Sterownik komputera ECU audi a3 1.8t 99r
Witam, jakis czas temu pisalem na temat problemu sondy lambda kupilem uzywana i dalej wyskakiwal blad brak zmian napiecia ostatnio kupilem orgianlana nowa dalej to samo oddalem auto do elektromechanika ktory po 3 dniach stwierdzil ze wszystko ok tylko sterownik komputera padniety staral sie wgrac nowe mapy ale nie mogl sie polaczyc z laptopem wiec uznal ze sterownik to trup, zaproponowal mi kupno uzywanego sterwniaka na allegro znalazlem kilka ofert pytanie moje czy to na pewno moze byc przyczyna tego ze sonda nie zmienia napiecia? jest stale 0.45 i sie nie zmienia? czy nie jest tak ze jak sterownik padnie to pada wiecej rzeczy a nie tylko np sonda? wie ktos cos na ten temat? bo nie wiem czy zamowic ten sterownik na allegro
Problem zamiany ECU na używany - zła procedura
Jak w temacie proszę o pomoc przy zamianie ECU w Audi A3 8L 1.9 ASZ 130pps z 2002r, nie pytajcie po co, bo nie o to chodzi i proszę nie odsyłajcie mnie do innych postów, bo je czytałem ale odpowiedzi nie znalazłem.
Sterownik zakupiony dokładnie z tego samego modelu i rocznika z takimi samymi numerami co do jednej literki i cyferki, posiadam oczywiście pin do używanego i do swojego aktualnego ECU. Robię to VCDS 11.11.3 wg procedury Ross Tech następująco:
[Wybierz]
[01 - Silnik]
[Zaloguj - 11]
Na poniższej procedury, należy użyć kodu PIN zastąpienia (używany) ECU.
4-cyfrowy kod PIN Kod PIN musi być wprowadzony jako 5-cyfrowy numer w polu Nowa wartość. Na przykład, jeśli kod PIN to 1234, wprowadź 01.234.
[Do it!]
Do tego momentu, czyli wbicia nr pin z używanego ECU jest wszystko poprawnie, po naciśnięciu [Do it] program wraca do okna gdzie jest login, adaptacja i cała reszta czyli jestem znowu w sterowniku silnika więc wchodzę:
[Adaptation - 10]
Wpisz 050 w "Channel".
[Czytaj]
Na poniższej procedury, należy użyć kodu PIN pierwotnego (stary) ECU.
4-cyfrowy kod PIN Kod PIN musi być wprowadzony jako 5-cyfrowy numer. Na przykład, jeśli kod PIN to 1234, wprowadź 01234.
[Test]
Wartości mogą ulec zmianie na "32000", to jest normalne
[Zapisz]
[Gotowe, powrót]
[Close Controller, Go Back - 06]
I tutaj pojawia się problem, po wejściu w kanał 050 nie ma okna do wbicia kolejnego czyli mojego nr pin, można wejść w okienko kodu (siedmiocyfrowy kod, który generuje tylko dealer), wbicie w tym miejscu mojego pinu nic nie daje, a na pewno jest poprawny.Więc gdzie wg procedury wbija się czterocyfrowy pin poprzedzony zerem?????????
Czy robię coś nie tak, może inna kolejność, może źle zrozumiałem procedurę, w efekcie końcowym autko odpaliłem po zmianie ECU ale z wyłączonym immo, aby nie blokowało, zastanawiam się czy owa procedura RossTech nie zawiera jakiegoś błędu.
jaka może być przyczyna spalonego ECU?
Witam!
Jaka może być przyczyna spalonego ECU? Czy jest możliwe, że coś robi zwarcie? Czy nie szczelna szyba u pasażera przez którą dostaje się woda do schowka może robić zwarcie na kablach? Po wymianie Ecu auto chodziło bez zarzutu przez 2 miesiące, zaś pojwił się problem odpalania auta na ciepłym silniku i przy wysokiej temperaturze powietrza. Czy to zaś objawy tego iż Ecu pomału nawala a z czasem padnie?
Może ktoś miał taki problem wcześniej.
Flash sterownika 038 906 018S
Potrzebuje pomocy przy zgraniu pamieci ze sterownika o numerze 038 906 018S, nr boscha 0 281 001 721. Otóż, co następuje - z "normalnego" 120 pinowego sterownika zgrywa sie wszystko bez problemu, natomiast ten ktory mam u siebie jest 80 pinowy (foto) i mam problemy zeby sie z nim polaczyc przy pomocy Galletto. Wiem ze ten ma mapy na 2 kościach i dlatego zastanawiam sie czy nie bedzie trzeba lutowac..? Prosilbym kogos kto juz zrzucal pamiec z takiego sterownika o porade jakim interfejsem to zrobic przez OBD, ew. czy trzeba to bedzie wylutowywac :confused:
Pozdro :)
http://naforum.zapodaj.net/images/11a4da0a6bc6.jpg
1.8T AGU 1997r panowie podejdzie ten sterownik AEB do AGU ??
Swap sterownika na me 7.5 1.8t AGU
Siemka, mam pewien problem, nazbierałem wszystkie czesci na tego swapa, lecz gdzie nie podjade to nikt nie chce sie za to brac, bo nie robili tego nigdy a nie chca niczego zepsuc, wiec potrzebuje zasiegnac porady, czy z tym jest jakis duzy problem, moze cos nie hulac po podlaczeniu wszystkiego? :)
Problem z ECU silnika tuning/podmiana "czy można"?
Serwis BOSCH zdiagnozował mi rozjechaną mapę silnika PB przez wadliwą listwę wtryskową gazu. Pytanie czy,jeśli po resecie sterownika ECU falowanie pozostało a adaptacje ecu robiłem sam,nie raz i jeździłem do czasu jego adaptacji i nic nie pomagało to czy to na pewno wina mapy ECU? Jeśli tak to lepiej wgrać oryginalny soft czy kupić nowy sterownik? Nieszczelności nie stwierdzono oprócz niesprawnego EVAPu który przepuszcza w obie strony. Znalazłem na olx ECU od AUM 150km różniący się końcówką numeru. Mój ECU posiada końcówkę HN a tamten HJ,pytanie czy można włożyć sterownik z końcówką HJ ponieważ jest on po czipie na 240km? Silnik jest po remoncie,uszczelniona głowica i regeneracja turbo + wymiana pierścieni. Wtryski seria i kat jest. Fakt że nie wiem na jakim setupie strojono tamten ECU,chodzi o to czy w ogóle można coś takiego zrobić i będzie to dobrze jeździć?