witam mam taki problem jak wyłaczyc vasem zawór EGR bo zaslepilem weżyk i wyskakuje mi błąd odnoscnie EGR .na którym kanale sie go wylancza silnik 2.0 BKD
Printable View
witam mam taki problem jak wyłaczyc vasem zawór EGR bo zaslepilem weżyk i wyskakuje mi błąd odnoscnie EGR .na którym kanale sie go wylancza silnik 2.0 BKD
Jesli uda ci sie tego dowiedziec, wylaczyc VAS-em lubVAG-iem to opisz, jestesmy bardzo ciekaw i bedzie dla potomnych
z tego co wiem nie da sie tego takimi urzadzeniami zrobic, czy wylaczyc na ktoryms kanale, chyba... ?!
musi to byc wylaczone w sofcie, czyli zmiana w oprogramowaniu , przy chipowaniu autka to standart a w innej sytuacji korekta.
dodam jeszcze, ze wtedy nie trzeba nic zaslepiac, wszystko jest wylaczone programowo
Zawsze mozna probowac oszukac czujnik jakimis prostymi metodami typu mostek lub rezystor. Wogole nie wiem na jakiej zasadzie dziala to w 8P wiec to tylko sugestia. \Jesli jest tam sonda lambda to moze jakis emulator sondy...
z tego co zdołałem się zorientować to EGR nie da się wyłączyć programowo w EDC16, nie przynosi efektu również zaślepienie EGR (obojętnie czy wężyka przy siłowniku zaworu czy też podkładką metalową przy kolektorze wydechowym) gdyż od razu wybije błąd :
Adres 01: Silnik
Numer seryjny sterownika: 03G 906 016 FH
Komponent i/lub wersja: R4 2,0L EDC G000SG 6185
Kodowanie: 0050072
Kod serwisu: WSC 06402
1 - ilość znalezionych błędów. Oto on:
16785 - Układ recyrkulacji spalin: Natężenie przepływu za małe
P0401 - 000 - -
Ramka zamrożona:
Obroty silnika: 1638 /min
Moment obrotowy: 80.0 Nm
Prędkość: 39.0 km/h
Obciążenie: 22.4 %
Cykl pracy: 14.7 %
Bity binarnie: 00101000
Ilość powietrza/Obr.: 285.0 mg/suw
Ilość powietrza/Obr.: 535.0 mg/suw
bierze się to stąd, że mimo braku sondy lambda w tym silniku, ECU widzi różnicę we wskazaniach masy powietrza z przepływki - ilość powietrza wymagana i rzeczywista (ta zaznaczona powyżej wytłuszczoną czcionką w odczycie błędu), dodatkowo na zegarach zaczyna nas informować o tym migająca kontrolka więc nic z tego.
W starszych ECU - EDC15 mimo, iż sterownik "widział" różnicę to nie robił z tego halo ;)
ciekawe w takim razie jak ma to zrobione nawet na tym forum -nascie osob, wszyscy ktorzy maja wsadzone turbiny hybrydy, lub wieksze np ze 170 maja usuniety caly uklad EGR, usuniete jest to rowniez programowo, zadne bledy sie nie wyswietlaja, czy to "check" na zegarach czy to bledy po podpieciu vag/vas
jakos dynosoft, CS, rogal z tym sobie radza, czyli da sie
miro nie doczytales, sztomel napisal ze nie da sie wylaczyc programowo ( domyslam sie ze chodzi o vag lub vas ) nie mial raczej na mysli wywalenia z mapy silnika. Bo tam wiadomo da sie praktycznie wszystko ;)
witam chcialbym wymontowac zawor EGR aby moc go wymyc.Vagcom wykazuje mi blad w EGR .Dotyczy a3 2.0fsi.Moze ktos z was juz robil takie naprawki i podzielilby sie swoim doswiadczeniem.
No mi tez cieknie
czy mozna jakieś zdjecia
Tutaj masz bardzo fajny temat jak to zrobić w Twoim autku:
http://www.a3-club.net/forum/showthr...zyszczenie+EGR
Witam, musze wymieni? egr w 2.0tdi AZV 100kw, chcialbym kupi? nowy.
Jakiej firmy polecacie taki zaw?r bo ja znalazlem co? takiego:
http://allegro.pl/zawor-egr-audi-a3-...110869316.html
Problem rozwiązany:)
czy jeśli wyrzucę całą tą ekologię, czyt. cały egr z chłodniczką itd. pozaślepiam wszystko, to oprócz tego że będzie ciągle palił się Check to będę mógł jeździć jakiś tydzień do póki nie zrobie korekty softu ? Czy odrazu wynikną z tego jakieś problemy?
Ponawiam pytanie? Czy jak zaślepie egr a nie zrobię korekty to będę mógł normalnie jeździć ?
Witam,
Szukałem wszędzie (nie tylko na forum) ale bez sukcesu..
Otóż - zabrałem się wczoraj za czyszczenie EGRa ale... nie udało się (ze względu na brak klucza do jednej ze śrub :( ). Dzisiaj kupię klucz i ponowię próbę...
Przyglądałem się jednak temu EGRowi (silnik BGU) i nie bardzo wiem jak się zabrać za wyczyszczenie go (EGR jest taki) - boję się że jak do tej tej górnej części (gdzie jest zapewne cała "elektryka" i chyba przepływomierz?) dostanie się mój środek czyszczący to EGR diabli wezmą (a nowy EGR w Audi to 200+ Euro)... Widział/czyścił może ktoś takiego EGRa...?
nie jestem przekonany czy tak do konca szukales ,poczytaj
http://www.a3-club.net/forum/showthr...724#post861724
Nie jestem pewien czy tak do końca czytałeś mój post... ;-)
EGR z Twojego posta jest _zupełnie inny_ niż ten mój - i stąd moje pytanie - czy benzyna/płyn do czyszczenie nie zaleje silniczka/elektryki w moim EGRze...
NIkt nie czyscil jeszcze EGR w 1.6 ale procedura czyszczenia jes taka sama.
Ponizej pierwszego postu masz jeszcze czyszczenie EGR w dieslu poczytaj, zobacz.
witam. ostatnio odpialem wezyk podcisnieniowy od egr i zaslepilem go srubka zeby zobaczyc czy jest jakas roznica. efekty sa, silnik jest bardziej dynamiczny, blad nie wyskakuje do tej pory ale czy nie bedzie zadnych konsekwencji jesli bede tak dalej jezdzil???
panowie mam pytanie:
wyczyscilem egr i klape gdyz wyskoczyl blad, zresetowalem blad w komputerze, jednak po kilku dniach blad pojawil sie znowu. Jak sprawdzic czy egr pracuje prawidlowo? Podczas czyszczenia naciskalem grzybek zaworu- sprezyna dziala bez zarzutow. Czy mozliwe jest aby bylo cos zanieczyszczone w sondzie lambda (dobrze kombinuje ze z drugiej strony wezyka jest sonda?)
z drugiej strony rurki od zaworu egr masz chlodniczke spalin ,a ta polaczona jest krotka rurka z kolektorem wydechowym
rura powrotu spalin- to rozumiem -funkcja egra, ale chodzilo mi o wezyk od podcisnienia- czy on idzie do jakiegos czujnika? czy dobrze mysle ze idze do sondy lambda?, mozliwe ze jest cos zepsute w tym miejscu? jak to sprawdzic najlepiej?
VCDS, Grupa 003 w BS. Sprawdz jakie masz wartosci.
wyciągnąłem egr wraz z klapą nie były bardzo zasyfione, wyczyściłem całość, wymieniłem uszczelki, grzybek (zawor) w EGR porusza się bez problemu. Skasowałem błąd, jednak "check" nadal sie zapala - Układ recyrkulacji spalin: Natężenie przepływu za małe, czy egr zaślepiony czy odsłonięty to jest tak samo. wiec moje pytanie jest następujące, wiem ze egr odpowiada za zmniejszenie emisji spalin ale czy problemy z egr może mieć w jakiś sposób wpływ na uszkodzenie np. Turbiny?? albo jakiegoś innego urzadzenia??
Podpinam się kolege cargado mam taki sam problem jest
ktoś co rozwiązał juz ten problem????
Miałem ten sam problem EGR, czyszczenie nic nie dało, dopiero wymiana na nowy załatwiła problem (koszt nowego EGR 250 zł)
Witam, u mnie ten sam problem błąd 16785. W sobotę zrobiłem czyszczenie ale nic nie dało po 20 km błąd powrócił. Piotr11 gdzie kupiłeś w takich pieniądzach EGR?
Mam dostęp do hurtowni części na Śląsku, pomogę w zakupie.
Dzięki za info. jak nie znajdę dobrej ceny to się zgłoszę. Też mam dojścia do hurtowni. Na alledrogo znalazłem za 225 WAHLER
witam
chce wyczyścić egr czy jak odłączę kostkę od klapę gaszącą wyskoczy jakiś błąd, dodatkowo z tyłu mam mokry zawór czy wymiana uszczelek pomoże czy trzeba wymieniać cały zawór?
nie powinno byc bledy.Ja czyscilem i nic nie bylo, ale to nie jest potwierdzona regula
Witam, po odłączeniu kostki klapy wyświetla sie żółty silnik, jeżeli będzie wszystko ok. Po chwila zgaśnie, u mnie po czyszczeniu EGR zapałał sie ponownie. Po wymianie jak pisałem jest wszystko ok. Uszczelki wszystkie wymieniłam.
U mnie wyglądało to tak: po tankowaniu i przejechaniu kilkunastu km autko straciło trochę mocy, to było od razu czuć po przyspieszeniu. Pojechałem na komputer i, jak się okazało, błąd zaworu EGR - najprawdopodobniej jest już bardzo zanieczyszczony :/ Kontrolka "Check Engine" się nie zaświeciła wcześniej. Błąd został skasowany - moc wróciła, wszystko po staremu, ale na kolejne kilkanaście km przejechanych... Wczoraj przy prędkości równe 100km/h poczułem brak mocy i zaświeciła się kontrolka "check engine". Podejrzewam ze EGR jest do czyszczenia/wymiany. Jakiej firmy EGR polecacie? W jakich sensownych pieniądzach można go kupić?
Jak chcesz to odsprzedam Ci swój EGR oczywiście sprawny :) ORI .
A jednak to jakiś dziki gryzoń (!) przegryzł przewód doprowadzający powietrze do turbiny... ;D Stąd brak mocy, ale kontrolka nadal się świeci
witam jakie powinno być podciśnienie na egr ? u mnie jest mało wyczuwalne nawet po dodaniu gazu ?
Witam. Powoli się rozszczelnia u mnie chłodnica spalin. Zastanawiam się cy kupować nową czy zaślepiać całość razem z egr i przeprogramować komputer? Jak to później może wpłynąć na dpf? Co polecacie zrobić? 1.9 tdi BLS 8P z 2007 roku 230 000km. Samochód mam od 30000km i z dpf żadnych problemów.
Mi4 WCDMA 3GB RAM
Miui Polska 5.11.13
Tak jak Ci pisalem wczesniej, ja bym wymienil chlodnice.
A napiszesz mi dlaczego? Ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia?
Mi4 WCDMA 3GB RAM
Miui Polska 5.11.13
No po prostu naprawilbym to co jest zepsute.
A nie lepiej usunąć przyszłe możliwe problemy z egr, dpf itd?
Mi4 WCDMA 3GB RAM
Miui Polska 5.11.13
Czy lepiej nie wiem, poki co to wydaje mi sie ze szukasz tych przyszlych problemow troche na sile. Przyjdzie kiedys czas ze zaczna sprawdzac faktycznie te DPFy i wtedy sie zaczniesz zastanawiac ze w sumie wywalilem a dobry byl.
A ktoś tutaj na forum może bawił się już w takie zabiegi z usuwaniem kompletu i mógłby podzielić się wrażeniami?
Póki co myślę, że nie sprawdzają, bo sam jak byłem na przeglądzie to nawet pracownik stacji nie szukał.
Mi4 WCDMA 3GB RAM
Miui Polska 5.11.13
http://allegro.pl/valeo-egr-audi-a3-...947916052.html
co o tym myślicie? Do audi a3 8P 2008r 2.0 TDI CR CBAB ? potrzebna jeszcze jest chłodniczka czy to wystarczy potrzebuje pomocy bo nie mam o tym pojecia. Dodam że któregoś dnia jechałem autem i zaczęła mi migac kontrolka od świec zdrowych po czym auto straciło moc po zgaszeniu auta i odpaleniu problem znikł jednak po podpieciu auta pod komputer wyskoczył błąd nie pamiętam numeru ale w serwisie volkswagena powiedzieli mi że to przez chlodniczke egr. Nie wiem czy wymieniać dodam że w weekend mam do pokonania 3400 km :/ Pozdrawiam.
Jak chcesz konkretnej porady to wrzuc konkretny numer bledu, wtedy bedzie mozna cos konkretnie powiedziec.
Mowisz ze masz walnieta chlodnice, wklejasz link do zaworu. Inna sprawa taka ze jak cos bedzie nie tak z chlodnica spalin to zadnego bledu nie bedziesz mial.
Dziś staje przed wyborem zaworu EGR, stary idzie do wymiany. Teraz moje pytanie jest o wasze doświadczenia, brać np. Wahler czy ori używke? Może jakieś inne firmy polecacie?
Od razu odpowiadam, nie chce zaślepiać.
W jakim celu jest zaznaczona dziurka w zaworze EGR?
https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net...09&oe=59E85433
Witam czy ktoś może mi wyjaśnić jak wyczyścić egr w silniku BMM bardzo bym był wdzięczny, dodam że przeszukałem całe forum i YT i nie mogę znaleźć poradnika
zasada taka sama
https://www.a3-club.net/forum/showth...ssacego-8P-BKD
tu pod BMM
https://translate.google.pl/translat...g/&prev=search
Witam.
Od roku poruszałem się z błędami związanymi z recyrkulacją spalin. 2 tygodnie temu postanowiłem zrobić coś z tą usterką-zdemontowałem cały kolektor ssący, przepustnicę, EGR itd. Efekt demontażu: https://photos.app.goo.gl/U4PmR7zZPebEL2S63
Cały układ dolotowy, ssący i recyrkulacji spalin wycżyściłem z nagaru, choć wiele tego nie było. Wszystkie uszczelki założyłem nowe i zmontowałem. Silnik chodzi o niebo lepiej ale juz po ok 20km sprawdzając czy pojawiły sie jakieś błędy na ECU, niestety znów te dwa które miałem przed "naprawą": https://photos.app.goo.gl/fPf8cwABBwbLB6gs2 . Już nie wiem co może być tego przyczyną. CZy powodem może byc brak adaptacji przepustnicy? Jutro dopiero mam ustawke z mechanikiem. Czy to walniety EGR? Czy może coś innego jest powodem? Pomożcie bo ja już nie mam siły do tego :D
Błąd silnika