chcesz zalozyc wiekszej srednicy kola i nie wiesz czy pojawia sie przeklamania w predkosci...
tutaj sobie sprawdzisz: http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp
Printable View
chcesz zalozyc wiekszej srednicy kola i nie wiesz czy pojawia sie przeklamania w predkosci...
tutaj sobie sprawdzisz: http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp
http://www.forumsamochodowe.pl/rozmiary/?m=audi coś co również się sprzyda
Odgrzeje leciuchno kotleta. Obecnie posiadam opony letnie o rozmiarze 195/65/15, ponieważ mam okazję kupić w dobrej cenie opony 195/60/15 chciałbym się poradzić, czy mogę takowe założyć?? Czy jedynym "problemem" będzie niewielkie przekłamanie prędkości?? Czy nie będzie mi wariował ABS??
Z góry dzięki za wszelkie informacje.
ABS by ci wariowal, chociaz tez watpie, jakbys zalozyl inny rozmiar na jedna os, a inny na druga
a i to nie przy tak minimalnej roznicy
oczywiscie licznik bedzie przeklamywal, pewnie jakies 3-4km przy 100km/h wzgledem wzorcowej
Panowie, czyli ogólnie nie ma przeciwwskazań do założenia tych zamienników??
To jest za mała różnica, żeby ABS sprawiał problem. U siebie dla testu miałem z przodu koła 205/55/16 a z tyłu 235/35/19 i nic się nie działo.
Dzięki Panowie.
Panowie, co prawda mam teraz A4 a nie A3 ale myśle że mi doradzicie coś...
Kupiłem auto na kołach 235/45/17, ale nadawały sie do wymiany i założyłem 225/45/17, a za jakiś czas zmieniałem na 225/40/18. Póki co - satysfakcjonuje mnie ten profil.
Powiedzcie mi jakie najlepsze będą zimówki żeby nie odbiegać zbytnio od oryginałów ?
Mam do tej pory zimówki 205/55/16 ale chce je teraz wystawić na sprzedaż i założyć coś z 17'' na zime. Na tych 16'' A4 wogóle nie wygląda... te kółeczka giną w nadkolach, po zatym wydaje mi sie że auto stoi niżej.
Zależy mi żeby nie poszedł niżej, tylko nieco wyżej na zime, - u nas często są koleiny i nie chce trzeć podwoziem.
Ostatnio widziałem koła 225/50/17 od A8. Jak myślicie ? Będzie to w miare wyglądać ?
Wg kalkulatora opon powinien lekko pójść wyżej niż na tych 16'' które de facto są mniejsze niż te obecne moje 18''. Bez sensu mieć na zime niższe auto :D
Nie zależy mi jako tako na komforcie, bardziej na trzymaniu w zakrętach :D
Spokojnie zakładaj 225/50R17 - wyglądać będzie dobrze, jechać też.
Ale ja bym zakładał 225/45 - wygląd trochę lepszy, prowadzenie też, a cena sporo niższa :-)
Czy do a3 8p 2.0 TDI można założyć jako zimówki rozmiar 195 65 r16?
o ile pamiec mnie nie myli to sa chyba nawet zalecany rozmiar na zime
Nie bardzo. Standardowy rozmiar przy 16" to 205/55/16. Koło 195/65/16 miałoby średnicę większą o 28mm, a to daje przekłamanie licznika o 4,5km/h przy 100km/h:cool:
A co sadzicie o opnach 195 55 r16 na zime do a3 8pa mogą być?
Mogą być. Standard to 205/55/16, ale przy 195/55 jest minimalna różnica.
skoro oryginalna opona zimowa do twojego auta, to 16 205/55 to chyba daje rade
miliony ludzi na takich jezdzi
nie ma takiego modelu auta jak 8pa, jest 8p
195/55 jest tylko wezsza, przeklamania licznikow minimalne i tyle
masz obawy ze silnik nie uciagnie, albo kierowca z ogromna moca nie poradzi to sobie 15" kola kup, a na nie opony 195/65, bedzie i komfort i wasko i odpowiednik dokladny
end
Witam mam takie pytanie obecnie na lato mam felgi 17 cali sa na nich oponki 225 45 17 ale sa niestety do wywalenia i musze kupic nowe chcialbym zalozyc na ta felge 205 40 17 dalo by sie to naciagnac ? mial ktos tak? jak sie na tym jezdzi ???
jak lubisz jezdzic taczka i czesto prostowac felgi to OK.
mam taki rozmiar opon w B4 - trzeba miec dobre plomby...
205/40/17 mialem w byłej 206. Bardzo niska opona i komfortu brak. Jeżeli chcesz takie opony do A3 dac to podstawa to mega gleba bo inaczej bedzie to wyglądało śmiesznie.
A jak ma się opcja przy oponach 205/55/R16 ORI i zastosowania jako "zamiennika" 205/45/R16 lub 205/50/R16
Czy trzeba stosować wtedy inną szerokość 225 czy nie ma takiej konieczności? Jak duże mogą być przekłamania na liczniku?
205/45/R16 będą niższe od ori o 2cm. Najlepiej będzie jak dobierzesz zamienniki np. tutaj: http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/
Długo zastanawiałem się nad zamiennikami i ciągle chodzi mi po głowie niższy profil opony tzn 225/45/r16. WG wcześniej sugerowanej strony z dobieraniem zamienników lepiej zastosować 225/50/R16 bo różnica jest minimalna.
Mam pytanie do bardziej doświadczonym w temacie- czy opona 225/45/R16 nie będzie wyglądała nieco pokracznie w samochodzie? ktoś miał już u siebie coś takiego?
nigdy zamienniki zawsze oryginalne!!!
Też kiedyś myślałem o zamiennikach, ale ostatecznie zdecydowałem się na oryginalne, bo wiele niegatywnych opinii słyszałem o zamiennikach. Mechanicy, kumpel... właściwie każdy z kim nie gadałem odradzał mi kupno zamienników, bo rzekomo sie nie opłaca.
Panowie, sedno tematu, to dobranie odpowiedniego rozmiaru opony do danej średnicy felgi, a nie to jakiej marki jest opona. Z resztą co ma oznaczać "zamiennik" w przypadku opony? Bieżnikowaną? Nie ma opony oryginalnej i nieoryginalnej. Są po prostu różnych producentów. Zamiennik, to odpowiednik jakiegoś rozmiaru...
Nie patrzcie na te przekłamania liczników bo każdy producent aut juz przy produkcji serwuje nam przekłamania liczników które zawsze nam zawyżają wskazania na desce do faktycznych (możecie sobie porównać z gps-em). Producenci nie chcą ryzykować z zaniżaniem prędkości bo każdy mógłby zwalić winę na producenta w momencie wypadku czy mandatu i oczywiście lepiej wygląda na liczniku że szybciej rozpędzamy się do setki i spalanie wydaje nam się mniejsze bo niby przejechaliśmy więcej kilometrów. Więc jeżeli po zmianie opon różnica 3 czy 4 km/h zaniży nam wskazania to nawet może bardziej zbliżymy się do faktycznych.
Witam, planuję załozyc 215/55/16 do a3 8l - czy ktoś takie miał? jakie sa wasze opinie?
Ja z kolei chce na lato zalozyc 215/50/r17. Czy ktos jezdzil na takich oponach? Czy nie obciera na dziurach ( kolo ma srednice wieksza o 15mm w stosunku do 225/45)? Przeklamania licznika to wiem ze beda.
W tej chwili mam 205/55/r16 i chcialbym przejsc na 17", a wiem ze przy rozmiarze 225/45/r17 jest zauwazalnie gorszy komfort niz na 205/55/r16, dlatego najlepszym kompromisem bedzie chyba 215/50/r17.
Na felge 7.5J chyba nie bedzie naciagu?
Naciągu nie będzie. Jeśli zamierzasz dać taki balon na 17 to lepiej zostań przy 16, bo nie będzie to lepiej wyglądało ;) albo standardowe 225/45, nie ma takiej różnicy w komforcie
Tapatalk
W porownianiu do 205/55/r16 profil w mm i tak bedzie troszke nizszy w 215/50/r17, wiec chyba gorzej nie bedzie.
Witam. Niedługo będzie czas zmiany "butów" na letnie, więc mam pytanie. Teraz jeżdżę na oponach 195/65/15, na lato chcę założyć koła 255/45/17. Wiem że spalanie wzrośnie, choć już jest niemałe, ale czy ten rozmiar opony jest odpowiedni do felgi 17 cali i do naszych a3? Jeszcze nie jeździłem na takich kołach, czym objawia się dyskomfort jazdy na 17-tkach w porównaniu do 15-tek?
W jakim celu chcesz wrzucić takie opony? Będzie wyglądało komicznie, nie wspominam o tym, że 1.6 nie będzie chciało ruszyć :D.
Na 17 ładuj 225/45 albo 215/45.
nie kupuję specjalnie takich opon, tylko wymieniam się z kimś całymi kołami, na tych, które dostanę są właśnie takie założone, sugerujecie wymianę opon na węższe?
W BMW mam z tyłu 245/45r17, dyskomfort polega na tym, że na koleinach wręcz wyrywa kierownice z rąk.
Jednak opony to 215/45/17, a to efekt http://tapatalk.imageshack.com/v2/15...7a6297af13.jpg
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15...9a5327d78c.jpg
Jak dla mnie troche za wysoko. ;)
Siemka, wpadły mi w ręce felgi 7jx16 et 38, czytałem dużo ale jestem zielony w tym temacie to nie mogę się połapać. Na kalkulatorze wyliczyłem ze zamiennikiem dla 195/65 r15 będzie opona 225/50 R16 tylko tu zaczyna sie problem czy wsadzę wtedy to do swojego samochodu? czy potrzebne będą dystanse a tak to jakie? i czy nic nie będzie tarło?
Standardowy rozmiar dla A3 to 205/55/16
Tapatalk
standardowy. nawet zakładając dystans nic szerszego nie założe?
witam, chyba dobrze trafilem. Panowie mam do Was pytanko. kupilem niedawno a3, z oponkami do wymiany, mam aktualnie 225/45/17" a zastanawiam sie nad zmiana na 215/45/17". Pytanie, ktory rozmiar bedzie lepszy ? PS na feldze mam napis 7J.