Witam szukam informacji jakie sa roznice miedzy wersja LOW a HIGH ?
Printable View
Witam szukam informacji jakie sa roznice miedzy wersja LOW a HIGH ?
Ja mam high i moge ustawic do 200km/h low jest chyba do 160
To ja mam chyba Low bo u mnie konczy sie na 150km/h
a jakie macie numery ?
Numery czego?
edit:
W intrukcji znalazlem cos takiego
Hidden Content
No to by sie zgadzalo. W High jest inny radar i dalej widzi, dzieki czemu moze reagowac nawet przy wiekszych predkosciach.
Witam.
Narzeczona zagapiła się i lekko uderzyła tył innego auta. Szkód praktycznie nie ma żadnych, tylko rejestracja lekko zgięta.
Po kilku godzinach wyskoczyły dwie informacje.
- ACC niedostępny
- Audi Pre sense awaria systemu.
Ktoś miał podobny problem? Trzeba kalibrować czy może da się to jakoś inaczej naprawić?
Wątpię w to żeby radar został uderzony.
Zakładam że po podłączeniu kompa więcej będzie można powiedzieć o usterce ;)
Wg VCDS radar jest przestawiony.
Tylko w serwisie można to ustawić?
wg mnie tak gdyż w innych markach jest podobnie
Witam,
Posiadam Audi S3 8V 2018r. po lifcie. Mam w planach doposażenie mojej wersji w aktywny tempomat (ACC). Troszeczkę w tym temacie zasięgnąłem informacji, z różnych źródeł, i mam kilka pytań zanim przystąpię do montażu i zamawiania części. Myślę, że może to być już kawałek "tutorialu" dla innych, którzy mogą chcieć pobawić się w małe przeróbki.
Zaczynając od początku, ta wersja nie posiada Asystenta Pasa Ruchu, czyli radar będzie dostępny do tych niższych prędkości około.150-160km/h (nie pamiętam dokładnie), ponieważ te do 200km/h są tylko dla wersji z Asystentem Pasa Ruchu, czy mam rację w tej kwestii?
Drugą sprawą jest, że ta wersja nie posiada w ogóle tempomatu (nawet tego zwykłego). Nasuwa się teraz pytanie, czy przy doposażaniu w ACC są jakieś różnice czy w aucie jest zamontowany zwykły tempomat czy też nie? Z tego co czytałem na forum, doposażenie zwykłego tempomatu to tylko manetki + osłona pod kolumnę kierownicy + kodowanie, więc przy dokładaniu ACC sprawa powinna wyglądać podobnie? Czy należy sprawdzić czy ten model będzie w ogóle obsługiwał zwykły tempomat czy też ACC? W takim modelu i takim roczniku wydawałoby się, że różne sterowniki itd. będą do tego przystosowane, ale po tej, jak widać okrojonej wersji, można się wszystkiego spodziewać. Jeżeli to ma jakieś znaczenie - jest Virtual Cockpit - a więc w kwestii wyświetlacza, myślę, że nie ma problemu.
Teraz spis elementów, które wiem, że na pewno są niezbędne, pytanie czy coś jeszcze? czy niczego nie przegapiłem?
-Radar + te wszystkie uchwyty itd wiadomo - po etce znalazłem numer 5Q0907561G - ma możliwość ktoś sprawdzić czy taki faktycznie może być?
-Manetki - takie jak są aktualnie, z taką różnicą że muszą mieć możliwość sterowania tempomatem + dodatkowo odległością w ACC, ale bez przycisku do asystenta pasa ruchu, ponieważ tego systemu nie ma - numer katalogowy - 8V0 953 502 AM
Zdjęcie poglądowe:
Hidden Content
-Dolna osłona kolumny kierownicy pasująca pod manetki oraz (jak w moim przypadku) pod stacyjkę z kluczykiem
I teraz zaczynają się pytania...
Oczywiście wiadomo - wiązka do radaru, z jednej strony wtyczka pasująca do radaru, a z drugiej strony? Jaka wtyczka? Gdzie wpina się przewód idący z radaru? Prawdopodobnie będzie to jakiś sterownik, tylko jaki to sterownik? gdzie go znaleźć? Przewód najprawdopodobniej przechodzi przez ścianę grodziową od strony kierowcy razem z resztą okablowania. Gdzieś czytałem, że to moduł gateway, jest jakaś możliwość, żeby sprawdzić czy ten model go posiada?
Następna sprawa to podłączanie manetek, czy okablowanie będzie tak samo podłączane do nowych manetek na ACC tak jak do starych? czy kostki będą te same?
Kolejne, to czujniki ciśnienia w układzie hamowania (auto musi jakoś hamować przy ACC) - tak jak wyżej - czy da się jakoś sprawdzić czy auto jest w nie wyposażone? Czy ABS będzie obsługiwał takie funkcje? Jeżeli nie, to czy ktoś miał styczność z montażem takiego sprzętu?
No i ostatnie pytanie, czy wszystkie czynności tutaj wymienione wystarczą do prawidłowego działania systemu? Czy coś zostało pominięte? Oczywiście osobną sprawą jest tutaj kalibracja radaru, którą można wykonać w serwisie tak jak i zaprogramowanie czy też aktywacja tempomatu oraz zdjęcie ochrony komponentu.
Za każdą pomoc będę bardzo wdzięczny, jeżeli temat zostanie w miarę wyczerpany, postaram się zrobić całą i dokładną relację z montażu ACC dla potomnych.
Pozdrawiam.
google gryzie :P
proszę: Hidden Content
Okej, ale tam nie ma opisane nic na temat czujników ciśnienia w układzie hamowania. Wiem, że muszą być, gdzie te czujniki podpiąć w takim razie?
Drugą sprawą jest podpięcie wiązki z radaru do modułu gateway. Trzeba mieć do tego przygotowaną kostkę? Jak sprawdzić czy ten moduł gateway będzie to obsługiwał?
Dziękuję bardzo za pomoc :)
Musi być chyba więcej opcji tego ACC niż LOW i HIGH
Ja u siebie w FL mam seryjnie zamontowany radar ale na mantece od tempomatu nie mam żadnych dodatkowych opcji jak przy zwykłym tempomacie....
No i rozgryzłem o co chodzi w moim przypadku :)
Mam u ciebie Front assist nie wiem czy w audi tak to się nazywa.
działa to chyba tak:
System aktywnego monitorowania odległości od poprzedzającego pojazdu; wyposażenie dodatkowe niektórych modeli Volkswagena, będące integralną częścią systemu aktywnego tempomatu ACC (Adaptive Cruise Control). Czujnik radarowy monitoruje odległość od poprzedzającego pojazdu i ostrzega wizualnie i dźwiękowo kierowcę, gdy odległość jest zbyt mała. W niebezpiecznych sytuacjach, krótki impuls hamowania zwraca uwagę kierowcy na konieczność zmniejszenia prędkości lub hamowania awaryjnego. System wstępnie zwiększa ciśnienie w układzie hamulcowym, aby osiągnąć maksymalną skuteczność ewentualnego hamowania awaryjnego (działa niezależnie od ACC).
Witajcie
Mam błąd Audi pre sense którego nie mogę skasować.
Po podłączeniu VCDS mam taki opis błędu
Hidden Content
Hidden Content
Niby jest coś napisane że ,,przestawiony'' ale nie mam pojęcia czy radar jest przestawiony czy to vcds coś błędnie przetłumaczył na język polski.
Dodam że auto miało małego dzwonka z przodu ale górą, radar nie był uszkodzony. Belka była lekko wgnieciona ale wymieniłem ją na nową z ASO więc położenie radaru powinno być ok, nawet idealnie sie komponuje w grillu.
Ma ktoś pomysł co tutaj może być nie tak?
trzeba skalibrować czujniki/radar
Hidden Content
Witajcie :)
Jestem już po kalibracji radaru, błędu już nie ma więc mniemam że radar powinien działać.
Pytanie do posiadaczy 8vFL z radarem w wersji podstawowej czyli bez regulacji na manetce od tempomatu.
Jak to ustrojstwo w ogóle działa? Kiedy załącza się awaryjne hamowanie ? czy trzeba spełnić jakieś warunki takie jak prędkość, jazda na tempomacie etc?
Próbowałem ostatnio wszystkiego i nie było reakcji.
radar działa na zasadzie różnicy w prędkości między samochodami ( bez względu czy jedziesz na tempomacie czy bez ) ale fakt że ciężko mi dokładnie opisać bo w porównaniu do innych samochodów to działa dość późno ( pewnie dlatego że na dynamicu jeźdzę ), i raczej nie działa na stojący samochód ( bo jeszcze nie udało mi się wzbudzić nawet ostrzeżenia kiedy inny samochód stał )
Witam!
Posiadam Audi A3 z 2017 roku, sprowadzony ze Stanów. Jakiś czas temu pojawił mi się komunikat "Audi pre sense: obecnie ograniczone. Patrz Instrukcja obsługi" - pojawia się przy każdym uruchomieniu silnika, niestety nie da się go skasować. Czy ktoś może miał już taki przypadek? Dodam tylko że kiedyś podczas mycia poruszyłem czujnik w grillu, aczkolwiek problem wystąpił dopiero kilka tygodni później przy wjeździe do garażu - widocznie wstrząs spowodował ponowne poruszenie czujnika. Z tego co wyczytałem to zapewne konieczna będzie kalibracja - niestety nie wygląda to na tanią usługę :(. Czy macie pomysł na ogarnięcie tego problemu? Gdzie ewentualnie szukać kalibracji? Tylko ASO?
Dzien Dobry
Jestem szczesliwym lub nie (to sie okaze) posiadaczem Audi A3 8V5 2018 rok po lekkiej stluczce z przodu a sprzedajacy je troche rozszabrowal zabral radar i obciol kostke (Niemiec) i teraz mam 6 wystajacych obcietych kabelkow do kturych chce nowy radar podlaczyc, pytanie czm ma moze ktos z kolegow/kolezanek poysl lub schemat na podlaczenie tychze kabelkow radaru??
Dziekuje za pomoc
Może ten opis ci pomoże:
Hidden Content
Heja,
Jakby ktoś z dolnośląskiego potrzebował skalibrować radar w zderzaku lub kamerę w szybie czołowej w autach grupy VAG lub innych to zapraszam do siebie ;) Posiadam sprzęt do kalibracji i nie zedrę z Was ;)
Bez kalibracji nie usunięcie błędów ;) No a przede wszystkim dla własnego bezpieczeństwa ;)
Pozdro
Witam,
Mam audi a3 8v przed lifta mam Acc i muszę kupić radar stary się wysypał.
Aktualnie w swoim mam radar o nr katalogowym 5q0907541 G. Czy ktoś posiada wiedzę albo może gdzieś sprawdzić Nr katalogowe zamienników? Tzn jakie literki oprócz G będą działać i będzie można spokojnie zakodować.
Z góry bardzo dziękuje za informacje.
Może ja komuś pomogę bo się dowiedziałem, zamiennikiem wrazie czego jest radar z literka J
Pozdro
Cześć
Mam podobny problem jak kolega powyżej - również muszę kupić radar, ale o takim numerze wg vinu: 5Q0 907 567 P.
Niestety, ale tego radaru poza ASO nigdzie nie mogę znaleźć na necie :/
Wiecie może jakie radary (z innymi indeksami na końcu) będą działać tak samo?
Witam :D
Kupiłem uszkodzone a3 8v z radarem w salonie mi podali taki nr części 5Q0907541P jednak nigdzie nie moge znalezc używanego ,a nowy to koszt 7500zł .
Czy sa jakieś inne wersję które również będą pasowały z inna końcówką ??
poprzednik to 5Q0907541L , sterownik z oprogramowaniem regulacji odstępu i czujnikiem radarowym, dla PR 6K4
I rozumiem że śmiało mogę zakładać z literką P lub L ?
Dla pr 6k4 są również końcówki H oraz D . Auto rocznik 2015 .
D została wycofana 1.06.2012 jak jeszcze 8V nie było
następcą jest F, wycofany 01.11.2013, następca H wycofany 01.12.2018, następca L , od 03.2019 aktualny P
Witam,
Kupiłem delikatnie uszkodzone przodem audi A3 8V 2017 sedan (VIN: WAUAUGFF7H1042438 ) , niestety dojechało do mnie bez przedniego radaru, czy mogę Was prosić o określenie nr radaru jakiego powinienem szukać? Dzwoniłem do serwisu Audi ale powiedzieli ze mogę tylko u nich kupić a nr katalogowych nie powiedzą. A cena niestety dość wysoka 3180zł. Proszę o wsparcie.
dzwoń do innego aso i próbuj, w przypadku a3 po lifcie musi być konkretnie ten sam nr radaru co masz w aucie, dodatkowo jeśli kupujesz używany to pamiętaj że musi być z legalna bo jest CP do ściągnięcia i ustawienie go
M a ktoś wiedze czy przy montażu Acc w przed lifcie trzeba jeszcze wymienić czujniki tylne z jednozakresowych na dwu ??
Podaj vin to Ci numer części sprawdzę
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ja wiem jakie dokładnie mam jedynie ludzie rzucaja info ze trzeba wymienić przy pla 2.0 wzwyż i ACC dwuzakresowe wiec bardzo dziękuje
Ewentualnie bym potrzebował kodowanie sterownika abs w bajcie 24 quatrro w automacie jeśli ktoś ma dokładne
czy jeśli fabrycznie u mnie występował radar o nr 5Q0 907 561 G mogę do niego założyć radar nowszy z numerami 5Q0 907 561 N ? chodzi mi o ostatnią literkę na radarze, czy to jest ważne czy mogę śmiało kupić z inna literką na końcu np N lub model wcześniej czyli F ? dodam ze jest to a3 bez virtual cockpitu i bez czujników parkowania.