-
Turbiny k03 i k03s
Witam,
Pisze w sprawie turbin k03 i k03s poniewaz jak duzo osob tutaj rowniez myslalem nad wymiana turbiny na k03s i dzisiaj znalazlem u mnie w bydg sklep zajmujacy sie m.in turbosprezarkami (naprawa / sprzedaz) no i dowiedzialem sie ze niestety ale te turbiny sa dokladnie takie same tzn nie roznia sie wcale niczym wiec co za tym idzie sama wymiana turbiny na k03s nie da zupelnie nic poniewaz i wlot i wylot i lopatki sa takie same z tego co mi powiedziano po sprawdzeniu dokladnie. Sek w roznicy tkwi jedynie w komputerze gdzie mozna sobie zwiekszyc jedynie wydajnosc turbiny.
Co o tym myslicie? Ja jestem w szoku bo myslalem ze jest to naprawde roznica jakas ale nawet w ASO jak bylem zapytac o te turbiny to sa one takie same :D Dopiero inna turbina jest przy silniku 225KM - to ta wieksza k04
Pozdrawiam
-
kiedyś, ktoś pisał na tym forum, ze k03 ma 8 łopatek a k03s 12 i to jest ta jedyna różnica
jak dobrze pamiętam.
Ale napewno jest tu ktoś bardziej poinformowany, kto ma teraz taką turbinkę więc niech się wypowie.
[ Dodano: Pon 23 Kwi, 2007 18:04 ]
http://www.a3-club.net/forum/viewtop...?t=285&start=0
-
Grabarz tak wiem czytalem ten temat :) ale dzieki :)
No wsumie racja czy ktos ma zamontowana k03s ? Czy naprawde dala cos wiecej? Bo tak mi sie wydaje ze po co zmieniac turbine jak w programie moge podkrecic ta k03 turbine i tez bedzie wiecej :)
-
Mach ma teraz k03s jak jeszcze nie zmienił na jakiegoś większego potworka :).
Tylko, ze on ma jeszcze do tego cały wydech i program, co mu dało coś koło 200KM.
Właśnie najlepiej by było jakby sam się wypowiedział :)
-
No dokladnie...
Ja bylem u mechanika ktory pracuje w ASO i rozmawialem z nim i powiedzial mi ze samym programem mozna pokrecic normalny silnik 1.8T 150 do prawie 200KM. Dlatego tez sie zastanawiam bo jakby k03s dawala wieksza moc to mozna ponad 200KM spokojnie uzyskac.
-
Nie chce za bardzo za Macha wypowiadać, mam nadziej, ze sie nie obrazi :P ale on wspominał kiedyś tu na forum, ze w szczytowej formie miał chyba 206KM :)
-
samym programem na ~200KM to troche może być zabójcze dla silnika :?
pzdr
-
Bardziej dla turbiny niż dla silnika :mrgreen:
Ale jak wszycho zdrowe i uwolniony wydeszek to spoko
na dobrym programie 200km da się wycisnąć :wink:
-
Samym programem nie zrobi sie w AGU 200KM... chyba ze bedzie tak dodmuchane ze sprezarka sie baaaardz szybko przekreci... prosze mi pokazac jakis wykres AGU po programie zeby mial 200KM. Jesli ktos tak mowi to znaczy ze nie modyfikowal nigdy 1.8T albo nie weryfikowale tego nigdy na hamowni.
Turbiny nie dokladnie sa takie same skoro dolot przy samej stronie zimnej nie wchodzi na obudowe k03s to znaczy ze dolot w k03s jest chyba wiekszy niz w k03 :roll: :idea:
-
sam program to 180-185KM...(przy zdrowej sprężarce) :wink:
pzdr
-
Hehe dobra jak zrobie to wam pokaze :P
-
Mam pytanko czy ta turbina co jest w tej aukcji to k03s, tak mi sie wydaje po oznaczeniach:
http://allegro.pl/turbina-seat-toled...986960074.html
Czy op?aca si? kupowac uzywane turbiny?
Jak oceniacie cen?, ma?o czy du?o?
Jakich przyrost?w mozna si? spodziewa? po wsadzeniu do 1,8T AGU?
-
Jestem po załozeniu turbiny k03s w moim agu. Z tego co się dowiedziałem to bez ingerencji w komputer ta turbina posiada takie samo doładowanie jak k03. Co zrobić zeby pompowało seryjne doładowanie, takie jak w auq? czy chodzi o wgranie do komputera poprzez vag odpowiedniego sterownika pod to turbo?
-
-
jak wsadzisz k03s do AGU, to dół będziesz mieć trochę mocniejszy.
Musisz podjechac do jakiegoś tunera żeby Ci to zestroił, to Ci więcej wypluje mocy:)
-
potrzebujesz zmienić mape doładowania, sam tego nie zrobisz no chyba że masz progaramator i potrafisz zmieniać takie parametry.
-
przez vaga tego nie zrobisz nie masz szans. bo masz prechistorycznego motronika. Tylko wylut pamieci i programowanie na stole.
Mówiąć krótko - szukaj tunera.
-
Co zrobić zeby narazie nie jechac na chipa, tylko zrobić żeby to odpowiednio pracowało? Wgrać oryginlaną mapę do komputera z silników z turbinami k03s? Czy moge spokojnie jeździć dopóki tego nie zrobie, czy cos się może stac?
-
możesz spokojnie jeździć ;)
-
kondi22 lepiej nie wgrywaj zadnej oryginalnej mapy... Jeśli chcesz żeby było naprawdę dobrze jedz na indywidualne strojenie do ogarnietego tunera... Moc do osiagnieia to nawet 240km ale to juz bedze mega wyzylowane... ;) takze 220km jak najbardziej na spokojnie :)
Takie moce to oczywiscie po uwolnieniu wydechu fmic wtryskach...
-
Jest już zrobiony dp 3", wydech przelotowy 2,25", fmic, wtryski 320cc z AUM, turbina k03s, jeszcze poluje na jakiegoś tipa. Ale mam znajomego który posiada mape i chyba narazie ją wgram zeby osiagnąc chociaz te 190 km.
-
No rob jak uważasz ale pamiętaj ze silnik silnikowi nie równy i do końca nie wiadomo jak to wszystko będzie "grac"... ;) no i swoja droga 190KMow dupy nie urywa szybko będzie ci malo :)
-
Zdaję sobie sprawe że szybko może być za mało ale fundusze na razie mi nie pozwalają na konkretne strojenie.
-
Witam, zmieniłem turbine k03 na k03 52 w moim 1.8t AGU. Włożyłem wiekszy fmic i sztywny dolot, jednak samochód po złożeniu praktycznie nie chce jechać, muli, przerywa i nie można przekroczyć 4000 obrotów. Po odpięciu przepływomierza jedzie normalnie ale turbina się w ogóle nie załącza. Czy macie jakieś pomysły? nieszczelność w dolocie, padnięty n75? Pod kompa dopiero w piątek będę miał możliwość podłączyć, dlatego chciałbym coś teraz pokombinować. Pozdrawiam.
-
Witam
Lepiej zregenerować K03s przed robieniem softa czy zainwestować trochę więcej i zrobić hybrydę? Chciałbym uzyskać +250km i nie wiem czy to przypadkiem nie jest granica a nawet naciągnięcie możliwości seryjnej k03s. Prosił bym o wasze opinie i ewentualne polecane i sprawdzone warsztaty z hybrydami.
-
Najpierw porozmawiaj z osobą, która będzie Ci stroić auto, niektórzy za remap liczą sobie tyle samo co za strojenie i w takim wypadku lepiej zrobić końcowy setup i pojechać zrobić program, żeby dwa razy nie płacić.
Druga sprawa to używane k03s, które nie wiadomo ile mają przebiegu przy pozostałych towarzyszących modach modach dają wynik ~230km, poza tym są to małe turbinki i moc maksymalną masz przy 5-5,5krpm.
Jeżeli jeszcze nie poczyniłeś modów w celu maksowania setupu k03s zastanów się nad montażem np. td04, Cenowo wychodziło nawet taniej a wynik będzie oscylował w okolicy 300, a na hybrydzie 350 kucy :)