no tak ale jak by sie zacial to by sie chyba nie krecil prawda ?? a on sie kreci
Printable View
Również u mnie słychać było buczenie, bo wentylator nie zawsze się załączał wraz z klimą (ten większy). Po naprawieniu wentylatora buczenie ustało.
EDIT: Skoro piszesz, że się kręci to może jednak trzeba napełnić klimę. Ale kręcą Ci się obydwa przy załączeniu klimy?
U mnie wkońcu jakiś VAG coś pokazał, jeden silnik wentylatora wg VAGa jest zablokowany. Cokolwiek to znaczy.
Natomiast drugi pracuje za dwóch i napierdziela jak szalony.
Dziś podpiąłem VAG-a u Damiana Wolki w Diesel Servis w Dyrdach i wiem coś więcej, "silnik 2 wentylatora, zwarcie na plusie".
A w ASO Skody wcześniej - ten sam błąd, tylko inaczej opisany, "Silnik 2 wentylatora, zablokowany/nie odpowiada" czy coś takiego.
Witam Serdecznie, mam pytanie do ludzi którzy mieli podobny problem co ja, podczas właczania klimy sprężąrka zaskakuje, wentylatory chodzą obydwa klima lekko chłodzi ale nie za mocno i po 5sekundach pokawia się bardzo niemiły dzwięk z lewej strony silnika okolice paska. Buczenie jest trwałe nie przestaje do czasu kiedy wyłacze klime co to może być sprężarka czy co znajomy mówi że może to być łożysko w sprężarce co wy na to, ktos miał taki problem i może mi pomóc?? Z góry dzięki C tego co czytam forum od 2h nie potrafie znaleźć odpowiedzi na moje pytanie co to może być. Ktoś może pomóc???
karczek4 Lepiej nie używaj klimy, bo możesz zatrzeć sprężarkę i podwoisz koszta naprawy. Jedź do jakiegoś ogarniętego w temacie serwisu klimy i tam Ci zdiagnozują fachowo.
A znasz może jakiś dobry serwis u was w poznaniu, jestem u was dosyć często to gdzieś bym tam podjechał bo u siebie na miejscu nic takiego nie mam.
karczek4,
jeszcze jeden post bez zastosowania sie do regulaminu i zarobisz ostrzezenie
juz jedno dostales i dalej nie daje ci to wogole do myslenia, zero poprawy
mi się wydaje że tak musi być. U mnie chłodzi akurat tzn mniej niz np u ojca w Toyocie ale w kilku a3 siedziałem i było tak samo. ale to buczenie już nie jest ok :)
pzdr
Autko od rana było w warsztacie od klimy, tym razem kupiłem u nich sprężarkę wreście przyjemny chłód :D Poprzednio kupiona sprężarka miała pękniety jak to oni określili blok zaworowy czy coś w tym rodzaju
U mnie pojawił się trochę inny problem, chociaż o podobnych czytałem już na forum.
Po włączeniu klimy na wyższe obroty zaczyna mi głośno warczeć pod kokpitem od strony pasażera, zaczyna się od 3 kresek poziomu klimy i im wyżej tym głośniej - nie do wytrzymania. Prześledziłem forum, znalazłem podobne tematy ale pisało o sprężarce i wentylatorze. Problem w tym, że u mnie oba wiatraki śmiagają jak powinny i to nie one hałasują - warkot dobiego wyraźnie ze środka, znad schowka, przy podniesionej masce nie słychać hałasu z żadnego elementu. Co do sprężarki to chyba też nie to bo warkot jest niezależnie od tego czy jest ona włączona czy nie. Zaznaczę, że klima chłodzi tak jak przed warczeniem (a przynajmniej nie odczułem różnicy), hałas dobiega spod kokpitu niezależnie czy auto jedzie czy stoi. Byłbym bardzo wdzięczny jeżeli ktoś pomoże namierzyć usterkę...Aha, żeby o VAGu nie było bo go nie mam:|
PS. Czy to może mieć jakikolwiek związek z kablami od audio (i metrem kabla do usb) które mocno poupychałem przy przemontowywaniu radia?
EDIT: Klima całkiem zdechła, warczy już nawet na minimalnym nawiewie, dodatkowo syczy i nie da się włączyć sprężarki. Totalna załamka :( Ktoś coś poradzi?
EDIT 2: Widzę, że nikt nie zdiagnozuje problemu na odległość...Podjechałem do kumatego serwisu i gość powiedział, że sprężarka ok, klima chłodzi, generalnie cała mechanika działa a warkot wydaje wiatrak pod kokpitem. Najpierw spróbuję sam tam zajrzeć, jak nie znajdę przyczyny warkotu to oddam sprawę w profesjonalne ręce ;)
A więc problem warkotu rozwiązany - po ściągnięciu schowka i wymontowaniu wiatraka wyglądało to tak:
http://img401.imageshack.us/img401/7...2008553bu9.jpg
Po wyciągnięciu "gąbki" i założeniu wiatraka hałas zniknął:D
Pozostaje pytanie - skąd wzięło się to i czy jest potrzebne:
http://img107.imageshack.us/img107/6...2008554td0.jpg
http://img107.imageshack.us/img107/6...386f086d16.jpg
musiało Tobie wpaść od strony filtra kabinowego, w podszybiu. niejest potrzebne i możesz to sobie schować na pamiątkę, bądź zrobić z tym cokolwiek ;]
Tak też myślałem i zrobiłem ;) Dzięki za umocnienie moich przekonań, oby teraz wszystko śmigało bez problemów bo upały nieziemskie :/ Pozdrawiam.
Witka,
mnei z kolei dziwnie nie dziala klima. kompresor sie wlacza - choc zaczal dziwnie wyc,ponoc elektronika jest ok, plyny chlodnicze mam, gosc jak mnei podpial do tego gadgetu do uzupelniania gazu stwierdzil ze jak wlaczam klime sie cisnienie nie zmienia. mozliwe jest zeby mi padl kompresor? sa jakeis inne mozliwosci?
z gory dzieki za pomoc...
Kaller
Witam
Mam problem z klimą. Po włączeniu klimy coś zaczyna chałasować pod maska (mi się wydaje że to sprężarka), chłodzi i działa normalnie. Wie ktoś co to może być ??
Jakies rady na halasujacy kompresor klimatyzacji?
Dzis bylem na przegladzie klimy, wyczyszczeniu i nabiciu i stwierdzili ze mam halasujacy, psujacy sie juz kompresor klimatyzacji ktorego wymiana bedzie mnie kosztowac 2000zl ... Postanowilem napisac do Was czy macie moze jakies doswiadczenia z tym i czy da sie jakos ten koszt obnizyc :)
hmmm moze sprzegielko za jedyne 500zl :) czesta sprawa w audi. kiedy ci ta klima halasuje?? zaraz po wlaczeniu, czy np. jak jedziesz i sie zatrzymasz?
davenam gdybys chociaz troszke, troszke poszukal na forum to bys przeczytal ze nascie juz chyba osob kupowalo regenerowane kompresory po 300-500zl i nie maja znimi zadnego problemu
a 2tys zl to nawet w ASO kosztuje mniej
a do klimatyzacji jest jeden duzy temat
Witam !
Mam pewien problemik z moją trójeczką, z tydzien temucos sie spierdzieliło z klimatyzacją po włączeniu jakąs minut działa a pozniej cos zaczyna głośno warczeć i samochod caly sie trzęsie, myslalem ze napelnie klime i bedzie ok. facet napełnil mi klime po czym stwierdzil ze to cos ze sprzęgiełkiem od klimatyzacji . i niby prąd do tego sprzęgiełka dochodzi pulsacyjnie i ono sie załącza i odłącza ,kompletnie sie na tym nie znam i nie wiem co zrobic i gdzie sie z tym udać. inny mechanik mowil ze mam jechac na komputer, tam nie stwierdzili zadnych błędów, orientuje sie ktos co to moze byc i gdzie w Trójmiescie moge otrzymac pomoc ?:D Z góry dzieki! pozdrawiam
Witam
Ja też mam mały nieciekawy problem z klimą...Gdy kupowałem a3-kę klima nie działała i koleś powiedział, że wystarczy nabić. Pojechałem do warsztatu i okazało się, że klima jest szczelna (podobno) tylko sprężarka padła. Kupiłem sprężarkę (całe 350 zł :) ) Wymienili mi ją i okazuje się, że klima nie jest szczelna :(. Mechanik wykrył nieszczelność podobno w parowniku. Ciekawi mnie czy jest to trudna rzecz do wymiany? jak się dostać do niego i ile mniej więcej kosztuje nowy.
Jeszcze jedna sprawa. czy mogę sam w jakiś sposób wykryć nieszczelność. co prawda nie mam czynnika chłodzącego, ale zamiast tego wpompowałbym np CO2. Trochę nie wiem jak się do tego zabrać...
witam wszystkich mieszkam w małym miasteczku niedaleko Poznania , mam <<gdzieś>> nieszczelny układ klimatyzacji ,
kto mi poleci jak to zdiagnozować i ewentualnie naprawić no i gdzie
z góry dziękuje;-)
83tiger w każdym średnio ogarniętym serwisie klimy Ci to zrobią. Nabiją układ czynnikiem fluorescencyjnym i pod lampą UV wyjdzie nieszczelność.
sprawdz czy chodzi Ci wentylator - ten większy - jesli on sie zacina to klima sie dławi - mimo że wszystko wydajke sie ok
Witam
Kolejny problem jak ostatnio się objawił to brak klimy. Objawia się tym że nie słychac aby sprężarka się załączała(brak tego pstryku) czynnik jest full 0,8 kg uzupełniony dopiero co, a tu taka niespodzianka. Pora jest jeszcze ciepła wiec pomóżcie, jaka diagnoza? Z góry dzięki za pomoc
A mial ktos przypadek, zeby przestala chlodzic z dnia na dzien?
Nie czulem zadnego spadku wydajnosci ani czasu dlugosci chlodzenia, rano odpalam auto a tu dmucha tylko dmuchawa a zimna nie czuc, a wczoraj dmuchalo az milo, nieszczelnosci sam nie dostrzeglem.
LeoRulez a sprawdziłeś bezpieczniki? Taka podstawowa rzecz mi się nasuwa jako pierwsza :)
Nie sprawdzalem, jak ustawie na low to czuc jakis podmuch kompresora ale na auto nawet i temp. na low podaje mi kilka kresek szybkosci nawiewu a zawsze mialem wszystkie prawie.
Vag nic nie pokazuje.
Witam Was, na wstępnie mam nadzieje że nie powtarzam tematu, szukałem i odpowiedzi dla mnie nie było wiec.
Moj samochod a3 '97 1.6 aeh
nie działa mi climatronic, nabiłem i ciągle pompa nie rusza, pojechałem do elektryka zmienił czujnik ciągle nic i szukał dalej i przekładał cześci ze sprawnej a3 i też nic, ostatnio znalazłem na forum kody diagnostyczne i udało mi sie je wbiić i wyświetlają sie dwa błedy w climatroniku.
6.1 czyjnik temperatury chłodzenia silnika ECT G110 (przerwa ciągła
15.3 przerwa czasowa (to wiem że to akurat pierdoła)
Rozmawiałem z elektrykiem mówi ze to nie ma wpływu na działanie klimy, zaden z tych błędów.
prosze powiedzcie mi gdzie jest ten czujnik jak on wygląda jaki koszt.
i przede wszystkim czy to może być to czy inaczej szukać.
Jeśli macie jakiegoś dobrego typa od audi lub klimy a najlepiej i to i to okolice raszyna, janki, okecie prosze o informacje.
Już od pół roku jeżdze od jednego do drugiego i szkoda czasu i pieniedzy bo nic nie pomaga.. moze wy mi pomożecie.
Jeśli jakims cudem dubluje temat to z góry sorki
A3 1.6AEH '97
jak to pompa nie rusza?? sprzegło sie nie załącza moze??
A moze pompa chodzi tylko osuszacz trzeba wymienić, bo przy zużytym pompa może chodzić a powietrza i tak zimnego ie będzie nawet jak nabiłeś klimę, ja ostatnio miałem taki problem.
Pomimo tego że na panelu pali sie snizynka pompa nie rusza. ten czujnik co jest pod maska u góry w rogu po stronie pasażera na kostkte w ktorej sa 4 styki 2 od wentylatora i dwa dajace prad do pompy i do wentylatora prad plynie do pompy nie.
Elektryk szukał kabel po kablu i wszytsko jest ok czujnik jest ok a klima ciagle nie dziala. jak pompe zalacze na krotko to spokojnie kreci wiec nie ma opcji ze jest walnieta.. juz sam nie wiem co robic
no to ja szukałbym winy w kablach a moze ktoś wyciagał panel sterowania klima i czegos nie podpiął??
a moze to byc wina panela, mam z nim tez dziwna opcje mianowicie przyciski sie nie podswietlaja i czasem wszystko znika potem sie mruży zaswieci na chwile i znow tylko czerwony wyswietlacz a nic na nim ani stopni ani nic..jest na to jakis sposob zamiescze dzis zdjecia wieczorem
od tego powiniense zaczac pisac, ze masz problemy ze sterownikiem, zdjecia nic nie pomoga
jesli elektryk ci wszystko sprawdzal i jest ok, to wielce prawdopodobne ze padl calkowicie sterownik a nie tylko jego wyswietlacz,
jesli masz mozliwosc to podlacz nawet z innej a3 na probe
był podłączony sprawny i też nic dlatego szukałem czegos innego chyba że to jest jedna z kilku opcji
slabiutko dmucha powietrze do kabiny. zauwazylem ze klapka wskazana przezemnie zamyka doplyw powietrza jak wlacze klime i slychac tylko halas powietrza ktore nie potrafi dostac sie do kabiny. Jak wylaczam klime - klapka sie otwiera i lecie juz tylko powietrze nie schlodzone. Jak przestawic klimatronica aby otwieral dostep powietrza? co sie poprzestawialo ? ratujcie !
Klimatronic nie pokazuje zadnych bledow 0.0 na pierwszym kanale.
http://img154.imageshack.us/img154/9...nicaqi1.th.jpg
koison przeczytaj ten temat od poczatku, od tego problemu sie zaczelo.
czyli czeka mnie rozbiorka schowka i sprawdzenie tych silniczkow... dzieki za naprowadzenie na watek.
Witam mam problem z climatroniciem, byłem u "fachowca" od klimny ponieważ nie działa. Ten fachowiec stwierdził ze popsuty jest czujnik ciśnienia klimatyzacji oraz postanowił go podpiąć na "krótko" po tych jego manewrach climatronic wogule sie nie załacza(nie pali sie caly panel). W czym moze tchwic problem czy mógł spalic sie cały climatronic??? Prosze o pomoc.
Witajcie. Mam problem gdyż ostatnio wyjeżdżając z garażu urwałem przewód na zdjęciu wskazany strzałką. Urwał się z drugiej strony gdzieś w miejscu zaznaczonym okręgiem.Wydaje mi się żę to przewód od klimatyzacji. Czekam na opinie i gdzie najlepiej w okolicach Warszawy znaleźć dobry i tani serwis klimy bo czeka mnie wymian przewodu i nabicie klimy :(
http://img91.imageshack.us/img91/339...5000tq8.th.jpghttp://img91.imageshack.us/images/thpix.gif
Eloo mam pytanie odnosnie klimy. Auto mam z 97r iii prawdopodobnie z klima nic nie bylo robione. Kiedy trzeba nabić klime, wyczyscic itp? Z gory dz za odp
według zasad klime powinno sie odgrzybiać co rok najlepiej po zimie, wymiana filtra powiedzmy też co rok ale nie koniecznie jak bedzie fees zasyfiony to trzeba wymienic a gaz to jak Ci braknie to dopiero napełniasz objaw prosty bo poprostu nie leci zimne powietzre ino ciepłe poszukaj na forum jest kod na climatroniku żeby sprawdzic czy jest gaz :)
słuchajcie gdzie szukać przyczyny,... dwa nawiewy bo bokach mi działają bardzo dobrze.. ale dwa środkowe coś bardzo cienko nawiewają powietrze zarówno (chłodne jak i ciepłe). coś zapchaanego czy co?
Standardowo środkowe nawiewy działają słabiej niż boczne.
zamknij dopływ powietrza z bocznych nawiewów i zobaczysz jak wieje z samych środkowych teoretycznie powinno wiac równo ale każdy wie jak to jest