no nie wiem, czy tylko ja nie rozumiem drugiej cześci wypowiedzi czy jeszcze ktoś? jak jeszcze ktoś to ze mną jeszcze nie jest tak źle :)
dla mnie troche dokładniej, konkrety, ktora kostka? co sie podniosło a co leży ? :)
Printable View
""nawet po odpięciu czujnika cieczy na klimatroniku zawsze będziesz miał 30st.bo jest on tak wyskalowany""
kolego Golem1 chba nie calkiem bo jak mi wskazowka wskazuje casami tak jak trzeba 90 stopni to i na kanale nr 49 i 51 tez jest 90 stopni, a jak odpiolem ta kostke czteropinowa to wskazowka opadla, i na kanale 49 mialem 30 stopni.potem podpilem ta kostke do czunika i mi wskazowka opadla, weszlem na kanal nr 49 i temperatura mi opadala od 85 do 30 stopni i sie juz nie podniosla.
,koledzy i dodam ze po odpiecu tej kostki czteropinowej wolne obroty mi wzrosly do 1000 obr/min.
Murdzu12, kolega Golem1 ma racje, tylko nie potrzebnie dodał to "nawet" a wiec po odpieciu czujnika na klimatroniku bedzie 30 stopni a jak podepniesz i bedzie temp silnika powyzej 30 to powinna wskazywać prawidłowo. a odpinasz i podpinasz na właczonym zapłonie? przekrecony kluczyk? wyjęty kluczyk?
to jak dwa razy ci wskazówka opadła, pierwszy raz jak odpiąleś opadła do 60 a potem drugi raz jak podpiąles jescze opadła?? do jakiej wartości?
normalna reakcja kompa na odpiecie czujnika.
kolego podpinalem, odpinalem na wlaczonym silniku.
kolego jak podpiolem to na chwile mialem 85 stopni tak jak przed odpieciem a po chwili po jakis 10s opadla do 60, weszlem na kanal nr 49 a tam bylo 30 stopni.
Murdzu12,
bardzo cięzko czyta sie twoje posty ze zrozumieniem, bynajmiej mi.
a co do tematu, to jeśli jesteś pewniem ze przewody są ok, to wymiana czujnika i juz tylko tyle w tym temacie.
PS.
choć ja bym sprawdził przewody czy na 100% jest ok, takie jest moje przeczucie, ale jak napisalem wyzej jak ok to czujnik
Murdziu nie wiem czy czytasz uważnie posty,napisałem ci dokładnie że jak odepniesz czujnik G62/G2 to na klimatroniku będzie ci pokazywało temp. 30, jak odpalisz zimny silnik i właczysz klimatronik to też będzie temp. 30st. mimo że ciecz będzie miała niższą temp. Napisałem ci co sparawdzić, Kosmo już od dłuższego czasu ci klaruje co moze być przyczyną, więć jak nie zaczniesz sprawdzać i wykluczać poszczególnych przyczyn to ten temat będzie wałkowany przez następne kilka stron.
Golem1, no ja juz kończe temat z Murdzu12, wszystko zostało juz napisane przeze mnie,a Golem1 dodał swoje.
koledzy wiem ze trzeba sprawdzac i bede :):) dziekuje za wszelkie podpowiedzi zwiazane z tym tematem :) pozdrawiam :):)
---------- Post dodany 22-08-12 o 14:32 ----------
koledzy mam jeszcze jedno pyanko jaka powinna byc prawidłowa rezystancja czujnika???
Rezystancję sprawdzasz pomiiędzy pinem 1 i 3 najlepiej założyć na nie konektorki z przewodami bo tak jest utrudniony dostęp:
na czujniku o temp.10st masz :3300 do 4400omów
na rozgrzanym okooło 90st: 200-270 omów
Witam,
czy mógłby mi ktoś pomóc w tym temacie:
http://www.a3-club.net/forum/showthr...=1#post1000804
post #455