Lektor jest nagrany na plycie z mapami. Nie ma map z polskim lektorem.
Printable View
Lektor jest nagrany na plycie z mapami. Nie ma map z polskim lektorem.
http://abload.de/img/a3andekwns0p.jpg taka mała alternatywa
To jest navi ala z 8v a nie o tym temat.
Obstawiam, ze kolega raczej tablet z tapeta postawil i celowo zdjecie takie ciemne i niewyrazne...
Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free
Chcę pociągnąć kabel koncentryczny od RNS-E do modułu antenowego R108 w lewej dolnej części tylnej klapy do opcji diversity anteny. Jaki rodzaj kabla powinienem kupić? Czy RG174 taki jak zaciska się na gniazdo 2xFAKRA przy RNS-ie będzie dobry i mogę go użyć czy jakiś inny??
Panowie jak zakodowac rns? Co gdzie i jak?
ale co chcesz zakodować? doprecyzuj.
bo odpowiem Ci tak - "normalnie - odpalasz VCDS, wchodzisz w moduł NAVI i kodujesz..."
Sama nawigacje jako jednostke, przesiadlem sie z radia 1din. Bedzie mi to robil znajomy i chcialem, zeby mial jakies wskazowki w razie czego, ale widze, ze jest to banalnie proste :)
a ja Ci napisze bez doprecozywania, poszukaj, jest wszystko na tym forum
wczoraj o 23.22 bys wszystko wiedzial
macie podpieta druga wyszukiwarke przez googla, naprawde nie sposob nie znalezc, ale po co
spocilbys sie
Jak wygląda sprawa z polskim menu w rnse? Wypaliłem już kilka płyt i żadnej nie łapie. Czy warto kupić coś takiego? http://allegro.pl/full-polskie-menu-...615752067.html
Od czasu do czasu pojawia mi się info na wyświetlaczu RNS'a:
Nie mogę odczytać płyty CD/DVD
Proszę sprawdź płytę.
Wada płyty wykluczona.Były sprawdzane dwie.
Laser się kończy?
Rzadko używałam płyty CD może laser brudny?
brudny
Płyta musi być nagrana na odpowiedniej nagrywarce. Np liteon ihas 122 z odpowiednia rewizją jeszcze np 18b. Na popularnym LG czy samsungu nie nagrasz dobrze płyty. Navi jej nie zobaczy i tyle.
Hebe przeczyść laser, powinno pomóc na jakis czas.
Rozebrałam RNS-a i wyczyściłam laser.Nie miałam tych kluczy wyjmujacych radyjko więc dorobiłam sobie ze starej karty kredytowej;-)
Oczywiście jak to na wsi w czterech sklepach z komputerami i wszystkim ich dotyczącym nie mieli czegoś czym mogłabym wyczyścić laser.Udałam się do apteki i kupiłam gazik LEKO nasączony w 70% alkoholem izopropylowym.Myślę że to starczy i nic nie skopałam:-).Z racji tego że płyty sprzęt nie widział od czasu do czasu,nie mam pojęcia czy to coś dało.Czas pokaże.
Witam ! Jestem nowym posiadaczem Audi A3 z RNS-E i mam problem z wejściem AUX. Jest ono fabryczni zamontowane koło zapalniczki (obok ręcznego) jednak w Menu przy wyborze źródła wykrywa tyko karte pamięci lub CD/MP3.
Czy to wina softu ? Trzeba wgrać jakieś oprogramowanie ? a może również nie jest podłączony jakiś przewód z tyłu Navi ?
Obecnie posiadam Soft: SW: 0750
HW: H74 jest on w języku polskim.
Przeczytałem wszystkie posty i było podobne pytanie jednak nikt nie udzielił na nie odpowiedzi.
2 mozliwosci:
1) nie zakodowane w RNS-E
2) nie podlaczone fizycznie przy gniezdzie lub przy RNS-E
Sent from my iPhone using Tapatalk
Dzięki, jak tylko skołuje klucze do wyciagniecia to sprawdzę czy jest podłączony. a jeśli chodzi o kodowanie, w jaki sposób to się odbywa ? rozumiem że muszę udać się do elektryka który zajmuje się takim sprzętem ? ile coś takiego by kosztowało ? - Sorry może głupie pytania ale totalnie się na tym nie znam.
Może ktoś z forum z małopolski lub śląska zajmuje się takimi rzeczami ?
Na slasku bede za tydzien, ale poszukaj na forum kogos z Twoich rejonow to Ci VCDSem zakoduje, a Ty sie odwdzieczysz X-pakiem browca.
Witam wszystkich
Jestem tu nowy i nie liczę na szybką pomoc ale może ktoś by mógł mi coś doradzić w sprawie problemu który mnie nie dawno spotkał .
Oto jak się przedstawia sprawa.
Parę dni temu kupiłem Navigację RNS-E PU Led Media 2010. Mam w swojej furce starszy model RNS-E wiec montaż polegał tylko na zamianie jednostek i odpowiedniej adaptacji.
Wszystko poszło OK i działało bez problemu.
Po paru dniach zachciało mi się PL Menu , dostałem od kolegi odpowiedni soft pod Leda i go wgrałem.
I wszystko było cacy ale ten sofcik był o oznaczeniu sw200 i po włożeniu mapki z 2012 roku gdzie jest sw220 wszystko się upgraduje i znowu jest język angielski .
Na innym forum jeden klubowicz doradził mi
Tak więc zrobiłemCytuj:
w zwyklym rns edytowało sie plik txt i tu pewnie jest tak samo więc filozofii nima
W sofcie z menu pl które wcześniej śmigało bez problemu , wyedytowałem plik txt i zmieniłem tą wartość z sw200 na sw250 , nagrałem na płytkę CD, włożyłem do napędu , ruszył pasek postępu aktualizacji , doszedł do końca , navi zgasła , załączyła się i coś się zepsuło
pokazał się taki komunikat;
Check CD-ROM
http://img811.imageshack.us/img811/9555/6a6h.jpg
http://img855.imageshack.us/img855/7961/6a73.jpg
po wyciągnięciu płyty pokazuje się komunikat
Set Original CD-ROM
http://img855.imageshack.us/img855/1253/ez9t.jpg
http://img834.imageshack.us/img834/512/9bhz.jpg
czytałem gdzieś na innych forach że niby pomaga włożenie ori płytki ale nie zawsze , nie próbowałem tego bo mam same backupy
kurcze masakra normalnie , ma ktoś jakiś pomysł
dodam jeszcze że navi nie jest wykrywalna przez vag-com
i działa tylko włączenie i wyłączenie , ekran się opuszcza i podnosi do góry , płyta wchodzi i wychodzi , wszystko inne nie działa
Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc
Właśnie uszkodziłeś sofcik. Możesz to naprawić wysyłając navi do specjalnego serwisu , koszt ok 350zł ( flashowanie pamięci ).
Polecam http://www.nawigacjakrakow.pl/napraw...i-gps,202.html
i nie ma innego sposobu :(:(, kupiłem ori płytkę z 2012 roku może coś pomoże
Chyba nie pomoze :/
orientuje sie ktos jak prawidlowo wypalic plyte z mapami? z gory dzieki
Bylo o tym duuuuzo pisane.
Popraw sie bo zaraz ktos Ci da "banana"!
Czy taka nawigacja jest coś warta ?
Jeśli się nie mylę to model BNS czy są do tego mapy PL ?
I jeszcze jedno czy ten model ma wejście na kartę SD i mp3
Mogę mieć ten model za 500zl i nie wiem czy warto ?
http://www.kufatec.de/shop/media/ima...pup/1745_0.jpg
To jest BNS, więc tu wyświetlania map nie będziesz miał tylko informację o drodze między zegarami.
pomijajac ze trzeba miec oryginalna plyte, nie ma i nigdy nie bedzie "oryginalnych inaczej" do BNS
nie ma i nie bedzie polskiego jezyka, jest tylko PL menu
wszystko to opisane jest na forum, w odpowiedniejszych tematach, ten jest o rns-e
lol, to znowu mnie oswieciles,
jesli masz zrodlo do takiej to prosze o pw
oczywiscie rozumiem ze nie myslisz od DX
bylalby to rewelacyjna wiadomosc, w zasadzie nikt nigdzie o tym nie informuje, nie spotkalem sie ze zrodlami
ale nie zasmiecajmy tu juz
a ja przypominam, że to temat o RNS-e, o BNSie jest kilka innych.
Ja za to mam problem z wyjeciem RNS'a.
Gdy wkladam klucze w otwory niestety tylko jeden mi sie 'zakleszcza', reszta w ogóle nie chce sie zahaczyc i nie moge wyjac radia.
Jakies pomysly?
masz juz wyrobione te mechanizmy. wsadz wszystkie wyjmaki, zdejmij ramke od przycisko pod navi. potem wyciagnij climatronic i od spodu wypchnij navi.
mozna probowac podwazac navi po wlozeniu wyjmakow, ale mozna latwo uszkodzic deske lub obudowe navi.
Z tego co wiem to u mnie było zmieniane radio przez poprzedniego właściciela z Audi Concert na RNS-e. Mój problem dotyczy przycisku "Mode" na kierownicy. Po naciśnięciu wyskakuje "no func", tak samo jest z "?sterowaniem głosowym". Oba te przyciski wywalają no func. Zmiana głośności działa, przełączanie utworów też. Wina leży po złym kodowaniu?
A masz w ogole zamontowany BT?
Sprawdz czy VCDS laczy sie z 77-Telephone
przcisk ów jest tylko i wylacznie do obslugi telefonu
tutaj temat dla Ciebie :
http://www.a3-club.net/forum/showthr...E-w-kierownicy
Witam wszystkich,
Mam pytanie, obecnie w rns-e posiadam soft 200 i próbuje nagrać płytkę z upgradem (Kiepsko mi to idzie więc fajnie jak by ktoś z krk mógł pomoc). Wiem już ze płytka musi być bez speedcam bo te podobno nie posiadają upgradeu. Pytanie czy zamiast 2013 mogę nagrać płytkę 2014 (pojawiła sie taka na stronie my-navia) i liczyć na software upgrade i jeżeli upgrade jest na wyższy soft niż 220 to tez zadziala, bo obilo mi sie o uszy ze trzeba soft po koleji upgredowac.
Przy przejsciu CHORUS 2 DIN na RNS E brak K LINE .
Gdzie moge sie podpiąc ?
masz cana, wiec tego nie podlaczasz.
CAN jest tylko brak mozliwosci diagnozy z RNS E , nie mam akurat schematu .
K Line podpinam do Gateway PIN 4 ? bo tak znalazłem opis wtyki .
Testował ktoś już nowe mapy 2014 ?
Sa juz od 2 tyg dostepne, ale nie mam dostepu do LITE-ON'a ;)
Czy może mi ktoś doradzić jaki RNS-E wgrać do mego auta(nowy nabytek) ,bo mam już dwa pobrane ale różnią się wielkością i jeden to tylko obraz z roz.iso 18mb ,a drugi z roz.mdf 43mb i drugi plik w komplecie z roz.mds 1kb ?
Znasz zrodlo i zawartosc tych iso?
Zebys nie mial przypadkiem warzywka...
Jedno mam z chomika drugie z peb...
Może link do jakiejś sprawdzonej wersji ?
To może ktoś potwierdzić, że spolszczenie menu
zadziała tylko z softem poniżej 0650?
Nagrałem sobie mape 2013 i zaktualizował mi się
też soft do 0650, a teraz nie wiem czy mogę zpolonizować menu ?
Udało Ci się spolszczyć tym plikiem z Chomika?
Zapodałem na początek płyte z mapą, no i zaktualizował mi się soft tak jak pisałem wyżej.Mapa ładnie działa ale doczytałem iż spolszczenie zadziała z niższym softem tylko nie wiem czy tak jest na 100%. Na razie nikt nie chce się podzielić tą wiedzą.
U mnie po odpowiednim nagraniu map 2014 zaktualizował się soft do wersji 220 i mapy działają. Mam RNS 193 (z przyciskiem MEDIA) szukam jeszcze spolszczenia menu i prubuję uruchomić SDS. Jeśli ktoś ma do tego sprawdzony soft to proszę o info, ponieważ z tego co udało mi się dowiedzieć i sprawdzić w aucie to Hardwareowo SDS powinien działać ale niestety nie mam VAGA ani VCDS żeby sprawdzić adaptację, a w tym może tkwić problem. Dodatkowo mam pytanie: Po wciśnięciu przycisku CAR na RNS-E wyświetla mi sie jedynie wersja oprogramowania. Jak jest u Was? Czy można na ekran RNS-E wrzucić jakieś inne przydatne dane? typu VIN, ciśnienie oleju, doładowanie, poziom paliwa itp?
Z Twego wpisu wynika, iż posiadasz RNS-E 2010 i do tej wersji szukaj odpowiedniego spolszczenia jeżeli jest.