mało tego, poczytałem trochę i wiecie dlaczego nie ma tej opony nigdzie w testach? bo jest lepsza niż 3/4 markowych :)
co mi dało do myślenia czy nie kupić ich do s3 na zimę :)
hmm, chyba nie ma ich w rozmiarze 17 cali...;/
Printable View
mało tego, poczytałem trochę i wiecie dlaczego nie ma tej opony nigdzie w testach? bo jest lepsza niż 3/4 markowych :)
co mi dało do myślenia czy nie kupić ich do s3 na zimę :)
hmm, chyba nie ma ich w rozmiarze 17 cali...;/
Na śnieg nie ma lepszej niż poczciwy pierwszy friguś :)
Niestety w S3 opona może nie wytrzymać extremalnej eksploatacji a i oczekiwania od gumy w innych warunkach jak tylko głęboki śnieg są u nas inne ;)
ja w zime jeżdżę spokojnie, a nie ekstremalnie :)
1.) etykiety - jak mówiłem, są pomyłki i nie ma sensu dramatyzować z powodu naklejki, ważna jest opona a nie etykieta :)
2.) dębica frigo - tak jest u wszystkich wielkich koncernów , że model który był flagowy w klasie premium kilka lat temu potem trafia do klasy budżetowej, bo każdy niemal producent do kogoś należy,dlatego nowa opona budżetowa będzie lepsza niż kilkuletnia klasy premium, co niektórzy nie bardzo chcą zrozumieć i wolą łykać kilkuletnie używki conti, dunlopy, goodyeary itd mysląc że jak w testach nowej opony było super, to tak jest do końca. A nie jest.
3.) model dębicy ma rewelacyjne wyniki na śniegu, natomiast dramatyczne na mokrym i suchym, a zima jaka u nas jest widać za oknem, nie ma śniegu pół roku od listopad do kwietnia, tylko nawet całe miesiace mokre i suche...dlatego pytanie o jazdę i bezpieczeństwo przez cały sezon, bo dębica to opona śniegowa wybitnie, ja wolałbym postawić na bardziej uniwersalny model, oczywiście z uwzględnieniem w jakich warunkach/drogach/ukształtowaniu terenu sie poruszamy zimą.
nie wiesz gdzie można poczytać jakie opony premium można teraz kupić pod inną marką w niższej cenie?
za dużo jest tego, żeby porównywać bieżniki na zdjęciach :)
Nie zapominajcie tylko, że taki np. UG5 to opona sprzed kilku sezonów. Technologia dość szybko idzie do przodu i do takiego aktualnego UG8 to jej sporo brakuje ;)
No i jeszcze trzeba pamiętać, że tak naprawdę to z tej starej UG5 to wykorzystują formę wzoru bieznika, a skąłd mieszanki to juz zupełnie inna bajka.
Najlepszy tego przykład to Dayton D320, który jest dramatycznie śliską opona letnią na wodzie. A wcześniej ten sam bieżnik w koncernie był w Firestonie SZ80 - całkiem ok i jeszcze wcześniej kilka lat temu z powodzeniem dawał radę w marce premium czyli Bridgestone - tylko oznaczenia nie pamietam
to wszystko prawda, o składzie mieszanki zapomniałem napisac ;) ale nie zawsze są duże różnice, akurat dayton to nienajlepszy przykład.
http://www.oponaok.pl/pochodzenie-producentow/
mały przegląd koncernów i firm należących do nich oraz miejsca produkcji, jak widać produkcja wszystkich jest na całym świecie i szukanie czasami opony tylko made in germany albo made in japan jest niełatwe, i nie do końca konieczne. Kiedyś była większa różnica produktów premium i budżetówki badziewnej, dziś ta różnica nie jest taka duża, a miejscami nawet sie zaciera i takie opony mogą być konkurencyjne jak najbardziej. Z zimówek na ten sezon w dobrej cenie czarny koń to Firestone winterhawk 3, w testach rewelacja, bede mial okazję przetestowac bo trafia do auta zaprzyjaźnionej osoby.
Sporo błedów w tym jest i zapomnieli o Hankook, który jest 7, a może nawet juz 6 producentem opon na świecie
Bardziej jest to napisane pod kątem, żeby czasami wcisnąć klientówi jakąś dalekowschodnia oponę wmawiając że należy np do grupy Bridgestone. Albo totalana bzdura jakoby Hankook należał do Michelina.
Generalnie to nie jest takie proste - kto jest kto. Są marki jak Dunlop, które na różnych kontynentach należą do zupełnie kogoś innego,
Tutaj jest to zdecydowanie lepiej opracowane:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_tire_companies