Cześć, właśnie kupiłem a3 8v z 2015r, 1.8tfsi ( sprowadzany ze Stanów), S-tronic. Jest możliwość wrzucenia i zakodowania kierownicy z manetkami?
Printable View
Cześć, właśnie kupiłem a3 8v z 2015r, 1.8tfsi ( sprowadzany ze Stanów), S-tronic. Jest możliwość wrzucenia i zakodowania kierownicy z manetkami?
Zrobilem cos takiego w wersji europejskiej bez wiekszych problemow. Nie wiem jak bedzie z US bo oni tam daja czesci po najnizszych kosztach, wiec mozliwe ze bedziesz musial wymienic modul.
kierownica wymiana na multifunkcyjną
Hidden Content
Panowie orientujecie się czy kierownica w a3 8v z okrągła poduszka ma dwu czy jednonabojowy airbag?
Jeden.
Wydawalo mi sie ze dwa ale patrzac po kablach idzie tylko jedna para, chyba ze gnd na mase.
Czy montaż kierownicy multifunkcyjnej jest plug&Play?
Witam serdecznie kolegów,
Zakupiłem A3 8V z 2014 roku i chciałbym dokonać kilku modyfikacji, lecz przed przystąpieniem do zakupów chciałem Wad dopytać o kilka rzeczy.
1. Zmiana zwykłej plastikowej kierownicy na skórzaną z multifunkcją - bez łopatek (nie mam s-tronica). Znalazłem tutorial do kierownicy 3 ramiennej, a ja obecnie mam taką zwykła 4 ramienną. Chciałbym zamienić ją na coś takiego: Hidden Content
Czy te kable do multifunkcji mam kupić takie jak tu w opisie? Czy wszystko będzie tak samo wyglądało jeśli chodzi o montaż? Hidden Content
2. Zmiana gałki - chciałbym włożyć coś takiego: Hidden Content nie wiem czy lepiej kupić z mieszkiem? Czy samą tę górę? Obecnie mam gałkę bez tej dolnej aluminiowej wstawki. Czy ciężko będzię ją wymienić? Kiedyś jak wymieniałem ją w Seacie to była pod mieszkiem taka opaska zaciskowa metalowa, wystarczyło ją rozpiąć i mieszek schodził. Jak to tutaj wygląda?
Dzięki z góry za odpowiedzi :)
Co do kierownicy to podpowiem ze sa rózne wersje tej multifunkcji, ja mam np z przyciskiem 'joker"(lewa strona koło rolki-tu jest zaslepka) i zamiast przycisku mode dwie strzałki(prawo/lewo)
Co do samochodów z USA - kierownice przed i polift mają poduszki 1-nabojowe, wtyczki pasują ale same poduszki mają inny kształt. U siebie wymieniałem kierownicę przedlifotwą bez manetek na poliftową z manetkami- wszystko pasuje i działa bez kodowania. Jest jeden warunek, kierownica musi mieć przyciski do samochodu bez virtual cockpitu, łatwo rozpoznać po przycisku view zamiast menu.
Ja mam teraz coś takiego: Hidden Content
To na jaką kierownicę mogę ją wymienić? Taka zwykła czteroramienna bez multifunkcji podejdzie? Czy lepiej od razu zakładać z multifunkcją?
Ciekawi mnie czy tak bez kodowania wszystko zacznie działać i pojawią się zakładki na tym wyświetlaczu w liczniku... Czy to nie jest jakoś powiązane modelem licznika?
Trzeba będzie to zakodować, samo napewno się nie właczy
Hidden Content
Tutaj w opisie było napisane że wystarczy przekręcić kilka razy kluczyk w stacyjce. Stąd moje pytanie.
Co do kodowania to można to samemu ogarnąć ? Czy są jakieś blokady komponentu i trzeba jechać do ASO?
Kodowanie zrobisz sam używając VCDS
Wysłane z mojego Galaxy S10+ przy użyciu Tapatalka
Czy jest jakiś opis co do kodowania? Widziałem że w 8P trzeba wybrać tylko w Long Coding kierownica z multifunkcją, ale czy tak samo jest w 8V? Czy może trzeba coś jeszcze zmieniać?
klamamoto dzięki wielkie ! :)
Pytanie jeszcze odnośnie kabelka do połączenia, jaki mam kupić, z jakim numerem jest bez obsługi łopatek?
Tak w ramach informacji, aby zadziałała multifunkcja w kierownicy potrzebujemy modułu Gateway w wersji HIGH. Ja mam niestety Low i jak na razie podłączenie i zakodowanie 90% rzeczy nic nie dało. Brakuje kodowania z numerem (29) na liście VCDSa.
Witam mam pytanie.
Kierownica przed liftem 3-ramienna łopatki, multifunkcja. Chciałbym zmienić na 3-ramienną ścięta (łopatki, multifunkcja) a dokładnie s3.
Czy poduszka pasuje P&P :confused:
Jeśli tez przedlift to poduszki są takie same.
wiesz co, poduszki mają takie wypustki plastikowe, są albo 3 albo 4 i one wchodzą do kierownicy, są takie same do S3 ale występują w dwóch rodzajachCytuj:
Witam. Korzystając z poradnika na forum dołożyłem kierownice multifunkcyjna do swojej A3. Zakupiłem wiazke i kierownice, zakodowalem i wszystko działa lecz wyskakują błędy tiptronika(manetki). Czy jest możliwość wyłączenia/ wykodowania manetek?
Hidden Content
Cześć wszystkim forumowiczom
w tym tygodniu kupuje s3 8v FL i w niej jest kierownica 3ram, virtual kok, scieta u dolu S, multifnck. Pytanie czy jeśli wymienie na taką samą z AIRBAG dodatkowo z manetkami czy obejdzie sie bez kodowania i utraty gwarancji?
Hidden Content
na 99,9% tak
a 0,1% czym się może objawiać? :D mogą mi zarzucić ingerencje w produkt czy chodzi bardziej o manetki ktore po nacisnieciu moga nie dzialac?
zawsze może być ten 0,1% niepewności czy wszystko się uda , ja w poprzedniej zmieniałem i bez kodowanie , bez niczego łopatki działały , a co do gwarancji to cieżko powiedzieć ale nic raczej ASO nie mówi ( mi zmieniali kierownicę w ASO )
Wg informacji z ASO Audi zmiana kierownicy na tą z łopatkami pozbawi auto gwarancji ponieważ nowa kierownica posiada funkcje zmiany przełożeń co w sterownikach skrzyni nie jest zakodowane i nie będzie to działało poprzez przekręcenie kluczyka 3 razy. Oni się tego nie podejmą ewentualnie ja na swoją rękę ale samochód ma pakiety serwisowe za 0 zł do 2022 r i pod każdorazowym podpięciem komputera do samochodu będą przywracane stare sterowniki więc mija sie to wszystko z celem. Kierownice odesłałem i łopatki z głowy wybiłem
A jaki był problem aby zakodować to w ASO?
Wysłane z mojego Galaxy S10+ przy użyciu Tapatalka
i o tym pisałem że jest ten 0,1% że coś nie halo choć wcześniej nigdzie z taką informacja się nie spotkałemCytuj:
Nie rozumiem stanowiska ASO. Przecież już w tym momencie masz możliwość ręcznej zmiany biegów lewarkiem w pozycji M, to jest dokładnie to co robią manetki na kierownicy. Zmieniałem już 2 kierownice w audi S3 i A3 na wersję z łopatkami i nie trzeba nic kodować.Cytuj:
Wymiana kierownicy to kwestia 10 minut. Jeśli rzeczywiście łopatki to dla ASO problem to na twoim miejscu zostawiłbym starą kierownicę i wymieniał przed wizytą w ASO.
albo ewentualnie zadaj pytanie w innym ASO bo nawet jak zmienisz kierownicę to i tak nikt nie będzie sprawdzał jaka powinna być w Twoim samochodzie
tacy spece własnie w aso pracują, kierownica sama w sobie nawet nie ma sterownika tylko jest to tak jakby panel operatorski z taką czy taka ilością przyciskow, masz dany przycisk to działa, wiadomo w przypadku łopatek trzeba mieć automat
Cześć wszystkim, nie zakładam nowego wątku, bo ten pasuje do mojego.
Mam a3 8V lift 1.6 tdi 12.2016, niestety krajowy "golas" tzn. kierownica bez żadnej funkcji, notabene kształt taki jak w A4 8W, ale widzę,że takie wychodziły. Auto pewne,bezwypadek, więc kiera fabryczna i goła. Chcę ją zmienić albo na tą od a3 8V lift (mała poduszka okrągła) lub, też fajna (wg mnie nawet bardziej) taka jak w a4 8W (poduszka prostokątna/trapez) z przełącznikami (taką teraz mam, ale gołą)
Wg tego co piszecie/wyczytałem, zmieniam kierę na taką z guzikami i praktycznie wszystko działa... Tzn. sterowanie radiem, zmiana spalania itd...?Aktualnie komp pokazuje zasięg, temperaturę i coś tam jeszcze.
Teraz tak :
1.zdemontowałem swoją poduszkę (trapez) mam nr 8V0880201 CN 6ps soul - czy moja poduszka obsłuży taką samą kierownicę ,ale z funkcją klawiszy funkcyjnych?Czy muszę kupić taką samą poduszkę,ale ze sterowaniem/przyłączem do kabelka od guzików?Lub zmienić moduł?
2. czy muszę mieć nową taśmę (raczej tak?) bo pod coś muszę podłączyć kabel od guziczków?
3. czy ktoś widział takową kierownicę (z A4) w A3?Oryginalnie wychodziły?? Czy potem każdy powie,że to kombinacje/zmiany powypadkowe...:)
4.czy jeśli kupię kierownicę trójramienną z mała poduszką okrągłą (poliftowa) z przyciskiem "VIEW" (lewy górny przycisk, od wersji z virtual kokpitem) zamiast z "Tabelką", to czy będzie to działać, czy coś trzeba kodować/nie zadziała?- Mam na oku taką nówkę po sąsiedzku.
Mam nadzieję,że nie zakręciłem za bardzo:)
Proszę poradźcie coś i podpowiedzcie.
Pozdrawiam!
A3 moja: Hidden Content
A3 funkcyjna lift :Hidden Content
A4 :
Hidden Content
Nikt nie podpowie? Pozdrawiam
Ja tylko podpowiem że jak nie masz VC to musisz mieć przycisk z tabelką, przycisk view nie działa i nie za bardzo jest możliwość przerobienia.
Dziękuję!To już cenna informacja,bo właśnie ta,co mam na oku (jak nówka) ma View, a tych z tabelka jest dość mało na sprzedaż,albo dość drogie, a taka jak w a4 (trapez) nie znalazlem żadnej:/
Moim zdaniem regenerowana. Zobacz sobie aukcje wystrzelonych poduszek, wszystkie są skorodowane od spodu. Nie ma co oszczędzać, 900 zł za nową to nie jest duży wydatek.
Kurcze, czyli dałem d**y . Dzwonilem do sprzedawcy, zapewnia mnie,że to od angola, na pewno nie regenerowana, opinie ma dobre. Spróbuję zwrócić, ale wiadomo jak jest ze szrotowymi handlarzami:/
A 2 sprawa, jeśli odłącze stara kierowce i poduszke i podepne nowa, jak wyskoczą błędy i będę musiał zakodować, to można wmiare bezpiecznie jeździć,zanim jakiś magik mi gdzieś to ogarnie?
Co tam chcesz kodować? Błędy poduszki pojawią się tylko wtedy jeśli odpalisz auto bez podpiętej poduszki. Jak zmienisz na wyłączonym zapłonie to nie będzie problemu.
PS: Handlarze to kombinatorzy ale mogło też być tak że poduszka była regenerowana wcześniej w UK.
Super info.Zanim zalatwie 2 poduszkę,podepne tą, zobacze co z multifunkcji zadziała.Bo zastanawiam się jeszcze czy zwijak nie jest potrzebny od modelu z multifunkcyjna kierownica...?Wtedy ewentualnie dorzucilbym jeszcze zwykły tempomat ( kiedyś i tak musze wymienic manetke od wycieraczek,bo nie działa najszybciej bieg)...może przez tą chwilę / na próbę łba mi nie urwie:/
Ps. Dzięki MrMike za zainteresowanie i odpowiedzi.Jestem początkujacy, a mnie w okolicy znaleźć kogoś od takich modyfikacji graniczy z cudem:/
Witam ponownie.Odgrzeje temat,bo chyba jednak potrzeba jakiegoś kodowania...kiera zalozona, poduszke udało się kupić dobrą...ale przyciski nie działają, nie podświetlą się, a na wyświetlaczu nic się nie zmieniło...czy to kodowanie czy zwijak inny potrzeby czy co..? Pozdrawiam
Edit// Wymieniłem kierownice bez na z multifunkcją. Wszystko działa, ale mogę wyświetlić tylko datę i zasięg. Jak aktywować komputer FIS ?Proszę o jakieś wskazówki.
A3 8v 2013
Hidden Content -zdjęcie kodowania, które zrobiłem
Pytanie do obu Panów, jaką macie kierownicę i na jaką wymieniliście? Przedlift, polift z VC czy polift bez VC?
Przedlift bez VC, goła kierownica 4-ramienna na 4-ramienną z multifunkcją i łopatkami. Próbowałem już sam coś kodować itd ale dalej ten FIS taki biedny.Cytuj:
Cześć, mysle nad wymiana kierownicy, aktualnie jest zwykła bez multi, a chciałbym włożyć ścięta z mutlifunkcja.
A3 przedlift, i teraz pytanie,
Jaka kierownice szukać zeby wszyskto poszło bezproblemowo? Z tego co wyczytałem bez przycisku view, ścięta ma chyba mała poduszkę a aktualnie mam duza.
Poradzi ktoś jak sie za to zabrac?
U mnie w przedlifcie mam multi bez łopatek kupiłem z łopatkami założyłem i działają łopaty bez żadnego kodowania
Cześć,
Widzę, że temat podobny się przewija bo w moim aucie jest zwykła kierownica z podstawowym radiem (golas jak nic). Przymierzam się do zmiany kierownicy na multifunkcję i radia na to z wysuwanym panelem. Piszesz, że po wymianie kierownicy "wszystko działa". Głównie mi chodzi na początek o tą kierownicę czy sama wymiana na multifunkcje spowoduje, że można z niej obsługiwać chociaż to zwykłe radio. Każda uwaga, podpowiedź, rada na wagę złota bo nigdzie nie ma żadnych informacji.
Siemka, chciałbym zmienić kierownicę 4-ramienną bez multifunkcji na 4-ramienna z multifunkcją i tutaj jest moje pytanie czy poducha od 'biednej' bez multi będzie pasowała do tej z multifunkcją?
Witam Panowię liczę na odzew gdyż temat nie jest wyczerpany... !
Posiadam 8 V 1.6 tdi a 2016 z 4 ramienną gołą kierownicą ( bez łopatek manual) i chcę wykonać prostą ( teoretycznie) operację : wymienić ją na taką samą 4 ramienną z multifunkcją + ta sama poduszka (trapez)
i teraz kilka pytań po wgłebieniu się w temat .
1.) Czy w takim przypadku oprócz kierownicy trzeba wymienić wiązkę tylko ? taśmy nie trzeba i manetek ? ( mam manetki z tempomatem)
2.) czy ta wiązka 8U0-971-589-C + kierownica 8v0419091B wystarczy do udanej operacji ? ( na internecie znajduje też bardzo podobną kierownicę 8U0419091B , ciekawe czym to się różni ;)
3.) nie wiem jakiego mam gateway, po vinie da się to ogarnąć ? i jaki ma być właściwy jeśli mam za słabego ( numery) ?
dzięki! jakby był ktoś z Krakowa bądź Małopolski zaznajomiony z tematem i chętny pomóc to proszę o priv odwdzięczę się ;)
Witam tydzień temu zakupiłem audi a3 8v 2013r, mam 4-ramienną kierownicę pustą bez przycisków chciałbym ją wymienić na multifunkcyjną i dołożyć tempomat. Może mi ktoś napisać jakie przewody będę potrzebował żeby wszystko hulało i czy dolna osłona ma fabryczne wycięcie (miejsce) na tempomat czy trzeba kupić nową ? Miałem kiedyś a4 b7 i wydaje mi się, że gdy dokładałem tam tempomat to było w osłonie wszystko przygotowane tylko wyciąć w zaznaczonym miejscu.
Pozdrawiam !!!