-
Witam serdecznie
Mam dość ciekawy problem. Kupiłem audi a3 z 2000 roku 1.9 tdi (agr). Nie działał centralny zamek, bo po wyjęciu stwierdziłem, że pompka była zalana. Nie działa centralny, oświetlenie wnętrza i szyba od strony pasażera. Kluczyk wygląda tak:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...bfa1d077a.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...a3e13a00c.html
Moja pompka ma oznaczenie G na końcu, oraz udało mi się kupić pompkę z takim samym oznaczeniem G. Podłączyłem ją i centralny zaczął działać, oświetlenie wnętrza wróciło. Pojawił się problem, gdyż zegary wyglądały jakby był przekręcony zapłon, gdzie nie włożyłem kluczyka. Migały tylko dwie kontrolki: od immobilizera i ABSu. Po włożeniu kluczyka nie ma możliwości uruchomić auta. Odłączyłem pompkę i wszystko wróciło do normy.
Zauważyłem, że jak mam otwarte auto i podłączę pompkę to nie zapalają się kontrolki. Dopiero jak je zamknę i otworzę to pojawiają się kontrolki. Odłączyłem pompkę i znów ją podłączyłem, wsiadłem do auta i uruchomiłem zapłon. Próbowałem zgasić audi ale nie udało się. Silnik pracował nawet po wyjęciu kluczyka, zgasł dopiero po odłączeniu od pompki czarnej głównej kostki.
Dosłownie zgłupiałem i nie wiem co robić. Liczę na waszą pomoc.
-
Nikt nie ma żadnego pomysłu?
-
Sprawdzałeś Vagiem czy masz jakieś błędy? Ktoś na forum pisał ze liczy sie kolejniość podłączenia wtyczek do pompki. Sprawdz to.
-
Witam
Dziękuję za odpowiedź. Sprawdzałem na vagu i nie ma błędów. Jakiś "spec" powiedział, że robi się zwarcie. Winna jest pompka, albo coś w instalacji (możliwe, że plus stały zwiera się z plusem od stacyjki?). Na dniach załatwię inną pompkę na podmianę i będzie coś wiadomo.
Zna ktoś kolejność podłączenia wtyczek? Nie słyszałem nic na ten temat...
-
Poczytaj pare stron do tyłu.
-
Jeżeli twoja pompka stara była zalana to warto sprawdzić jak wygląda wnętrze wtyczek,w nich odległości między terminalami są dość małe a utleniający sie metal mogł połączyć je razem. Ja miałem taka sytuacje u siebie.
-
Zajrzę jak będę miał dostęp. To by mogło powodować jakieś zwarcie?
-
Rozbierz starą pompkę i sprawdź czy nie rozsypał się wnirnik. Jeżeli Wirnik sie rozsypał to zamień cała pozostała elektronikę do nowej pompki ze starej i zainstaluj pompkę.
-
W starej pompce widać, że była zalana. Płytka jakby podgniła w jednym miejscu i miejscami widać ślady korozji.
Polski Vag łączy się z centralnym zamkiem jak pompka jest podłączona. Nie pokazuje błędów, ale niestety objawy się nie zmieniają.
-
rozbierz ją i otwórz bebenek z wirnikiem, sprawdź czy wirnik jest cały (mówię o starej pompce)