Witam wszystkich
Ktoś może mi polecieć jakąś firmę w Wawie która zrobi dobry mod i ma hamownie 4x4?
Podajcie jakieś opinie czy w ogóle warto (czy zmiana mocy bedzię mocno odczuwalna, jaki wzrost osiągów)!?
Pozdrawiam
Printable View
Witam wszystkich
Ktoś może mi polecieć jakąś firmę w Wawie która zrobi dobry mod i ma hamownie 4x4?
Podajcie jakieś opinie czy w ogóle warto (czy zmiana mocy bedzię mocno odczuwalna, jaki wzrost osiągów)!?
Pozdrawiam
Temat napewno był wałkowany.
www.tdi-tuning.pl, Masters tuning Warszawa na Alejach Jerozolimskich, hamownia Maha 4x4, do tego jako jedni z pierwszych zaczeli robić 170km. Po sofcie możesz się spodziewać 210km. mod bardzo odczuwalny w tym silniku. zresztą Krzysiu z Masters Tuning jeździ Leonem z tym silnikiem po sofcie.
Czesc
Dzięki za odpowiedz,
Nie bedzie zadnych problemu z filtrem DFP po modzie?
Właśnie przez DPF jest tylko ok. 210 koni :P Tak to by było dużo więcej.
znam auta po taki modzie i przy przebiegu ok 50kkm nie ma żadnego problemu
:thumbright:
Dzieki i pozdrawiam
Jak zrobie moda napisze o wrażeniach
A nie mozna tego dpf jakos wywalic? :> Pytam tak z czystej ciekawosci :]
Tunerzy cały czas pracują nad tym jak DPF w tym silniku ominąć, ale jak narazie nie wymyślili nic dobrego do jazdy na codzień.
Nie znam sie na modach diesli ale znajomy miał 170km i okazało sie, że jest mniej podatny na mody niz 140km, wiec wrócił do 140km to przez DPF czy coś jeszcze??
compoty tez pisali ze do modow generalnie lepszy jest 140KM 16V czyli np. BKD
duze znaczenie oprocz filtra maja napewno piezowtryski
zreszta widac jakie mody grube sa na BKD, z tego 2 u nas w klubie, skapol i prospect,
temat walkowany u nas na forum
Widze ze jestes rozeznany dobrze w temacie, powiedzcie mi prosze czy mod ma jakis zły wpływ na przełożenie napęd na quattro, hadex.
moze sie rozpaść? Mam jeszcze gwarancje dlatego pytam.
Pozdrawiam
jesli zrobi ci to dobry tuner, taki jak w warszqawie masters czyli pan marek staszewski albo rogal z mineralnej, popatrz ze jest temat grupowego chipowania u rogala, moze warto sie zastanowic, to absolutnie nie msz czego sie obawiac
haldex to nie torsen a taka imitacja "quattro" (pewnie ze nawet takie bym chcial miec)
pamietaj ze w TDI kazdy nawet maly przyrost mocy jest odczuwalny, a 30-40Km to naprawde duzo, zwalasza ze nie one sa najwazniejsze a moment a tego mozesz sie spodziewac 50-60Nm wiecej, a to juz baaardzo duzo i przyjemnie
popatrz tutaj :
BMN po malych modach :
http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.php?t=4531
wartosc i przebieg momentu mowi sam za siebie, co ci wiecej potrzeba
jesli jeszcze masz quattro, bedzie miodzio...
OK no dobra ale co do quattro, ponoć minimalne przełożenie mam 25% - 75% na przód lub na tył w zależności od potrzeby, info od Audi ale nie potwierdzone.
prawda czy falsz bo ja nie wiem do końca, wiem ze w zimie fajne boki mozna robić...:thumbright:
hmm ale czegos tu nie rozumiem ?!
twoje quattro to nie permanentny naped na 4 kola a dolaczany, czyli na chlopski rozum dopiero jak tylne kola traca przyczepnosc to takowy sie zalacza
wiec chipuje sie go i robi jak zwykla przednionapedowke
staly naped to "torsen" i wystepuje od a4 w gore
ty masz "haldex" czyli sprzeglo ...
wpisz sobie w wikipedii "haldex" i poczytaj dokladna zasade dzialania
przednie koła miro ;), tył jest dopinany w sytuacji uślizgu przednich kół... raczej koła nie napędzane nie zgubia trakcji ;)
Jest jeszcze rozróznienie Haldexa generacji I i generacji II
Teoretycznie z haldexa można zrobić stały napęd na 4 buty ale głownym problemem jest wyrzezbienie centralnego dyfra... ale o tym juz chyba rozpisywalismy sie przez kilka stron ;)
grizly tak tak, oczywiscie, dobrze myslalem a zle napisalem
mea culpa
Zalazłem info na stronie AUDI jak by ktos byłby zainteresowany
http://www.audi.pl/modele/technologi...quattro,n.html
Pozdrawiam:thumbright:
Ale my wiem jak to działa ;) ja nawet sprawdzałem kilka wersji co sie stanie gdy... :D
jeśli wyjmiemy bezpiecznik od ESP to haldex nie działa i mamy FWD...
auta powinno się hamować z odpiętym haldexem, wtedy wychodzi poprawny wynik.
z tego co wiem tow nowym a3 są czujniki przeciążeń bocznych, gdy swartości przeciążeń są za duże, napęd się dopina.
2.0 tdi 4x4 szału nie robi. a raczej powiedział bym że nic nie jedzie, głownie ze względu na wagę i za krótki pierwszy bieg. jest w KRK 2.0 tdi 4x4 po pełnych modach, 240 HP i prospect który ma ośke luźno go robi...
program bym zrobił, ale nic więcej......
Cytuj: Oryginalnie napisane przez Alan_bilstein
2.0 tdi 4x4 szału nie robi. a raczej powiedział bym że nic nie jedzie, głownie ze względu na wagę i za krótki pierwszy bieg. jest w KRK 2.0 tdi 4x4 po pełnych modach, 240 HP i prospect który ma ośke luźno go robi...
program bym zrobił, ale nic więcej......
Może dla ciebie nie jezdzi ale w porównaniu A3 180KM w quattro po modzie zrobiony na 210KM mam małą przewage nie mowiąc juz jaka jest przy 200km/h, wiec jest całkiem niezle nawet przed modem w moim A3 Sportback 170 KM quattro
Pozdrawiam i Polecam :thumbright: Quattro 2.0 TDI
tak, mówie o aucie marcina B.
auto prospecta jest dobrze wystrojone, nie gubi trakcjii na 4 biegu.
dobre opony, płaski moment obrotowy i w miare dobry asfalt i nie jest tak źle z trakcją.
210 Hp quattro będzie szybsze niż 170 Hp quattro, co nie zmiania faktu że nadal nic nie jedzie.....amen.
Mysl tak dalej... ja wiem swoje :thumbright:
Pozdrawiam
Kwestie tego co do czego jest przyzwyczajony, po ponad rocznej jezdzie S3 na stałe 300HP nie rusza mnie w ogóle a czasem odczuwam brak mocy... :mrgreen:
ja tak nie myślę, tylko wiem. jeśli się przesiadłeś z 1.4 to może ci się wydawać że jedzie, ale na mnie to wrażenia nie robi....
Chyba nikt nie próbuje udowodnić ze 300 kM jest Lepsze, ja mysle ze 170 KM jest niezły. Ale to juz moja sprawa, jak ktos chce to mozemy sie zmiezyć jak włoże Moda do niego. mysle ze juz wkrótce.
Pozdrawiam:thumbright:
według mnie do normalnego użytkowania jak ktos nie ma zboczenia na pewnym punkcie jak ja :D, to 2.0 TDI w seri jest bardzo przyzwoitym autem i przy tym spalanie jest jeszcze lepsze ;)
jakby ktoś uważniej poczytał, to zauważył by że nie twierdze że 170 hp jest gorsze od 300. tylko że 2.0 TDi QUATTRO w porównaniu do ośki, nie jedzie.
ciekawe czy mu skrzynia wytrzyma te 210KM,jak ma DSG to moze zapomniec
Siema
Nie ma DSG tylko 6 w manualu i w Quattro, na moda planuje jakos w lipcu, wiec zobaczymy co sie stanie, po za tym mam jeszcze gwarancje przez rok.
Pozdrawiam
Jak zrobisz moda poza salonem to zapomnij o gwarancji.. :) ale i tak wiecej warte niz gwarancja jest ten moment i moc.. bedzie musial sie naprawde super zbierac.. :) jak juz zorbisz to odrazu wrzuc wykres :) ciekaw jestem jaki bonus w seri bedzie mial.
Fabryczny IC da rade przy tej mocy..? tam jest taki sam jak we wszystkich inny.. bo w tych normalnych 1.9 2.0 TDI jest taki sam.. i podobno daje sobie rade tak do 180-190KM
pzdr
Powiedzcie mi jeszcze czy Serwis Audi moze jakoś sprawdzic ze jest zrobiony jakiś mod?
Pozdrawiam
MPaw, a konkretnie jaki mod ? Wyciecie katalizatora ,zaslepienie EGR , wstawienie wiekszego IC - takie rzeczy widać gołym okiem ;)
Zmiana programu - nie od razu ,ale jesli serwis ma podejzenie to nie ma problemu zeby sprawdzic.
Właśnie chodzi mi o zmiane programu, ale jeżeli przed serwisem bym zmienił z powrotem na stary mod, czy wtedy zobacza ze coś było robione? jak turbina pójdzie albo skrzynia, wtedy bym podmienił.
Mpaw wszystko to o co pytasz jest na forum, wystarczy poszukac
jesli zmienisz oprogramowanie, a w ASO beda chcieli to sprawdzic to zrobia to bez problemu
jesli przed serwisem wrocisz do starego (orginalnego) softu to nie ma takiej mozliwosci zeby cos wykryto
Dzieki :thumbright:
Filtr czastek stałych.. ale powiem Ci Miro ze nie zawsze on musi byc :D np. ja bylem nie dawno u rogala.. sprawdził coś z ciekawości i powiedział że dobrze ze nie mam tego filtru.. :) spytalem sie czemu? to powiedział ze mniej wywalania w czasie drogi do wiekszych modów :) Ale to moze tak tylko jest w 1.9TDI.. albo moze i zalezne od egzemplarza.. - trzeba sprawdzic.
pzdr
po zmianie sprzęgieł w DSG krzynia ta wytrzymuje 700 Nm...
Alan_bilstein
Tylko taka modyfikacja to niekiedy 20% wartosci auta i chyba w polsce jeszcze nie ma takiej osoby co by sie zdecydowala na to
Tzn. ja takiej nie znam a ty?
jeździ po PL golf V R32 tubro, robiony w niemczech... osobiście gościa nie poznałem, ale była na bemowie w zeszłym roku...
nie w tym rzecz, chciałem tylko powiedzieć że skrzynia ta jest niezwykle wytrzymała, szybka i precyzyjna... ze względu na nie występownie czynnika ludzkiego nie psuje sie...
z tego co wiem to jest w niej 7 małych sprzęgieł które trzeba wymienić na mocniejsze i tyle. jakie koszty, nie mam pojęcia...
wykryją to że był zmieniany soft, z tego co pisał Masters na swoim forum to zapisuje się każda zmiana softu, tzn. będą tylko wiedzieli, że była zmiana
wystarczy, że sprawdzą w takim przypadku czy w jakimkolwiek ASO był wgrywany do danego auta nowy soft
w ASO nie pracują sami deb..e, szczególnie jak wysypie się coś drogiego to sprawdzą auto dokładnie