nie ma takiej mozliwosci zebys zagrzal diesla do 90 przez jeden kilometr... tym bardziej przy tych temp. zwnetrznych
no chyba ze pierw na jalowym pod odcinke mu dales przez jakis czas zeby cieplej bylo ? :)
Printable View
nie ma takiej mozliwosci zebys zagrzal diesla do 90 przez jeden kilometr... tym bardziej przy tych temp. zwnetrznych
no chyba ze pierw na jalowym pod odcinke mu dales przez jakis czas zeby cieplej bylo ? :)
Też wydało mi się to niezbyt prawdopodobne i logiczne, bo chyba nawet coś takiego jak zwykła woda w czajniku potrzebuje więcej czasu żeby się zagotować:P No ale wolałem zapytac bo może ktoś juz miał takie przygody jak ja dzisiaj:P
Hhehe nie nie, nic z tych rzeczy, na jałowym postał kilka sekund jak zamykałem garaż więc nie dawałem mu w palnik żeby na siłe silnik nagrzać:P
proponuje pierw zaczac od czujnika nie jest to duzy wydatek ( a wymienisz sobie sam )
jesli problem nie minie to trzeba bedzie gdzie indziej szukac przyczyny
No i tak właśnie zrobie ale to dopiero we wtorek (yyy raczej środe) bo teraz to już za późno żeby wykombinować nowy czujnik, dzięki za pomoc:-)
Witam podpinam się pod temat. dzisiaj zmieniłem w moim AGR czujnik temp. bo nie zależnie od temp. na zewnątrz nie grzał świec (kontrolka natychmiast gasła a przy 0*C i mniej powinna chwilkę się poświecic i zagrzac te swiece...chyba). no i wymienilem ten czujnik i niby wszystko ok ale jak złapie 90 st. to jak delikatnie jade albo gdzies z górki spada mi na 80 st. na klimatroniku na kanale 49 79-82*C a na 51 90*C. termostat zmienialem na wiosne na wahlera, nie wiem moze sie za wczesnie otwiera, albo ten czujnik wadliwy (oryginał VW AUDI), czy poprostu tak ma byc...
witam. opisze swoja sytuacje jakis czas temu wymienilem licznik na nowke tzn 3 miesiace temu chyba, 3 dni temu wymienilem czujnik temp. plus plyn. i tu juz mnie zaczelo zastanawiac gdyz wentylator mi sie wlaczyl przy 80c wg zgarow. i za choinke nie chcial mi sie dogrzac do 90c. czytajac forum domniemam ze prawdopodobnie zostaje mi jeszcze termostat do wymiany. Napisze ze przed wymiana czujnika mi temperatura wariowala na zegarach.
Co o tym sadzicie. I czy kanal 49 jest od temp plynu przy klimatroniku majacym 89 kodow?? a silnik jak w opisie :-) pozdrawiam
no ja mialem podobny problem jak u Ciebie wymienilem najpierw czujnik temp , tylko na kompie sie skasowal blad ale dalej bylo niedogrzanie . nastepnie jeszcze wymienilem termostat i juz jest wszystko dobrze. :))
czyli termostat i czujnik wyminienilem i gra gitara.. laczny koszt to ok 60zł
nie, nawet jak błąd będzie, a czujnik będzie już sprawny to wskazania na zegarach będą prawidłowe.
Mam ten sam problem po przejechaniu trasy 120km wskazówka temperatury płynu chłodzące go podnosi się tylko do 70C, myślałem ze to czujnik i wymienił , ale to nic nie dało dalej tak samo. Proszę o pomoc
Heh, ja dziś rano wchodzę do samochodu (na polu temperatura ok. 0 stopni) a wskaźnik temperatury silnika pokazuje 110 stopni (na wyłączonym zapłonie) :D Jak przekręciłem kluczyk to spadło do 70 stopni, które pokazuje normalnie... Czujnik czy wskaźnik?
Raczej wskaznik, podłaczysz VAGa to bedziesz mógł spisać błędy.
czy Wy musicie w co drugim poscie pytac o to samo ?
jesli sie nie dogrzewa to pierwszym co trzeba zrobic to wymienic termostat za 20zl...
jak nie pomoze to czujnik temp.
a gdy problem nie ustapi to wtedy trzeba dochodzic cos wiecej
a tu na zmiane:
- wymien czujnik
- wymien termostat
Napisze jeszcze raz PIERW SIE TO ROBI!
Nie wiem czy w tym temacie, jak dlugo Wam sie nagrzewa silnik do 90stopni przy aktualnych temperaturach? Konkretnie chodzi o silnik benzynowy. Moj rano przy +2stopniach przy ogrzewaniu wylaczonym jakies 8km. Czy to nie za duzo?
Witam dzis wracałem z wisł i zobaczylem dziwny objaw temperatura byla 90* gdy nagle spadla do ok 70 ( 1 kreske ) gdy mu dodalem gazu nagle znowu na 90* i za chwilke to samo sapdala jak mialem mniejsza szybkosc i mniejsze oborty , czym moze to byc spowodowane ? proszeeeeeeee o pomoc :)
AAAA i dodam ze nawet w lato slinik nie "trzymal" dlugo ciepla ;/ nie wiem dlaczego ;/ ostatnio zauwazylem ze po godzinie temp spadla prawie do 0 ( to dobrze czy zle ? )
a moze by tak poczytac ten temat ?
Witam , przeczytałem już sporo tematów jak i również cały stary wątek odnośnie temp. płynu i w końcu mam totalny mętlik w głowie, raz mi wychodzi ze termostat a raz że czujnik temp.
Problem mam z niedogrzanym silnikiem, na klimatroniku na kanale 49 temperatura za cholerę nie chce wzrosnąć powyżej 80 stopni.
Silnik podczas postoju pracował 30-40 min. i na kanale 49 doszło do 78 stopni, następnie zrobiłem nim 10 km i na kanale 49 temp. oscylowała od 78 do max 80 stopni.
Wskazówka na zegarach pokazywała około 85 podczas gdy na klimie było 78 ale takie różnice pomiędzy klima a zegarami są chyba normalne chociaż pewności to nie mam bo różnie o tym tu czytałem.
Dolny wąż idący do termostatu przy 70 stopniach był zimny a górny letni.
Dodam ze miesiąc temu wymieniałem już czujnik temperatury gdyż temperatura skakała z 90 na 70, pomogło ale do dziś, teraz temperatura nie skacze ale silnik za nic nie chce się nagrzać do 90 stopni, pomijając już to ze mrozów jeszcze nie ma i aż strach pomyśleć co będzie jak dowali z -15.
Termostat wymieniany był przed ostatnią zimą gdyż też mialem problemy z długim nagrzewaniem, ale nie duzo to pomoglo , dopiero wymiana czujnika załatwila sprawe na rok.
Panowie pomorze ktoś? bo to wszystko dziwnie wygląda... skoro dolny wąż jest zimny to znaczy że termostat się nie otwiera tak? ... to dlaczego temp. cieczy nie wzrasta? Na logike przy zamkniętym termostacie ciecz powinna się przegrzewać płynąc po małym obiegu a u mnie klima pokazuje max 80 stopni co tlumaczy nie otwieranie się termostatu. Więc gdzie do cholery idzie nagrzany płyn z silnika? Gdyby termostat był otwary to chyba oba węże chlodnicy powinny mieć zbliżoną temperaturę...
Nie wiem może źle myśle , zgłupiałem juz :)
Może źle coś kombinuje , niech mi ktos napisze chociaż w którym kierynku idzie obieg cieczy, z silnika przez termostat na chłodnice czy górnym wężem przez chłodnice do termostatu?
wydaje mi sie ze w silniku sobie krazy, przez termostat i do chlodnicy.
To moze winna jest pompa wody, ktora przeciez odpowiedzialna jest za krazenie wody
Pompa nowa Ruville , dwa miesiące temu wymieniana z rozrządem.
Problem już się zaczął zeszłej zimy tak jak pisałem niżej, wymieniałem termostat nie pomogło , pomogła wymiana czujnika temp. płynu, nie chce teraz znów wymieniać na chybił trafił. Rozrząd wymieniałem 2 miesiące temu problem jest od tygodnia. Natomiast jeśli chodzi o pompę to z tego co wiem przy jej uszkodzeniu lub złej pracy silnik się raczej przegrzewa.
Dziś znów "macałem" przewody chłodnicy tak dokładniej i okazuje ze ten dolny jest lekko letni przy 77stopniach a górny ciepły. Coś czuje że termostat jest cały czas lekko otwarty.
Aha jeszcze jedno, jeżdząc tak udało sie go rozgrzać do 80 stopni po czym zaparkowałem z wł. motorem i temperatura zaraz spadła na 77 ale nie niżej.
Tylko nadal nie rozumiem jednego, skoro ciecz płynie z bloku silnika do termostatu to czemu wąż górny nagrzewa się bardziej niż dolny. Gdyby kierunek przepływu był odwrotny wydawało by mi się to bardziej logiczne.
Tu już nie chodzi o oszczedzanie na cześciach tylko o samą ciekawość.
czego możne być wina ze w ciągu miesiąca znowu padł czujnik temp. ?
Tania podróbka?
no nie wiem czy taka tania podróbka. kupiłem ten czujnik w inter carsie za chyba 50 zl
Też kupowałem w inter carsie (gdzie twierdzą że to orginał w co akurat nie wierze) i jak u mnie się okaże że to znów czujnik to juz będę musiał kupić trzeci czujnik przez niecały rok czasu, kiedyś kupowałem na allegro i padł po kilku miesiącach.
leno89 a jakiej firmy kupiłeś ten czujnik ? w IC
Byłem sie dziś tam zapytac i powiedzieli ze oryginaly ze skody 70zl tylko ja wtedy mialem jakas zniszke i zaplacilem 50zl. To chyba mam ten ze skody
są w IC i orginały skody ale na dzień dzisiejszy brak
90* stopni na szafie ma odpowiadac 80* na vagu, zgadza sie?
Mi pokazuje 82 na VAGu jak na zegar wskoczy 90. Temeratura zagrzanego silnika to min.80 stopni wiec myśle że jest OK:thumbright:
ja jutro bede wymienial termostat ten w obudowie i tez chyba powinno byc oki :-) najlepsze jest to ze miesiac temu wymienilem czujnik (zielony) a teraz ta obudowa posiada ow czujnik :) czyli poniekad jestem w plecy koszt czujnika brr.
jak to benzyniak to troche dlugo
Dodano:
ja kupilem taki i wszystko hulla
http://allegro.pl/czujnik-temperatur...928028876.html
Chłopaki, a jak sprawdzić czy działają świece do podgrzewania cieczy? Sprawdzałem je kabelkiem do plusa akumulatora i jedna iskrzy, mogę powiedzieć że mocno, a dwie pozostałe tak delikatnie prawie w ogóle. I sprawdziłem kiedyś ich grzanie jeszcze w ten sposób, że odłączyłem od nich fajki jak był zimny po całej nocy i nagrzewał się tak samo. Więc raczej nie działają. Oczywiście wiem na jakiej zasadzie one działają, że poniżej 5st itp. A jak sprawdzić czy w ogóle dochodzi do nich prąd z fajek? Jak ktoś wie to proszę o pomoc.
wiem ze w obudowie nie mam zadnych czujnikow, tak wymieniam calos po pierwsze jestem w uk i poprsotu nie oplaca mi sie wymieniac wszystkeigo pokolei jak sam zauwazylem juz sam czujnik (zielony) plus uszczelka i tez "zatrzask" kosztowal mnie 27£, a ta cala obudowa kosztowala mnie 67£ ktora posiada ow zielony czujnik plus czarny ktory do konca jeszcze nie weim do czego jest ( jak mozecie to pomozcie od czego on jest ) plus oczywiscie termostat ktory wg etki nie jest sprzedawany odzielnie wiec jak juz wymienie calosc to wtedy potwierdze czy faktycznie nie mozna wymienic samego termostatu bo jak sadze jest tam wsadzony jakis "normalny" ;-) moze pokusze sie o jakas fotke;-D
I dodam jeszcze mam mechanika zaprzyjaznionego w salonie audi i powiedzial mi ze jak siada termostat czy ow czujnik to moze pojawiac sie kontrolka ESP gdyz to jest powiadomienie uzytkownika do przybycia do serwisu bo cos sie z tym autkiem dzieje. ( klient przywiezie pieniadze tak to niemcy wymyslili ) :)
Ten "czarny" to nie jest czujnik tylko złącze grzałki elektrycznej termostatu. (termostat w AVU i BFQ nie wiem, może jeszcze w innych silnikach jest sterowany elektrycznie tzn. samo zagrzanie płynu chłodniczego go nie otworzy musi jeszcze zostać zasilony napięciem 12V przez ECU )
Nie można wymienić samego termostatu. Termostat jest na stałe powiązany z plastikowym króćcem przykręconym dwoma śrubkami do reszty.
Mam problem i nie wiem jak go rozwiązać :( dziś przyszedł mi czujnik temp. no ale niestety nie ten co trzeba bo na szybko kupiłem na allegro i nie ten model. Ale odkreciłem ten "zepsuty" i tak z głupoty włożyłem stary który myślałem że jest też zepusty. No i co tu sie okazjue? Wskazuje mi temperature ; o wiec czujniki mam obydwa raczej dobre. Czyli co może być nie tak?
Sprawdź sobie przewody do czujników może gdzieś zaśniedziały i nie było przejścia albo jest gdzieś przerwa.
Panowie co jest jeszcze odpowiedzialne za szybkie nagrzanie się auta ? Mam nowy termostat wahler, nowy czujnik temperatury a auto dosyćwolno się grzeje. 90 stopni mam po przejechaniu ok 8KM. Czy są za to odpowiedzialne jakieś świece czy coś innego ? Chodzi mi głównie o gaz, który przełącza się bardzo późno niestety po ok 3-4 Km..
Witam. Mam problem z termostatem 1.6 AVU a mianowicie nie łapie mi temperatury. Znajomy mi kupił dzisiaj zamiennik firmy topran i chyba nie działa w nim podgrzewanie... na mierniku nie pokazuje zadnego oporu (czy jak to się zwie...nie jestem fachowcem ;)) jak wymontowałem stary to się okazało ze oberwały się zatrzaski którymi jest przytwierdzony do obudowy (ale na nim pokazuje około 15 omów) Założyłem nowy i okazało się ze się nie otwiera... sprawdziłem tez wtyczkę którą się wpina w termostat i tam jest około 14v tylko chwilę jest a chwilę jest zero. Czy tak powinno być? i wydaje mi się ze ten zamiennik jest popsuty skoro nie ma opory to się nie nagrzewa, prawda?? wyprowadzcie mnie z błędu jezeli się mylę... z góry dzięki za odpowiedzi
Jeżeli nie ma żadnego oporu to uwalona jest grzałka w termostacie ale można go sprawdzić:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...bbcde20f0.html
A wiec wymienilem juz calosc sprzedawana w komplecie tzn ow rozgaleznik z czujnikiem, z zlaczem grzalki i termostat, ku memu zdziwieniu gdy wyciagnalem termostat z tego kruccia ( po odkreceniu dwoch srub na klucz imbusowy da sie go wyciagnac tylko trzeba delikatnie odpiac zlacze grzalki) i ma on numer fakt nie od audi ale ma jakis numer czesci czy cos w tym stylu i jest podana temperatura 105 stopni jak tylko wroce do domu zrobie fotki go i wrzuce je wtedy mysle ze by to moglo pomoc przed zakupem " calosci" wszystkim co maja do wymiany takowy termostat. w tej chwili dziala jak nalezy ( tak mi sie wydaje ) do 10 minut mam temp na zegarach 90 stopni i mysle ze mniej mi pali ale to sie okaze w praniu ;)
Witam. Założyłem dzisiaj oryginalny termostat ale dalej mam problem ponieważ nie otwiera się do puki nie odłączę czujnika temperatury... temperaturę na klimatroniku i na zegarach mam taką samą. Wiem ze ten czujnik jest 4pinowy. Wychodzi na to ze komputer nie daje napięcia na termostat jeżeli czujnik jest podłączony...Czy to napewno będzie wina czujnika??
Zgadza się to że jak odłączysz czujnik temperatury to ecu zasila termostat w celu jego otwarcia aby nie przegrzać silnika. Bo nie ma sygnału z czujnika i robi to awaryjnie.
Na którym kanale w climatroniku sprawdzasz temperaturę? Powinno się sprawdzać na 49.
Prawidłowa temperatura cieczy chłodzącej w silnikach AVU i BFQ do ok. 105 stC. Przy tej temperaturze dopiero zaczyna się otwierać termostat. Na licznikach pokazuje cały czas 90 st C. Dopiero jak temperatura cieczy przekroczy 115 st C wskazówka zaczyna się wychylać dalej.
Tak czujnik jest czteropinowy, tak właściwie to są dwa czujniki w jednej obudowie. Jeden podaje sygnał do ECU drugi do zegarów.
ECU nie zasila termostatu cały czas tylko w momencie kiedy trzeba utrzymać stałą temperaturę cieczy chłodzącej ok 105 st C.
Jeżeli chodzi o sam czujnik to sprawdź VAGiem czy nie ma blędów związanych z tym czujnikiem.
mówisz że na zegarach i klimatroniku masz taką samą temperaturę czyli ile?
Wielkie dzięki kolego koloboro... wszystko jest w porządku... temp. 104-107
Koledzy nie kupujcie zamienników do naszych audiczek taniej=drożej
Wreszcie mogę spać spokojnie