w wezu ktory idzie do zegara?
Printable View
w wezu ktory idzie do zegara?
Witam ponownie,
Zmieniłem miejsce montażu wskaźnika boost według zaleceń od gregor10, czyli na regulatorze ciśnienia paliwa. Wcześniej zegar podpięty miałem na tym samym wężu co zawór BoV. Zegar doładowania działa prawidłowo, wężyk na regulatorze wymieniony, zabezpieczony opaskami. Zauważyłem jednak niepokojącą rzecz. Obecnie zegar pokazuje max doładowanie 0,4 - 0,5 bara... wcześniej ładował spokojnie 0,5 do 0,6 bara, z oględzin wynika, że węże są całe. Wraz ze zmianą miejsca zamontowania wskaźnika doładowania, przesmarowałem również zawór BoV. Po zimie wydawał się jakiś "zapieczony". Możliwe, że BoV ma jakieś przedmuchy i nie trzyma prawidłowo ciśnienia? Czego to może być wina, że spadło max doładowanie?
PS. jeszcze jedna sprawa mnie niepokoi... w zależności od obrotów i biegu ciśnienie doładowania spada, nawet do 0,2 bara. Czy to normalne?
Z góry dziękuje za pomoc i podpowiedzi.
pamiętaj że zawsze bliżej turbiny jest większe ciśnienie niż w kolektorze a wężyk do regulatora idzie prosto z kolektora.
ciśnienie powinno rosnąć wraz z prędkością i doładowaniem. jeśli spada Ci do 0.2 bar to znaczy że albo turbina nie wydala albo problem z jej sterowaniem. mowiąc o zaworze bov masz na mysli zawór atmosferyczny czy orginalny dv?
Ciśnienie rośnie wraz z prędkością, ale w wyższych partiach obrotów zauważam, że zaczyna spadać i ładuje np. 0,3 bara.
Pisząc BoV, mam oczywiście na myśli zawór atmosferyczny.
Zdemontowałem wczoraj zawór upustowy i wydaje mi się, że wina leży po jego stronie. po rozkręceniu definitywnie jedna z uszczelek nie siedziała na swoim miejscu. Najprawdopodobniej nie trzymał zawór ciśnienia. Przesmaruję go, złożę do kupy, zamontuje i wszystko się wyjaśni.
Marcin - masz wszystko 100% perfekcyjnie . Tak ma się zegar zachowywać w AGU. Co do zaworu BOV to zobaczysz. Ale ja myśle że nadal będzie to samo. No ale zobaczysz.
Zawór upustowy przesmarowany i zamontowany... jednak nic nie pomogło, sytuacja ta sama. Zegar pokazuje doładowanie 0,4 bara...
Martwi mnie jednak ta sytuacja... jakiś czas temu nie było tego problemu... pokazywał doładowanie 0,5 bara.
Teraz też w sumie mu się zdarzy. Zauważyłem, że problem jest na 1 i 2 biegu... przy 3 biegu doładowanie spokojnie dochodzi do 0,5 - 0,6 bara.
Wniosek taki, że jest jakaś nieszczelność? Turbina zaczyna odmawiać posłuszeństwa?
Mile widziane wszystkie podpowiedzi... Z góry dziękuje wszystkim.
Pozdrawiam
tak ma być, na 1 i 2 biegu nie osiągniesz takiego obciążenia jak na wyższych biegach, dopiero wtedy turbina pompuje tyle ile powinna
Tak ma być , jest 100% poprawnie.