Witam. Czy z lampami polifotwymi z przodu ale wersja angielska można jezdzic po Polsce ?? czy jest jakaś różnica
Printable View
Witam. Czy z lampami polifotwymi z przodu ale wersja angielska można jezdzic po Polsce ?? czy jest jakaś różnica
ie wiem czy wystarzczy tylko je dobrze ustawic, czy jednak nie mozesz. Bo wiem ze angielskie lampy sa inaczej ustawione, tzn. na odwrot, lewa swieci dalej a prawa krocej i podczas jazdy nocnej pewnie bedzies oslepiac innych kierowcow...
Nie mozna jezdzic, brytyjskie maja brytyjska homologacje a ta nie jest honorowana w europie. Wiec teoretycznie nie mozna a praktycznie wiele rzeczy w autach nie ma homologacji i nikt sie za to nie przyczepia.
A z tym ustawieniem nie jest tak kolorowo bo generalnie nie mozna ich ustawic tak, zeby swiecily tam gdzie powinny.
lampy angielskie czyli do ruchu lewo stronnego mają kąt świecenia w przeciwną stronę niż europejskie i po zalożeniu takich do samochodu europejskie bedziesz oslepal kierowcow jadacych z przeciwka a pobocze bedziesz mial bardzo slabo oswietlone
A w poliftowych światłach nie ma przypadkiem możliwości regulacji kąta odcięcia światłocienia? Z tego co pamiętam to ktoś na forum chyba o tym pisał.
Owszem jest, jednak tylko w europejskiej prawej lampie. W lewej nie ma.
Nie umożliwia ona zmiany kąta świecenia, pozwala jedynie zniwelować (wyprostować) to załamanie promienia na "płasko",
czyli z czegoś takiego: ___/
na coś takiego: ____
W wersji angielskiej jest pewnie w lewej lampie.
Niemniej tak czy siak i tak bedzie do bani świecić. Po prostu należy kupić wersje europejską, w końcu po to są światła, żeby ładnie nam na droge świeciły :)
albo kupić soczewki na allegro i zmienic ;)
Jeździć można. Musisz tylko nakleić kwadratowy kawałek nieprzeźroczystej taśmy na odpowiednie miejsca w lampie. Dokładnie co i jak masz opisane w instrukcji obsługi auta.
Tak samo jadąc autem przystosowanym do ruchu prawostronnego do UK powinno się okleić lampy w odpowiednich miejscach...
A po czym rozpoznać wersję UK oryginalnych ksenonów Helli od wersji z pozostałej części europy?
tomek_cichy, moim zdaniem ta naklejka ma tymczasowo przystosować auto do ruchu. Przeglądu Ci raczej z tym nie podbiją ;) poza tym po co kupować lampy których świecenie musisz ograniczyć?
Na pierwszy rzut oka jaka to wersja lamp?
http://img25.imageshack.us/img25/8897/lampys.th.jpg
To są lampy lewostronne bo mają strzałki na kloszu w prawą stronę...
Przynajmniej tak mi się wydaje. U mnie strzałki są w lewą stronę... lewa lampa ma strzałkę w strone kierunkowskazu , prawa w stronę soczekwi.
Jesteś pewien?
Te na zdjęciach w lewej mają strzałki w kierunku kierunkowskazu właśnie a prawa ma strzałki w obie strony(?) Czyli jak u ciebie.
Na poniższej focie może będzie lepiej to widać:
lewa http://img14.imageshack.us/img14/1975/lewa.th.jpg prawa http://img14.imageshack.us/img14/9734/prawa.th.jpg
Co do snopu światła to po wstępnym własnym ustawieniu dają coś takiego:
http://img27.imageshack.us/img27/1957/ciene.jpg
jak najbardziej sa to lampy do ruchu prawostronnego masz nawet homologacje E1 czyli europejską
Czyli lampa z anglika nie będzie miała homologacji E1 a europejska będzie, w europejskiej regulacja snopu światła będzie w lampie prawej a w angliku w lewej, tak :?: Tylko tym sposobem można je odróżnić od siebie :?:
Patrzysz na homologacje i nie dumasz za bardzo wiecej.
E1 - homologacja dla Niemiec dla ruchu prawostronnego (m.in. Polska)
E11 - homologacja dla Anglii dla ruchu lewostronnego (nie dla PL)
BTW. Rozpiska homologacji:
E1 - Niemcy
E2 - Francja
E3 - Wlochy
E4 - Holandia
E5 - Szwecja
E6 - Belgia
E7 - Wegry
E8 - Czechy
E9 - Hiszpania
E10 - Serbia i Czarnogora
E11 - Wielka Brytania (zabronione w Polsce)
E12 - Austria
E13 - Luksemburg
E14 - Szwajcaria
E16 - Norwegia
E17 - Finlandia
E18 - Dania
E19 - Rumunia
E20 - Polska
E21 - Portugalia
E23 - Grecja
E24 - Irlandia
E26 - Slowenia
E27 - Slowacja
E29 - Estonia
E32 - Lotwa
E36 - Litwa
CY - Cypr
MT - Malta
Padzienkował :P
Czyli lampy mam ok.
Kwestia ich odpowiedniego ustawienia...
to skoro mam ma lewej lampie -->-->--->--> a na prawej <-->--><-- i nie ma żadnych innych oznaczeń E1? TO SA TO LAMPY NA UROPE
ja niedawno kupiłem lampy od anglika i miały taki sam symbol, jak te stare uszkodzone tzn E1 PL a podobno te lampy można przestawiać na angielskie i na europejskie więc może wszystkie są takie same tylko może chodzi o przestawienie tej ,,padki'' w środku lampy na ruch prawo- albo lewo- stronny
lampe da rade przestawic a raczej ustawic swiatlo na prosto. Pobocza ci angliki nie oswietla nawet po przestawieniu.
to jak to w koncu jest, możliwe że na anglikach tak jak kolega piasł będzie widniała homologacja E1 ? i jak powinny być te strzałki na kloszu dla lampy europejskiej.
homologacja e1 widnieje na kloszu a nie na lampie, a to jest duża różnica, klosze we wszystkich poliftach są takie same, nawet oznaczeniami się nie różnią
---------- Post dodany 13-11-12 o 18:46 ----------
moze dla wszystkich napiszę na przyszłosć.
Jesli chodzi o poliftowe lampy do a3/s3 8L
Wszystkie klosze są identyczne czy to do ruchu prawostronnego czy lewostronnego, czy to polift czy xenon, wszystkie są identyczne!!!!
Jeśli chcesz poznać czy to anglik to są dwa sposoby:
1. Odczytać numer lampy z naklejki znajdujacej się między uszami - w 99% lamp jej już nie ma , bo odpadła ze starości -
Angliki to:
8L0 941 003 AH - lewy
8L0 941 004 AH - prawy
2. Zdjąć dekiel, wyjąć zarówkę z soczewki i zajrzeć do środka. Jeśli przesłona jest tak -\_ to jest lampa do ruchu lewostronnego czyli anglik, jeśli jest tak _/- to jest to lampa do ruchu prawostronnego.
dochodzimy do wniosku, że wszystko co jest napisane wcześniej w tym temacie jest nieprawdą, jeśli chodzi o homologacje i strzałki.
A jeszcze wracając do homologacji, to oznacza, że homologację uzyskało w Niemczech - E1, a nie jest homologowane dla Niemiec :)
Mam nadzieję, ze teraz jest wszystko jasne :)
Takich postów jak najwiecej na forum a nie śmieci ! MISTRZ !
Do mnie dzisiaj przyszly lampy, takze moge w formie fotograficznej potwierdzic to co napisal Grabek:
http://naforum.zapodaj.net/images/4813d5f5d2cd.jpg
http://naforum.zapodaj.net/images/89a8be428253.jpg