Kontrolka - czerwony wykrzyknik
witam, nie wiem czy temat już był, bo nic podobnego nie znalazłem, ale jesli tak to poprosze o linka i usunięcie tematu.
Wracałem wczoraj ze spotu i jechałem powoli. silnik był już dość ciepły (90') choć troche para wodna z rury dymił. Wiadomo ze nie butowałem go. Jade sobie 80-90km/h i zapala sie na pełnym FISie czerwony wykrzyknik i piszczy - czytałem ze to od silnika wiec jak najszybciej chciałem sie zatrzymac - ale za nim to zrobiłem zgasła - wyświetlanie nie trwało wiecej niz 2,3 sec. Jade dalej cisza, wszystko ok (poza rezerwą :P ) troche mocniej gazu ok, szybki start-ok, czerwone pole-ok.
Czy ktoś sie kiedyś spotkał z takim chwilowym zapaleniem tej kontrolki?? Czy przyczyna tego błedu bedzie zapisana w kompie i sczytam Vagiem??
Przejmować sie i lecieć na kompa, czy poczekac jeszcze na kolejne zapalenie?
silnik - AJQ 180KM 1.8T - przebieg na liczniku 149tys rok 2000 Quattro.
Z góry dzieki za wszystkie odpowiedzi
Czerwony wykrzyknik - Licznik - Szyna CAN
Witam wszystkich forumowiczów!
Problem przedstawia się następująco.
Auto polift, rok modelowy 2003, zegary JAEGER pełny FIS.
Wymieniłem radio na niefabryczne, PIONIER. Żeby radio zadziałało, tradycyjnie zmostkowane zostały kabelki czerwony z żółtym. Wszystko działa pięknie, ale!
Trudno określić to czasowo, ale jest szansa, że od tego momentu zaczął się pojawiać irytujący komunikat błędu czerwonego wykrzyknika i trzech sygnałów (Błąd układu hamulcowego), który czasem nie gaśnie po 1h jazdy! Albo i 2. Jest różnie.
Komputer - 0 błędów
Płyny - wszystkie są w odpowiednich ilościach
Przecieki - brak
Akumulator - 12,8 V na biegu jałowym; ~11V na włączonej stacyjce
Doczytałem się na tym forum, że licznik próbuje się połączyć z radiem. Wszedłem na VAG-COM (kabel KKL) -->blok 17--->kanał 62--->zmiana z wartości 1 na 0.
Błąd o Radiu zniknął (i teraz już nie ma żadnych!), ale na wyświetlaczu w dalszym ciągu pojawia się irytujący wykrzyknik.
Czy jest możliwe, żeby takie objawy mogły być spowodowane brakiem komunikacji między licznikiem a radiem?
Czy są jeszcze inne kanały w liczniku (17 blok), które należy zaadoptować?
Nie mogę się połączyć z blokiem 19 CAN Getaway, mimo, że producent (VIAKEN) odpisał, że się powinien łączyć. Jednak ok, przeczytałem również na tym forum, że te auta nie mają oddzielnego sterownika CAN (mimo, że polift).
Prosiłbym o pomoc w tym temacie, jak się tego iście irytującego błędu pozbyć :(