Witam mam maly kłopot, otoz brakowalo mi oleju i po uzypelnieniu braku po przejechaniu 10,20 km kontrolka od oleju nadal sie wlacza. Co kilka dni sprawdzam olej i jest w normie, ;/ wie ktos o co kaman???
Printable View
Witam mam maly kłopot, otoz brakowalo mi oleju i po uzypelnieniu braku po przejechaniu 10,20 km kontrolka od oleju nadal sie wlacza. Co kilka dni sprawdzam olej i jest w normie, ;/ wie ktos o co kaman???
Ostatnio na forum byl identyczny temat.
Poszukaj i bedziesz wiedzial wszystko
Kontrolka braku czy ciśnienia ?
podlacz komputer pod auto,a ponizej podobne tematy
http://a3-club.net/forum/showthread....leju#post71101
http://a3-club.net/forum/showthread....leju#post38317
http://a3-club.net/forum/showthread....eju#post148770
http://a3-club.net/forum/showthread....eju#post218255
http://a3-club.net/forum/showthread....eju#post437383
Na czerwono, czyli od cisnienia oleju. Powazna sprawa czy nie??? Jechac na komputer i to skasowac czy co ???
jedz na komputer ale zanim je skaszujesz to sprawdz co to za bledy.czy to zle?moze byc bardzo zle,mozesz nie miec smarowania silnika a reszte to sobie juz dopowiedz,oczywiscie to jest najgorszy z mozliwych scenariuszy
Bosh Serwis zajal sie sprawa i wyglada to tak, cienienie oleju jest cos ponad 1,5 atmosfery, na wyzszych obrotach powinno byc wyzsze (logiczne) kłopot tkwi w misce olejowej a konkretnie cos takiego jak zasyfiony smog :) wiec ludziska raz na jakis czas wartop to sobie skontrolowac. Pozdrawiammmmmmm
Czyli bardzo popularny numer , sprawdz ssak, ale i spływ oleju za turbo, nie zawadzi dokładnie sprawdzić pompę oleju, ile przejechałes na kontrolce ?
Czym masz zalany motor ? Nie mów, że Castrol`em...
Ogolnie wiesz cisnienie bylo ale niskie, przejechalem ok 100km. Po testach stwierdzili ze wszystko gra z silnikiem, wiesz mimo przebiegu ponad 200tysi mowili ze spoko, powiem tak lubi sie ten smog zapychac. jezdze na mobilu, pozdrooo
ile kosztuje przeczyszczenie tego całego "smoga" ? bo raz na jakiś czas zapali mi się kontrolka oleju gdy odpalam zimne auto, gaszę go i odpalam ponownie i jest już oki .. :/
mam nadzieje ze to co s z tym smogiem,
a powiedzcie mi jeszcze czy ciśnienie sprawdzę u ogarniętego mechanika, czy muszę szukać jakiegoś konkretnego warsztatu ?
Witam!
Mam problem z kontrolką od ciśnienia oleju.
Zacznijmy od tego, że przy przekręceniu stacyjki kontrolka od ciśnienia oleju gaśnie wraz z innymi kontrolkami, (np świece żarowe itp) a zdaje się żę powinna gasnąć po włączeniu silnika dopiero? (jeżdżę dopiero A3 od niedawna i próbuje je rozgryźć dlatego te pytania) - tylko kntrolka od ładowania gaśnie po włączeniu silnika
Otóż przy rozgrzanym silniku na trasie często włącza mi sie kontrolka od ciśnienia oleju (nieregularnie miga, tj raz są trzy mrugnięcia/piknięcia, raz miga cały czas po trzech piknięciach.
Czujnik ciśnienia wymieniony, smok czysty, olej zdrowy, filtry też (3 tys najazdu na tym oleju dopiero), ciśnienie oleju w normie, trzyma na wolnych obrotach 1,3
Po przekręceniu stacyjki i zdjęciu przewodu z czujnika ciśnienia i podłączeniu go do masy nie zawsze wyskakuje na zegarze kontrolka od ciśnienia...czyżby linia broiła / zestaw?
Jeden problem udało mi się rozwiązać za pomocą tego forum i liczę że tym razem tak będzie również
P.S na VAgu nie wykazuje błędow
Pozdrawiam
P.S 2
Kolego może troche późno, ale jestem od niedawna na tym forum...czyszczenie smoka wyjdzie ok 30-40zł? (zależy od miasta i mechanika) plus klej z 30zł
ciśnienie oleju powinieneś sprawdzić w każdym warsztacie, manometr wkręca sie zamiast czujnika ciśnienia o pokazuje jak byk ciśnienie... taki manometr ok 50-60zl kosztuje nowy, więc koszt badania to 10-20zł?
Witam.
Od pewnego czasu w mojej trójeczce gdy stan oleju silnika osiągnął minimum zaświeciła sie kontrolka informująca o minimalnej ilości stanu oleju.
Po dolaniu oleju kontrola nie zgasła !
Wszystkie przewody zostały sprawdzone i są ok. został wymieniony także czujnik stanu oleju i dalej to samo ;/ kontrola nie zgasła.
Jaki może być inny powód ?
co to za kontrolka czujnika oleju w misce czy ciśnienia dodam tylko ze jak sie zapali to czasami za 2 dni zgaśnie a jak nie zgaśnie to wyjmuje bezpiecznik od licznika i wtedy gaśnie lecz po 2-3 dniach znów się zapala :/
http://img97.imageshack.us/img97/9027/zdjcie0370t.jpg
Uploaded with ImageShack.us
A sprwdzales ile masz oleju w misce?? To jest od poziomu.
jak w misce ? jeżeli chodzi ci o bagnet to jest ok powyżej tej chropowatej kreski
W poliftach za cisnienie i poziom oleju jest odpowiedzialny czujnik ktory jest pod miska- to pewnie wiesz. Gdyby bylo to cisnienie wyskoczyla by czerwona konewka.
Tylko zastanawia mnie jedno ze bagnet pokazuje wlasciwy stan a fis minimum.
a niema osobnych czujników ? bo patrzyłem na allegro i do ASV był i czujnik oleju i czujnik ciśnienia może któryś z czujników nawala tylko nie wiem czy mogę tak jezdzić :/
do 'skasowania' tego komunikatu wystarczy otworzyć i zamknąć maskę na ok 10-20 sek. miałem podobny problem... po wymianie oleju mechanik wlał mi olej na 3/4 bagnetu.. co ok 80 km zaświecał się ten właśnie komunikat.... pewnego dnia dolałem olej na maximum i zapomniałem o tym problemie do dziś ;)
otwarcie maski nic nie daje a z olejem nie próbowałem max to znaczy ile do załamania dolałeś ???
Weż odepnij klemy od Aku na 5 minut i powinno zadziałać tez mi tak wyskakiwalo co jakies 100 km ...po resecie wszytsko jest ok nie wyskakuje :thumbright:
miałem to samo ;) 3 dni temu wymieniałem akumlator na nowy po wyłaczeniu i właczeniu akumlatora kontrolka na fisie zgasła i jak narazie jest ok ;)
popróbuje z tym aku jutro i powiem co i jak :P
kluczyk w stacyjke, przekrecasz na zaplon, tylko silnika nie odpalaj, zdejmujesz minusowa kleme, wyjmujesz kluczyk, nakladasz kleme spowrotem, masz spokoj az do czasu kiedy znowu bedziesz mial malo oleju
Witam u mnie podobny problem, pojawiał się losowa przed ostatnia wymiana, kiedy robiłem dolewkę, dolewam do normy, poźniej przez jakieś kilka dni po przejechaniu różnie, 20-50 km zapalała się kontrolka min. stanu oleju. odkrecam kurek, przekrecałem kurek, przekrecałem stacyjke, zakrecalem kurek i pozniej ok tak 3-5 razy
Po ostatniej dolewce niestety problem pojawia sie juz regularnie co 20-50 km roznie, zapala sie kontrolka stanu min. i sie swieci do czasu jak odkrece kurek stacyjka i pozniej znow kilka kilometrow spokoj i tak w kolko, sprawdzam regularnie stan, nawet raz dolalem jescze olej, ale problem dalej jest
czy to moze byc czujnik cisnienia oleju , czy czujnik stanu min. dziwne ze po odkreceniu wraca do normy i znow... albo nie dziwne nie znam sie
auto to a3 1.9 tdi, 300 tys przejechane...
banshee zrobiłem tak jak napisałeś i nic przejechałem 80 km i znowu dzisiaj wyskoczyło :/
Miro miałeś racje otworzyłem maskę wyjąłem ta kostkę z mikrostyku w zamku i połączyłem kabelkiem z jednej dziurki do drugiej i zgasło powiem tyle ze mam popsuty ten mikrostyk w zamku jest połamany może to być tego przyczyna ze co jakiś czas sie zaświeca ta kontrolka czy jakiś inny powód ??? błędów na Vag nie ma
wiem ze niektore auta grupy VAG mialy taki "system" , zaswieca ci sie kontrolka oleju po to zebys zajrzal pod maske, wcale nie oznacza to ze oleju jest za malo...
wystarczylo otworzyc maske, komputer dostawal sygnal ze zostala otwarta i kontrolka gasla...
wlasciwie nie doszlismy kiedy to sie dziej, ale bylo tak ze ktos mial popstuty zamek,
ale tez nie wiem, czy nie jest to zalezne od ustawien "serwisu" w komputerze
bledow zadnych nie bedziesz mial, tylko czy masz service i oil, co 15tys km, czy longlife
bylo swego czasu o tym sporo na forum, trzbaby szukac, tylko wyszukiwarka dziala jak dziala....
Kontrola cisnienia oleju czy poziomu oleju sie wam zapala ?
gregor10 kontrolka poziomu oleju jest zdjęcie na poprzedniej stronie Miro z tym service może coś być zmieniałem liczniki na pełny fis z audi S3 i po przeprogramowaniu u kolegi Mieto mam service ustawione teraz na 80000 tyś i nie można tego przestawić próbowałem chyba ze coś zle robię i z tego co zauważyłem to te 80000tyś jest cały czas nie ubywa :/
mam wrażenie ze samo otwarcie maski nic nie zmienia, ale dla pewności jutro otworze, bo akurat się świeci i zobaczę... ale zazwyczaj maskę zamykam jak już czujnik był wygaszony i przestawał się świecić, ale może to nie wyklucza tej klapy...
Witam,
Przy ruszaniu ze świateł skręcając w lewo na dosłownie 5 sekund pojawiła się czerwona kontrolka oleju i zaczęła głośno piszczeć. Już chciałem się gdzieś zatrzymać ale po chwili wszystko ucichło więc jechałem dalej. W domu sprawdziłem poziom oleju i wydaje mi się, że wszystko jest okej.
Auto mam od niedawna wiec jeszcze do końca wszystkiego nie ogarnąłem. Domyśla się ktoś o co mogło chodzić?
Wątków na ten temat było pełno i chyba wszystkie kwestie były tam poruszane. Wiem, że to potrafi wkurzać, bo też przez to przeszedłem. U mnie działo się tak na rozgrzanym silniku przy niższych obrotach. Okazało się, że ciśnienie jak i cała reszta jest ok, tylko ktoś wsadził zły czujnik o złej skali i dlatego kontrolka się wtedy pojawiała. Po wymianie jak ręką odjął. Oczywiście przyczyn może być więcej.
mam pytanie i wyadej mi sie ze ten dzial jest odpowiedni. Moj problem polega na tym ze wczoraj po odpaleniu silnika przygazowalem do ponad 2 tys obrotow i zaplalila sie czerwona lampka z miska olejowa jest to tymbardziej uciazliwe ze miga i piszczy regularnie. sprawdzilem stan oleju jest jak najbardziej ok do tego niedawnoi wymieniony wraz z filtrem. auto raczej stoi i nie jezdze nim zbyt czesto do tego te mrozy po _25 stopni tez robia swoje.
KIlka dni temu po bardzo zimnej nocy po odplaleniu silnika wywalilo mi plyn od wspomagania przez korek u gory byl to jednorazowy przypadek i wiecej sie to nie powtorzylo dodam ze wspomaganie chodzi jak najbardziej ok. czasami slysze tylko dziwny pisk jakby cos sie obcieralo ale wydaje mi sie ze to przez niski stan plynu do wspomagania bo wczesniej nie bylo takich akcji. czy ktos moze cos podpowiedziec?? bede wdzieczny za kazda odpowiedz
Ty nie masz problemu z poziomem oleju tylko z cisnieniem oleju. Jesli to usterka mechaniczna to nie jezdzij tym samochodem. Jwesli jeszcze nie zatarles silnika to wkrotce to zrobisz. Sprawdz cisnienie oleju, moze byc tylko pompa lub panewki sie posypaly.
Jak bedzie ok to czujnik cisnienia oleju moze nawalac
do tego dzisiaj zauwazylem dziwny stukot spod maski cos jak kle kle kle nie jest to silny dzwiek i gdybym nie wiedzial jak chodzil wczesniej pewnie bym tego nie zauwazyl. mozliwe jest to wszystko ze z oleju wytracila sie woda i przy silnym mrozie nie bylo odpowiedniego smarowania?
kamil kto ci powiedział takie teorie na temat oleju,jak coś to zapytaj cosmo.
ja mysle, ze nie masz cisnienia oleju. Nie dostaje oleju na gore silnika i klepia zawory
To kle kle kle może być właśnie od panewki. Do sprawdzenia ciśnienie oleju u mechanika i nam raczej ciężko będzie zdiagnozować to klekotanie ale jak nie cichnie na rozgrzanym silniku to właśnie obstawiam panewkę ewentualnie któryś z zaworów. Pytanie zasadnicze jaki olej masz kolego zalany?
Co do wspomagania - to samo co masz zalane i kiedy było zmieniane.
witam ja mam inny problem...
zaopalila mi sie nagle ta kontrolka a po sprawdzeniu oleju mialem ubytek 2litry... a pod autem kaluza... co jest grane? swieci mi na zolto kontrolka minimum olej na zolto... a dolalem 2 litry i jest na bagnecie dobry poziom...
wiec co jest grane?
najpierw znajdź skąd leci ci olej
Podłączę się pod temat. Dziś rano zapaliła mi się czerwona kontrolka oleju plus 3 sygnały dźwiękowe. Doprowadziłam auto do mechanika sprawdził ciśnienie, stan oleju, wszystko jest ok . Wymienił czujnik ale jak była czerwona kontrolka tak jest nadal :( Dla pewności wymienił czujnik 2 razy. Filtr oleju jest ok. Olej nie może być za rzadki/ za gesty bo w wakacje byłam zmuszana dolać trochę nowego oleju wiec jest ok. Dodatkowo popołudniu zobaczyłam ze nie działa obrotomierz - prędkościomierz, stan paliwa temperatury jest ok.
Czy ktoś spotkał sie z podobnym problemem? Nie wiem nawet czy obrotomierz może mieć coś wspólnego z kontrolka czy to 2 rożne sprawy:(
moze to byc uszkodzenie przewodu elektrycznego.ciezko powiedziec czy objawy sa powiazane ze soba,ale na samym poczatku trzeba zrobic diagnostyke VAG i odczytac ewentualne bledy.
no mam nadzieje ze jeszcze dziś będę mieć kompa podpiętego bo fakt ... to podstawa:) A co do przewodu to sprawdzali i jest napięcie. Jedno tylko pytanie bo szukaliśmy i jw moim silniku znalazłam tylko jeden czujnik kolo filtra oleju , nie ma więcej??
czujnik cisnienia oleju jest tylko jeden
a jeszcze jedno tak dla upewnienia się ile powinno wynosić prawidłowe ciśnienie - jaka wartość ?
zrobiłam diagnostykę i wyszły mi takie błędy :
VAG-COM Version: Release 311.2-N
Chassis Type: 8L - Audi A3/S3
Scan: 01,02,03,08,15,17,22,35,37,45,54,55,56
Address 01 -------------------------------------------------------
Controller: 038 906 018 BP
Component: 1,9l R4 EDC G000AG 2110
Coding: 00001
Shop #: WSC 00001
2 Faults Found:
18025 - Glow Plug Pre-Heat Indicator (K29): Open or Short to Ground a to problem ze przekaźnikiem świec
P1617 - 35-10 - - - Intermittent
18034 - Powertrain Data Bus: Missing Message from TCU to chyba kodowanie skrzyni
P1626 - 35-00 - -
Readiness: N/A
Address 03 -------------------------------------------------------
Controller: 1J0 907 379 H
Component: ABS/EDS 20 IE CAN 0001
Coding: 03304
Shop #: WSC 00001
4 Faults Found:
01315 - Transmission Control Module to chyba tez do skrzyni się tyczy
49-00 - No Communications
00283 - Front Left ABS Wheel Speed Sensor (G47)abs
35-10 - - - Intermittent
00285 - ABS Wheel Speed Sensor: Front Right (G45)abs
35-10 - - - Intermittent
01044 - Control Module Incorrectly Coded to chyba tez do skrzyni się tyczy
35-10 - - - Intermittent
Address 08 -------------------------------------------------------
Controller: 8L0 820 043 D
Component: A3 KLIMAVOLLAUTOMAT_D75
Coding: 03141
Shop #: WSC 06313
No fault code found.
Skipping Address 15-Airbags
Address 17 -------------------------------------------------------
Controller: 8L0 919 880 E
Component: AB-KOMBIINSTR. VDO D03
Coding: 00142
Shop #: WSC 00000
IMMO-IDENTNR: AUZ7Z0V0272244
1 Fault Found:
00779 - Outside Air Temp Sensor (G17)czujnik temp zewnętrznej
30-00 - Open or Short to B+
Address 35 -------------------------------------------------------
Controller: 8L0 862 257 K
Component: ZV-Pumpe, Funk D06
Coding: 12864
Shop #: WSC 06313
1 Fault Found:
01367 - Central Locking Pump Run Time Exceeded (Likely Leak)centralny zamek
35-00 - -
End -------------------------------------------------------
Wiem że któreś błędy oznaczają brak komunikacji silnika ze skrzynia biegów, bo skrzynia biegów jest inaczej zakodowana.
czy tu coś może wskazywać na mój problem ?
cisnienie oleju
obroty biegu jalowego min 2.0 bar
przy 2000/min :3.0 do 4.5 bar
powyzej 200/min: max 7.0 bar
sprawdź ładowanie, jak będzie ok to trzeba przejrzeć dwa cienkie kable od alternatora. Ogólnie jest jakiś kłopot z alternatorem.
No u mnie kontrolka nie świeci, obrotu wróciły:) dziwna sytuacja po wjechaniu w krakowska dziurę wszystko się naprawiło :) Zbieg okoliczności nie wiem. Problem mimo moich prób naprawienia rozwiązał się sam :) Dzięki za pomoc w większym lub mniejszym stopniu... auto naprawione :)