-
jakie obroty silnika?
Witam, moje audi to a3 8l 2000 r, 1,9 tdi 90 km. Chcialbym sie dowiedziec do ilu obrotow go krecic i na ilu obrotach jezdzic. Do tej pory zmienialem bieg przy 1,9 k/min i tak mniej wiecej trzymalem stale obroty. Dzis dowiedzialem ze od mechanika zebym tak nie robil, bo sa to silniki wysokoobrotowe i nie lubia zamulania. Kazal mi zmieniac bieg przy 2,5k - 3,5k, zatem tak zaczalem robic - jezdzi sie o wiele przyjemniej, ale spalanie chyba skoczylo. Jakie wasze opinie ?
-
Wiesz co najlepiej jezdzic na obrotach gdzie moment masz najwyzszy dla swojego silnika ja jezdze tak ze jezdze w przedziale 2 -2, 5 tys czasem troszke wiecej a autko zwazo smiga i dynamiczne jest a to tez sprzyja pracy turbinki naszej a w trasie trzymam te 2 2,2 i spalanie jest ok a na zimnym silniku staraj sie nie przekraczac 2 tys osiagnie 90 to po kilku min po tym jak osiagnie temp mozesz mu pozwolic pokazac na co go stac:) Patrzac na wykres najwiekszy moment masz na 1, 9 tys wiec zmieniaj biegi przy 2,3 a pownienes zawsze po zmianie wskoczyc w ok 2 tys i bedzie sie milo jezdzilo.A gadanie mechanika ze to silniki wysokoobrotowe to gada glupoty bo wysoko obrotowe to sa benzyniaki Hondy bo one lubia obroty a tu chodzi tylko by nie za bardzo zamulac by turbiny nie zapiec przedzial 2- 2,5 bezpieczny ale wiadomo ze czasem kazdy autko przeciagnie by bebechy przewietrzyc ale wtedy wieciej niz 4 tys nie przekraczam( bo wtedy mam najwieksza moc) i tez dlugo nie trzymam na takich obrotach a u ciebie przy 3 ,750.Mysle ze pomoglem:)
http://www.audiklub.org/photo/wykresy/wykres_9.13.jpg
-
Ładny opis prawidłowej zmiany biegów dotyczący zakresów obrotów a do tego dwumas będzie spokojniejszy:thumbright:
-
@batman500
Tak samo można jeździć na benzynie 1.6?
-
wiesz benzyny nie mam ale musisz patrzec analogicznie czyli w tych wartosciach w ktorych nasz silnik ma najlepsza sprawnosc silnik benzynowy napewno bardziej sie kreci gdyz moment jest wyzej osiagalny podrzuce tez wykres i sobie zerkniej co i jakhttp://www.audiklub.org/photo/wykresy/wykres_4.223.jpg
-
Benzyniaka im wyżej kręcisz tym więcej paliwa pochłonie - ale moment obrotowy rośnie jak widać na wykresie.
Jeśli chcesz jeździć jak najdłuższe dystanse na jednym baku, staraj się zbyt często nie przekraczać 3 tyś obrotów, a jak chcesz przycisnąć, to jak widać na wykresie, przy 3,8 tyś obrotów najwyższy moment obrotowy osiąga Twój silnik, więc moim zdaniem kręć do tych 5 tyś
Najlepiej zapytaj kogoś kto już dłuższy czas jeździ 1.6 i powie Ci najlepiej jak go kręcić żeby jechał albo relatywnie najmniej palił :thumbright:
-
To skoro już tak ogarniacie temat - w 1,8T max moment jest przy 1750 obrotów bodajże.. Nie będzie taka jazda zamulać silnika? Dodam, że właśnie podobnie jeżdżę, bez szaleństw no i zapchała się przepustnica, choć nie jestem pewien czy było to powodem:)
-
-
O, dzięki! W informacjach internetowych nie było mowy o tym, że moment jest równy w takim przedziale:)
-
W silniku turbobenzynowym tego momentu wcale tak równego mieć nie musisz jak na poniższym wykresie.
Wszystko zależy od stanu technicznego Twojej A3.
Zrób pomiar na hamowni najlepiej obciążeniowej i sprawdź ile tam jeszcze drzemie mocy w silniku a przy okazji jeśli samochód będziesz miał sprawny technicznie - zrób jakiś program i jeszcze większą frajdę z jazdy odczuwaj.
Ja swoją eSkę po programie kręcę do 5-6 tyś obrotów i zrzucam bieg jeśli chcę ją trochę rozbujać :thumbright: