Nokian ma fabrykę w Rosji, więc nie wiem, co w tym dziwnego.
Printable View
Nokian ma fabrykę w Rosji, więc nie wiem, co w tym dziwnego.
Dziwnego nic, po prostu zastanawia mnie fakt że sprzedawca jako kraj produkcji podaje Finlandię.
Miał ktoś kiedyś do czynienia z opona Goodyear Ultra Grip Extreme ?.
a co sadzicie o oponach fulda ??
pisze jeszcze raz bo wybrac nie moge pomiedzy
-GOODYEAR Ultra Grip 7+ 205/55R16 2010
-CONTINENTAL TS830 205/55R16 2010
chce zamowic juz a nie wiem ktore :P dodam ze chce autko wziasc do niemiec tej zimy pomozcie wybrac ...
ok to zamawiam conti i koniec z przemysleniami ktore brac :P
a co sadzicie o tych oponach
-Yokohama W.Drive V902 ?? juz mialem zamawiac conti a tu kumpel wyskoczyl z tymi oponami i chcialbym sie dowiedziec teraz
czy te yokohamy maja jakas roznice znaczna od CONTINENTAL TS830 ??
Ja już na 4 sezon założę FULDA Kristall Montero 2,
polecam te oponki, tanie i bardzo dobre, ścieralność bardzo mała i bardzo dobre trzymanie się drogi, mój styl jazdy jest dynamiczny i ostry, oponka sprawuje się dobrze zarówno na śniegu jak i suchej i mokrej jezdni. Dodam jeszcze że na zimie mam 15
A ja mam inny problem ale tez z tego gatunku, nie mam bladego pojecia jaki rozmiar mam miec na felge 17, nie chce zmieniac felg na mniejsze - mimo ze wiem ze opony sa tansze ale za felgi tez trzeba zaplacic.
W lecie mialem nowe opony toyo 17x235x45 a teraz na zime nie mam pojecia jakie wybrac czy tez 235 czy moze 215, 225 i na jakim profilu:(
Mam nadzieje ze mozna liczyc na mala pomoc:)
Pozdrawiam
na 17stki mysle ze najlepszy profil to 225\45 i taki bym bral na twoim miejscu :)
Tak wlasnie rozwazam czy 225x45 czy 225x50, z 235 zrezygnowalem chociaz mialem w a4 nowe dunlopy na zime 235x45 i dawaly niezle rade.Dziekuje za pomoc.
P.S Jakby ktos mial jeszcze inny pomysl bede wdzieczny:)
225/45/17
tak, odpowiednie rozmiary to 185/65R15 lub 195/65R15. Ja osobiście polecam Dunlopy 3D, jeśli lubisz dynamiczną jazdę to warto zainwestować.
Dodano:
tak, odpowiednie rozmiary to 185/65R15 lub 195/65R15. Ja osobiście polecam Dunlopy 3D, jeśli lubisz dynamiczną jazdę to warto zainwestować.
siema mordeczki !
idzie czas zimnych chlodow lodow itd
prosze doradzcie mi co wybrac z ponizszego zestawu:
1.Nokian WR G2 91T -
2.Vredestein Snowtrac 3 91T
3.Continental TZ830 91T
4.Yokohama W.drive V902 91T
5.Bridgestone Blizzak LM30 91T
dziekowac ;-) James ty oblatany jestes w temacie to pomozesz co nie ;-)?
ja mam Firestone i sa :thumbright:
ja do drugiego auta wybrałem jednak Continentale :-)
Ja bym dodał jeszcze Michelin Primacy Alpin PA3.. W teście ADAC 2007 pierwsze miejsce, w pozostałych, do dzisiaj ścisła czołówka. Ja po ich zakupie bylem pozytywnie zaskoczony.
Zobaczymy jak bedzie, dzis mi przyjechaly nowe Goodyear UG Performance 2 225/45R17 mam nadzieje ze sie sprawdza - dorwalem jak mozna powiedziec ze w "dobrej cenie' to niech tak bedzie nowiutkie.
Moze zdaze je dzis zalozyc to opowiem wrazenia z jazdy:)
a co powiece o vredestein snowtrac 3?
Panowie a co teraz jest na topie w testach :D jeśli chodzi o rozmiar 205/55R16 ?
Zastanawiam sie nad Nokianem WR G2 bo jest w dobrej cenie 300zł
vredestein snowtrac 3 wg mnie za droga
Ja własnie nabyłem te opony i zobaczymy czy sie sprawdza w zimieCytuj:
Zastanawiam sie nad Nokianem WR G2 bo jest w dobrej cenie 300zł
Z letnich opon tej marki jestem bardzo zadowolony :)
panowie czy w Goodyear UG7 lamelki są nacięte do samego końca tak jak w alpinach?
Do S3 8L opny na zimę 225/45/18 czy 225/40/18 niech się wypowie kto się zna.
225/40/18,idealny zamiennik.
Kierując się testem ADAC i ceną za poszczególne oponki postanowiłem w tym roku zakupić:
Uniroyal MS PLUS 66
http://salon-opon.com/storage/opony/835.jpg
śmigał ktoś na tej oponce może, ma jakieś doświadczenia złe lub dobre??? Dodam, że rozmiar biorę standardowy czyli 195/65R15 91 T
Kieruję się testami ADAC z 2008 roku dla tego rozmiaru (z tego co widziałem to sporo od tego zależy)
http://moto.money.pl/i/moto/o/artyku...102008_1_L.jpg
http://moto.money.pl/i/moto/o/artyku...102008_2_L.jpg
Szukam opon lepszych od Michelin Alpin A3. Ostatnie 10 lat mam zimówki tylko michelin, zmieniem co 3 sezony na nowe modele michelina, ale michelin mi sie znudził :D
@James co polecisz ?
Potrzebuje 205/55/R16.
Proponują mi koledzy z forum A4klub - Nokian WRG2, albo pirelli snowsport lub wintercarving.
Wszystko w cenie 300zł do 310zł.
Jestem w stanie dopłacić do GoodYearów czy innych Dunlopów ale czy jest aż taka różnica ?
Potrzebuje opony szczególnie na śnieg i błoto pośniegowe.
ktoś wstawial do S3 8P na zime 16", albo inny rozmiar oprócz ponizszych (np 205/60 r16)?
na bank 225/40 R18, 205/50 R17 i 225/45 R17 pasują.
@James, szanuje Twoje zdanie ale zdecydowałem sie zmieścić w 1200zł i dostałem dobrą propozycję cenową na Pirelli snowsport.
Jak nisko są w Twoim rankingu ? :)
Za 3 lata zmienie na inną markę i z ciekawości na pewno będą to któreś z Dunlop, Conti lub GY, tylko nie michelin bo te z modelu na model wg mnie słabsze.
Choć nie próbowałem tych najnowszych A4. Ale raczej już nie spróbuje... bo straciła ta marka w moich oczach.
@kalinS3, tu masz kalkulator opon
http://www.v10.pl/narzedzia/Kalkulat...,opon,204.html
Bardziej Ci pasują 205/55/16
Całkowicie popieram julo23
Dunlop SP Winter Sport 3d sa naprawdę rewelacyjne . A cenowo wcale nie takie drogie :) pozdrawiam :)
Panowie a co powiecie o różnych oponach na przód i tył?? A dokładnie myślę o VREDESTEIN SNOWTRAC 3 na przód ze względów na tereny po których jeżdżę i o CONTINENTAL WINTERCONTACT TS 830 na tył.
no można wg przepisów mieć opony różne na różnych osiach ale
1. po co jak kupujesz nowe, no chyba, że masz dostęp akurat do 2 sztuk
2. w czym jest VREDESTEIN lepszy przy Twoich terenach od conti
3. ja bym brał conti tu i tu, w dobrej gumie wyjedziesz ze śniegu
Zależy od rozmiaru ale dla standardowego, to conti radzi sobie lepiej od vrede w każdej okazji
Ja Ci osobiście powiem, że miałem stare debice frigo 1 i raz się tylko kopnąłem poprzedniej zimy ale tak że wydarłem dziurę do ziemi jednym kołem (parę obrotów) i mało brakowało, żebym wyjechał, a odważnie torowałem trasę u mnie na parkingu za każdym razem, łącznie z rozjeżdżaniem dojazdu sąsiadom. Minusem tych gum było, że były fatalne po deszczu. Jednak i tak uważam, że bardziej udany model od 2.
No co Ty mówisz dużo ?
Komplet Nokian WRG2 to koszt 1200 zł więc ?
No bo 1400 to już kapa kasy, przynajmniej dla mnie.
Człowiek patrzy Dębica za 250zł, no dobra dołoże i mam Nokiany za 300zł, Dunlop 350zł i znowu trzeba dołożyć 200zł. I w sumie do tysiąca musi jeszcze pół dołożyć.
Czasami ta cena nie przekłada się na aż taki skok jakości za który każą nam aż tyle płacić.
Ja nie mówie że Dunlop to zła opona, wręcz przeciwnie, tylko cholernie droga. A zimówka ściera sie momentalnie. A może lepiej kupić 2 razy nowe Dębice ? I zmienić na nowy komplet podczas gdy Dunlop już będzie podjechana i pewnie za dużo jej efektywności już nie będzie ?
A Nokiany przecież dobre opony. Znam osoby co twierdzą że nawet bardzo dobre, ja miełem kupić w tym roku właśnie Nokiany ale dostałem w tej kasie Pirelli.
A swoją drogą dlaczego 15'' są takie tanie w porównaniu do 16'' ?
Przeciez chyba aż dwa razy więcej gumy tam nie ma żeby cena była prawie dwukrotnie wyższa?
Witam, ja mogę wstępnie polecić Firestone Winterhawk 2 EVO 185/65 R15 88 T
wstępnie ponieważ dopiero kupiłem, są to nowe opony i ogólnie wielu opinie na ich temat nie ma,
tydzień temu kupowałem za 179 zł szt dziś widzę juz podnieśli cene do 192 zł, pewnie sprzedaż im mocno skoczyła a i pogodynki postraszyły srogą zimą
na tą chwilę mogę powiedzieć że opony są bardzo ale to bardzo ciche, praktycznie bez różnicy do letnich a mam Dunlopy. Wcześniej miałem Dębica Firgo 2 i były głośniejsze i opory jazdy też były większe. Jak poużywam więcej w zimie wystawię komentarz na oponeo i opony.com bo to są te same firmy, zresztą od zawsze tam kupuję a kilka aut w domu zawsze było,
opona na zimę ma być wąska , wybieranie opon zimowych szerokich to poprawia wygląd auta ale zmniejsza ich skuteczność w warunkach zimowych
http://www.oponeo.pl/artykul/test-op...rze-185-65-r15
a z tych tanszych co powiecie o tych :
1. Nokian WR G2 , o nich troche bylo, stosunek ceny do jakosci ponoc bardzo dobry
2. Fulda Kristall Montero 3, bardzo dobre opinie na necie
3. Barum Polaris 2
Musze wybrac cos z tej trojki, ew cos innego do 300zl
nie bede kupowal opon po 500-600zl za sztuke, robiac 800km miesiecznie.
Ja bym Baruma odpuścił.
Jeździłem trochę na nich innym autem i miałem wrażenie, że są śliskie.
Fuldy w sumie nie znam, więc wziąłbym Nokiana - sprawdzona i niezła opona.
@Miro ja też chyba brał bym Nokiana, a może chcesz te pirellki snowsport co ja kupiłem wczoraj, znalazłem gościa z A4klubu co handluje i ma jeszcze starą cene dla klubowiczów na nie. Jeździsz na 16'' w zime ?
Reszta na PW.
Ja mam barum polaris 2 na S3 i na A3 i eska idealnie dawala sobie rade w poprzednia zime i na drugim aucie tez sie super spisywały
Na 8L miałam Fulde Kristall Montero 2 i było ok, a jeździłam po kilka tysięcy miesięcznie.
Na 8P już mam Fulde Kristall Montero 3 i mam wrażenie, że jest głośniejsza, może jeszcze dla niej za ciepło.