Pojawił się problem ponieważ nie pali czasami na jeden cylinder(pierwszy), wymieniłem świece oraz uszczelkę pod pokrywa zaworów bo lalo się do świec cewki zostały sprawdzone są dobre.Kompa podłączyłem i żadnych błędów, może wiecie co może się stało.
Printable View
Pojawił się problem ponieważ nie pali czasami na jeden cylinder(pierwszy), wymieniłem świece oraz uszczelkę pod pokrywa zaworów bo lalo się do świec cewki zostały sprawdzone są dobre.Kompa podłączyłem i żadnych błędów, może wiecie co może się stało.
polecam sprawdzic przewody zaplonowe,mozliwe ze jest gdzies pekniety w przewodzie i raz styka a raz nie.niestety nie idzie zamienic przwodow z 1 cylindra na 2 wiec bedziesz musial pozyczyc od kogos
Kable wysokiego napięcia? ściągnij plastikowe osłony i wieczorem jak będzie ciemno czy przy uruchomionym silniku coś iskrzy.
ale ja nie mam przewodów tylko cewki
jak to nie masz przewodow?od cewki do swiecy idze przewod zaplonowy dokladniej 4 sztuki,nie slyszalem o innym polaczeniu swiec i cewki,czy modulu zaplonowego.
1.8 T ma cewki bezposrednio na swiecach. Kable sa w 1.6 i 1.8 bez turbo o ile sie nie myle
w takim razie zwracam honor,nie jestem znawca wszystkich A3
pewnie cewka niedomaga
Mam takie pytanko...
Skoro na kompie nie pojawiają się żadne błędy to skąd wiesz na który cylinder Ci nie pali?
Jakichś czas temu miałem podobny problem ale winowajcą okazała się cewka...
http://a3-club.net/forum/showthread.php?t=22508
Czyli za każdym razem jest problem na 1 cylindrze ? Masz pewność, że jak zamieniłeś cewki to problem był na 1 ?
Tomek, szczerze... Nie kumam Twojej metody :)
Walnięta cewka ma to do siebie że czasem działa dobrze a czasem wariuje... Wiem to z własnego doświadczenia.
Tomek, a napisz jakie okoliczności towarzyszą Twojej przypadłości, kiedy się ona pojawia?
Przecież na bank na VAG`u wyjdzie tego typu usterka z całkiem sporą dokładnością co rzeczywiście niedomaga ..
Problem rozwiązany przeczyściłem wtryski i jest wszystko ok.
Miałem ostatnio podobny problem,a mianowicie silnik pracował na 3 cylindrach(A3 1,6 '97).Po wymianie przewodów zapłonowych było ok,ale po zrobieniu ok 60km problem powrócił,wymieniłem cewkę(miała pęknięty korpus)na nową,jednak nie przyniosło to rezultatu,ostatecznie wymieniłem przewód wysokiego napięcia i jak ręką odjął.Okazało sie,że włókna w przewodzie się poprzepalały i kabel nie przewodził właściwego napięcia.Pozdr.
Też tak miałem ale ja wyminiałem cewke :P
Podepnę się pod temat. Ostatnio po gwałtownym ruszeniu zaczął pracować na 3 cylindry , następnie przeczyściłem świece i zaizolowałem jeden kabel dokładnie w miejscu gdzie wchodzi do cewki bo była tam widoczna iskra, wiedziałem że to na długo nie wystarczy no i po zrobieniu 100km auto znów zaczęło pracować na 3 cylindry... Więc kupiłem kable , przy dzisiejszej wymianie wykręciłem świece wyczyściłem je , założyłem nowe kable no i pięknie chodzi tak jak powinno , no ale tym razem po przejechaniu 20 km znów to samo :| Nie wiem co to może być... Czy to cewka pada czy może coś innego? Czy poprzez łapanie lewego powietrza auto też będzie pracować na 3 gary czy nie ma to nic do rzeczy? Dodam że świece nie dawno były wymienione i zrobione może jakiś 1000km na nich. Proszę o podpowiedzi bo mam już powoli dosyć tego...
Audi A3 99 1.8t s Line
witam borykam sie z podobnym tematem , mianowicie odebralem autko od mech cala zawiecha nowa rozrzad itp , ale ostro polatac nie moge bo nie pali na 3ci cyl. Stalo sie to przed mechanikiem . Wiec pewnego wieczoru pojechalem na przerwe w pracy wsiadlem do auta a yu nie pali , nastepnego dnia doszedlem ze pompa paliwa sie wiesza ,trzeba bylo ja puknac czasem zeby wystartowala wymienilem pompe paliwa i filtr , i okazalo sie ze jak jest ponizej 1/4 baku to jakby podawal za malo paliwa , odcina no i pewnego dnia zaczal chodzic na 3 cyl , dodam ze na starej pompie przerwal mi i chodzil raz na 3 cyl ale nastepnego ranka ok . Teraz kolejna pompa paliwa nowa , problem znikl z za mala iloscia paliwa nie gasnie , nadal pali 3 cyl , cewki spr zamienilem miejscami pomiedzy 3 a 4 , napiecie stale 12v na cewke dochodzi i pytanie czy jestem wstanie dpr miernikirm lub porownac napiecia sterujace cewka i wtryskiem , swieca na tym cyl nowa , Vag przerobiony w zdluz i w szerz zadnych bledow , wtryski przeczyszczone , chodz ta czynnosc bede musial wykonac i dla pewnosci zamienic wtryski miejscami .
Zastanawiam sie czy to ze czasem probowal odpalac bez paliwa lub go odcinal to moglo cos sie wydazyc na tym cyl.
prosze o pomoc i ewentualnie jakie grupy mierzyc na silniku zrobie logi . Dodam auto pracuje bardzo rowno jesli chodzi o obroty ale na 3 cyl . Moze byc jeszcze aparat zaplonowy ,czy mozna go jakos spr , czyli tak jak cewke czy dostaje imp.a tak jescze dopisze bo nasunela mi sie mysl i nic nie znalazlem na ten temat co z czujnikiem halla czy moglby zle czytac ale na vagu nie wyz bledu , poniewaz jak go odepne silnik zachowuje sie bez zmian dale trzsie i 3 cyl ale blad sie pojawia. Pomocy panowie bo autko mi stalo 3 miechy i stesknilem sie juz
Jak sprawdzić czy moduł zapłonowy ten na filtrze jest sprawny?Domowymi sposobami .Miernik mam .Cewkę zakupiłem nową żeby mieć pewność że to nie cewka zapłonowa na świecy i efekt dalej ten sam 4 gar nie pali .:(Dodam że paliwo z wtryskiwacza wpływa do komory bo świeca jest mokra.Przeczyściłem styki w kostkach na filtrze powietrza ale nadal brak iskry :(
Właśnie akurat mam podobny problem, jeden cylinder czasem nie pracuje.
Nie jest to wina świec, cewki ani paliwa (tak samo chodzi na gazie).
Na początku zdarzyło się to raz, teraz już właściwie chyba na stałe się spieprzyło.
Błędów żadnych nie ma.
Też się zastanawiam nad modułem zapłonowym...
Ja zakupiłem moduł zapłonowy i zaczął normalnie pracować ,ale widzę że spalanie poszło w górę ciekawe co jest nie tak .Muszę vaga kupić i sam pogrzebię .;)
a jak sprawdzałeś czy jest iskra?
Tak jak napisano ,wyciągałem wtyczkę z cewki na świecy i wiedziałem który gar nie pali.Następnie kupiłem cewkę nową( nie zginie a może się przyda ) i wsadziłem w miejsce starej która niby była zła.Okazało się że nadal nie pali więc podjechałem do sklepu żeby podpiąć moduł zapłonowy(miła pani w sklepie na Modrzejewskiej w Koszalinie auto mini market )dała na sprawdzenie nowy i od razu zapalił na 4 gary .Pozostało kupić nowy moduł ;)
Pozwolę sobie odkurzyć temat bo miałem identyczny problem i dzięki temu tematowi go rozwiązałem (a borykałem się z nim długo - cewki, przewody, komputer itd).
1.8T AGU czasem palił na 3 a czasem na 4. Oczywiście na 3 chodził jak traktor a silnik chciał wyskoczyć spod maski.
Problemem okazał się jak wyżej moduł zapłonowy (driver cewek). Nie jest to tani element (Bosch 380 PLN) ale po wymianie jest ok.
Panowie, ja mam taki oto problem i nie wiem od czego zacząć
Otóż ostatnio pojechałem na zakupy i gdy wróciłem do samochodu, odpaliłem...i całą budą zaczęło trzepać, silnik chciało wyrwać z komory - wydaje mi się, że nie palił na wszystkie gary. Dwa razy zgasiłem i odpaliłem ponowie bezskutecznie. Doturlałem się do domu (bo o normalnej jeździe nie można powiedzieć gdy podczas rozpędzania mija mnie Polonez...), podpiąłem kompa - brak błędów, wyjąłem cewki, wykręciłem świece - przeczyściłem je (3 były trochę przykopcone), złożyłem wszystko, zapaliłem i OK malina.
Wczoraj idę do garażu, zapalam, wyjeżdzam przed dom na drogę i nagle znów zaczyna dusić/szarpać :( już nie mówię, że czułem benzynę wysiadając i zamykając garaż...
Nie wiem czy któraś świeca daje w dupę czy nagle gdzieś brakuje napięcia na cewkach/cewce. Jest możliwość sprawdzenia czy jest iskra na poszczególnych świecach? Moduł zapłonowy raczej nie będzie tu wadliwy... Ech.
Na odpalonym po kolei wyciągać wtyczki?
Wypinając następną, poprzednią zapiąć?
Wypinając wadliwą, praca silnika nadal będzie "chaotyczna" a odcinając dobrą, silnik jeszcze bardziej zacznie się dusić? Dobrze to rozkmniniam?
Tak. Dobrze rozkminiasz.
Najczęściej jednak objawem padajacej cewki jest przerywanie/szarpanie silnika przy pełnym bucie ale czasem zdarza się, że pada jakaś ot tak.
Skoro nie ma błędów na ECU to żaden czujnik nie będzie odpowiedzialny za błąd a cewek ECU nie wykrywa.
Sprawdzaj cewki po kolei i napisz czy się udało.
Przerabiałem temat u siebie w zeszłym tygodniu.. sprawdź cewki a najlepiej to podmień od kogoś moduł zapłonowy i będziesz miał jasność co i jak. Ja dziś odebrałem z autoeuro moduł (320,16zł Boscha) i auto jest jak nowe:thumbright:
No i Panowie jest tak, że silnik na 3 cewkę od lewej nie reaguje :) wymiana
Teraz kupić Bosch czy Beru, jak fabryka dała?
http://zmniejszacz.pl/zdjecie/159/74...812_193725.jpg
Ja zmieniałem na beru :)
Beru bez 2 zdań. Najdłużej trzymają. (No najlepsze są hitachi ale ich cena jest chora wiec beru)
A jesteś pewien że to cewka? Podmieniałeś ją w miejsce innej i dalej nie pracowała? Bo mi dokładnie ten sam cylinder nie działał i początkowo obstawiałem również cewkę ale zmieniałem je miejscami i zawsze 3 cylinder nie działał.. następnie przejrzałem kable a dopiero moduł i on był winowajcą zamieszania..
No właśnie dupa - nie działa. W piątek będę miał moduł z drugiego AGU... Ech pośpieszyłem się.
Jak co to mam cewkę na sprzedaż
Cewka zapasowa zawsze się przyda, nie ma tego złego..;)
W sumie racja, mam dwa AGU w rodzinie i w sumie 7 VAG-ów ;)
W piątek dam znać czy pomogła podmiana modułu :)
Fredi, jak masz ori cewki, to telefon do ASO audi i pytaj o akcję wymiany cewek ;D POdasz VIN i powiedzą Tobie, czy za frajer wymienią Tobie cewki :) Mi w AUM, wymienią, tylko musze się tam wybrać :)
Niestety się nie łapie ale dzięki za info :-)
No i Panowie dzisiaj po podmianie z drugiego AGU modułu mój samochód odzyskał w pełni sprawność i pali na wszystkie gary.
Pytanie teraz o samo kupno modułu - wklepałem na google słowo kluczowe i wszedlem w pierwszy link - sklep. Niby wszystko wygląda tak samo ale nazwy są różne i czy te elementy to wszystko to samo? Pytam jak głupi ale nie chcę znów kupić pudełka na półkę :-P
http://www.4cars.pl/samochodowe/AUDI..._zaplonowy.php
edit: nie wiem dlaczego link nie wyświetla się poprawnie :(
pokaz dokladnie co potrzebujesz na fotce bo mam duzo gratow z mojego AGU :)
A ja mam inne pytanko. Ostatnio nagle w czasie stania w korku auto zaczęło działać na 3 cylindry. Wieczorem odpaliłem samochód i nadal było tak samo, natomiast dwa dni później juz ok. W tej chwili jeżdżę przegonilem samochód dosyć mocno i nic się nie dzieje. Jeśli któraś z cewek by nie domagała to przy dużym obciążeniu byłoby czuć Szarpniecia? Podejrzewam moduł zapłonowy, czy jest możliwość sprawdzenia go (jeśli auto działa ok)? No i czy lepiej kupić tani zamiennik czy używany moduł oryginalny?
Mój też miał taki głupi objaw z 2 cylindrem. Mianowicie jak się zagrał w korku albo poganialem w nocy od świateł do świateł to na drugi garnek nie palił. Sprawdzalem Cewki Świece wszystko. Głowica była pęknięcia jak się zagrał leciutko płyn zaciagal i czasami nie zapalal paliwa. Rok tak jeździłem aż stanęło całkiem na moje szczęście pod domem
Witam, pacjent do diagnozy:
Audi a3 8l ASZ
Dzisiaj w trakcie powrotu do domu zauważyłem, że autko zaczęło głośniej pracować pod obciążeniem. Po odkręceniu korka wlewu oleju wydobywają się kropelki oleju (silnik nie gaśnie). Podczas gaszenia samochodu słychać dziwny "pusty" dźwięk. Samochód ładnie pali, obroty nie falują, czuć delikatny spadek mocy.
Nie znam się, ale wydaje mi się, że nie pali na jeden cylinder. Waszym zdaniem od czego zacząć? Mechanika mam na jutro, chciałbym wiedzieć czego można się spodziewać po podobnych objawach. Martwi mnie ten olej wydobywający się po odkręceniu korka, mało bo mało, ale czy to normalne? Auto przyśpiesza jednostajnie, bez jakiegokolwiek szarpania czy dławienia.
Budą nic nie trzepie? Mnie to wygląda na intercooler (chodź spadek mocy byłoby bardziej odczuwalny) sprawdź jeszcze układ wydechowy może jest "dziurawy" i stąd ten dźwięk.
Witam
Mam mały problem. Silnik nie pali na jeden cylinder na paliwie a na gazie jest wszystko ok.
Jak zdejmowałem przewody od wtrysków to zlokalizowałem, że, na 4 cylinder nie pali.
Zacząłem od układu paliwowego - wymieniłem filtr paliwa, pompa podaje paliwo (zastanawiałem się nad ciśnieniem, ale pracuje tak samo na niskich jak i wysokich obrotach).
Dalej wymieniłem wtrysk, ale nie pomogło.
Wątek zapłonu porzuciłem, bo na gazie pracuje ok., ale profilaktycznie wymieniłem świece.
Myślałem, że może wtrysk gazu „puszcza” coś niepożądanego i stąd zakłócenia, ale jak zakręciłem zawór na butli i wysuszyłem gaz z przewodów to było bez zmian na paliwie…
Wyczytałem motyw z modułem zapłonowym, ale nie wiem czy to może być to, bo na gazie jest ok.
Na VAG-u nie wyświetla żadnych błędów na silniku i na instrumentach.
Najlepsze jest to, że, kilka razy po odpaleniu było wszystko ok. a w trakcie jazdy znowu przestał gadać na wszystkie cylindry… teraz od dłuższego czasu już w ogóle nie pali na wszystkie.
Ma ktoś jakieś pomysły albo widział coś podobnego???
To ja tez dodam coś od siebie wczoraj mój AGU przestał palić na 3 cylinder od rozrządu.Cewka zamieniona -sprawna,świeca podmieniona-sprawna, moduł zapłonowy wymieniony-niesprawny.Po wymianie jest ok.Koszt TOPRAN 118,76pln
Sprawa rozwiązana padł sterownik od gazu.
Witam, mam nastepujacy problem:
Samochod Audi A3 2001 1.9 TDI PD ASZ 130km
Na zimym silniku zapowietrza sie, chodzi na 3 cylindry, w miare rozgrzewania problem ustepuje.
Jedyny błąd to 16687 czyli brak zapłonu 3ci cylinder, na zimnym silniku wystepuje jako stały, pozniej sporadyczny, na ciepłym brak bledu
Kąt synchronizacji -1,1
Korety wtrysków odczytane dla poszczeglnych cylindrow przy danych temperaturach:
temperatura|cyl.1|cyl.2|cyl.3|cyl.4
30st -3 1,8 2,99 -1,72
40st -3 1,15 2,99 1,41
50st -3 -1,03 2,99 0,78
60st -3 -0,85 2,99 0,61
70st -3 -0,07 2,99 -1,55
76st korekcja 1 cylindra zaczela sie zmieniac, brak bledu 3 cylindra, zaczal palic na 4 cylindry, wolne obroty zwiekszyly sie do 950
80st -2 -0,49 2,99 -0,55
83st korekcja 3 cylindra zaczela sie zmieniac
90st -1,51 -0,42 2,3 -0,3
Dobrze kombinuje że pompowtryskiwacze 1 i 3 cylinder do wymiany, czy szukac jeszcze gdzies?