Witam
Mam problem z tym ze mi dmucha z wlewu oleju do silnika jak tylko odkrece korek od wlewu oleju mial ktos kiedy takie zjawisko? co to moze byc?
Printable View
Witam
Mam problem z tym ze mi dmucha z wlewu oleju do silnika jak tylko odkrece korek od wlewu oleju mial ktos kiedy takie zjawisko? co to moze byc?
Jak mocno dmucha ? w silnikach turbo doladowanych podmuch jest normalny ( nie mam na mysli parowozu i przeciagu ).
no tak ze jak bym mial dluzsze wlosy to by ostro nimi wialo
pluje olejem jak otworzysz kurek??
jesli nie to raczej jest wszystko ok
jesli by zaczal pluc olejem to jest zly objaw
ma dmuchać, to normalne zjawisko, olejem pluć nie będzie w tym silniku bo pod pokrywą zaworów jest zamontowany separator oleju i olej chlapie do wnętrza separatora a nie przez wlew, niepokojące byłoby zjawisko gdyby podmuchy dymiły na szaro, jeśli przedmuch jest przezroczysty to wszystko jest OK.
czyli rozumiem ze w waszych silnikach tak samo dmucha? bo mi sie zdaje ze przed remontem nie dmuchalo wcale
Sprawdz kompresje na cylindrach i bedzie wiadomo czy powodem dmuchania jest ruch tlokow czy sa zuzyte pierscienie.
a co jezeli chlapie olejem??? zauwazylem, ze przy wiekszych obrotach mniej chlapie i slabiej dmucha? i powiem wam, ze przejechalem juz tak 40 tys, wczesniej tez tak bylo, znajomy mechanik mowil ze to nic strasznego-mozna jezdzic
asz 2001 rok, przebieg ok 200tys
A co jeżeli ciągle mi się poci naokoło korka wlewu oleju? Wymieniłem cały plastikowy wlew na nowy z uszczelkami i nowy korek i dalej leci i zalewa pokrywe :)
Odkręć korek i zobacz co się dzieje po przegazowaniu na ciepłym, to będzie coś bliżej wiadomo. Nie powinno chlapać raczej. Nie masz za dużo oleju mniemam, bo się raczej znasz ale tak tylko pytam. ;)
Nie będzie chlapac olejem jak odkręce korek? Poziom oleju mam prawidłowy :)
może lekko chlapać ale to nic nie znaczy, im bardziej będziemy wkręcać silnik na obroty tym turbo będzie bardziej ssało i chlapanie olejem będzie mniejsze bo turbo bardziej zasysa wtedy odmę czyli te wyziewy olejowe wraz z gazami odmy.
Sztomel kolega ma benzynke 1.6
tam zadnego turbo nie ma ;)
zreszta w mojej octavi TDi tez nic nie chlapie (nie zaleznie od obrotow)
wedlug mnie chlapanie (nie zaleznie od obrotow) oznacza jakis problem z silnikiem (lub jego podzespolami)
pzdr
wcale nie, przecież klawiatura jest zamoczona w oleju więc dlaczego nie może chlapać olejem, w silnikach TDI jest pod pokrywą zaworów zamontowany separator oleju, który zapobiega chlapaniu oleju przez korek wlewu - chodzi tu o silniki VP, silniki PD mają trochę inaczej skonstruowaną pokrywę klawiatury, tam nie ma takiego separatora jak w VP a na benzynach nie znam się zupełnie ale chlapanie oleju wcale nie oznacza, że silnik jest padocha.
Padocha może i nie lecz chlapanie wskazuje jednoznacznie że coś jest nie halo :) Mom zdaniem silnik ma konkretne przedmuchy.. Zacząłbym od sprawdzenia kompresji ;)
@atal
I jak odkręcałeś ten korek, nie bój się nie powinieneś się utopić ;) Zrób zdjęcie i podaj na forum, bo nie wiem skąd to cieknie tak do końca. Może coś pękło delikatnie przy wymianie.
Pod korkiem zawsze trochę chlapie ale nie powinno zalewać, bo to np może świadczyć o właśnie przedmuchach albo o czymś innym (z tego co pamiętam to za duże ciśnienie może powodować też takie sytuacje, czy kiepskie odpowietrzenie ale to zależy od silnika). Ogólnie bez korka powoli powinno dać się jechać (przy większych wstrząsach dochodzi jeszcze ciążenie, więc w końcu się wyciapie większość. Dlatego kazałem koledze atalowi odkręcić i obadać, bo może problem jest żaden.
Kolego sprawdziłbym cisnenie na cylindrach w pierwszej kolejnosci a nie gdybał. Diagnostyka jest banalnie prosta i zrobisz ją w każdym warsztacie którywie OCB. Pozdrufffki :thumbright:
Witam mi nie pluje olejem z tym ze kopci na szaro :/ Na spocie powiedzieli ze to może być przytkana odma... i miejmy nadzieje ze to prawidłowa diagnoza bo jeżeli pierścienie to juz większy problem bedzie. (Silnik ASZ)
skoro bije z wlewu oleju na szaro to jest to już niepokojący objaw, może być to winą zatkanego odpowietrzenia w pokrywie zaworów ale jeśli na zakręconym korku wlewu oleju odepniesz wężyk odmy, który wchodzi do rury powierza idącej od filtra powietrza do turbosprężarki też będzie dmuchać mocno szarymi spalinami to odpowietrzenie w pokrywie zaworów będzie drożne a wtedy przyjrzałbym się pozycji klapy gaszącej we wlocie powietrza do obudowy zaworu EGR - przede wszystkim zwróć uwagę w jakiej jest ta klapa pozycji - ma być całkowicie otwarta czyli w pozycji poziomej. Przy tym sprawdzeniu drożności wężyka odmy z pokrywy zaworów należy pamiętać aby zaślepić otwór stanowiący wlot odmy do rury powietrza idącej do turbo.
Tak więc sprawdzone... Hmmm wyglada na to ze to cos poważniejszego. Mianowicie odpiąłem węzyk odmy który jest drożny bo kopciło lekko z niego (na zimnym silniku znacznie mniej kopci niż na rozgrzanym) Następnie sprawdziłem pozycję klapy i okazuje się ze jest otwarta w pozycji poziomej na wygaszonym silniku. Po dodawaniu gazu cały ten mechanizm co odpowiada za zamykanie i otwieranie tej klapy pozostaje w bezruchu więc pozycja tego jest cały czas otwarta. Jeszcze inna sprawa nazbierało sie tam troche oleju nie wiem czy to normalne czy nie w kazdym razie wyczysciłem to trochę.
W takim przypadku skoro dalej kopci spod korka jedynym wyjściem będzie sprawdzenie kompresji? I jest to przypuszczalna wina pierscieni?!
Dzięki za zainteresowanie i pomoc...
przypuszczam, że wynik sprawdzenia kompresji będzie prawidłowy czyli wartość około 28-30 jednostek, coś gnojowi dolega ale nie jest to nic groźnego póki co.
Odświeżę trochę temat. Przyzwyczajony do silników benzynowych kupiłem diesla, odkręcam korek od wlewu ojeju a tu wiaterek :) miałem już najgorsze obawy :( przejrzałem temat i trochę się uspokoiłem ale jeszcze nie wiem dla czego tak dmucha??? Może to proste pytanie ale dopiero zaczynam historie z dieslem i czuje się jakbym zaczynał wszystko od początku :)
wydaje mi sie ze wieje podobnie jak w benzynie
(przynajmniej u mnie octavia i audi podobnie dmuchaja) :)
Dokładnie. Dmuchanie to normalna sprawa, bo jeździłem troche nowym A4 2.0 TDI z salonu i też dmuchał.
Dzięki. Rozwiało to moje wątpliwości. Jeszcze mam kilka ale to już w innych tematach :)
Jak na moje oko to też normalna rzecz. Przecież w silniku jest ciśnienie po otwarciu korka będzie dmuchać.
Teraz ja troszeczkę odświeżę, niby przedmuchy to normalna sprawa, ale jednak wydaje mi się, że u mnie są lekko za duże + leciutko chlapie olejem, dołączam link do mojego filmu na YT. http://www.youtube.com/watch?v=GJ9JS...ature=youtu.be
no niestety uszczelniacze zaworów będą do roboty
No niekoniecznie, pytanie czy bierze olej, bo jeżeli nie bierze, to na pewno nie uszczelniacze. U mojego kumpla w AHF jest podobnie i nie ma żadnych problemów z kompresją.
Oleju bierze w normie, na 15 tys dolewałem troszkę ponad litr, miałem lekkie wycieki spod korka, ale obróciłem uszczelkę i wycieki się skończyły, a stan oleju się nie zmienia praktycznie.
akurat kompresja z uszczelniaczami zaworów nie ma wiele wspólnego.
jeśli oleju bierze w "normie" to ewentualnie sprawdziłbym czy nie ma jakiś przedmuchów do układu korbowo tłokowego. (sprawdziłbym zaworki kierunkowe)
vagiem da rade sprawdzic kompresje i cisnienie w cylindrach?
Ostatnio zauważyłem, że po odkręceniu korka oleju lekko dmucha, na szczęście nie na szaro. Problemem jest dość spore plucie olejem, szczególnie po dłuższych trasach. Na zimno też występuje ale jest stosunkowo mniejsze. Co poradzicie?
Zamieszczam filmik.
http://youtu.be/j3MiEFkobmY
od tego trzeba zaczac , ze film oznaczyles jako prywatny i nikt go nie zobaczy
dwa odma w calosci czy polamana ?
Odma nie jest drożna
Filmik już poprawiony. Jestem laikiem jeśli chodzi o sprawy mechaniczne. Wrzucam zdjęcia spod pokrywy.
http://imageshack.us/g/841/dsc0092sei.jpg/
uszczelniacze zaworów dają ciała
taka awaria jest poważna? Koszty naprawy w jakich kwotach oscylują?
Jak oleju ci nie ubywa to bym się nie przejmował. Większość tdi jak sprawdzisz w ten sposób to pluje olejem :) jedne mniej drugie więcej.
Dzięki wielkie za odpowiedź, jak będę miał trochę czasu to przejadę się do mechanika.
same uszczelniacze to nie są duże pieniądze, gorzej jest jak przychodzi zdjąć głowicę, rozebrać ją, dotrzeć gniazda zaworowe i założyć do kupy. pewnie z demontażem i montażem z 600zł ale teraz strzelam bo sam do mechaników nie jeżdżę ;)
Czy to może mieć coś wspólnego za lekkimi wibracjami silnika na luzie? bo czasami takowe występują. Zwłaszcza jak silnik jest zimny. Z dwumasem jest chyba wszystko ok bo po wciśnięciu sprzęgła wibracje nie ustają.
z tego co juz gdzies czytalem nie powinno sie owierac korka w PD... dymek bedzie lecial bo przeciez olej goracy jest, ... nie szukajcie problemow tam gdzie ich nie ma
koledzy u mojego kumpla w octavii aum 1.8t jak odkrece korek i poloze go luźno to po chwili zacznie się przesuwać aż spadnie. W dodatku z wlewu smierdzi przepalonym olejem :/ Turbo ładuje wzorowo, wszystkie logi ok, wyciekow brak. Zuzycie oleju na poziomie 0.5l/1500km wiec idzie sporo. Gdzieś czytalem ze to moze byc odma co tu radzicie zrobic na poczatek
Witam
Mam pewien problem, wczoraj sobie jadę, w trakcie sekundy zaczął się gotować, a za mną kłęby białego dymu. Stanąłem na poboczu, sprawdziłem olej i prawie cały olej spalił, dowlokłem się na stacje, uzupełniłem i niby wszystko ok, ale spod korka oleju i bagnetu są przedmuchy i pełno białego dymu. Dodam, że silnik po remoncie 3 tyg temu. I nie wiem co to może być, tj. podejrzewam, że uszczelka ale jednak mam nadzieję, że to jakaś pierdoła, bo nie uśmiecha mi się znowu grubej kasy wkładać do tego auta, chyba że jechać do mechanika z reklamacją?
EDIT
Do zamkniecia. Okazało się, ze przez pierwsze 2 - 3 k km jest to normalne po honowaniu bloku, problem jest z elektryką, że nie zawsze się włącza wentylator.
#r4d3on
sprawdzić kompresje, analize spalin, ale ja obstawiałbym uszczelniacze/pierścienie, niestety ale 0/5 na 1500 to juz spora strata.
U mnie przy takiej ilości pierścienie były do wymiany.
@r4d3on
Ja właśnie byłem u kumpla, który jest mechanikiem (nie ten co mi remont zrobił, biegi mi nie wchodziły akurat i z braku części skleił wodzik na kropelce dopóki mi innego nie zamówi :) ) i jego poprzednie auto to A3, ja mam pełno białego dymu i kolega stwierdził, że to odma, zresztą właśnie dlatego tutaj wszedłem, bo szukam jakichś schematów, bo jakieś pierdoły samemu trzeba zacząć robić.
Witam, jestem od niecałych 2 miesięcy w posiadaniu a3 8l 1.8t arz 2000r.
Zakupiłem ostatnio uszczelkę do korka wlewu oleju bo kosztuje ona grosze. Założyłem ją, gdyż okazało się ze jej w ogóle nie było. I tu jest problem. Wcześniej zanim założyłem uszczelkę to po odkręceniu korek podskakiwał, natomiast teraz ani drgnie, nawet jak go podniosę. Tak powinno być? Czy może tej uszczelki ma w ogóle nie być
Na dniach będę zmieniać całą odmę wraz z zaworkami OEM, gdyż mam zarzygane kolanko odmy i coś rzeźbione z wężykiem odmy idącym do kolektora ssącego.
Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.