Wczoraj testowałem samochód na trasie i zauważyłem, że jak mu przycisnę przynajmniej 140 km/h to termostat puszcza bo temperatura spada na klimatronicu do poniżej 100, ale kiedy jadę już 100km/h to termostat nie otwiera i wskazówka na 110, a klimatronic i 120 pokazuje, mogę tak zrobić 30 km i dalej duży obieg zamknięty. Może problem tkwi w tej grzałce, która powinna podgrzewając przyspieszać otwieranie termostatu i jest sterowana elektronicznie przez kompa ? Obstawiałbym elektrykę, czujniki, albo jakieś kable, które podają napięcie do grzałki, ale to tylko moje przeczucie, które jest poparte wnioskami z różnych forów.
gdyby był cały czas mały obieg to by sie gotował i długo byś nie najezdził, ja miałem ostatni raz problem z temp powyżej 115 do załaczenia wentylatorów przed świętami, odpiąłem wtyczkę od czujnika temp, przeczyściłem wszystkim co miałem pod ręką(wd40, benzyną) wtyczkę, styki i do wczoraj miałem spokój, wczoraj znowu skoczyła do 116 a nawet do 121 i tak sie zawiesiła i wentylatory załączyło od razu na drugi bieg, dziś już był spokój. Mam chęć podmienić licznik i zobaczyć co bedzie sie działo.
Nie wiem, czy jeździć dalej z tym problemem ?, czy sobie odpuścić jazdę, odkąd temperatura zaczęła mi rosnąc na liczniku zrobiłem samochodem około 100 km. Mam pytanie do Rytel, czy przed pojawieniem się tego problemu robiłeś coś przy samochodzie, w silniku czy przy elektryce. Ja przypominam sobie pewien fakt, bo ja niedawno robiłem upg i może mechanik coś tam zruszał, przy kabelkach bo od wyjazdu od niego świeciła mi się żółta kontrolka silnika, która była spowodowana nierówną pracą silnika - wymieniłem uszczelki na kolektorze ssącym i był ok, ale pamiętam, że na Vagu pokazywało mi jeszcze jakiś błąd z napięciem elektryczny ale nie pamiętam jaki, bo później ten błąd znikł po ostatniej naprawie i nic z tym nie robiłem. Gdy dwa dni temu wymieniałem termostat, mechanik stwierdził, że jakieś kabelki były naderwane przy termostacie prawdopodobnie te od rezystora grzewczego, który steruje grzałką termostatu. Teraz zastanawiam się, czy te kable są dobrze podpięte, bo może jest złe napięcie i grzałka nie działa, z drugiej strony nie rozumiem do końca działania tej grzałki.
kapitalke silnika robiłem ponad rok temu i wszystko było ok, zaczeło tak sie dziać po wymianie rozrządu w grudniu, widzę ze jeden kabelek od czujnika temp ma naderwaną koszulkę i widać miedziany kabel ale nie jest naderwany, nie wiem czy ma to wpływ na te zmiany temp
Myślę, że należało by sprawdzić czujnik temperatury silnika, bo to on podaje informacje do komputera i prawdopodobnie steruje i podaje odpowiednie napięcie we wtyczce wkładanej do przyłącza grzałki w termostacie, albo prędzej samą wtyczkę, może kable są uszkodzone. Gdybam, ale wydaje mi się że tu potrzeba dobrego elektromechanika.
sprawdz dokładną temp na vagu, ona jest najważniejsza
u mnie na vagu w grupie silnika temp 105
http://zapodaj.net/098d24dc1e4fc.jpg.html
a w grupie licznika 110 i taką pokazuje klimatronik
http://zapodaj.net/04e9baf3807a8.jpg.html
W instrukcji silnika 1,6 BFQ i AVU, bo chyba tylko te silniki w 8L, mają elektronicznie sterowana grzałkę termostatu jest napisane jak należy sprawdzić poprawność tego systemu, ale do tego trzeba mieć dużą wiedzę i sprzęt, dlatego bez dobrego znawcy VAG i elektromechaniki chyba się nie obejdzie.
- - - Aktualizacja postu - - -
Ostatnio jak sprawdzałem to miałem koło 108 na silniku, ale wtedy mechanik podpiął kompa i zaczął gazować, żeby otworzył się duży obieg, na postoju wydaje się ok, ale w trakcie jazdy chyba nie. Interesuje mnie, kiedy ta grzałka ma się włączać ?, bo nigdzie tego nie znalazłem.
jak na vagu jest ok to gdzieś przekłamuje temp na klimatroniku i na liczniku
Na klimatroniku na pewno odczyt będzie trochę inny, ale na liczniku powinno być równo 90, do 105 stopni silnika, a powyżej 105 powinna zaczynać się podnosić wskazówka licznika, tak jest skalibrowany licznik.