Jesli masz vaga to sprobuj przekodowac pompke na wartosc 15181 i zakodowac na nowo kluczyk. Daj znac co sie stanie.
Printable View
Jesli masz vaga to sprobuj przekodowac pompke na wartosc 15181 i zakodowac na nowo kluczyk. Daj znac co sie stanie.
wsiadłem do auta i wszystko posprawdzałem teraz napisze co nie tak
-nie da sie opuscić szyb
-nie moge z pilota otworzyc auta
-podczas jazdy!!!! mruga ze mam otwarte lewe drzwi i bagażnik:O :|
-pompka w ogóle nie buczy
o co chodzi auto stało sobie spokojnie na placu...:(
No to teraz juz wiemy ze pompka ci sie posypala i jest do wymiany. Pewnie rowniez nie masz swiatla wewnatrz auta. Za to wszystko odpowiedzialna jest pompka centralnego zamka. Przewertuj caly temat tam sa opisane te same przypadki.
Wyciagnij te pompke i zobacz czy nie ma tam wody przypadkiem, jesli jest, byla to osusz moze jeszcze sie ja da uratowac, choc w to watpie.
SUPER!!!! teraz leje jak z cebra a szyby !!SAME!! mi sie otworzyły pomimo ze było wyłączone auto... możliwe ze gdzieś jest jakas uszczelka nieszczelna tak??
wsiadłem do auta i zamknąłem szyby, potem otwarłem i zamknąłem do połowy w połowie stanęło i ani rusz:O (jak wsiadałem godzine temu to nie umiałem ich otworzyc...) o co chodzi.....
to znak ze masz mokrą pompkę i sama Ci zwarcia robi, jak dasz rade to zamknij szyby i odłącz pompkę do czasu kiedy nie przestanie lać, wtedy weź się za naprawe.
czyli ze jest szansa ze bedzie działac??
najpierw spróbuj wysuszyć, u mnie zawsze działa jak wysusze i spsikam wtyczki preparatem do czyszcenia styków.
a co mogło byc powodem?? i co zrobic zeby wiecej juz sie tak nie robiło...
napisz czy się powiodło bo to najważniejsze. U mnie przyczyna zwarć jest wilgoć na pompce, woda może się tam dostać na dwa sposoby, albo poprzez rozszczelnienie sąsiadującego z pompką wężyka od sprysku tylniej szyby, albo jak to ma miejsce u mnie, poprzez dziurę w uszczerbionym nadkolu podczas dużych opadów deszczu oczywiście podczas jazdy. Jeżeli ktoś zna inny powód pojawienia się wilgoci niech napisze. Pozdrawiam
ok napisze;) etanol tylko chodzi o to ze auto stalo od niedzieli i nikt go nie ruszał a wariowac zaczeło w czwartek...:/
Witam, ostatnio coś się dzieje w moim autku i chyba jest to ta nieszczęsna pompka. Otwierając drzwi z pilota, otwierają mi się wszystkie oprócz drzwi kierowcy. Słuchać, ze w bagażniku pompka buczy, tak jakby jakiś przewód padł i pompował bez efektu. Rozebrałem drzwi ale przy zamku wszystko jest. Dodam, że zamykając się w aucie z tego przycisku na drzwiach, całe auto się zamyka oprócz drzwi kierowcy. To samo przy otwieraniu z kluczyka, nie idzie ich w ogóle otworzyć. Co to moze być? Pozdr
Kolego Mata, zamek sterowany jest pneumatycznie jak zapewne się zorientowałeś, najprawdopodobniej węzyk idący do drzwi kierowcy jest nieszczelny. Powiedz mi czy pompka pracuje dłużej niż zwykl, tzn czy buczy kilka sekund dłużej? Jeśli tak to napewno przewód. Sprawdź króćce przy samej pompce są dwa, jeden z nich pewnie jest luźny.
Kolego Szalok, pompka jest opatulona w taką gąbkę, ma ona za zadanie wytłumic to buczenie lecz jest jeden mankament, jak każda gąbka chłonie wilgoć a efekt już sam za siebie mówi :) mówie Ci kup preparat do czyszczenia styków (ja uzywam preparat o nazwie "kontakt S") rozmywa nalot na elementach metalowych, u mnie zazwyczaj ten nalot jest w postaci takiej zielonej mazi, dobrze jest wyciągnąc pompkę z auta i w domu ją rozebrać tzn dolną pokrywę ściągnąć podważyć płytkę i sprawdzić czy na płytce tez nie ma tego nalotu, ponieważ niby gniazda wtyków mają jakieś tam uszczelnienie, ale w moim przypadku nic to nie daje i musze czyścić całą pompkę.
Albo tak jak pisze etanol - przewód albo bardziej prawdopodobne membrana w zamku ci padła. Wyciągnij zamek- otwórz tą białą puszke do której wchodzi przewód i sprawdź w jakim stanie jest membrana- najprawdopodobniej będzie pęknięta.
Dzieki etanol:thumbright::thumbright::thumbright:
Co się okazało, przeszczep był dobrze wykonany, a przyczyna nie działającej pompki tkwiła w spalonym bezpieczniku centralnego zamka.
Panowie zabierając się do diagnozy najpierw proponuje posprawdzać bezpieczniki, skuteczność 100% w moim przypadku:)
hmm no to szkoda że tyle zachodu z tym miałeś hehe, ale przynajmniej wiesz teraz co z czym sie je :)
zaczne od wężyka przy pompce - mniej rozbierania :) Jeśli tam będzie wszystko dobrze to zdejmę zamek - czy jeśli membrana będzie uszkodzona to muszę zmieniać cały element czy tylko pojedyncze rzeczy da się przełożyć?
no to lipa...u mnie pompka była zamoknieta 2 przewody sie przetarły i zwarcie....cała płyta główna z pompki spalona...:/
oj, no to nie mam dla Ciebie dobrych wieści. Podaj mi numer pompki ten z dolnej pokrywy, zobaczymy czy coś na allegro znajdziemy, ja za swoją używke zapłaciłem 300 PLN :(:(:(:(:(:(:(
aktualnie jej nie mam dałem znajomemu mechanikowi bo jechał dzis na giełde zobaczymy czy cos kupi...
no wiec nie kupił bo takowych nie było... nr tej pompki to 8D0 862 257 B
(ps. jak mozna sprawdzic czy wirnik działa, bo widze ze jest w dobrym stanie wizualnym, a na allegro takie nawet po 130złotych chodza...)
masz dwa przewody, podłącz baterie 9V i zobacz czy się zakręci.
Co do Twojej pompki to będzie problem...
http://www.forum.a3-club.net/showthr...km%2Fh&page=10
kolega szalalala w 2009r. napisał łądny post nt tych pompek i ja osobiście wzoruje się na tych informacjach, wg tego pompka którą posiadasz czyli z końcóeką "B" na końcu obsługuje pilota na częśtotliwości 315 MHz e Europie natomiast stosuje się 433,92 MHz Po Twoim silniku domniemam że masz polifta, a co za tym idzie zapewne kluczyk scyzory, więc zamiana pompki na Europejską będzie skutkowało potrzebą wymiany scyzoryka. Myśle, że warto w Twoim przypadku pójśc po najprostszej linii oporu i zabnieśc pompkę do magika od elektroniki i sprawdzi co sie spaliło, może uda sie elementy pojedyncze wymienić.
problem ze była tam też wilgoc i smierdzi jakby sie kondensator jakis rozlał....
byłem u elektryka, kompresorek działa ale płyte jak to powiedział CH** strzelił... tak wiec czytajac post szalalala opisuje pompki
8L0 862 257 B obsługuje DWA i Pilota radiowego(315 MHz) a moja pompka zaczyna sie 8D0 czy to jego bład czy po prostu mam jakoś kurewnie ciezko dostepna pompke?? Bo faktycznie taką jak mam nawet na allegro problem dostac. Zeby nie zaczynac juz nastepnego posta spytam od razu czy moge zamienic moją pompke na
8L0 862 257 M obsługuje DWA i Pilota radiowego(315 MHz)
lub
8L0 862 257 N obsługuje DWA i Pilota radiowego(315 MHz)
i czy ten początek 8D0 i 8L0 nie zrobi żadnej róznicy??
Powiem tak, moze byc lipa. Gdy kupilem Aske to "siedziala" w niej pompka 8D0...E(oczywiscie nie dzialal pilot) sprawa wygladala tak ze z kluczyka zamykac zamykala, ale juz nie otwierala:P (Troche dziwne, ale temat z autopsji). Po paru dniach ostrego szukania, po nr VIN oraz dzieki poradom zawartym na tym forum doszedlem ze domyslna pompka byla 8L0...(bez oznaczenia). Szczesliwie kolega ma taka sama i moglem pozyczyc na moment aby sprawdzic. Bylo tak jak w zalozeniu, pompka 8L0...(bez oznaczenia) dziala jak zloto:) (wszystko wraz z pilotem, komfort takze) Reasumujac, zanim wydasz troszke pieniazkow, lepiej sprawdz czy wogole warto:P bo mozliwe jest ze "nowa" pompka nie bedzie chciala wspolgrac z obecna instalacja. Chyba ze jest to tylko i wylacznie sprawa programowania w VAG'u. Ale to juz inna bajka:)
ja miałem 8D0 bez oznaczenia literowego zamieniłem na 8L0 bez oznaczenia literowego i jedyna różnica jaka jest to przy zamykaniu sygnalizowanie uaktywnienia się alarmu odbywa się poprzez klakson a nie syrene alarmu. Wszystko inne działa.
A ja mam do teraz pompke 8D0 a mam przedlifta i wszystko dziala tak jak nalezy.
Nawet klapa mi dziala z pilota
Mam pytanko kupiłem pompkę 8L0 862 257 G miałem 8D0 862 257 B kluczyk(scyzoryk) mam 4D0 837 231A. Problem w tym ze po wsadzeniu pompki działa wszytko, tzn otwiera zamyka się ale tylko po przekręceniu kluczyka w zamku, pilot nie działa;/. Da się to jakoś zrobić?zaprogramować w vagu?
cichyjan musisz zaprogramować swojego pilota do nowej pompki.
Tu masz opisane jak to zrobić, odrazu mówie że jest to proste tylko potrzebujesz conajmn iej dwuch kluczyków, ten drugi wystarczy tylko grot.http://www.a3-club.net/forum/showthread.php?t=1021.html
Ja myślałem, że pompka wysiadła ale po wyjęciu jej ze schowka okazało się, że przy jednej z kostek jest uszkodzony przewód. Po zlutowaniu wszystko działa. Na szczęście obyło się bez kosztów:) Pozdrawiam
etanoldzieki wszytko dziala
jakiś czas temu czytałem cały temat z nudów i tak z czystej ciekawości sprawdziłem jaką ja mam pompkę i na Vagu pokazuje mi 8d0 862 257 A..... no właśnie "A"
mógłby mi ktoś powiedzieć coś o jej możliwościach, bo nic nie mogę znaleźć na forum a niestety nie mam już czasu na ponowne prześledzenie całego tematu.
szukam tej pompki o tym numerze co podales i nie ma, czy przypadkiem
ona nie jest 8L0?? tu sa wszystkie info o pompkach http://www.digakom.de/katalog.php
Sebek mam taka 8L0 z koncowka A.
Panowie, pytanko - przeczytałem ten topik ale już mi się miesza.
Czy jak zmienię pompkę na taką samą z tym samym oznaczeniem będe musiał zaprogramować ją jakoś żeby działała z kluczykiem-scyzorykiem ? Jak to robić (przez VAGa) ?
Mam pompkę z literą G na końcu. czy ktoś wie jakie ona ma możliwości ? Wszedłem do linka niżej ale niemieckiego nie ogarniam.
Pozdrawiam
Kodujesz tylko kluczyk jak juz wczesniej bylo opisane i to wsio
Hmm ale jak to zakodować - zamykam dzwi kluczykiem - naciskam pilota by otworzyć i nic się nie dzieje. o.O
nie wiem jak sie koduje Vagiem, ale jeśli chcesz to zrobić manualnie to musisz mieć co najmniej dwa kluczyki, drugi może być sam grot byle by stacyjkę przekręcić w pozycje zapłon. Po przekręceniu na zapłon, wychodzisz z auta zostawiając uprzednio włączony zapłon i kluczyk w stacyjce, następnie zamykasz drzwi z kluczyka,(tego, w którym będziesz programował pilot) wyciągasz i w ciągu 5 sek. musisz nacisnąć przycisk zamknięcia. światła awaryjne powinny raz mrugnąć, jest to znak, że pompka przyjęła kodowanie, następnie odczekaj kolejne 5 sek. i wciśnij na pilocie otwarcie. Programowanie Zakończone.
czy ta pompka 8L0 862 257 G ma mozliwosc otwierania klapy z kluczyka?? audi 99'. Czy komus sie otwiera?
a masz auto poliftowe?? jeśli masz 99 rok to nie, więc nie masz opcji otwierania klapy z pilota..
a czytalem gdzies tylko nie moge teraz znalezc, ze ktos wlozyl pompke
8D0... do przedlifta i dzialalo mu otwieranie samej klapy.
to mam drugie pytanie, kupilem uzywany kluczyk scyzoryk, gdzie powinien znajdowac sie
transponder? chcialem rozlozyc glowke i nawet po odklejeniu znaczka i odkreceniu srubki nie chcial sie rozlozyc. czy w glowce powinna byc pestka? jezeli tak to czy moge ja zaprogramowac u mnie (oczywiscie pin posiadam)?
otwieranie bagażnika za pomoca pilota nie zależy tylko od pompki, a jeszcze od tego czy masz siłownik elektryczny w klapie bagażnika czy nie. W A3 przed liftem nie były montowane seryjnie takie siłowniki.
ha tzn ze mam bo jak robilem wkladke to musialem kupic caly zamek klapy i on byl toszke inny niz u mnie a do mojego podlacza sie jeszcze wtyczke, ale teraz to i tak kupilem juz pompke :/ a co z pytaniem wyzej?
Zamek jest identyczny w polifcie i przedlifcie - obie maja wtyczki.
Pewnie widziales to u mnie - ja mam przedlifta i otwieranie z pilota tylko tak jak napisal Etanol - mam zalozony silownik z polifta.
Co do kluczyka to transponder jest w glowce z grotem.
Panowie ma ktos rozpiske pompki mam na mysli jak kabel do czego??
Gdzies to bylo wszesniej - mialem zakladke ale jak to z kompami bywa no i teraz nie moge tego znalezc.
Witam. Zima się zbliża a u mnie mały zonk - wciskając na pilocie przycisk, żeby drzwi się otworzyły, otwierają się tylko drzwi pasażera i bagażnik. Żeby wejść od strony kierowcy muszę opuścić szyby i ciągnąć za klamkę - nie jest to przyjemny zabieg podczas deszczu a co dopiero będzie jak spadnie śnieg:)
Po wciśnięciu przycisku od otwierania drzwi słychać syk przy zamku, oraz pompka w bagażniku pracuje - tak jakby zasysała powietrze, ale, że zamek w drzwiach nie idzie ani w górę ani w dół to po 15 sekundach przestaje pompować.
Co to może być? Czy rozwaliło się coś przy zamku w drzwiach czy to ta nieszczęsna pompka w bagażniku padła i nie ma siły otwierać/zamykać drzwi kierowcy?
Od strony pasażera wszystko gra.
Pozdr
kabel sie mogl przetrzec i dlatego moze nie otwierac, albo "dzyndzelek" o cos blokuje i nie ma sily zeby isc w gore w dol
Opisany problem pasuje do nieszczelności przewodów pneumatycznych, sprawdź czy dochodzące do pompki przewody sa dobrze dociśniete w gniazda.
Witam,
rozebrałem wczoraj drzwi no i niestety okazało się, że pękł czarny wężyk który jest odpowiedzialny za dostarczanie powietrza do zamka - dlatego drzwi się nie otwierają/zamykają. Udało mi się jakoś go zamontować ale coś jest chyba z zamkiem gdyż mechanizm nie ma siły aby otworzyć drzwi, porusza się 1/4 w dół i wraca. Zatem czy muszę szukać nowego zamka czy kombinować jakoś to naprawić? Dodam, że ręcznie można wcisnąć rygielek dopiero po zamknięciu drzwi...
http://img72.imageshack.us/img72/4598/dscf1879n.jpg
Widze ze zalatales go tak "na sztuke" wiec jak to ma dzialac. Zrob poprawnie a pozniej bedziesz myslal o zamku.