jaki wosk na zime polecacie do srebrnego lakieru?
dodam ze uzywam cleanera "Auto Finesse Rejuvenate"
Printable View
jaki wosk na zime polecacie do srebrnego lakieru?
dodam ze uzywam cleanera "Auto Finesse Rejuvenate"
Na zimę to proponuję standard...albo Collinite 476: http://www.pielegnowacauto.pl/wosk-n...e-no-476s.html albo zakupić sobie Hi- Temp (np tester żeby sprawdzić czy podejdzie): http://www.pielegnowacauto.pl/wosk-s...ster-59ml.html
Przed woskiem powinno się zastosować cleaner?? Pod Finish Kare http://www.pielegnowacauto.pl/kosmetyka-samochodowa/pielegnacja-na-zewnatrz/przygotowanie-lakieru/cleanery/auto-finesse-rejuvenate-250-ml-cleaner.html
he he może Św. Mikołaj przyniesie? ;)
Tak. Cleaner ma za zadanie przygotowanie powierzchni przed nałożeniem wosku. Jeżeli masz już Rejuvenate to oczywiście można go użyć. Ja bym jednak jeszcze rozważyła zakup tego cleanera: http://www.pielegnowacauto.pl/kosmet...er-250-ml.html, który jest dedykowany do sealantów (czyli wosków syntetycznych, do których zalicza się Finish Kare) :)
Hej. został mi jeszcze wosk http://www.pielegnowacauto.pl/meguiar-s-nxt-generation-tech-wax-2-0-wosk-syntetyczny-w-pascie.html akurat będzie na położenie przed zima
do tego myślałem żeby coś jeszcze dołożyć typu Cquartz
akurat ten http://www.pielegnowacauto.pl/powloka-kwarcowa-cquartz-kit-30ml.html jest dosyć drobi i te 30ml to na samochód nie sadze ze starczy
macie cos na bazie Cquartz tyle ze w przystępniejszej cenie ?
Mariusz11111 ten cquartz da Ci przynajmniej rok ochrony auta i spokojnie wystarczy na calutkie auto. Jakbyś położył przed nim ten wosk to szybko by znikło zabezpieczenie z lakieru. Rozważ jeszcze od wolf's chemical body wrap (lub hard body) cenowo ponad 100 ale a3 sb i a4b7 tym zrobiłem i w buteleczce pozostało jeszcze jakieś 3/4 a po 2 warstwy dawałem ;).
Sent from iPhone 4S using Tapatalk
powłokę kwarcową kładzie się na goły, oczyszczony i uwaga - najlepiej w dobrej jakości lakier (czyli po korekcie)
na taką powłokę nie kładziesz już nic, żadnego wosku, nie ma takiej potrzeby. Jedynie co któreś mycie, już po - warto przelecieć auto dedykowanym quick detailerem - w tym wypadku jest to Reload.
nie ma tańszych alternatyw takich powłok - wszystkie wychodzą circa 200zł za aplikację na auto tej wielkości co A3 (wprawieni zużyją 2/3 butelki)
Widzę, że wątpliwości związane z powłokami zostały już rozwiane. Ja podpisuję się pod tym co napisali koledzy.
Bari pod każdy wosk powinno się zastosować cleaner. Pod Collinite też.
Witam .Mam dwa pytanka do Wioli (choć niekoniecznie :) ) Otóż, sprawa wygląda tak. Mam jasną tapicerkę (nie skórzana) w samochodzie i ona jakby mi ostatnio trochę przyciemniała (prawdopodobnie się jest zwyczajnie brudna). Co proponujesz (proponujecie) aby ją "odmłodzić, odświeżyć" ? Drugie pytanko dotyczy elementów plastikowych na fotelach (te z tyłu za kierowcą) . Są również jasne tak jak tapicerka . Mianowicie mam na nich takie czarne kreski (prawdopodobnie obtarcia po butach lub po innych przygodach). Są dość głębokie i nie bardzo chcą schodzić jak stosuje domowe środki. Masz (macie) może coś skutecznego na to? Z góry dzięki
Jeżeli chodzi o czyszczenie tapicerki to najlepsze jest po prostu pranie odkurzaczem piorącym. Jest to jedyny sposób gdzie wysysamy brud. Jeżeli chodzi o domowe sposoby to można zakupić środek do prania tapicerki, np: Nielsen Nap Low Foam. Rozcieńczyć według zaleceń, czyli 1:10, a następnie spryskujesz i szczotkujesz. Na koniec wyciągasz brud wilgotnym ręcznikiem bawełnianym lub micofibrą. Tak jak pisałem nie jest to metoda odsysania brudu jak w przypadku prania, ale zawsze poprawi wygląd :)
Jeżeli chodzi o plastiki to ślady powinny zejść za pomocą APC. Chyba że jest to już trwałe uszkodzenie tworzywa.
Mam Finish Kare 1000P czy wystarczy na zimę??
czy mógłbym prosić o instrukcje spolerowania rantów felg?;)
Nigdy nie zajmowaliśmy się tym więc nie będę opowiadał bajek ;) Jak chcesz to poproszę znajomego który się tym zajmuje i przygotuje taką instrukcję.
Mówiąc w skrócie duuuużo roboty. Na początku darcie papierem. Później w zależności od stopu trzeba dobrać odpowiednie pasty. Przeważnie używa się twardych past na filcu i potrzebna jest przy tym duża prędkość. Na koniec wykończenie tradycyjnie pastą Autosola. To tak w skrócie tyle co wiem, a jeżeli chcesz szczegóły to tak jak pisałem mogę się dowiedzieć.
wiem ze kupe pracy ale cala zima przede mna;) poprosił bym o taka instrukcje;) a jaki jest mniej więcej koszt tych past?
witam posiadacie w sprzedaży jakieś samplery środków do czyszczenia skóry gładkiej ?
zakupiłem fotele skórzane , boki gładka skóra a na siedzisku występuje alcantara ,fotele sa tgrochę zabrudzone i chciałbym je oczyścić.
Co polecacie żeby nie wywalać za dużo kasy. dodam że potrzebuje zestawu tylko na oczyszczenie tego jednego kompletu dlatego pytanie o samplery :D
Pozdrawiam.
Cześć,
Niestety samplerów nie posiadamy. Wg mnie najlepszym wyjściem jest zakupienie zestawu, np Colourlock http://www.pielegnowacauto.pl/kosmetyka-samochodowa/pielegnacja-wnetrza/pielegnacja-skory/colourlock-zestaw-do-czyszczenia-i-konserwcaji-skorzanej-tapicerki.html ponieważ wyczyszczoną skórę i tak trzeba zabezpieczyć odżywką żeby nie pękała. Skórkę trzeba jednak czyścić regularnie dlatego cleaner na pewno przyda się również w późniejszym czasie do regularnej pielęgnacji.
Nie wiem czy dobrze piszę tutaj ale kupiłem czerwona a3 i potrzebuję rady czym odnowić lakier żeby przywrócić jego stan fabryczny (prawie :p) i jak pózniej go utrzymywać w takim stanie czyli jak zabezpieczać. Z góry dzięki za pomoc
Paanie, to jest temat rzeka :jocolor:
Polecam lekture http://forum.kosmetykaaut.pl/, tam się dowiesz wszystkiego :money:
Cześć :)
Tak jak już zostało napisane wcześniej jest to baaaardzo złożony temat :) Żeby odnowić lakier i przywrócić mu stan fabryczny (chociaż akurat to złe porównanie ponieważ auta z salonów wyjeżdżają w średnim stanie więc po korekcie wygląda lepiej ;) ) konieczna jest korekta (polerowanie). Żeby tego dokonać trzeba mieć maszynę rotacyjną i zestaw past oraz padów albo po prostu skorzystać z usług firmy zajmującej się auto detailingiem (zdecydowanie łatwiejsza opcja).
Utrzymanie to przede wszystkim regularne PRAWIDŁOWE mycie (dwa wiaderka, porządna rękawica najlepiej wełniana oraz szampon, który nie będzie osłabiał nałożonego wosku). Zabezpieczenie to wosk (naturalny lub syntetyczny) lub trwała powłoka (leży dłużej, zalecana jest korekta przed aplikacją).
Zapraszam również na naszego bloga gdzie staramy się przelewać naszą wiedzę i doświadczenia na "elektroniczny papier" :D http://jak.pielegnowacauto.pl/ Tam możesz zagłębić się w lekturę przynajmniej podstaw auto detailingu, bo tak jak mówię temat jest bardzo złożony (wbrew pozorom) :) Jeżeli będziesz miał pytania to pisz śmiało- postaramy się wyjaśnić co i jak ;)
Mam pytanie, to że Zymol`a HDC mogę nakładać ręcznie to wiem, aaale czy użyłbym polerki rotacyjnej ( obr. ok 900-1100) będzie to również dobrze wykonane?
Możesz śmiało nakładać na maszynie rotacyjnej. Najlepiej bardzo miękki, waflowany pad. Jeżeli na pierwszym biegu masz 900obr., to na tym biegu pracuj, ewentualnie na chwilę podkręć obroty na 2 bieg jak już będziesz widział ze jest praktycznie wypracowany. Zresztą w czasie pracy wyczujesz :)
tylko uważaj, bo szybciorem wysycha :) maskę dziel na 6
Witam, chciałbym wiosną jakoś tanim kosztem "odświeżyć" lakier tj. aby się ładnie świecił i nabrał ładny odcień. Możecie coś polecić ? Sprawdziłaby się autopolitura + do tego jakiś wosk lub inny specyfik ?
w tym temacie bardzo dobrze sprawdza sie ten produkt http://www.pielegnowacauto.pl/mleczk...-compound.html tylko nie polecam go nakladac recznie :D jakas budzetowa polerka i finiszowy pad,a Lakier Pieknie odzyje......:D
a pozniej na to Politure i Wosk ;)
Niestety nie mam dostępu do mechanicznych polerek, w grę wchodzi tylko środek, który mogę nakładać ręcznie przy czym uzyskać fajny efekt ;)
Darepb no niestety jeżeli chodzi o ręczną korektę to w audi jest twardy lakier (mam na myśli oryginalny lakier) więc trochę trudno będzie usunąć rysy.
Możesz np się pokusić o zestaw: ZESTAW URBAN DO RĘCZNEGO POLEROWANIA Na pewno uda się lekko odświeżyć lakier i usunąć zmatowiony lakier. Oczywiście nie możemy porównywać tego efektu z korektą mechaniczną ale wg mnie lepsze to niż nic ;)
Później oczywiście możesz zabezpieczyć lakier woskiem. Przed woskiem można nałożyć jakiś glaze (odżywkę), który ukryje rysy (takie małe oszustwo :P ).
Jeszcze takie pytanko ode mnie.
Jak będzie cieplej chciałbym trochę ,,odświeżyć'' i zabezpieczyć lakier. Będę to robił tylko ręcznie bez polerek.
1. Mycie samochodu.
2. Glinkowanie
3. ????????????
4. Wosk
I tu rodzi się moje pytanie. Jakiego środka użyć po glinkowaniu a przed woskowaniem? Żeby poprawić jakoś stan lakieru i przygotować pod wosk. Myślałem od początku nad takim:
http://www.pielegnowacauto.pl/srodek...ner-step1.html
Ale teraz sam już nie wiem bo jest jeszcze np. taki:
http://www.pielegnowacauto.pl/mleczk...-compound.html
Co byście polecili dla tego punktu 3?
Pytanie. Czy jak myje auto gąbką to rysuje sie lakier? I czy jak myje go szamponem do włosów to szkodzi lakierowi?
thesykacz może nie ode mnie oczekujesz odpowiedzi bo sam jestem w tym laik ale powiem Ci co wiem. Gąbka ma to do siebie, że może zbierać drobinki brudu, piasku itp. Dlatego ważne jest aby elementy narażone na największy brud (progi, dolna część drzwi itp.) myć na końcu i do tego metoda na dwa wiadra. W wodzie opłukasz gąbkę a z drugiego wiadra nabierasz szampon.
Tak czy inaczej u siebie nie zauważyłem nic niepokojącego na lakierze ale ja od tego sezonu odchodzę od gąbki i kupuję rękawicę np. Meguiar's.
Z tym szamponem do włosów to nie wiem co powiedzieć:scratch:... Przetłuszczające?:mrgreen:
3. Cleaner! on przygotuje Ci lakier pod wosk (ale nie poprawi stanu lakieru, do tego zastąp 3 & 4 czymś w rodzaju AIO - to takie dla leniwych czyli coś tam może przymaskuje, oczyści i zabezpieczy ale rewelacji nie ma ;) )
ale po glinkowaniu powinno się umyć auto ;)
Ok. Podziękował;)
1. Mycie
2. Glinkowanie
3. Mycie
4. Cleaner
5. Wosk
AIO sobie jednak chyba daruje. Zamiast ,,wszystko w jednym'' wolę to rozdzielić;)
Cześć,
my do gąbek nie mamy przekonania i ich nie używamy. Zdecydowanie lepiej użyć rękawicy z mikrofibry (idealna jest Car Pro Wool Wash Mitt czyli wełniana rękawica ale zdaję sobie sprawę, że cena może odstraszyć) ;)
Ja jednak polecam szampon samochodowy (są bardzo wydajne i nie muszą kosztować majątku) ponieważ obawiam się, że szampon do włosów może mieć negatywny wpływ na wosk, którym ewentualnie auto jest zabezpieczone ;) ale nie robiliśmy takich testów... ;)
Ta rękawica troche kosztuje ;/. A jaki szampon polecasz?
No to fakt... rękawica Car Pro jest droga. ale Już ta jest ok: Meguiar's Microfiber Wash Mitt
Szampon hmm możesz zacząć od naprawdę budżetowej (ale dobrej) opcji: Shiny Garage Orange Car Wash
Ewentualnie opcja z woskiem Shiny Garage Pink Gloss
I ja mam pytanie, niedługo jak będzie cieplej chcem sie zabrać i odnowić lakier,
tak więc będe sie przybierał do zakupu potrzebnych mi rzeczy
i czy wszystko dobrze dobrałem, i odpowiednia kolejność ?
1. Mycie pianą aktywną
2. Glinkowanie ( możecie polecić jakąś dobrą glinke)
3. Ponowne mycie
4. Polerowanie- Meguiars Ultimate Compound ( i do polerowania chcem zakupić POLERKA 1400W POWER UP będzie sie nadawać
usunie mi rysy z samochodu ? )
5. I na koniec wosk COLLINITE SUPER DOUBLE COAT AUTO WAX #476s
Wiolcia, JJ ze znanego nam forum testował ten szampon - nie ma w sobie LSP
Ad 1. Tak, polecam Autobrite Magifoam lub tańsza wersja to piany od SNB lub Shiny Garage
Ad 2. Glinek jest wiele, aczkolwiek wpierw przydałaby się dekontaminacja lakieru czyli najlepiej para Prickbort do smoły i Iron X do elementów metalicznych. Obie rzeczy stosujesz na felgi obowiązkowo + na lakier w szczególności nisko. Oszczędzisz w ten sposób glinkę. A która? Ilu użytkowników tyle zdań, jedni są zadowoleni z ValetPro Yellow inni nie. Mnie pasuje.
Ad 3. Si :)
Ad 4. Megs UC to pasta do ręcznej korekty a raczej poprawek.... lub korekty ale na maszynie Dual Action (DA) a nie na rotacji. Inna sprawa, że maszyna którą proponujesz to słaby wybór, do tego i tak powinieneś mieć BP 125mm a nie fabryczną 180-tkę.
Ad 5. To dobry wosk i raczej coś w rodzaju must-have w kolekcji. Mimo że ścieranie go nie należy do przyjemności, jego wytrzymałość to rekompensuje
Masz rację Maćku, powinnam napisać "z woskiem" ;) Oczywiście nie można liczyć na to, że po umyciu tego typu szamponem lakier będzie wyglądał i zachowywał się jak po aplikacji tradycyjnego wosku ;) Takie szampony mają za zadanie ułatwienie odprowadzenia wody i łatwiejsze osuszenie. A czy działają... hmm nie wiem, bo nie używamy ;)
- - - Aktualizacja postu - - -
Yyyy jeszcze jedna uwaga... ja przed glinkowaniem jednak radzę umyć tradycyjnie samochód (rękawica + dwa wiadra- woda i szampon) ;) Bo po pre wash'u jak się zacznie glinkowanie to wolałabym nie oglądać tego lakieru później :D
to jaką konkretnie byś mi polecił ? szukałem polerki tak do 300zł a ta jakoś mi sie wydała odpowiednia. ale że jeszcze nic nie zakupione to jest czas na zmiany.
dzięki tak też i zrobie czyli dobrze zrozumiałem najpierw dekontaminacja lakieru Iron X, potem mycie na dwa wiadra i na koniec glinka
Ja tak wtrącę :) a może mały poradnik zróbcie jak odnowić lakier na wiosnę dla laika :). Tutaj padają pytania i każdy ma inne zachcianki co do płynów i wosków. Ja był bym za tym żebyście na blogu i tutaj umieścili poradnik dla zwykłego Kowalskiego ,który pierwszy raz będzie pucował autko po zimie co i jak. Krok po kroku słownictwem ogólnie stosowanym. Szwagier mi suszy już głowę ,żebym mu coś pomógł na wiosnę a tak to podesłałbym mu poradnik - niech czyta (+ ja bym się też czegoś nowego dowiedział) :D i niech przez ten czas do wiosny skompletuje kosmetyki do naprawy/czyszczenia/korekcji/pucu-pucu lakieru :D czy to ręcznie czy przy pomocy maszyny. Dużo osób było by zadowolonych
no wiem :)
też się przymierzamy do rozbudowania tego schematu, który mamy na blogu. Czekamy teraz na zdjęcia całego procesu mycia, dekontaminacji i woskowania (które fajnie zostały uchwycone przez właściciela auta) i jak tylko wejdziemy w ich posiadanie (i zgodę na wykorzystanie) to zmontujemy w fajny artykuł :)
Z polerowaniem jest troszkę trudniej, bo podstawy opiszemy jak uda nam się materiał zdjęciowy zgromadzić ale o pełny poradnik to trochę ciężko, bo wszystko zależy od lakieru. Czyli dobór past i padów zawsze jest robiony indywidualnie i tutaj trzeba by było książkę napisać żeby opisać wszystkie przypadki ;) :D
Ale chodzi mi głownie o cały proces ręcznej "korekcji" - mycie,woskowanie i usuwanie drobnych rysek po zimie itp. Np. najpierw mycie takie a takie, potem używamy tego a tego (i tutaj linki do kosmetyków) teraz robimy to i to. Po prostu krok po kroku i zrozumiale. Na samym końcu zestawienie kosmetyków ,które wykorzystaliście ,żeby każdy mógł to ogarnąć sam i cieszyć się efektem do pierwszego deszczu :D.
Proszę, kompletny poradnik autodetailingu:
http://www.autoestetyka.pl/index.php...id=5&Itemid=98
W poradniku można znaleźć odpowiedzi na chyba wszystkie pytania. Bardzo szczegółowy.
usuwanie rys na lakierze Audi (lub jakiegokolwiek innego germańca poza Oplami) metodą ręczną? zapomnij!
Maciek, czepiasz się :) chodzi mi o ich zamazanie, wypełnienie na jakiś czas czy co tam się da zrobić ręcznie:). Żeby nie rzucały się tak w oczy. Chodzi o to żeby auto cieszyło oko
nie czepiam się.
Chcesz by auto cieszyło oko? korekta! ręcznie to tylko takie przypudrowanie i pisałem o tym kilka postów wyżej - AIO. Ale to opcja moim zdaniem dla komisowca :P
No to reasumując można lekko odświeżyć lakier pastą do ręcznego polerowania (Meguiar's Ultimate Compound lub Urban Shine) ale jest to bardziej odświeżenie niż korekta. Później można na to nałożyć glaze (odżywkę) lub cleaner, który mocno wypełnia (np. Muc-Off Pre Wax Cleanser) i na to wosk... albo AIO (tak jak napisał M4ciek) może być Auto Finesse Triplle All In One. Jednak trzeba pamiętać o tym, że te wypełniacze będą wypływać podczas mycia auta więc nie są to bardzo trwałe rozwiązania (jednak mimo wszystko lakier będzie wyglądał dużo lepiej niż bez nich ;) ).
Oczywiście korekta daje trwały efekt (pod warunkiem, że się odpowiednio dba o auto) ale oczywiście wiąże się z dużo większymi kosztami.