gdy jade z predkoscia 140 i wiecej kierownica zaczyna drgac, mam zrobiony zawias ( billstein niebiski i zolty ) moze to byc przyczyna biorac pod uwage polskie drogi ??
Printable View
gdy jade z predkoscia 140 i wiecej kierownica zaczyna drgac, mam zrobiony zawias ( billstein niebiski i zolty ) moze to byc przyczyna biorac pod uwage polskie drogi ??
Zawias raczej odpada.. też mam takie zjawisko jak założe zimowy komplet kół, wiec może to wina felg/opon ??
pierwsze co radze to sprawdzic czy felgi sa proste i porzadnie wywarzyc kola. jezeli po tych zabiegach nie przejdzie to trezba szukac dalej (koncowka drazka, swozen)...
Fele faktycznie mogą być wyboczone, ale ja miałem jajo z krzywą oponą!! Dunlop sukcs. Czekam na zimówki a te pójdą z dymem w noc świętojańską...
najpierw felgi potem zawieszenie a potem trzeba sie martwic :twisted:
Tez miałem taki objaw. Po zmianie opon zjawisko ustapiło.
opony, felgi, wywazenie, koncowki drazkow kierowniczych (luzne potrafia bardzo "wibrowac"), krazki kierownicze od strony maglownicy (na jablkach), swoznie wahaczy :idea:
w takiej kolejnosci bym sprawdzal :wink:
No ja tez przypisze sie do tego ze wina felg a na koncu opon..te nasze idealne drogi ..az serce sie kraje czasami!!!!(dodam ze przed wywazeniem mialem takie drganie....Polecam WYWAZANIE NA SZPILKACH)!
[ Dodano: Pon 02 Paź, 2006 13:02 ]
Zapytam sie czy to moze spowodowac lekki luz na kierownicy ale bardzo malo wyczuwalny????Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Mach
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Damiano
jesli chodzi Ci o luz w plaszczynie pionowej (taki gora-dol) to zazwycaj jest inna przyczyna a mianowicie krzyzak w kolumnie kierowniczej.... natomiast luz przy ruszaniu kolami na pewno to powoduje tylko kwestia wyczucia.
Generalnie luzny swozen na koncowce drazka moze powodowac to ze kolo nie jest sztywno trzymane na wprost w zwiazku z tym moze wpadac w minimalne wibracje lewo-prawo co przy wiekszych predkosciach moze powodowac rozne wibracje
Ja odkąd założyłem 17stki to powyżej 100km/h jak przyspieszam tak do 140 drga mi kierownica.Felgi mam proste i dzieje sie to tylko przy przyspieszaniu! Jak puszczam noge z gazu jest spokój.Zaznaczam ze na 15 tego nie miałem
chodzi mi o lekki luz krecac prawo lewo..czy to zwrotnica czy drążki czy cos innego....moze zawieszka..wszytko wyklepane po dziurach worcławskich:)))))Czsami zaluje ze sie na 17 przerzucilem nie nan nasze drogi:)
Najlepiej wejdz pod samochód i sprawdz. Dobrym pomysłem jest podjechanie na stację diagnostyczną tam gdzie sie robi przeglądy samochodu, na takiej stacjach zawsze mają tzw. szarpaki i odrazu Ci powiedza gdzie jest luz. Za taką diagnozę zazwyczaj nic nie chcą :)
ja powyzej 140 mam drgania ale doslownie leciutkie, mi sie wydaje ze poprostu 1.6 przy 140 juz ma dobrze :)
Ja mam problemik tego typu, ze kierownica drzy na najmniejszym dolku, porusza sie kilka mm. Bez roznicy czy szybko czy wolno, zazwyczaj zauwazam to wtedy gdy jade 15km/h po drodze z plyt gdzie sa niewielkie nierownosci ale kierownica chodzi jakbym mial delirke :/
Na postoju jak probuje poruszyc kierownica to przemieszcza sie o kilka mm jednak nie tak jak podczas jazdy na dolach.
Mam tez okolo 5mm luzu na kierownicy :/
Doradzcie cos, co zrobic, co to moze byc? Jak usunac luz?
Dodam jeszcze, ze nie zalezy to od kol. Wczesniej mialem alusy i to bylo, a teraz stalowe fele i nowe opony zreszta ajk fele i dalej to jest :( Probowalem tez zmieniac polozenie kierownicy, ale nic nie daje.
Samochod niedawno sprowadzony i byl robiony przeglad, zawieszenie podobno jest ok.
Help
ja mam podobnie, pierwsza diagnoza to ze koluma kierownicza, inna jeszcze ze sa luzy przy (jak sie myle w nazwie prosze poprawic) to: krzyzaku lub pajaku :)
orietujesz sie czy da sie cos z tym zrobic? cos dokrecic? czy do mechanika?
Moze to sie powiekszyc z czasem na jakas katastrofe?
Luz na kierownicy da sie usunac domowym sposobem?
Czy to jest niebezpieczne? :/
Hej
Drgania przy 140 -jakie masz felgi? Może założyłeś stalowe na zimę i " upiększyłeś" kołpakami które nie siedzą centrycznie na obręczy i powodują drgania podobne do nie wyważonego koła. Jeśli tak masz to spróbuj się przejechać bez dekli...[/quote]
ja miałem taki objaw u siebie. Wyszedł on jakiś tydzień po założeniu nowych zimówek. Poprostu opona się ułożyła i należało poprawić wyważenie.
w moim aucie rownież zaobserwowalem dragania przy ok 140km/h nawet po uprzednim wywazeniu kol mysle ze to jest wina opon zimowych..
[ Dodano: Pon 22 Sty, 2007 17:55 ]
Witam, Problemem było amatorskie wywarzenie kół przez poprzedniego mechanika.... Zrobili w profesjonalnym warsztacie i jest git.
mam identycznie. Właśnie wpakowałem prawie 200 pln w fele zeby je dokladnie poprostowali posprawdzali i dalej jest tak samo. Drga powyzej 100 i praktycznie tylko przy przyspieszaniu, Pomocy bo jak bede tak szukal po kolei to zbankrutuje :x Po zdjeciu nogi z gazu jest cacy.Cytuj:
Oryginalnie napisane przez pimpa13
witam... u mnie dzialo sie tak najpierw przy wiekszych prędkosciach w 120km/h przy lekkim skręcie i tez jak póscilem gaz to jakby nie drgało ale pózniej zaczęlo no tak po pół roku już na prosto jak jechałem i nawet wolniej , okazało sie ze wymienic czeba było gałke z lewej strony wiadomo wymieniłem obie bo druga też po mału sygnalizowała i przy okazji były wyrąbane tuleje metalowo gumowe na wachaczu, jak wymienialem kola na zimowe to zauwazylem ze tarcza po podniesieni z lewej miala luz i to spory - sam tego nnie robiłem ale mechanik wziąl 500zl kupił częsci + wymiana + ustawienie zbieżnosci... dodam ze tez stawialem ze cos z oponami bo nie ruszane byly dlugo ... pozdrawiam...
Witam wszystkich. Piszecie że przy większych prędkościach macie wibracje... u mnie natomiast koła a raczej koło dostaje wibracji i to mocnych przy skręcaniu w prawo przy większej prędkości i długich łukach. Kupiłem już gumy stabilizatora ale nie wiem czy to w tym problem. Miał ktoś podobny przypadek?
Szumiące po zakrętach w lewą stronę lewe łożysko może powodować drgania kierownicy przy hamowaniu przy 120? Dodam że klocki, tarcze wszyskie elementy gumowe i gumowo metalowe nowe, koła wyważone, zbieżność zrobiona i luzy sprawdzone na ścieżce diagnostycznej. Jedyne gdzie pojawia sie luz to przekładnia kierownicza. To powoduje drgania? Jak bardzo można tą śrubę na maglu dokręcić? Czy da się skasować luz do "0" i czy powonno się tak robić?
No to mamy identyk problem :o
Mi też ostro coś jakby metalicznie (pod wzgl. czucia)trze przy skręcie w lewo, czym bardziej tym mocniej
Z tego co się dowiedziałem to może to być łożysko ewentualnie sworzeń - wygląda raczej na łożysko ....
Drgania też mam ale tu bajka u mnie jest większa bo nie wiem co z felgami bo po zimie całe koła tylko założone a drogi to wiemy co i jak
choć uważam ....... no i są też dystanse niestety 16 mm co daje brak pierścienia centrującego - tylko szpilki......
Więc do końca nie wiem co wini ale prawdopodobnie łożysko do wymiany choćby z racji szumu, tarcia
Ja miałem już problem z tarczami i założony jest 2komplet. Pierwsze to TRW ale były coś nie tak i serwis uznał reklamacje, teraz mam inne i widze problem powrócił. Widze ze trzeba zainwestować w ATE jak w pierwszym montażu
Witam.
Auto oddałem mechanikowi ponieważ coś stukało mi w silniku na postoju ( drgania były lekkie ale na całą budę nie tylko na kierownicę).
Mechanik stwierdził że są pourywane mocowania od poduszek silnika i same poduszki też i że trzeba coś tam gwintować . No nic na drugi dzień odebrałem
auto. Mechanik mówił że wymienili poduszki od spodu silnika? Nie wiem nie znam się , porostu przytaknąłem . W domu na spokojnie odpaliłem auto i posiedziałem trochę w środku i efekt tragedia. Wibracje na kierownicy dosyć mocne i w jednym ciągu. Lekko odbijają się po całym samochodzie . Podczas jazdy praktycznie nie czuć drgań. I nie wiem o co chodzi ? Mechanik powiedział że lekko dwumasa daje się we znaki ponieważ przy gaszeniu auta jest szarpnięcie jeżeli można to tak nazywać?
I nie wiem czy to przez tą dwumase tak drży auto ? Przypomnę że przed wymianą poduszek tego nie było.