-
dziwny problem z klima
witam.mam dziwny problem z klima,szukalem podobnego problemu na forum ale nieznalazlem,problem moj jest dziwny a mianowicie.jakis czas temu klima zaczela czraz slabiej chlodzic wiec pojechalem dobic gazu.okazalo sie ze niebylo juz ani gazu ani oleju w klimie.po dobiciu klimatyzacji sprawdzeniu szczelnosciona dalej nie chlodzila jak wczesniej dopiero na "lo "zaczela lekko chlodzic.
problem jest o tyle dziwny ze vag bledow nie wykryl,sprezarka pracuje(silnik zmniejsza obroty i wraca do normalnych na biegu jalowym)przewody od klimy sa zimne chlodniczka w wewnatrz auta(skraplacz)tez jezt zimna(jak zmniejszam temp.na panelu to skraplacz reaguje,a na "lo"chlodzi jak wczesniej na 20-21 stopni. co to moze byc?kompresor sie przytarl,jakis zaworek zablokowany???
-
uklad robi sie zimy czyli kompresor dziala,masz 3 potencjometry od "rozdzielania" przeplywu powietrza.rozowy(o ile dobrze pamietam) jest od sterowania klapa cieplo zimno.vag moze nie wykryc bledy potencjometru poniewaz on moze dzialac poprawnie a sama klapka mogla sie wychaczyc (swoja droga malo przymyslany patent audi)on jest tylko nasadzana na czesc ramienia silniczka.trzeba sprawdzic czy ona dziala poprawnie.ustaw HI i sprawdz czy dmucha gorace powietrze a pozniej LO.
tak wyglada silniczek/potencjometr klapki cieplo/zimno
http://img299.imageshack.us/img299/8...6c7ead3.th.jpg
-
kolego a mogl bys powiedziec w jakim miejscu sie on znakduje gdzie go mam szukac.cieplym daje dobrze ale zimnym niebardzo
(blad 604-potenciometr v71-g113 czujnik pozyci klapy motoru tylnego cisnienia g113 zwarcie do plusa lub przerwa)to moze cos takiego zwagowalem teraz i cos takiego znalazl
-
http://img340.imageshack.us/img340/8244/fddfdf.th.jpg
pozycja nr 8-to jest silniczek od otwartego-zamknietego obiegu.adby dostac sie do niego to trzeba odkrecic dmuchawe badz od gory poprzez filtr kabinowy.
skasuj bledu,aby wyciagnac silniczek od klapy cieplo-zimno trzeab odkrecic przynajmniej popielniczke i oslone kokpitu kolo climatronika
-
sprawdzilem ten silniczek co pisal kolega prosto ale on dziala zamyka i otwiera.zauważyłem ze przy zimnym silniku jeszcze w miare chlodzi ale jak sie nagrzeje to strasznie slabo,czuc lekko zimne powietrze ale w aucie jest strasznie duszno.ma ktos jakis pomysl co to moze byc?
-
kolego napisalem Ci ktory silniczek odpowiada za ustawienie klapy w pozycji cieplo zimno i ktory sprawdzic masz,jak rowniez gdzie on sie znajduje
-
witam ponownie.niechce rozpoczynac nowego tematu wiec pisze dalej w tym.problem z klima dalej pozostal tylko obiawy sie zmienily a mianowicie po przekreceniu kluczyka w stacyjce nawiew dziala
(jakby na jednej kresce) choc klimatyzacja jest wylaszona,po jakiejs minucie przestaje
jak wlacze klime dziala dobrze ale po okolo 15 km przestaje i dmucha cieplym powietrzem, choć wentylatory i kompresor dziala.vag niebardzo chce sie laczyc wyskakuje tylko blad 604.ma ktos pomysl co to moze byc
-
po tych 15 km sprawdzales czy przewody ukladu sa zimne?co jakis czas powinno wymieniac sie skraplacza moze tez byc powodem takiego zachowania klimy.ciezka sprawa skoro nie laczy sie z klima bo jest pare czujnikow w aucie
http://www.a3-club.net/forum/showpos...&postcount=805
-
ostatnio miałem podobny problem,u mnie nie działał poprawnie silniczek nr 12(przedstawiony na rysunku kolegi PROSTO),zacinał się i była lipa z nawiewami,rozebrałem to wszystko i naprawiłem dlatego pozwolę sobie stwierdzić że u Ciebie nie działa silniczek NR10 bo to właśnie on odpowiada za nastawienie temp w aucie. silniczek należy wymontować rozebrać, przeczyścić i rozruszać(u mnie poskutkowało,działa bez problemu)
żeby dostać się do tego silniczka musisz wymontować obudowę lewarka zmiany biegów(ja wymontowałem również schowek otwierany pasażera)poszukiwany silniczek będzie miał ramie koloru fioletowego
sprawnie działający silniczek wykonuje szerokie widoczne wychylenie w czasie stopniowego zwiększania temp z LO na HI
-
witam
podlacze sie do tematu
u mnie sytuacja wyglada nastepujaco:
jak temp na zew jest w okolicy 18 C lub wiecej i jak swieci do tego slonce to nawiewy nie dzialaja... sporadycznie sie wlacza i pochodza troche. jak wylacze silnik i wlacze to znowu nie dzialaja albo dzilaja - jak im sie chce:P
jak temp spadnie lub jak nie swieci slonce przez dluzszy czas to wszytko smiga i gada na wszystkie strony.
klima dziala wiatrak chodzi i duzy i maly, czynnik jest wymieniony, sprezarka smiga.
co jest nie tak?
jak wlaczam klime - wiatrak tez sie wlacza ale nawiewy stoja
zaznaczam ze climatronik
moze ktos cos powie.
-
podlacz vag'a i sprawdz bledy-najszybszy i najlatwiejszy sposob
-
akurat jak mi sie wylacza to nie mam wtedy dostepu do vaga
ale jak sprawdzalem jakis czas temu ( nawiew dzilal ) to mialem takie:
-17664 (przerwa/zwarcie) chyba G62
-00792 ciśnienie w ukladzie klimatyzacji (cisn a/c) przelacznik cisnienia klimatyzatora F29
-przerwa zwarcie do Gnd
zaznaczam ze teraz klima jest napelniona i chlodzi wiec cisnienie musi byc git
wiatraki wlaczaja sie porawnie a temp na wskazniku i na wagu nigdy mi nie skoczyla pow 92 C