-
Witam czy ktoś pomogłby mi rozwiązać problem z grzanymi fotelami. W standardzie nie miałem grzanych siedzeń udało mi się dostać kompelt foteli w wersji s-line jednak bez grzania. Postanowiłem zamontować samodzielnie maty grzewcze. Zakupiłem też na olx wiazke do podłączenia tego oraz climatronic. Po podłączeniu wszystkiego zgodnie z instrukcją siedzenia nie grzeją. Byłem z tym problemem u elektryka jednak on twierdzi że aby to dzialalo należy przelutowac cała płytkę climatronica czego on się nie podejmie... może ktoś z was spotkał się z poroblemem ?
-
Jeśli masz klimatronic z obsługą podgrzewanych siedzeń to wystarczy wiązka + maty i nic nie trzeba nawet kodować musi działać bo sam zakładałem u siebie.
Sprawdź na krótko maty tzn połącz bezpośrednio pod 12V i zobacz czy grzeją, mata siedziska dodatkowo wyposażona jest w termistor 10Kohm więc z niej idą 4 kable (2 termistor, 2 zasilające matę i dodatkowo łączą się z matą oparcia)
tu masz schemat więc jeszcze raz sobie przeanalizuj:
https://i.imgur.com/23yr5aP.jpg
https://i.imgur.com/7GOlNMx.jpg
https://i.imgur.com/0in4H9N.jpg
-
A jest szansa aby grzało samo siedzisko ? Bez oparcia przyznam szczerze że maty są dosyć drogie i włożyłem same siedziska
-
Ja pie***** jeszcze o czymś takim nie słyszałem, nie wiem jakie maty zakładałeś ale oryginalne maty (oparcie i siedzisko) są podłączone szeregowo więc nie ma mowy o tym żeby to działało poprawnie.
Wysłane z S7
-
Możesz mieć jedną matę i będą ci grzać same siedziska nie ma z tym problemu ale pamiętaj, że muszą być z wbudowanym termistorem daje on sygnał (odpowiedni opór wraz ze wzrostem temp maty) do climatronica aby mat nie przegrzać. Jeśli nie masz termistora to kup w sklepie elektronicznym 10kohm i rozetnij w jednym punkcie matę i wklej go aby stykał się z elementem grzejnym i zaklej. Wyprowadź 2 kable do wtyczki i podłącz zgodnie ze schematem do panela klimy.
Sprawdziłeś matę na "krótko" czy grzeje? Od tego zacznij.
Przranalizuje ten schemat co ci podałem z wiązką którą kupiłeś.
Od panela idą 2 niezależne wiązki (na prawy, lewy fotel). Pod prawym i lewym fotelem w podłodze oryginalnie powinna być duża wtyczka jak dobrze pamiętam na 10pin i obsadzone powinny być jak się nie mylę 4 piny (2 najgrubsze kable zasilanie maty, 2 cienkie kable sygnał do termistora) z tej wtyczki 4 kable idą do 4pinowej wtyczki z maty siedziska i z niej idzie zasilanie na matę oparcia 2 pinowa wtyczka. To wszystko zililustrowane masz w schemacie.
-
Kable kupiłem na olx jeśli gościu podłączyl na odwrót piny do maty to jest opcja ze tez nie będzie grzalo?
-
Ty dalej gdybasz i bez sensu pytania zdajesz zamiast sprawdzić to o czym napisałem. Nadodatek masz załączony schemat grzania prawego i lewego fotela. Nawet nie napisałeś czy na 100% samą matę masz sprawną. Mata (element grzejny) tworzy obwód zamknięty i biegunowość w tym przypadku nie ma znaczenia i tak i tak będzie grzała.
-
Dziś znalazłem w końcu czas aby to sprawdzic maty podłączone pod akumulator po 2 minutach zaczynają grzać. Więc są sprawne, prąd od bezpieczenika dochodzi do klimatronika jednak już z niego nie wychodzi. :(
-
wymiana
siema
wymienił ktoś wkońcu tą mate?
-
Ale o co ci chodzi? Jeśli masz matę uszkodzoną to można ją bez problemu wymienić. Opis rozebrania fotela na czynniki pierwsze masz na forum.