Witam mam ma³y problem conajmniej 1 raz w tygodniu musze dolewac p³yn ch³odniczy bo ca³y czas ubywa :x moze mia³ ktos tez taki problem ? prosze o pomoc
Printable View
Witam mam ma³y problem conajmniej 1 raz w tygodniu musze dolewac p³yn ch³odniczy bo ca³y czas ubywa :x moze mia³ ktos tez taki problem ? prosze o pomoc
postaw go na plaskim i suchym poki jest pogoda, wlacz silnik i ogrzewanie i daj mu pochodzic troche tak zeby sie nagrzal i od czasu do czasu zerkaj pod spod czy nie kapie - jedyny sposob :P
jesli nie kapie to moze gdzies przepadac w czelusciach silnika - wiec albo plyn uszczelniajacy albo mechanik
jesli kapie 0- sprobuj poszukac skad i zacisnac opaski na wezach lub wymienic po prostu dziurawy waz
i tyle co Ci moge doradzic :cyclopsani:
ja ci moge podpowiedziec , wiec pewnie porzez noic cos ci ubedzie a bardziej ci poewnie ubywa jak auto troche przydusisz. zobacz czy nie masz jakiegos weza przeciekajacego . a jak nie znajdziesz to sciagnij obudowe ta plastkowa z silnika i zoabcz czy nie masz na wale nioc mokrego jak masz to tam trzeba szukac najlepiej pojezdzij bez zabudowy tej na silniku znaczy pokrywy tej i rano zaobserwuj gdzie masz mokro. moze ci ucieka ta rurka co wchodzi do pompu wody .Cytuj:
Oryginalnie napisane przez GRAJEK
albo "chlodnica pekla" (sprawdz chlodnice przy wylotach na weze)
witam!w moim równierz ucieka³a!Po przejechaniu oko³o 400km trzeba by³o dolewaæ!Okaza³o siê ¿e to uszczelka pod g³owic±-przecieka³ na dwa cylindry.A i oprócz tego troszke przebiera³.
Przytul Powiedz mi prosze ile cie pociag³a uszczelka razem z robocinz± ? bo mam etn sam problem co ty ;/
[ Dodano: Wto 28 Lis, 2006 10:57 ]
mam jeszcze taki motyw ze paruje mi z tych 2 wiatraczków zwyk³ego i od klimy ale kiedy auto sie nagrzeje juz nie paruje nie mam pojecia co to :(
czesc , slucahj moze sie przetarl przewod ktory chyba tamtedy idzie ktos pisal ze wlasnie gdzies kolo wiatraka mu sie przetarl jakis przewod i cieklo mu takze obczaj czy nie masz tego samego :D
a moze to cos o czym my tutaj dyskutujemy, tez mialem wyciek spod tego plastikowego krocca, bo uszczelka sparciala i kruciec byl minimalnie pekniety
http://a3-club.net/forum/-164-jak-wy...18-vt2800.html
a przy okazji sie okazalo ze jeszcze termostat sie rozlecial :P
razem z robocizn± 800z³ tzn"uszczelka pod g³owic±+nowe ¶wiece+uszczelki pod kolektor+planowanie g³owicy(jak wiadomo to przy zmianie uszcz pod g³owic± jest zalecane planowanie g³owicy)+ca³y rozrz±d(napinacz+pasek)"my¶le ¿e u zwyk³ego mechanika zrobisz to taniej ja to robi³em w autoryzowanej stacji ale nie VAG
podlacze sie do tematu
u mnie zuwazylem ze ze plyn ucieka ale naprawde bardzo powoli od zalania na 2/3 max do mrugania kontrolki (ze stan jest niski) czasami ubywa 2/3 miesiace i okolo 3000-5000 km
i mam takie pytanie czy jesli to jest jakis wyciek to czy mozna zastosowac te plyny czy proszki uszczelniajace (jesli tak to jakas dobra firma) bo zdania moich mechanikow sa podzielone, jedni mowia ze jasne ze mozna drudzy mowia ze zapcha chlodnice i cos tam jeszcze i bedize niefajnie
pozdrawiam i czekam na odpowiedz
Ja bym zadnego takiego syfu nie stosowal! Nie wiesz co jest przyczyna ubywania plynu... Nie lepiej poprostu ustalic co jest przyczyna i wymienic uszkodzona czesc?
Wiecej szkody mozesz chyba narobic takimi kombinacjami niz z tego pozytku.
nie dosypuj syfu w audi 80 kiedys dolalem to ad.1 zatka³a mi siê nagrzewnica ,ad.2 czyszczenie kosztowa³o krocie (uk³adu) ad.3 pomog³o na tydzien.
hmm no ale jesli plynu ubywa naprawde malo autko nie dymi i nie przybywa oleju wiec mozna chyba wykluczyc uszczelke
wiec chyba zostaje wyciek, a ze naprawde niewiele tego idzie to raczej nie zaobserwuje kapania a kanalu nie mam zeby wejsc pod autk i wszystko ladnie sobie oblukac (zreszta nawet gdybym mial to nie wiem czy umial bym sam dostrzec gdzie ten plyn ucieka,
i nie ma jakis dobrych plynow uszczelniajacych ?? bo nie chce kupic jakiegos za 10zl myslalem bardziej o jakims prodkcie z gornej polki, ale wlasnie boje sie ze moze mi pozatykac chlodnice czy nagrzewnice :/
ja zauwazylem podobna rzecz u siebie, wczoraj ni stad ni zowad zaczela piszczec lampka od plynu, zagladam a tam pusto, wyalczylem silnik odkrecilem .."zassalo " i juz prawie min, ale zeby sprawdzic tanio czy ucieka, (niedawno kupilem to auto) zalalem na chodz±cym silniku woda dest do max... zrobilem 40km i odstawiajac auto do garazu bylo ok, ...dzis zrobilem z 5km po miescie )korki, goraco itp) i odstawiajac auto do garazu patrze a tu ...prawie min...
dodatkowo czuje ze czasem silnik sie dusi, cisne gaz a tu zmu³a.. :confused:
pije wode czy ucieka? fakt nie sprawdzalem czy kapie bo rano zawsze w garazu sucho.. no ale woda to paruje szybko, pojde sie dzis jeszcze temu przyjrzec na chodzacym silniku zagladajac pod spod , zgodnie z poprzednimi postami
ps. chlodnica i pompa wody jest po wymianie
Sprawdz poziom oleju :|
Ja bym obmaca³ wszystkie wê¿e czy nie s± sztywne. Sztywny w±¿ (ze staro¶ci) szybko nabywa pêkniêæ, które upuszczaj± wodê dopiero pod ci¶nieniem... Nic nie widaæ, a p³yn ubywa... Te rurki musz± byæ g³adkie i miêkkie...
U mnie bylo to samo, winna byla chlopdnica. Dosypalem srodka uszczelniajacego i pomoglo na rok. Niedawno auto postalo pare dni niejezdzone i caly plyn uciekl przez chlodnice.. Kupiona nowa chlodnica i jest git :)
haha ja tez dosypalem
a nastepnego dnia czekalem na lawete w korku
i chlodnica do wymiany :>
U mnie tez byl wyciek, ale bardzo deliktny. Okaza³o sie ze przepuszcza taki króciec (trójnik) znajdujacy sie nad napinaczem rozrzadu. Do tego trojnika idzie wezyk ze spodu zbiorniczka wyrownawczego. Na dodatek przeciek mia³ równiez waz wychodzacy z tego krócca, lekki, bo lekki, ale by³. Proponuje po zgaszeniu samochodu obmacac wszystkie weze i po³aczenia. Jesli bedzie, nawet najmniejszy wyciek, napewno sie go wyczuje, bo nawet kropelka zostawi slad na d³oni.
U mnie równie¿ by³ wyciek z króæca. Prawdopodobnie to najczê¶ciej spotykane wycieki w obiegu ch³odz±cym. Nie dotyczy to tylko audic ale wszystkich samochodów. Kruciec poprostu kruszy siê od wewn±trz. Sam krociec to koszt 25zl max a wymiana 40zl max.
Wracam z urlopu i siostra mówi, ¿e nie mam p³ynu w zbiornkiu. Idê, patrzê - no faktycznie nie ma, dolewam p³ynu, uruchamiam silnik i znajdujê 'dziurê' w jednej z gum, jakby kto¶ normalnie ugryz³ sobie kawa³ek, choæ cieknie z niej takim malutkim strumyczkiem. Ech tak to jest zostawiæ rodzinie auto ;) Ale do rzeczy, oto zdjêcia wspomnianej gumy:
zaczyna siê tu:
http://img366.imageshack.us/img366/9...0142bb6.th.jpg
http://img366.imageshack.us/img366/9...143bxj0.th.jpg
jej ogólny zarys:
http://img45.imageshack.us/img45/881...144bex0.th.jpg
i tu siê koñczy:
http://img355.imageshack.us/img355/6...145bcj8.th.jpg
I teraz dwa pytania:
1. Jaki¶ dora¼ny sposób na jej za³atanie? Jakie¶ kleje, plasteliny, ta¶my? cokolwiek...
2. Gdzie kupiæ tak± gumê? na razie ASO nie wchodzi w grê bo podejrzewam, ¿e cena mo¿e byæ spora, pamiêtam jak za o wiele, wiele mniejsz± p³aci³em 100z³... I w ogóle czy ta guma ma jak±¶ swoj± fachow± nazwê, ¿ebym wiedzia³ o co pytaæ?
Panowie gdzie jest korek/zawor do plynu chlodniczego? chce spuscic calosc i zalac nowym bo juz nie mam pomyslu gdzie moze uciekac, weze sa ok, oleju nie przybywa, dymu bialego tez nie ma, a raz na tydzien litre wody dolewam, juz nabawilem sie obesesji przed staniem w korku, bo jak temp dojdzie do 90 stopni to po parunastu minutach stania w slonce zapala sie piekna czerwona lampka, owszem po odkreceniu korka plyn sie odessa i mozna jechac dalej ale tak czy siak wkrotce trzeba lac znowu... kumpel u siebie po zakupie la³ wode wiadrami dopoki nie spuscil calosci i nei zalal nowym i problem zniknal, wiec proba nie strzelba, powiedzcie mi tylko gdzie korek do spuszczania plynu:)
jest po prawej stronie jak patrzysz z przodu auta z chlodnicy na dole wychodzi waz i kolo niego jest zaworek
mozna sie do niego dostac bez kanalu,
ok dzieki , pogrzebie pewnie na weekendzie przy chwili czasu, btw lac zielone borygo czy macie jakies ulubione specyfiki?:)
micmis za nic w ¶wiecie nie lej Borygo!!! Cokolwiek tylko nie ten wynalazek!!! Jest zbyt ¿r±cy dla uszczelek i gumowych wê¿y.
Witam wszystkich!
2 tygodnie temu kupilem audi a3 2.0TDI s-line 2005 z niemiec. W drodze powrotnej zaswiecila mi sie kontrolka informujaca o braku p³ynu ch³odz±cego w zbiorniczku. Zatrzymuje sie i faktycznie brak, dojechalem do pierwszej lepszej stacji kupilem 5L plynu chlodniczego - czerwonego - bo taki byl wczesniej, dolalem i na chwile kontrolka znikla.. Ostro cisnalem auto bo niemieckie autostrady, jechalem jakies 220km/h kontrolka znowu zaswiecila. Zgasilem silnik powoli odkrecilem korek i jakby sie odpowietrzyl bo p³yn wrocil na stan jaki byl wczesniej. Mimo tego jadac z frankfurtu nad menem do bialegostoku - jakies 1300km musialem sie zatrzymywac dokupywac plyny jeszcze kilka razy. po 2 tygodniach jazdy wlalem juz moze 10l plynu. Pojechalem na warsztat i koles sprawdzil czy to przypadkiem nie uszczelka pod glowica. Wlozyl jak±s fiolke z zielonym p³ynem do zbiorniczka p³ynu ch³odniczego ktora miala zabarwic sie na zolto pod wp³ywem dwutlenku wegla znajdujacego sie w zbiorniczku - nie zabarwila sie, koles cos tam jeszcze posprawdzal i stwierdzil ze to nie jest uszczelka bo nie ma obecnosci CO2 w zbiorniczku p³ynu ch³odzacego, moze korek.. Pojechalem do audi i kupilem nowy oryginalny korek za 3 dychy, pojezdzilem 5 dni, wszystko bylo ok, w drodze do uk - 2000km(jadac 200-220km/h autostrada) znow pojawil sie ten sam problem (na autostradzie poznanskiej zaczela migac kontrolka jak zatrzymalem sie na bramce op³at) znow musialem dolewac plynu znow odpowietrzalem p³yn wracal itp ... serce mi sie kraja bo kocham ten wózek i nie wiem ocb :( pomozecie? :)
hmm wczesniej bylo wlane zielone borygo eko, bo czerwone podobno zjada aluminium :)
gorzej bedzie jak kupie jakies drogi plyn a on mi ucieknie po 2 tyg, wtedy to sie wsciekne, a musze to zrobic bo niedlugo kroi mi sie dluzszy wyjazd w Polske + stanie w korkach a nie usmiecha mi sie co 2 skrzyzowania stawac i wyrownywac poziom;/ :(
@scre40 - niestety cierpie na to samo co Ty, sprobuje pogrzebac u siebie na weekendzie to jak sie pojawia jakies konstruktywne wnioski do dam Ci znac:)
Wjed¼ gdzie¶ na kana³ i popatrz sk±d leci! Zrób u mechaniora Zalej dobrym p³ynem i po zawodach.
hmm po przestudiowaniu forum dochodze do wniosku ze to chyba cos z uszczelka b±dz glowica, .. ten majonez pod korkiem oleju domyslam sie ze to oznacza:( ale upewnijcie mnie, orientuje sie ktos ile to kosztuje tak pi razy oko z dokladnoscia do 100pln?
Hmm pi razy oko? z 2000-2500zl? Zalezy jak sie rozejrzysz sie za sprzetem.
mechanik Ci za tyle zrobi? Ale chyba glowice musisz kupic oddzielnie. Do tego uszczelki.
zakladam ze glowica jest cala, zreszta po popoludniu jade jeszcze to dokladniej obczaic
To czy to glowica czy tylko uszczelka to chyba okaze sie dopiero po zdjeciu? Ale moge sie mylic. Nie wiem na 100% czy mozliwe jest osadzenie jakie jest uszkodzenie (glowca czy tylko uszczelka) bez zdejmowania tej glowicy.
sam majonez pod korkiem jeszcze wszystkiego nie oznacza, rozmawia³em z mechanikiem i powiedzia³ ze robi sie tak od krotkich dystansow na nie dogrzanym silniku i ogolnie pojawia sie w tych 1.6, wiem bo sam mam, wymiana uszczelki pod glowica to koszt na pewno nie 2000-2500. Sam sie orientowa³em bo czeka mnie wymiana uszczelki.
no moj tez mi poweidzial ze ta paciara to jeszcze nie dramat, ale w takim razie gdzie ten plyn? kapac pod spodem nic nie kapie, nie wiem
hm wysokie stawki macie, moj za wymiane uszczelki, sprawdzenie kolektora, sruby, szlifowanie itp itd mowi ze ok 1500 mnie to wyniesie
aczkolwiek wolalbym znalezc usterke w innym miejscu i zaoszczedzic te parenescie stówek bo czeka mnie jeszcze regeneracja rozrusznika i wymiana lambdy
2000 z³????? Chyba pesos heh. Ja rok temu wymienia³em uszczelke pod g³owica w swoim i ca³kowity koszat z robocizna to 500z³ w serwisie audi " Auto Danecki" w piekarach slaskich.
bo to jest prawid³owa cena, 500z³
ale kolega pisze ze nie sama uszczelka bedzie kosztowac 2000zl ale i glowica a ona chyba do tanich nie nalezy
ok zbiorniczek wymieniony - koszt wymiany 20 zl :) w sumie dokrecenie 2 srubek i jest - koszt zbiorniczka 40zl i nowy korek 30zl - wszystko oryginalne z salonu audi ... fura jakos zaczela mi lepiej jechaæ :D nie sciemniam :D przysiegam! :D za czas jakis jade na autostrade to troche przycisne i powiem czy pomoglo :) pzdr.
Placebo ;)
Witam wszystkich.Mam pewnien problem z wyciekajcym p³ynem z uk³adu ch³odzenia.A posiadam A3 2.0Tdi z 2003 roku .Otóz bierze mi nieca³y litr na 1000km.Rano tak po minucie zaczyna kopcic na bia³o i tak przez 2-3km pozniej juz przestaje i jest ok..ale to nie zawsze(chociaz moze to nie od tego poniewaz jak zauwazy³em ubytki plynu to nie kopci³ tylko od jakiegos czasu dopiero..byc moze to jest normalne i zwazane z mniejsza temparetura otoczenia).Ciekawostaka jest taka ze zacze³o sie to dziac po wymianie rozrzadu i pompy wodnej, czy moze pompa moze miec wp³yw na wyciek do uk³adu??.By³em u jednego mechanika i powiedzia³ ¿e albo uszczeka albo peknieta g³owica:/....pozniej pojecha³em do drugiego to odkteci³ mi korek od p³ynu wyrównawczego i sprawdzi³ jakims miernikim z roztworem i powiedzia³ ze to raczej nie uszczelka bo nic nie wykaza³o i powiedzia³ ze moze byc pompa która gdzies tam przepuszcza.Co Wy o tym sadzicie??....aha...i sprawdza³em korek wlewu oleju i nie ma zadnej bia³em mazi ani nic w tym stylu
sprawdz czy nie podnosi Ci sie poziom oleju w silniku,na pompie wodnej jest oring byc moze zostal zle zamontowany przy montarzu albo jest slabej jakosci.nie zauwazyles zadnych wyciekow na blokulub pod autem albo bialego osadu podobnego do tego ktory zostawia kamien w wodzie?plyn wycieka gdy jest zimny wiec np po nocy powinny byc widoczne ewentualne wycieki
poziom oleju sie nie podnosi......wycieków tez nie ma...wszedzie sucho..mechanicy tez sprawdzali i nic:/..co do plam pod silnikiem jeszcze sprawdze jutro bo teraz auto stoi w garazu...ale nigdy nic nie zauwazy³em.....
plam mozesz nie zlokalizowac,na 10 km masz ubetek mniej wiecej 10 ml(opieram sie na danych podanych przez Ciebie) wedlug mnie-gdyby glowiaca byla by uszkodzona to ubetek bylby wiekszy rowniez gdyby uszczelka byla walnieta,a to ze kopci na bialo to moze byc przypadek bo taka ilosc plynu "przerobilby" raz dwa.stawiam na pompe wody
dziki:)...bede dzia³a³ i napisze co i jak pozniej:)...Pozdrawiam
Przeszuka³em chyba wszystkie tematy apropo wycieków p³ynu...
W moim przypadku p³ynu wycieka przez przelew w górnej czê¶ci zbiorniczka. To ju¿ zdiagnozowane i potwierdzone.Szukam przyczyny.
Nie wiem jak samochód bêdzie sie zachowywa³ w lato, ale teraz przy tych temperaturach p³ynu ubywa kiedy d³u¿szy czas utrzymuje obroty powy¿ej 2,5t
Znajomy mechanik kaza³ spróbowaæ z nakrêtka od zbiorniczka, ¿e mo¿e nie trzyma. kupi³em na szrocie wymieni³em i dalej to samo.
Dodatkowo wska¼nik temperatury wariuje. Po przekrêceniu kluczyka na zimnym silniku wskazówka ustawia siê na 70st potem dochodzi do 90 i przy spokojnej jezdzie tam zostaje. ale jak pojade szybciej lub przycisne mocniej to dochodzi to 110. wracam do spokojnej jazdy i wskaznik wraca do 90
Wydaje mi sie ze jesli dlugo utrzymuje wysokie obroty i wskazowka dluzszy czas jest na 110 to wtedy wlasnie plyn ze zbiorniczka sie przelewa.
Ma kto¶ jaki¶ pomys³? Czy jedno z drugim ma zwiazek?
Pls o pomoc.
tak jak kolega sugeruje
mi jak padla pompa grzal sie wylewalo przez zbiornik wyrownawczy
i dodatkowo nie mialem cieplego powietrza
tobie dmucha cieple powietrza??
jesli tak to raczej nie pompa wody, jesli tez nie masz ciepego powietrza to na (99,9%) pompa
michal12321 nie chcesz miec dodatkowych wydatkow to lepiej zajmi sie tym teraz.z tego co napisales wynika ze pompa wody jest juz na wykonczeniu.napisales ze gdy przytrzymasz na obrotach to temp skacze do 110 stopi,sprawdz czy dolny waz od chlodnicy jest wtedy goraczy,cieply czy zimny,otwarcie termostatu- pocz±tkowa temperatura otwarcia wynosi 85 stopni pelne otwarcie jest przy 105 stopniach.moze byc tak ze wirnik ktory jest plastikowy na wolnych obrotach w jakis sposob trzyma sie na osce a gdy dostanie obroty zaczyna sie obracac ale wolniej niz oska.