Witam na napinaczu paska wielorowkowego jest taki amoryzatorek i podczas parcy silnika stuka mi.Cały napinacz to koszt ok 200zł , chiałbym kupic tylko ten tłumik drgań dostane go osobno??
Printable View
Witam na napinaczu paska wielorowkowego jest taki amoryzatorek i podczas parcy silnika stuka mi.Cały napinacz to koszt ok 200zł , chiałbym kupic tylko ten tłumik drgań dostane go osobno??
Fizycznie da się go zmienić, ale czy go dostaniesz....
Kilka dni temu wymieniałem taki napinacz, ale przyznam szczerze że nie dowiadywałem się czy można kupić osobno ten amortyzatorek...
Ja się dowiadywałem dwa lata temu i nie można było.
Ja ostatnio wymieniałem u siebie (AGR ale w wersji bez amorka) i szukając w katalogu IC nie było w ofercie samego amortyzatora. Także raczej trzeba kupić cały. A 200 zł za ten wariant to bardzo dobra cena (zakładam, że to Ina lub Ruville).
Przerabiałem ten temat ale powodem drgań napinacza jest kolo pasowe alternatora. Proponuje zacząć od niego.
To znaczy ,że jeśli koło pasowe alternatora jest ok to on wogóle nie drga ?
Oczywiście każda krzywa rolka lub koło (również pompy wspomagania , klimatyzacji itd) wzmagają drgania ,ale jestem pewny ,że w nowych jednostkach też drga na biegu jałowym ,kwestia stwierdzenia ,czy drga w normie.
Powiedzcie mi jeszcze czy du?o jest roboty z wymian? ca?ego napinacza.I czy jak mi niekiedy jarzy sie na chwilke kontrolka z ?adowania mo?e to by? tym spowodobane ze on drga? op?aca sie kupi? ten z alledrogo czy szuka? co? lepszego producenta http://www.allegro.pl/item578790415_..._seat_tdi.html
Wymienia się go łatwo tylko najlepiej mieć auto na windzie z wykręconym prawym przednim kołem. Najpierw musisz poluzować pasek wielorowkowy, najlepiej zdejmij sobie z jednego koła pasowego ( zapamiętaj konfiguracje, w jakiej on ma pracować ) podciągając napinacz do góry. Później otwierasz maskę, wykrecasz 3 śruby i masz go na wierzchu :)
Nie ma potrzeby zdejmowania koła , pamiętania konfiguracji paska itd odkręcamy trzy śruby trzymające napinacz ,wyjmujemy i wkładamy nowy : http://a3-club.net/forum/showthread.php?p=304666
witam... Ja również muszę wymienić napinacz już go zakupiłem, i zastanawia mnie jakaż to nieludzka siła jest w stanie docisnąć go tak by wyjąc zawleczkę, no chyba ze jakieś dźwignie :), jeszcze mam pytanko... jak już jakimś cudem odblokuję tą zawleczkę to ten siłownik(amorek) odbije rolkę ale czy to będzie proces nagły czy powolny chodzi mi o to czy spodziewać się (silnego odbicia)?
żeby wyciągnąć zawleczkę załatw sobie kawałek breszki metalowej tak samo stary napinacz breszką zluzujesz. Umnie poszło łatwo w dwie osoby jena breszka luzuje druga wyciaga zawleczke ale niestety jedna sruba wykreciła mi sie z gwintem i musiałem przegwintowac na M10
niestety bede wymieniał go sam... da rade samemu?
Da rade .Ale się trochę bardziej namęczysz:D
Wystarczy zwykly klucz widlasty, chyba 17.
Pierwsze podejście mam za sobą, na razie przegrywam... nie jestem w stanie docisnąć napinacza... czy macie na to jakieś sposoby czy porostu trzeba użyć brutalnej prymitywnej siły :)?
17 tka i do sieeeeebie........powodzenia. Tam jest taki prostkokat (niby bolec) na klucz 17.
a jest możliwe ze się coś zacięło nijak nie mogę ruszyć tego draństwa...klucz 16 pasuje na tą śrubę... plus przedłużka i nic... klucz się wygina...
Rozumiem ,że już masz napinacz założony ,jesteś pewny ,że pasek jest dobrze ułożony na wszystkich kołach pasowych itp , ale nie możesz wyciągnąć zawleczki ?
Ja ją wyciągałem kombinerkami i żadnej nadziemskiej siły nie trzeba było użyć
mówię o napinaczu do ściągnięcia... Rozumiem że mogę go odkręcić bez podciągania rolki?
soris, klucz zakladasz na taki prostokątny występ na samej gorze ramienia napinacza a nie na żadną śrubę.
azajec... mówimy o tym samym napinaczu? Jedyne miejsce gdzie go można złapać kluczem to środek rolki jest tu śruba a właściwie nakrętka przyspawana do piasty rolki...a na samej górze napinacza jest amortyzator http://www.motoallegro.pl/item582508..._skoda_vw.html
Wielce przepraszam ale u mnie był inny, chciałem dobrze........
hehe... spoko... ale muszę Ci powiedzieć ze zgłupiałem doszukując się tego czegoś na klucz 17 ;) ale dzieki
Tak , możesz go odkręcić bez napinania.
ok, wiec jutro spróbuje bez napinania... dzięki
jesli amorek jest zużyty to odpuści powoli.
nowy faktycznie odbije szybko po założeniu i zwolnieniu.
ja osobiście miałem przykrą sytuację w tamtym roku gdy na skrzyżowaniu z powodu luzu amortyzatorka poszło mi jedno z łożysk w rolce , rolka stanęła a pasek fire :P kupa dymu i co sie dzieje :confused:
pasek dosłownie mi stopiło na rolkach.
koszty imprezy: rolki,pasek,napinacz,robota 500pln
dostęp jest b.trudny w ahf ale dziwi mnie ze az tak cięzko idzie i niechce ci sie odkręcić...
wd-40 potem troszkę młoteczkiem obruszyć i powinno iść....
no napinacz wymieniony... ale zabawa trwa dalej... okazuje się chyba ze padła rolka alternatora ... nie wiecie ile możne koszykowy wymiana... bo rolka już sprawdzałem 150zl
Chyba w tym temacie juz pisalem ze rolka jest przyczyna wyawalenia napinacza. Wyciągnij alernator. Rolkę musisz jednak wymienic u fachowca, potrzebny jest specjalny klucz. Mi za wymiane magik wziął 10 zł.
no tam mówiłeś ale miałem nadzieję, że u mnie tylko napinacz wysiadł. :). a tak na marginesie... co możne się stać z tą zatarta rolką bo w czasie jazdy nieziemskie dźwieki z niej dochodzą piski charczenia...aż strach było jechać..
no Autko już sprawne... Alternatorem zajęli się fachowcy kosztowało mnie to 388zł czyli wymiana rolki alternatora montaż demontaż i nowy pasek, dzieki wszystkim za pomoc...:thumbright:
A mógł by mi któryś z panów powiedzieć jakie są objawy zużycia Amortyzatora Napinacza z góry dziękuje
U mnie jest taki objaw ze zaczyna z niego kapac ;)
U mnie nie zostało nic z gumowej tulei ( a'la silentblocka) i na jałowym biegu dzwoniło jakby ktoś klucz zostawił pod maską.
A czy przypadkiem na tej aukcji nie ma w?asnie tego amortyzatora: http://www.allegro.pl/item749242934_...koda_seat.html
Mi w?asnie po raz drugi wylecia? z niego olej a nie chce wymienia? ca?ego napinacza bo ostatnio wymini?em komplet napinacz + rolka alternatora.
tak, to jest to.
W moim przypadku wydaje mi się że również chodzi o napinacz alternatora bo jak zauważyłem troszkę mi tyrka ale przy zimnym silniku gdy przejadę jakieś 20 Km tyrkania nie słychać (albo ja nie słyszę), gdy tak tyrka na zimnym i dotknę go lekko (taki amortyzatorek) jakby przesuwając w prawo tyrkanie ustępuje, czy to są oznaki że już pora na niego ?
Wymienisz napinacz, i za pół roku znowu poleci. Podjedź do mechanika i zacznij od koła pasowego. Ogarnięty mechanik będzie wiedział jak sprawdzić czy jest w porządku. Na forum Sztomel też wrzucał kiedyś info jak to zrobić.
Znalazłem tutaj:
http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.php?t=5566
opis tej usterki, ale nie wydaję mi się aby to było to gdyż ja nie słyszę głuchego buczenia
co nie zmienia faktu że ogarnę temat u znajomego
ja wlasnie mam takie gluche buczenie i gosc mi powiedzial ze to moze byc napinacz ale poczytam jeszcze troche o tym i sproboje sam sie tym zajac a jak naprawie to dam tutaj znac.
Może jakiś filmik ?? czy nie wyłapie tego buczenia ??
nagram jak bede w domu to wrzuce tutaj.
Mam podobny problem...cały rozrząd pompa rolki napinacze paski powymieniane...Wszystko było dobrze dopóki nie przyszły niskie temperatury...objawia się to stukaniem w okolicach alternatora - napinacza...Co najlepsze gdy auto chwilkę pochodzi (mam na myśli 2-4 min) stukanie przestaje dawać o sobie znać...Ostatnio zauważyłem, że przy większych mrozach stukanie ustało...czasem zdarzy mu się znowu dać znać o sobie....ale narazie póki co zima jest i nie mam jak tam rzucić okiem....obawiam się tylko że jak przejdą przymrozki to już nic nie usłyszę hehe:) Chętnie posłucham kolego jak to słychać u Ciebie...wtedy sobie porównam...Jak narazie przypuszam że to coś z alternatorem...bo czasem słychać zgrzyt przy odpaleniu...ale to należy do rzadkości...
u mnie raczej jest gluche buczenie.
http://www.youtube.com/watch?v=OWXt2...layer_embedded
ciekawe czy to rolka napinajaca czy kolo pasowe albo cos innego ;p
postaram sie do tego dojsc w weekend chyba ze ktos z was ma jakies sugestie...
A to buczenie masz cały czas czy tylko objawia się przy odpaleniu auta? Mi to się dzieje zazwyczaj na zimnym silniku...przy kolejnych odpaleniach (na zagrzanym silniku) objaw ten zanika...Nawet to buczenie jest całkiem inne niż u Ciebie...ale narazie za to się nie wezmę bo nie mam warunków...za zimno jest...ciekawe co dolega twojej maleńkiej
Napinacz wymieniony, tamten miał naprawdę dość,
Teraz tylko pytanie jaką funkcję pełni koło pasowe alternatora to sprzęgiełko??
w stronę kabiny powinno się kręcić swobodnie nie obracając wałka alternatora a w stronę świateł oczywiście ma napędzać u mnie jak kręcę w stronę kabiny to napędza wałek jak przytrzymam wirnik to się też kręci ale już oczywiście bez wałka
Jak w TDI ASZ 130 wymontować alternator i napinacz ?
Znaczy nie zrozumcie źle chodzi mi o to czy musze wyciągać zbiornik z płynem do sprysku bo zaś aby wyciągnąć jego muszę chyba wyciągnąć lampe a to zaś zderzak :(
przeszkadza też przewód powietrza - też by wypadało wykręcić lampe aby go wyjąć
więc potrzebuje rady co wykręcać ?
adam_wad mi się udało bez demontowania lampy, przewodu i zbiorniczka. Odkręcasz trzy śruby od napinacza paska (są od góry), później masz dostęp do dwóch śrub alternatora, dolna jest trochę schowana, ale przy odpowiednich narzędziach nie będzie problemu :thumbright:
Ja też sam wymieniałem napinacz da się to zrobić tak jak pisał włodek z tą różnicą, że ja zdjąłem przewód idący od IC do EGR. Zdjęcie tego zajmie Ci max 10 min(po jednej opasce na każdym końcu) a dzięki temu będziesz miał już sporo miejsca do manewru. Powodzenia :thumbright: