Było ok. 25*C w cieniu.
Printable View
Było ok. 25*C w cieniu.
Korzystał ktoś kiedyś z takiego środka do oczyszczania klimatyzacji LIQUI MOLY Klimaanlagen Reiniger ? W jaki sposób najlepiej go użyć w 8P ?
Ja od pewnego czasu psikam tylko i wyłącznie na chłodnicę wewnątrz kanału idzie ja wyczuć ręką jak jest zimna. Psikam na pianką zamykam samym deklem od filtra i przedmu****e piankę przez żebra. Działa w 100 % i super odgrzybia bo własnie w tym miejscu jest 90% grzybów i własnie to miejsce smierdzi najbardziej. Do nawiewów nie psikam mam złe doswiadczenia i nigdy nie wiadomo gdzie wyleci woda jak pianka sie w nia zamieni. Lepiej uważać:)
pic na wode, fotomontaz
pianka to sobie mozna... dziala, cos tam dziala, w 8l lepiej zdecydowanie, bo psika sie po wyjeciu filtra przeciwpylkowego, ale...
jesli ktos chce przeczyscic klime to w miare dobrym sposobem jest ozonowanie, ale tylko w miare
raz na 3 lata w aucie takim jak 8p wymienia sie osuszacz o czym malo kto wie i co zazwyaczaj lekcewazy, ludzie wymieniaja tylko czasem filtr przeciwpylkowy a klime co najwyzej dobijaja, zazwyczaj jak musza, a powinno sie to robic co 2 lata (pomijam ze jest to w 8p bardzo wazne bo sprezarka smarowana jest czynnikiem)
przy wymianie osuszacza (1k0 298 403A ) , uklad oczywsicie musi zostac odpowiednio przeplukany i dopiero wtedy uzupelniony czynnik.
uklad osuszacza to taka waska rurka w pionie kolo chlodnic, wymienia sie ja razem z oringami. ceny nie sa wygorwoane, bo w aso kolo 150zl, zamienniki u elementauera kolo 80-90zl
zareczam ze 8/10 osob nie wie o tym ze trzeba zrobic cos takiego
Miro może jakieś foto ale rys z etki
Te? musz? wzi?? si? za klim?, bo w?a?nie wybi?y mojej A3 4 lata a nigdy osuszacz nie by? wymieniany.
Znalaz??m zamiennik na allegro za 62z?:
http://allegro.pl/filtr-osuszacz-aud...7.html#gallery
Czy warto?
Niestety w ASO kosztuje 280z?.
mil3k6, tutaj masz fote z osuzczem:
http://img263.imageshack.us/img263/9937/1565972925.jpg
to jest wlasnie ta "pomka od roweru" okragla
czy warto zamiennik ? odezwijcie sie do elementauera czy kogos innego zeby wam znalazl dobry zamiennik
wazny jest tez dobry serwis klimy, ktory zrobi plukanie, a nie tylko wymieni osuszacz i napelni klime, bo to malo co da.
A tak w skrócie dużo to roboty aby go wymienić ??? wydaje mi sie ze bez demontażu zderzaka się nie obędzie :confused:
Zaglądałem wczoraj, bez zdjęcia zderzaka nie ma szans, za blisko zderzaka jest ten osuszacz.
w zasadzie nie powinno nas to interesowac, bo wymienia sie to i tak przy pustym ukladzie srodka chlodniczego (klimatyzacji) wiec w domowych warunkach nikt tego nie zrobi. wymiana na nowy bez przeplukania ukladu tez nie mialaby sensu.
zeszyty serwisowe tez nakazuja zdjecie zderzaka, a obyci serwisanci twierdza ze sie da bez i tak robia, zobaczymy po swietach :cool: