Matin82, http://a3-club.net/forum/viewtopic.php?t=2494 <- pierwszy post
Printable View
Matin82, http://a3-club.net/forum/viewtopic.php?t=2494 <- pierwszy post
tomekk, jeszcze Ci dopowiem jedną rzecz. Jak chcesz sprawdzić, czy Twoja chłodnica dobrze oddaje ciepło to jak jest w miarę już samochód rozgrzany (nie na max, bo się poparzysz - tak aby móc dotknąć chłodnicy) pomacaj całą jej powierzchnię :) Powinna być równomiernie ciepła. Jeżeli w którychś miejscach jest cieplejsza (punktowo w miarę) lub zimniejsza to znaczy, że jest zakamieniona lub w jakiś sposób zapchana i nie oddaje tyle ciepła co powinna.
Są środki do odkamieniania i czyszczenia układów chłodzenia, więc w takim przypadku można się pozbyć problemu...
pzdr
larius, dzięki za chęć pomocy - doceniam i jutro na pewno pomacam chłodniczkę w celu sprawdzenia 8)
problem w tym, że mi się nie komunikuje i to jest kolejne moje zmartwienie, z którym będę walczył być może jeszcze jutro.Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Matin82
Też miałem w sumie podnieść tą kwestię - u mnie na klimatroniku kanał 49 zaczyna pomiar od owych 45C i rośnie dopiero po jej przekroczeniu - tak ma być, czy to znowu wina jeszcze czego innego ?Cytuj:
tomekk moim zdaniem masz bardzo podobny problem do mojego, a mianowicie uszkodzony sam czujnik, ta część która daje sygnał na klimatronik i do 17 Instruments grupa 003 .
Ja też mam właśnie tam 17 Ins.....45C i dopiero od tej wartości rośnie, jak silnik przekroczy wartość 45C (w 01 Angine) i rośnie za wysoko 101C. Różnica jest tylko ta, że może uszkodzenie jest u mnie inne (większe) że klimatronik na kanale 49 podaje cały czas -60C
A cześć która idzie na zegary i 01 Angine jest oki 90-93.
Szkoda, że nie możesz zwagować auta, byśmy porównali wartości, nie możesz się wogóle wagiem połączyć z autem czy tylko z silnikiem (01 Angine)????
W benzynach temp. silnika jest wyższa niż dieslach(okolo 84-90C) a benzyki powiny mieć chyba okolo 89-95C.
Przyznam szczerze, że VAG to dla mnie bardzo nowe doświadczenie - sam póki co nie mam jeszcze nawet kabla, więc podpinaliśmy w Quattro Service podczas pozakupowych wymian - nie komunikuje się w ogóle z komputerem chyba, tzn. air bagi banglają, ale silnik (jak i pewnie reszta) nie... Jest szansa, że jutro podjęte zostaną prace nad tą usterką.Cytuj:
Wiesz, samo przekłamanie jednego ze wskazań to jeszcze luz, ale wydaje mi się, że u mnie rzeczywiście łapie za wysoką temperaturę, bo po pewnym czasie wskazówka też idzie lekko w górę, a to już przecież inny obwód (nie wiem, ile jest wtedy na klimatroniku, bo tego rozszyfrowałem dopiero wczoraj i nie miałem okazji jechać coś więcej).
Może pytanie głupie ale są jakieś symptomy tego że silnik pracuje w za dużej temperaturze?? Np coś się gotuje, gdzieś ucieka para, bo tym czujnikom to bym za bardzo nie ufał. Jak się nic nie gotuje to po prostu masz bardziej olej w systemie rozrzedzony i nic się strasznego nie dzieje. Sprawdziłbym krok po kroku każdy z elementów układu chłodzenia, łącznie jeszcze raz z termostatem, pompą wody itd.
Nie wydaje mi się stary, żeby się czujniki Ci zmówiły i zarówno wentylator się za późno włączał i za wcześnie wyłączał jak i temp wskazywana była za wysoka. Bardziej tu bym ufał wentylatorowi.
Nie, nie ma symptomów, ale ja nie mam układu zalanego wodą, więc przy tych 100C nic się jeszcze nie będzie gotowało, a mimo to temp. jest za wysoka.
Ale ja nie twierdzę, że temp. jest ok, a tylko wskazania są błędne - ja stoję właśnie na stanowisku, że temp. jest za wysoka (bo potwierdza to zarówno klimatronik, jak i wskazówka) i próbuję znaleźć przyczynę. No nic, a nuż widelec nowy termostat się przycina.. zobaczymyCytuj:
Oryginalnie napisane przez cosmo-pl
to moze i ja o cos zapytam
od pewnego czasu dziwnie zachowuje mi sie wskaznik temp w "szafie", nigdy nie osiaga 90 stopni no chyba ze stoje,pewnie termostat jest caly czas otwarty, sprawdzalem dzisiaj na klimatronicu temp na kanale 49 (ver 76) i przy 71 stopniach temp staje na okolo 3 min potem spadnie do 70 i powoli zaczyna rosnac, sprawdzalem tez czy jest ciepla chlodnica, robilem to przy temp 60 stopni i weze bylu juz cieple, czy w taki sposob mozna na 100% upewnic sie ze termostat jest do wymiany?
Niedogrzewający się silnik na raczej na pewno termostat...
A ja mam pytanko.
Na jesień zmieniłem płyn w chłodnicy. Przed wymianą wszystko chodziło jak trzeba (nagrzewał się do 90 stopni), po wymianie i przyjściu niskich temperatur, zauważyłem następujące objawy.
Jeżeli na dworku jest na minusie i jeżdżę, to temperatura nie dochodzi do 90 stopni, nawet jak jeżdżę bardzo długo.
Jeżeli stanę, (wyłączne zapłon) na przykład wejdę do sklepu na ok. 10 - 15 min i przychodzę (włączam zapłon), temperatura wzrasta, ale jak ruszę znowu opada (oczywiste, że na chłodnice działa niska temperatura), ale czy nie powinno być tak, że autko zawsze powinno się rozgrzać do 90 stopni. Myślałem już nad zasłonięciem chłodnicy jakimś kartonem.
W korkach nieraz dochodzi do 90 stopni i staje.
Jeżeli włączę na klimatroniku "HI" to po jakimś czasie autko grzeje, ale zdaje mi się, że powinno i tak grzać bardziej.
Czy mam do wymiany termostat ?
Czy przy minusowych temperaturach i jeździe w mieście lub na trasie temperatura powinna dochodzić do 90 stopni (oczywiście mówimy o długiej jeździe) ?
Z góry dzięki za podpowiedzi
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa