to to jeszcze wykresik z hamowni
http://images27.fotosik.pl/301/c9727d8614a387df.jpg
pozdrawiam
Printable View
to to jeszcze wykresik z hamowni
http://images27.fotosik.pl/301/c9727d8614a387df.jpg
pozdrawiam
Kolejna profi robota Patryka. Gratuluję wyniku! :)
Ten silnik mial 170KM seryjnie tak?
Tak miał mieć 170KM i 350Nm miał seryjnie 188KM i 362Nm a ma tak jak widać. Podobno wyżej się nie dało ze względu na temperaturę DPF'a, która już i tak w serii była wysoka. Jak na razie mod sprawuje sie dobrze i nie ma z nim większego problemu ale trzeba na 55-tce cetanowej jeżdzić.
pozwolilem sobie tutaj przeniesc...
wynik bardzo ladny, plaski niuton w duzym zakresie robi wrazenie
dol tez slaby jak u mnie, ale to dobrze, mocny dol to tylko pozrywane przeguby i mielenie kolami
wlasnie ten cholerny DPF, gdyby nie on to sporo wiecej na tej turbince mozna
problermu nie bedzie, bo nie robil Ci tego vtech czy inny Jamrozy, tylko ktos kto wie co robi..
188 KM seryjnie to niezły bonus dostałeś.200 kucy-pięknie musi zapie..... A jak z trakcja na 1-2?
No co ja mam na to napisać :( powiem szczerze - BRAK dlatego następne będzie miało obowiązkowo QUATRO
Dodano:
oczywiście brak przyczepności na 1 i 2 od trójeczki pieknie idzie ale na suchym ;)
Ladny wynik, profesjonalna robota. 170konna wersja z ladnym bonusem w serii ;) A mi sie zdaje ze slaby dol w dieslach VW to norma ;)
Gratki.
No fajny setup :) Gratulacje
Ładny Bonusik , pozatym pięknie pięknie
Panowie dzieki za posty gratulacyjne, tylko... no właśnie - dłubnąłbym jeszcze coś (np wydech, intercooler) ale po co jak na 1 i 2 nie jedzie - jedna ośka nie przeniesie tego momentu na asfalt :( od trójki jakoś idzie (musi być sucho) a od 100km/h to już nie jeden się zdziwił :D. Jak ostatnio usłyszałem "dziadkowe felgi" mam. I może dobrze bo nie budzi agresji na ulicy a swoje potrafi - o felach myślę i to ostro - gdyby jeszcze nie ten HAMULEC - ŻONA!!!! :D Pozdrowionka
Dodano:
A jeszcze jedno - instrukcja śpiewa moment obrotowy od 1750 - 2500 obr/min 350 gdzie oni to mierzyli??????? ale może to i dobrze że jest wyżej, bo źle by się jeździło tym autkiem
Witam
Widze ze mamy ten sam Hamulec :)
tez posiadam 2.0 TDI BMN ale w quattro
wybieram sie w przyszłym tygodniu do Katowic i okolic, czy istnieje mozliwosc zebysmy sie spotkali, ciekawy jestem jak jezdzi.
czy ten mod bedzie dobry do quattro czy jakies zmiany trzeba bedzie zrobic?
Pozdrawiam
MPaw - pisz na GG lub prv to sie zgadamy
Jestem Juz po Modzie u Mastersa... wiec juz wiem ja chodzi, ale dziekuje.
Pojawił sie mały problem sie pojawił po modzie, na trójce i na czwórce czasemy sie dławi po zalaniu v-power diesel na shellu, wiem juz ze mam lac zwyklego diesla i lada dzien wymienie filtr paliwa, wiem takze ze sprzegło jest ok i turbo tez.
moze jakis inny pomysł?
dzis sie nie dławił a nie oszczedzałem go, wiec juz sam nie wiem, moze gdzy dpf sie przegrzewa?
pzdr
hmmm dławił - a dokładniej mozesza opisać co się dzieje? - szarpie? tak jakbyś dodawał gazu i odpuszczał jakieś 2-3 razy na sekunde?
Dodano:
dałeś wykresik na forum?
dokładnie sie to dzieje jak dam gaz do końca (ale nie zawsze sie to dzieje) na 3,4,czy 5 nawet zdarzyło sie na 6,
na ułamek sekundu mi przerywa np przy wyprzedaniu,
gaz do końca i w okolicy 2700 2800 obrotów sie to dzieje,
uczucie takie jak bym na chwile sciągną noge z gazu i po 1/4 sek wcisna gaz do końca takie szarpniecie. (podobnie moze to tego co opisujesz)
mam jechac w tygodniu do mastersa zeby sprawdzili,
dziwna rzeczy tez była ze po pierwszym z hamowaniu auta przed modem miał tylko 160 KM i 330 NM
podobno wpływ na km ma Paliwo ...? ale sam nie wiem
po modzie mial 190 KM i 390 NM dam wykres jakos pod koniec tygodnia
moze cos jest zepsute(Przepływomierz?)
Pozdrawiam
i wszystkiego najlepszego w nowym roku
Dziwne że odradzili Ci tankować v-powera. U mnie Compsporty powiedzieli, że to wina mapy turbo i da sie to podobno poprawić - nie robiłem jeszcze u siebie tego. Co do paliwa jak jeżdze na zwykłym to bardzo szarpie tak jak opisujesz 3,4,5 i 6 bieg. Odkad jeżdźę na v-power albo innych 55-cetanowych paliwach problem został prawie wyeliminowany. Przed modem tego nie było. Napisz czy u Ciebie się coś poprawiło po zalaniu zwykłym paliwem.
Witaj
Jutro wracam z nadmorza do wawy i zaleje zwykłe paliwo, wiec napisze ci jutro popołudniu, wiec zobaczymy. proponowali mi w Mastersie zebym filtr paliwa wymienił, na kompie w serwisie nic nie wykryli, ciekawy jestem czy to dławieni nie jest od tego ze flitr DPF sie za mocno rozgrzewa.
...i równiez u mnie tego przed modem nie było.
wiec zastanawiam sie czy te dławienie nie ma wpływu pod jakies podzespoły w silniku, (zeby cos sie nie rozpier....)brak gwarancj od 21 .12.2008
Pozdrawiam
Od DPF raczej nie bo także zdarza mi się to na zimnym silniku wiec DPF raczej się nie zdąży zagrzać po 1 minucie - tak sadzę. Filtr paliwa mówisz u mnie raczej nie bo moda robiłem przy przebiegu 1000km. Pierwszy raz to miałem na trasie po dłuższej jeździe. Spytaj tunera co to może być - jestem ciekaw czy poda tak samo jak Compsporty, że może to wina ustawień mapy turbiny.
Szczups - Lac zwykła ponieważ temperature spalania ma mniejsza podobno
Dominik, wracałem wczoraj i zalalem zwykłą na nestle, co prawda nie było pogody do szybkiej jazdy nie mniej jednak kilko razy przerywał
np. przy wyprzedzaniu, 3 bieg gaz do dechy z około 2000 do 4200 zadne dławienie nie wystąpiło ale po zmianie biegu (gaz do dechy) na 4 pojawyło ale nie zawsze sie tak dzialo, raczej bardzo rzadko,
ale nie ukrywam ze strasznie mnie to w*****a,
Pozdrawiam
NIE! NIGDY NIE TANKUJEMY na NESTE (NESTLE to czekoladki - dobre zresztą ;) )
Co do odpowiedzi dla Szczups - wydaje mi się, że w ON nie ma pojęcia jak większa temp spalania - w bezynce tak zgodze się z tym. W ON przy większej LC spalanie jest bardziej jednolite równomierne niż na zwykłym ON więc powinno pomóc obiawom "dławienia" lub "szarpania" Też nie cierpię tego objawu dlatego leję ON o LC 55 czyli V-power ultimaty verwy - jak Compsorty będą w Gliwicach to się umówię na korektę mapy TURBAWKI i myślę, że będzie git a przy okazji zhamuje błyskawice zobacze czy coś się zmieniło.
Pozdro
Dzięki za odpowiedzi, panowie. Od chipa jeżdżę na 55-tce i teraz spróbuję zalać zwykłej, zobaczymy czy czymś się będzie różnić charakterystyka pracy silnika:thumbright: Polecacie jakąś konkretną stację? Z tego co już wiem, to NESTE jest zła...
gratki wyniku :) ladna moc :)
chociaz zastanawiam sie dlaczego tak malo ? skoro seria 170 miala byc a okazalo sie ze jest 188 :) to do 201 zaledwie malo doszlo...
Dziś była hamownia i znowu prezent moment wzrósł po roku do niebagatelnych 421 Nm moc bez zmian - za chwile dołącze skanika z pomiaru (jak tylko fotosik zacznie chodzic ;) )
Dodano:
Do Cassel : Moc nie mogła byc bardziej podniesiona ze względu na DPF - miałem wysoką temperaturę filtra i dla bezpieczeństwa Compsporty nie ryzykowali - ale moc wystarczająca dzisiejszy moment mnie zaskoczył - na hamowni pytali kto robił i powiedzieli, że dobrą robotę zrobili - ja jestem tego samego zdania
Dodano:
Jak fotosik zacznie chodzić to dołącze wykres - ale to jutro - ale z tego co widze dół się mega poprawił - czy to możliwe? może Compsporty ocenią.
mogło się poprawić, z biegiem czasu, ja miałem to samo. Szkoda tylko że nie hamowali na tym samym biegu. Pierwszy wykres widzę ze na 4-ce a ten na 5-tce. Hamowanie na wyższy biegu tez poprawia wynik momentu :)
Choć w ten przebieg momentu akurat nie chce mi się za bardzo wierzyć... 400 NM przy 2 tys obr ??
Nie jestem ekspertem, ale....
Jezeli hamujesz samochod na Maha to nie ma znaczenia na ktorym biegu moment obr i moc zawsze bedzie ta sama bo niby dlaczego mialaby byc inna.
Momentu obrotoweg wyszlo wiecej bo temp otoczenia na to pozwolila czego nie bylo wczesniej.
Nie rozumiem rowniez dlaczego nie wierzysz w przebieg momentu i co ma oznaczac "400nm przy 2tys obr??" ?????
az takie roznice przez sama temperature otoczenia ?
rok temu 300Nm przy 2tys obr a teraz 400Nm przy 2tys ? 100Nm roznicy ?
o tyle dziwne ze rok temu przy 2tys bylo 90KM i 300Nm
a teraz jest "tyko" 110KM i az 400Nm i samo sie az tyle zmienilo/dostrolilo/wczesniej blad pomiaru przez temperature ?
a to ze wyszlo ogolnie wiecej niutkow to nikt nie watpi, mialo prawo
Chlopaki prosze Was bo rece opadaja.
Poprostu inaczej sprezarka zlapala cisnienie.
W lecie ustawione bylo mniejsze obciazenie i dlatego wstala pozniej ot cala historia, a Wy doszukujecie sie juz spisku, ale chyba z tego typu histori to nie trzeba sie Wam tlumaczyc co??
Czy za kazdym razem mam pisac jakie obciazenie, jakie obroty, ktory bieg i inne??
Przepraszam Cię że się nie znamy... Dobrze że Wy wiecie o co chodzi, to jest najważniejsze.
Nie wiem o jakim spisku piszesz. To że się widzi dwa "trochę" inne wykresy, daje do myślenia... i zastanawia dlaczego tak jest.
Wiem, najlepiej o nic nie pytać.
Pozdro.
Miro i Maggu sie przyczepili to napisalem co mysle
Po co odrazu pisac ze cos jest niewiarygodne???
I nie podwazam Waszej wiedzy.
mod: edytowany, bo wczesniejszy post zostal usuniety.
Nie no spoko, spoko, ja tez tego nie odebralem tak...
po prostu jestem ciekawy, jak czegos nie wiem to pytam
jest to naprawde interesujace, nie doszukuje sie spiskowej teorii tylko pytam, skoro pierwszy pomiar byl robiony w zimie, dokladnie rok temu, chlopak zrobil teraz po roku drugi i az taka roznica, kompletnie nie chodzi mi o wynik koncowy, bo wiadomo moglo przybyc, moglo ubyc.
chodzilo mi tylko i wylacznie o przebieg, roznice az 100Nm przy 2tys/obr.
Dostalem odpowiedz
"W lecie ustawione bylo mniejsze obciazenie i dlatego wstala pozniej ot cala historia"
i jest ok, chociaz to nie bylo lato, alo to juz wina hamowni..
Baj de łej zmienia to bardzo obraz o turbo ze 170, jesli tak pompuje to jest rewelacyjna.
naprawde nikt sie niczego nie doszukuje, po prostu chcemy wszystko wiedziec.
nie pisalismy ze jest niewiarygodne, pytalismy . bo ostatnio jakies dziwne cuda na tej hamowni wychodza, np. koledze w zwyklej 2.0 140PS wyszlo po shamowaniu prawie 500Nm.
A3jka Piotrusia zostala zle zmierzona. Obroty zostaly ustawione na 5biegu a zmierzona na 4tym. Osoba obslugujaca hamownie najzwyczajniej w swiecie sie pomylila.
Rzeczywsicie byla zima. Sugerowalem sie temp otoczenia. Jak ustawiam obciazenie to patrze na temp otoczenia. jest to bardzo wazne zeby nie zagotowac samochodu.
W tym przypadku bylo chlodniej o 10stopni i Darek napewno ustawil wieksze obciazenie do tego 5 bieg spowodowal wieksze obciazenie i szybsze wrecenie sie sprezarki.
Sprezarka ze 170tki wstaje normalnie jak kazda GT17.
O to cały czas mi chodziło, pisząc że hamowanie na wyższym biegu poprawia przebieg momentu. Logiczne jest to jeśli hamuję się na wyższym biegu, sprężarka ma więcej czasu na wkręcenie się, i przy tym wychodzi "ładniejszy" przebieg.
Compsport, z całym szacunkiem, ale Twoja poprzednia wypowiedź mówił że hamowanie na wyższym biegu niczego nie zmienia.... no chyba że chodziło Ci o "liczby".
Matko!!!! Ale dyskusję wywołałem. Ja tego nie odczuwam na codzień - psychicznie fajnie wiedzieć, że ma się 420Nm pod nogą :D
compsport, sory za poprzednia wypowiedz,ale podniosla mi cisnienie którego nie utrzymalem.
no ostatnia twoja wypowiedz wiele zmienila :eye: ;)
Moja propozycja, kazdy juz wszystko wyjasnil :D koniec zbednej dyskusji !! bo po co macie cos jeszcze sobie powiedziec :) EOT :)
Oczywiście, jeśli regulujesz obciążenie, na co pozwala MAHA.
Cześć. Długo mnie nie bylo :(. Autko bedzie do sprzedania za 2 miesiące. Jeśli ktoś by chciał się coś dowiedzieć to zapraszam na priva. Postaram się zagladać tutaj częściej.