a zadanie nizej?
Cytuj:
przy kupnie sprawdzajcie rok produkcji akumulatora
Printable View
a zadanie nizej?
Cytuj:
przy kupnie sprawdzajcie rok produkcji akumulatora
zbyt często szybko umierają
data jest zazwyczaj wybita na aku tak samo jak waga akumulatora nie znajdziesz jej w gwarancji bo gwarancje wypełnia sprzedawca w chwili sprzedaży akumulatora
Czy akumulator Varta Silver Dynamic 12V 77Ah 780A to dobry wybór do mojego auta? A3 Sportback 1,9TDI
ja go posiadam od roku i sobie chwale kupilem go w tamtym roku i dzialal jak byly te najwieksze mrozy ok 25 st na minusie i mnie nie zawiodl fakt ze byl nowka zobacze jak w tym roku sobie poradzi ale jak narazie zlego slowa o nim nie moge powiedziec mam alternator 120A i spokojnie go doladywuje nawet specjalnie sprawdzalem podlaczajac prostownik microprocesorowy i przestal ladowac po ok 10 sek informujac pelne naladowanie akumulatora
Ja posiadam oryginalny akumulator ,przynajmniej taka nalepka jest :D nie ma właśnie na nim żadnej z firm wypisanych,więc chyba to typowy fabryczny bo tylko audi/vw/skoda/seat ,ale zastanawia mnie czy to fabryczny tak długo by wytrzymał czy ktoś po prostu go kupił ,są numery wybite ,ale nie potrafię ich rozkodować ,czy ktoś posiada wiedzę jak te numery rozkodować ? bo na bank musi byc gdzies kiedy został wyprodukowany akumulator ,i wydaje mi sie ze to tylko chodzi o te numery wybite na obudowie akumulatora.Tylko prosił bym o pomoc jak to rozkodować ,jakiś schemat może? co gdzie zawarte jest
ja mialem oryginalnie warte wytrzymala 11lat i byly na niej wybite nr produkcji w kodzie i wybity w obudowie byl napis VAG
Dokładnie mam tak samo.
Dzisiaj na razie nie chce mi sie odkręcac aku i wyjmować żeby sprawdzic nr zgrzany na obudowie ,jedynie nalepka na górze z kodem fabrycznym 000 915 105 AG ,Ale to mi nie powie jaka mam date ,bo tylko z tego zgrzewu chyba sie odczytuje.Moj ma 80ah 680EN/SAE ,wiec mysle ze jest ok ,tylko ten prad rozruchowy mogłby byc troche większy ,zobaczymy jak będzie działał w zimie.
wiesz ja oryginalnie mialem 70 ah i 340 A i powiem ci ze dawal rade jescze ostatnie poltorej zimy oczywiscie warto go podladowac przed mrozami
Jeżeli plus mam bliżej zderzaka a minus bliżej przedniej szyby to mam prawy plus?
ja ci moge powiedziec na moje przykladzie bo mam silver dynamic jest zamontowany przodem gdzie raczka w strone zderzaka i jak stoje przed nim i na niego patrze to po mojej lewej jest plus po mojej prawej minus a one sa tylko w werski P+ jak sie nie myle
Najlepiej miernikiem sprawdzić sobie dla pewnosci bieguny ,a jak nie to żaróweczke podpiąc i sprawdzic
Bardzo pomocny obrazek dla tych którzy nie wiedzą jaki mają plus
http://img412.imageshack.us/img412/4...rprawyplus.png
Uploaded with ImageShack.us
Są dwa rodzaje akumulatorów. Prawy plus i lewy plus, powyższy rysunek to prawy plus.
Poza tym + i - są zawsze wybite na obudowie aku.
Myślę, że dodając obrazek plusa prawego inni domyślą się jak wygląda aku z plusem lewym. Fakt mogłem dodać informację o drugiej możliwości ale uznałem to za zbędne.
Witam,
Teraz mam oryginalną Vartę 70Ah, ale pora na zmianę. Czy Varta Silver 74Ah (słyszałem bardzo dobre opinie o tych modelach ale niestety nie ma mniejszych tak ok 70Ah) będzie dobra? Mam alternator 120A i jeżdżę głównie w mieście.
przy takim alternatorze przy 74 Ah wg mnie spokojnie naladuje ja mam 77Ah i po podlaczeniu po 10 mc prostownika microprocesowego po 10 sek przestalo ladowac zdarza mi sie tez zrobic dluzsza trase ok 300 km ale uwazam ze spokojnie mozesz go brac jesli niemasz jakiegos audio z mocnymi wzamcniaczami itd Tez mam varte silver dynamic i polecam mam 780 A rozruchu i po roku kontrolnie robilem testy i prad rozrucho w granicach 770A
mialem 70 Ah ori Moll 6 lat wytrzymal
przy testowaniu teraz mial tylko 50% i byly juz trudnosci z odpalaniem
kupilem nowy VARTA E11 Blue Dynamic 74 Ah
Sam kupiłem Varte silver 74 ah i jest ok:) Ceny też są oki jak się poszuka:)
Ja miałem co prawda nie w Audi, aku Bannera niby taki dobry a pojechałem na narty i musiałem co dołączać co noc żeby rano odpalić ... lipa ... wymieniłem na Sznajdera i śmiga:thumbright:
Witam,
zastanawiam się czy aku już powiedział "papa" po jednej dobie postoju mam tylko 12 V napięcia przy temp +4 stopni, pobór prądu wydaję mi się, że nie jest aż tak duży żeby tak szybko rozładowywał aku, po zmierzeniu wyszło 170 mA.
Jeśli już będę kupował aku to 63 Ah Varty (blue lub silver) nada się, czy szukać czegoś większego czy mniejszego ?
Jaka może być data produkcji Varta Silver o takich numerach:
Wydaje mi się, że sierpień 2012, ktoś wie jakie kolory kropek są dla roku 2012?Cytuj:
C5C208251 0476
916174
Witam jaki akumulator najlepiej podejdzie pod silnik 1.8 bez turbo AGN , życie mojego starego aku dobiega powoli końca a niestety nie ma na nim żadnych naklejek i nic nie pisze totalny no name z góry dzięki i pozdro 4all :)
Witam, który akumulator najlepiej wybrać: Centra Futura, Varta Blue czy Bosch Silver ? Wszystkie 60 Ah 12v.
A jak ma się sprawa tego prądu rozruchu ? Bo np. Varta ma 540A, Centra 600A, Bosch 540A..
Czym większy prąd rozruchowy tym lepiej. Lecz na Twoim miejscu poczytał bym opinie o akumulatorach centry... Chociaż niektórzy jeżdżą i nie narzekają ;)
Tu masz wyszukiwarkę boscha: http://www.akumulatorybosch.pl/wyszukiwarka.php
możesz sprawdzić o jakiej pojemności akumulatory polecają do Twojego silnika
Nie wiem właśnie, ale chyba skuszę się na Vartę, choć chętnie bym jeszcze innych wysłuchał.
Witam
Nie bardzo mi się widzi przeglądać 40 stron więc spytam - Audi 1,6 AKL jaki akumulator do niej włożyć?
Sry nie zauważyłem. Dzięki pozdrawiam ;)
Fanek, mam ten sam silnik i też stoję przed wyborem nowego ako, myślę o 60ah, pozostaje tylko wybór firmy. Najbardziej skłaniam się ku Varcie.
Varta Centra Bosch : wszystko tylko nowe i będą bardzo dobre.
A więc tak, mój obecny aku ma 44ah. I w praktyce sobie źle nie radził, jeśli był naładowany to ładnie się spisuje, ale gdy postoi kilka dni to lipa. Stwierdziłem, że 60ah to zbyt duży jak na ten silnik, więc zastanawiam się na d Vartą 53ah, wystarczy ?
Hmm, z tego co widzę, to Varta 53ah ma 470A prądu rozruchowego, natomiast Centra Futura przy 53ah ma 540A, więc dosyć spora różnica.. Jak sądzicie ?
Owieczka, no wiesz, to raczej stodoła, nie garaż i ogrzewania brak, więc ogólnie chyba się przyda większy prąd.
Panowie, a co powiecie na aku Artica (teoretycznie manufactured by Bosch)? Leżało to chociaż kiedyś obok Boscha? Muszę też wymienić akumulator. W 1,8T miałem 62ah i chulał przez 5 lat, teraz planuję coś podobnego. Może Boscha Silver S4 60ah lub właśnie Artica 60ah albo Vartę Blue D59 60ah? Ceny w podobnych granicach ~250zł (tylko Artica 220zł).
Porównując, to np. polski Jenox wytrzymał dłużej niż ta Artica, a wychodzi sporo taniej. Varta zresztą jak za swoją cenę też nie wypada jakoś mega rewelacyjnie, szczerze mówiąc.
No do tej pory miałem aku jakiejś firmy krzak i chodził 5 lat raczej bezawaryjnie. Niestety kupując Boscha czy Vartę nie mogę mieć nawet gwarancji, że nowy aku pochodzi conajmniej te 5 lat tak jak ten poprzedni. Zdecyduję sie pewnie na Vartę, bo cenowo w środku stawki (250zł) a marka w miarę ok. Rozumiem, że pojemność 60ah jest ok na silnik 1,8T?
I jeszcze jedno - czym różni się Varta Silver D21 od Varty Blue D59. Rozumiem, że pojemnością i prądem rozruchowym ale czy czymś jeszcze? Wymiary podobne (242X175X175), więc do 8L powinien podejść bez problemu Blue D59? Nie będzie problemu z mocą przy 60ah i prądzie 540A?
silver dynamic jest robiony juz w technologi wapniowo- srebrowej
Pewnie zdecyduję się na tańszy aku. Ważne, żeby był nowy i miał 2 lata gwarancji. Nie wiem, czy aku droższe o 50-70% wytrzymają dłużej - może tak, może nie. Może będę żałował tej decyzji jak po raz kolejny auto mi rano nie odpali i będę musiał latać z aku pod pachą i kartą gwarancyjną w ręce ale może i też będzie tak, że tańszy aku da radę. Tak jak wspomniałem, ostatni w mojej a3 działał przez 5 lat a firma nie jest w żaden sposób znana.
Panowie, co rozumiecie pod pojęciem "punkt centry/varty" ? Bo sprzedawca z allegro właśnie tak mi odpisał, że w razie reklamacji mam go zanieść do punktu centry lub varty.. Tylko czy to chodzi o np. sklep, w którym sprzedają owe aku czy po prostu ta hurtownia np. Centry ? Może mi to ktoś rozjaśnić ?
Pewnie mu chodzi o autoryzowane sklepy centry. Odnosisz akumulator do takiego sklepu, a oni wysyłają tam gdzie trzeba. Tutaj masz mapkę centry:
http://www.akumulator.pl/salony
Na stronie warty też możesz wyszukać sklep w Twojej okolicy:
http://www.varta-automotive.com/index.php?id=3&L=15
Wymienilem dzis akumlator na nowy ale w samochodzie byl 61 ah a załorzłem 72ah czy może tak byc ,czy się cos może zepsuć