panus1 z tego co mi wiadamo to znajduje sie on w chłodnicy, a w trojniku na wezu jest od wyświetlania temp na liczniku i do ECU, chyba ze w AGU jest inaczej.
Printable View
I na klimatorniku i na vagu sa te same wskazania. Dzis caly czas temp byla miedzy 95 a 100 stopni. Mialem zalaczona klimatyzacje i jechalem poza miastem. Termostat mam nowy, zmieniony 2 tyg temu. Na temp. Na zegarach nie patrze bo mam standardowa usterke zegarow z niedzialajacymi wskaznikami. Silnik juz zmieniony na asz. Jesli nie termostat to co?
mówimy pewnie o dwóch różnych trójnikach, ja mówię o tym u góry pod samiutką osłoną silnika a ty mówisz pewnie o króćcu ? chyba że w AHF jest jakoś inaczej, no i ja mówię o przełączniku termicznym wentylatorów który odpowiada za załączanie wentylatorów gdy temp płynu osiągnie daną wartość do ich załączenia
Jeżeli na rozgrzanym silniku dolny wąż jest zimny to odpowiedzialny za to jest tylko termostat bo to on otwiera tzw "duży obieg"
A ja sprawdzilem węże i na ciepłym silniku są ciepłe, na climatronicu pokazuje 90 stopni a na liczniku dalej wskazowka zatrzymuje sie ciu przed 90... wiec termostat raczej ok. (?)
to pewnie jakoś to inaczej jest, bo u mnie czujnik odpowiadajacy za właczanie wentylatorów jest w chłodnicy-tak na 1/3 wysokości z lewej strony w kierunku jazdy. a ten pod osłona silnika to u mnie jest od licznika i ECU 4-pinowy,
ale mniejszcza o wiekszość :) roznie to czasami bywa :)
koledzy miałem walnięty czujnik temperatury , wymieniłem i zastanawiam się czy to normalne że po trasie kiedy samochód jest dobrze rozgrzany :)zgaszę auto to temperatura trochę podskakuje , w okolice 95 , a jak odpalę to spada i jest ok?
termostat również zmieniony :)
pisak112,
dla mnie wydaje sie to normalne
pisak112 normalne poniewaz ciecz nie ma obiegu i rozgrzany plyn stoi w miejscu, tym samym podaje info do czujnika a ten na licznik.
dzięki za wypowiedzi :)
Witam, z racji ,że post jest obszerny to mogłem ominąć post który odpowie na moje pytanie mianowicie wymieniłem termostat i auto się nagrzewa bardzo długo 20-25 km i było około 80C co jest nie tak,że temperatura nie osiąga 90 C i trwa to tak długo ?