tak jak na zdjeciu ten bład z turbo i przepustnicą to cos powazne? co moze byc uszkodzone? jaka przyczyna? co robic kompletnie nie wiem za co sie zabrac. wywalilo mi to 2 razu na pewno.
http://iv.pl/images/06399949872995000701.jpg
Printable View
tak jak na zdjeciu ten bład z turbo i przepustnicą to cos powazne? co moze byc uszkodzone? jaka przyczyna? co robic kompletnie nie wiem za co sie zabrac. wywalilo mi to 2 razu na pewno.
http://iv.pl/images/06399949872995000701.jpg
skasuj błędy i sie przejedz
potem sprawdz czy błedy wywaliło
tak wywalilo tylko wlasnie ten.
zawor dv do wymiany bedzie na 99%, pozatym sprawdz szczelnosc dolotu i zrob logi dynamiczne bloki 2+3 20+31 33+32 115+118 3bieg 1500-6500rpm
i co z tych logow mam wyczytac? bo ja sie nie znam bo to u mechanika bylo robione zdjecie. czytalem tez troche na innym forum bo tak wpisalem ten numer o problemie to pisza takie cos.
tak pewien koles pisze "No i coś znalazłem... spróbujcie odpiąć wezyk zaraz za przepustnicą co idzie do filtra weglowego i zapalcie silnik (bedzie sie dusił) i wtedy sprawdzcie błąd, bo u mnie go nie ma :-)
Wychodzi na to że za przepustnicą jest za mało powietrza i teraz doczytałem gdzieś że czasem mogą wtryski lać na biegu jałowym gdzie mamy duże zasysanie powietrza i poprostu na siłe wyciąga z wtrysków paliwo bo nie trzymają jak trzeba i powstaje za bogata mieszanka i w bloku pomiarowym 33 (wyuczone wartości lambda) gdzie mamy mieć około 0% to mi spada do -25% czyli bogato i wywala błąd o braku powietrza a jak ściągniemy weżyk za przepustnicą do filtra weglowego to mam około +25% czyli ubogo i błedu nie mam.
Moje spostrzezenie jest takie ze wtryski nawalają
Kupiłem srodek do czyszczenie wtrysków i zobacze czy coś da bo może nagar mają i sie nie domykają a jak nie to czeka mnie wymiana.
Dam znać jak bedą jakieś zmiany"
- - - Aktualizacja postu - - -
a ten bład to cos powaznego bo mi np falują obroty na wolnych nie zawsze ale czasem, tak o jakies 100rmp faluje czasami.
Zobacz co wyżej napisał Ci gregor10. Po co używasz jakiś dupnych specyfików. Pomiędzy turbo i przepustnicą zobacz czy jest gdzieś dziura. Jeżeli wszystko jest ok, to DV będzie na 100% do wymiany. zaprowadź auto do mechanika który to sprawdzi i jak coś podmieni DV. Jak mechanik nie wie co ma sprawdzić, to trzeba zmienić mechanika
bo jest dziura, prawdopodobnie :)
czytaj uwaznie gosciu ze to nie moj posty tylko znalazlem na innym forum a nie ze ja uzywam jakis specyfików. okej to zobacze ten zawór DV u mechanika jak cos.
a Ty "GOŚCIU" trochę szacunku do osób które próbują Ci pomóc za free bo niestety u każdego innego typa który się zna na rzeczy już byś wyskakiwał z kasy.
nic masz nie wyczytywać tylko je zrobić i wysłać na forum a może "GOŚCIE" Ci pomogą w dokończeniu diagnozy